Danas sam pravio malu probu, u skladu sa pričom o pokretanju praznih automatika, obzirom da su mi se, usled ove "kolere", svi ispraznili, i rezultati su zanimljivi. Da bih pokrenuo nekoliko ETA nehanizama, 2824 i 2836, bilo mi je potrebno 5 do 7 laganih okreta krunice. U tom rangu su bili i ETA Valjoux, kao i Sellita 500. Ono što me je iznenadilo je da Sellite SW 200, inače klonovi ETA 2824, nisu mogli lako da se pokrenu navijanjem, bilo je potrebno 20 do 30 okreta krunice da bi počeli da rade.
Ono što je interesantno, to je da je pominjani 4R35 se pokrenuo pri samoj pomisli na navijanje, čim sam dotakao krunicu, na prvo navijanje, sat je proradio.
Ovim, naravno, niti poredim, niti stavljam u ravan pomenute mehanizme. Više puta sam pominjao da je moje mišljenje da su Japanci, Seiko posebno, najbolja kupovina, posebno na sivom tržištu, u rangu do 300 evra. Viđao sam i skuplje i mnogo skuplje Seiko satove, ali se nikada nisam odlučio da platim npr. četvorocifren iznos u evrima za njih.
Ima više razloga za to, ali u rangu skupljih satova sam uvek davao prednost Švajcarcima.