Strana 5 od 5 PrvaPrva 12345
Prikaz rezultata 41 do 50 od ukupno 103
Like Tree220Likes

tema: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

Hybrid View

Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Lajkovi
    3150
    Reputacioni uticaj
    11

Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

Bilo bi ok da moderator od onog momenta kad tema kreće pogrešnim smjerom prebaci na neko drugo mjesto. Ljudi su toliko dobro objasnili odredjene mehanizme jedino još da su počeli da ih rastavljaju. Poslije toga tema je krenula na drugu stranu mada ja mislim da i u tim postovima ima dosta toga pametnog da se procita.
    mezzano and Waldi like this.

Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    9

Citat Ivke1 kaže: Pregled poruke
    Bilo bi ok da moderator od onog momenta kad tema kreće pogrešnim smjerom prebaci na neko drugo mjesto. Ljudi su toliko dobro objasnili odredjene mehanizme jedino još da su počeli da ih rastavljaju. Poslije toga tema je krenula na drugu stranu mada ja mislim da i u tim postovima ima dosta toga pametnog da se procita.
    Uvek ima, to svakako, ali zbog preglednosti je bolje da se sto vise drzimo naslova

Stariji član Avatar korisnika bezbi
    Član od
    19.9.2010.
    Lajkovi
    1897
    Reputacioni uticaj
    42

Iako je ova tema davno otisla u neki drugi pravac od pocetnog i pravog, ja moram pitati kolegu Haifischa23, koliko je realno uopste porediti ova dva mehanizma? Ti stvarno pises cinjenicne stvari, prosto kod tebe je 2+2=4, svidelo se to nekom ili ne, mada je i u bilo kojoj ljubavi pa i u ovoj, cesto se i taj zbir dovodi u pitanje- sta ces, ljubav . Sto bi se za poredjenje morali uzimati ulazni mehanizmi, pa niko ne poredi ulaznu mercrdes A klasu i ulazni vw Up ili Pola, nego A klasu i Golfa. Ili da pojednostavim pitanje, Zar nije realnije porediti 6r15 i ulaznu Etu? Ja nisam proveravao cene ako ih uopste i ima, ali bi rekao da je cena golog 6r15, ako se negde i prodaje, slicnija Eti, ili gresim? I sama cena satova kaze da Etini satovi idu od 500e pa navise, slicno kao i satovi sa 6r... samo me zanima da li je realnije porediti njih, nema veze koji je bolji? Mada je i tada je Eta u mnogim segmentima u prednosti bez sumnje...mada se u samo poredjenje mora uzeti mnogo drugih stvari i ocenjivati se svaka posebno, pa mozda nekome vise odgovara jedna stvar, nekome druga, pa tu leze sva ona neslaganja. Mozda nekome odgovra neka banalnost tipa izgled kroz zanje staklo pa se odluci za etu koja je prelepa, mozda nekome odgovara ozbilnija stvar tipa istorija brenda, ili cena odrzavanja, ili tacnost, ili procenjeno trajanje mehanizma sa ili bez servisa itd itd. A na neke od tih stvari samo mogu odgovoriti amateri..naravno da mi Vitanov nece reci za neke ozbiljne mane Seikovog mehanizma..ti odgovori se mogu naci samo u amaterizmu

Ono sto se meni ne svidja generalno je da su mnogi (cast izuzecima)postali robovi brendova i materijalnih stvari, ne mislim na satove samo. Nema tu nista lose, ali citajuci i ovaj i mnoge druge forume, stice se utisak iz nekih poruka da satovi nisu vise za koriscenje, vec samo za gledanje i cuvanje, eventualno da se nosi u kancelariju. Evo konkretno post gore, nasem cenjenom clanu profi sajdzija preporucio da ne nosi sat na voznju bicikle, zbog vibracija naravno. Secam se, dedinih prica, kolilo je morao pragova isceci u sumi za koji dzepni sat, koliko za ruse, koliko za svajcarce zenita itd..pa se secam zamane sekirom i udari drskom po dzepu, odleti svajcarac po 3metra. I naravno ne fali mu nista posle 50godina kakvi servisi kakvo podmazivanje, poklopac suri, moze mrav da udje a kamoli vlaga. Da se razumemo, on je voleo te iste satove, ali ih je morao koristiti. Drugi deda krati motornom testerom, nosi seiko5 na ruci star boga pitaj koliko..EEE testerom, znaci ne postoji veci napor ni neka masina ili test koji moze dovesi sat do takvih vibracija..urnisanje sata..i naravno satu nikad nije nista falilo. Ali problem je sto ja sticem utisak iz svih poruka, da danas satovi ne mogu da izdrze ni 10ti deo sta su mogli ti satovi. Naravno, svi mi pazimo satove danas, pogotovu one skuplje, ali bi ipak bilo lepo znati da satovi, pogotovu oni skupi, sa mnogo dobrim mehanizmima, mogu izdrzati mnogo vise nego neki stari satovi iz proslog milenijuma. A iz mnogih postova nisam siguran da je tako. Ili je izdzivost istih (pogotovu mehanizama)na zanjem mestu , a pre njega istorija, tacnost, zavrsna obrada kucista itd

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
    Poslednja ispravka: bezbi (19.4.2020. u 17:43)
    Waldi likes this.

Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    9

Apsolutno potpisujem napisano iznad. Ja sam postavio 4R zato sto se i taj i te kako moze naci u cenovnom rangu od 500e. Svakako da je 6R bio blizi. Mozda sam samo trebao dodati 4R i 6R u naslov, pa bi sve bilo puno drugacije... Sad je gotovo...

Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Lajkovi
    13299
    Reputacioni uticaj
    403

Da, svakako je bolje porediti seriju 6RXX sa ETA 2824-2.
    O tome sam već nešto pisao u jednom od prošlih postova.
    6RXX sadržava SPRON 510 što je OGROMNA prednost u usporedbi sa 4R i potpuno je uporediv sa ETA Anachronom u Standard i Elabore verziji.
    Možda je još bolje porediti ETA 2824-2 sa serijom Seiko 6R2X, koji pored navedenog Sprona kucaju sa frekvencijom od 28.800 b/h i imaju čak nešto veću rezervu snage. U usporedbi sa ETA 2824-2 donose komplikaciju indikatora Power Reserve. Ovde samo jedno lično zapažanje. Ova komplikacija kod mehanizma sa takvom rezervom snage ne postiže jednaki efekat, kao kod rezerve snage sa 7 ili 8 dana, koja je puno praktičnijia Ali činjenica je da ti kalibri sadržavaju ovu komplikaciju, koju ETA 2824-2 nema i to je za nekoga, kome se taj elemenat sviđa, svakako prednost.
    Prednost Standard razreda ETA 2824-2 je duplo bolja preciznost (+-12 sekundi na dnevnoj bazi naspram +25 - 15 sekundi.
    ETA Top i Chronometar verzije donose Nivarox, koji je još bolji i u rangu je sa Grand Seiko 610 Spronom a i omogućuje još veću preciznost. Pošto ova dva zadnja razreda ETA pokreću dosta skuplje satove od onih sa 6R2X, bilo bi ih bolje isključiti iz ove usporedbe.
    U ovom slučaju bi se debata razvijala u sasvim drugom smeru, jer oba igrača imaju odlične konje za utrku.

Da, nekad su se satovi kupovali pod motom jedan sat za ceo život, pa su se tako i pravili. Ipak, današnji Incabloc nije ništa slabiji od onoga pre 70 godina ali je ustrojstvo mehanizama bilo nešto jednostavnije. Mehanizmi nisu imali takvu preciznost kao današnji, pokreatli su se sa frekvencijom od 18.000 b/h ilu u nešto boljem slučaju sa 21.600 b/h pa i ovde treba tražiti neke odgovore. Ubeđen sam, da ako bi se nekadašnji satovi pokretali sa jednakom frekvencijom kao ogromna većina današnjih (28.800 b/h) ne bi ni oni, tako lako izdržali sve te torture.
    Zato mislim, da današnji satovi nisu ništa slabiji od svojih predaka, nego su puno sofisticiraniji. Na primer, jedan mehanizam od Pateka Philippa nema takvu robustnost, kao traktor od ETE ali je zato horološko remek delo.

Citat bezbi kaže: Pregled poruke
    Iako je ova tema davno otisla u neki drugi pravac od pocetnog i pravog, ja moram pitati kolegu Haifischa23, koliko je realno uopste porediti ova dva mehanizma? Ti stvarno pises cinjenicne stvari, prosto kod tebe je 2+2=4, svidelo se to nekom ili ne, mada je i u bilo kojoj ljubavi pa i u ovoj, cesto se i taj zbir dovodi u pitanje- sta ces, ljubav . Sto bi se za poredjenje morali uzimati ulazni mehanizmi, pa niko ne poredi ulaznu mercrdes A klasu i ulazni vw Up ili Pola, nego A klasu i Golfa. Ili da pojednostavim pitanje, Zar nije realnije porediti 6r15 i ulaznu Etu? Ja nisam proveravao cene ako ih uopste i ima, ali bi rekao da je cena golog 6r15, ako se negde i prodaje, slicnija Eti, ili gresim? I sama cena satova kaze da Etini satovi idu od 500e pa navise, slicno kao i satovi sa 6r... samo me zanima da li je realnije porediti njih, nema veze koji je bolji? Mada je i tada je Eta u mnogim segmentima u prednosti bez sumnje...mada se u samo poredjenje mora uzeti mnogo drugih stvari i ocenjivati se svaka posebno, pa mozda nekome vise odgovara jedna stvar, nekome druga, pa tu leze sva ona neslaganja. Mozda nekome odgovra neka banalnost tipa izgled kroz zanje staklo pa se odluci za etu koja je prelepa, mozda nekome odgovara ozbilnija stvar tipa istorija brenda, ili cena odrzavanja, ili tacnost, ili procenjeno trajanje mehanizma sa ili bez servisa itd itd. A na neke od tih stvari samo mogu odgovoriti amateri..naravno da mi Vitanov nece reci za neke ozbiljne mane Seikovog mehanizma..ti odgovori se mogu naci samo u amaterizmu

Ono sto se meni ne svidja generalno je da su mnogi (cast izuzecima)postali robovi brendova i materijalnih stvari, ne mislim na satove samo. Nema tu nista lose, ali citajuci i ovaj i mnoge druge forume, stice se utisak iz nekih poruka da satovi nisu vise za koriscenje, vec samo za gledanje i cuvanje, eventualno da se nosi u kancelariju. Evo konkretno post gore, nasem cenjenom clanu profi sajdzija preporucio da ne nosi sat na voznju bicikle, zbog vibracija naravno. Secam se, dedinih prica, kolilo je morao pragova isceci u sumi za koji dzepni sat, koliko za ruse, koliko za svajcarce zenita itd..pa se secam zamane sekirom i udari drskom po dzepu, odleti svajcarac po 3metra. I naravno ne fali mu nista posle 50godina kakvi servisi kakvo podmazivanje, poklopac suri, moze mrav da udje a kamoli vlaga. Da se razumemo, on je voleo te iste satove, ali ih je morao koristiti. Drugi deda krati motornom testerom, nosi seiko5 na ruci star boga pitaj koliko..EEE testerom, znaci ne postoji veci napor ni neka masina ili test koji moze dovesi sat do takvih vibracija..urnisanje sata..i naravno satu nikad nije nista falilo. Ali problem je sto ja sticem utisak iz svih poruka, da danas satovi ne mogu da izdrze ni 10ti deo sta su mogli ti satovi. Naravno, svi mi pazimo satove danas, pogotovu one skuplje, ali bi ipak bilo lepo znati da satovi, pogotovu oni skupi, sa mnogo dobrim mehanizmima, mogu izdrzati mnogo vise nego neki stari satovi iz proslog milenijuma. A iz mnogih postova nisam siguran da je tako. Ili je izdzivost istih (pogotovu mehanizama)na zanjem mestu , a pre njega istorija, tacnost, zavrsna obrada kucista itd

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (19.4.2020. u 22:16)
    eee, bezbi, dule bg and 1 others like this.

Strana 5 od 5 PrvaPrva 12345

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •