Imam dva sata sa automatskim mehanizmom, koje ne nosim vec nekoliko godina. Recimo 3 god. Skoro sam cuo da to nije dobro i da satove sa automatskim mehanizmom treba nositi, ili drzati u kutiji sa rotirajucim lezistem. Da li je to istina?
Imam dva sata sa automatskim mehanizmom, koje ne nosim vec nekoliko godina. Recimo 3 god. Skoro sam cuo da to nije dobro i da satove sa automatskim mehanizmom treba nositi, ili drzati u kutiji sa rotirajucim lezistem. Da li je to istina?
Istina je da se automatici zbog svoje preciznosti i tačnosti nose i po 12h na ruci. Kakva odstupanja imaju satovi koje imaš?
Kutija sa rotirajućim ležistem je prava stvar, pogledaj watchmagove ludorije.![]()
Ništa se automaticima neće desiti ako ih ne nosiš! Ja bih ih jedino držao na suvom mjestu i na normalnoj temperaturi(sobnoj)! Automatici se servisiraju svakih 3-5 godina ali ako se nose(ulje mijenja svoj viskozitet,troši se mehanizam)! Ukoliko se ne koriste,ulje i mehanizam miruju i ne troše se,tako da nemaš potrebe brinuti šta će biti sa sata! Naravno,ovo sve važi ukoliko je sat iole kvalitetan,a ne nešto kineske proizvodnje bez ikakvog standarda!
E super, vec su poceli da me brinu sa tim pricama. Mada verovatno pre nego sto pocnem da ih nosim treba da ih odnesem na servis. Inace u pitanju su omege, pa mislim da bi trebalo da su ok. Na pitanje koliko je odstupanje ne znam, jer ih ne nosim uopste. A video sam kako moze da se napravi u kucnoj varijanti kutija sa mehanizmom, nego se ja plasim da ja to ne dobro napravio pa bi meni pao sat. Onda boje da ne eksperimentisem.
I jos jedno pitanje sada oko kutije. Cuo sam da satovi sa automatskim hronograf mehanizmom treba uvek vrteti u jednom smeru. Posto ove kutije obicno imaju opciju menjanja smera kretanja. Nadam se samo da nisam previse konfuzan do sada sam radio neke tabele u Exel-u, pa se izvinjavam ako sam malo bio nejasan. Pozdrav
ako imaš više automatica i nosiš ih sve po par dana ovisi kak ti paše uz robu i aktivnosti dobro je imati kutije za navijanje da ih ne moraš svaki put kad uzmeš drugi sat poriktavati vrijeme
profesijonalne kutije imaju mogućnosti navijanja u obije strane sa pauzana između navijanja tak da što vjernije navijaju sat kao da ga nosiš na ruci.Navijanje u obe strane je bitno jer neku stariji satovi se navijaju samo u jednu stranu
CUBUS ORIENT CASIO ROMANSON SEIKO PULSAR LORUS
MEEX KENNETH COLE MAREA POLICE
Cini mi se da sam video povoljne u BMP-u, bile su oko 80e ako se ne varam. Pozdrav
Imam i ja jedno pitanje, vezano sada za kutije. Cuo sam da se satovi koji imaju mehanizme sa hronograf funkcijom moraju da vrte (navijaju) samo u jednom smeru? Da li to tacno?
Ovo vazi samo za one hronograf mehanizme koji imaju navijanje u samo jednom smeru rotacije tega. Posto je ETA/Valjoux 7750 najcesci automatski hronograf mehanizam, a navija se samo na jednu stranu - pretpostavljam da je odatle dosla zabuna da SVI hrono mehanizmi moraju da se navijaju na jednu stranu. Savet je ipak da se za svaki sat/mehanizam zasebno uveris na koju stranu se navija (ako "winder" bude namesten na pogresnu stranu - sat se nece uopste ni navijati)
Bookmarks sajtovi