Strana 7 od 11 PrvaPrva ... 34567891011 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 61 do 70 od ukupno 103
Like Tree220Likes

tema: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

  1. #61
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Ja nisam izneo svoj stav o ETI nego sam samo preneo činjenice, one stvarne i neoborive, koje se odnose na oba mehanizma, Svako sa osnovnim stepenom pismenog razumevanja, može doći do zaključka, koji je od njih bolji. Drugo je, da li želi taj zaključak prihvatiti.
    Isto tako sam dao primer saveta, moga časovničara, čoveka sa licencijom Omege i Rolexa, koji u slobodno vreme popravlja i druge satove, isključivo članova slovenačkog foruma i njegov savet u vezi ručnog navijanja Seiko 4Rxx i ETA 2824 kalibara. To što ti čitaš i očigledno prihvataš amaterske poglede i iskustva na raznim forumima to je tvoj stav i niko ti ne brani, da to radiš. Normalno je, da će nastati veći odjek ako se pokvari nešto što je skuplje i mnogima nedostižno, nego od onoga što izlazi iz frižidera. Kada se pokvari Rolex, onda to obično sazna najmanje jedan forum a posle nekoliko nedelja pola sveta. Kada se pokvari švajcarac, onda je to takođe nešto što treba objaviti a kada se pokvari Miyota ili Seiko - ništa strašno, ionako je to sat od nekoliko stotina EUR-a.
    Pošto pomno pratim zbivanja u svetu satova tačno toliko vremena, koliko ti postojiš na ovome svetu, mogu slobodno reći, da je nebrojeno više onih, koji će dati prednost ETI pred Seikom, ne samo na osnovi napisanih karakteristika, već i na bazi ličnog iskustva. Ako je tvoja želja i tvoj domet čitati iskustva amatera sa raznih foruma i gledati njihove egizbicije na You Tube-u, to ti niko ne brani. Samo se nadam, da ima i onih, koji misle sa svojom glavom, pa će takva izlaganja uzeti sa rezervom, jer se ne može davati sudba nekog kalibra na bazi nekog ličnog iskustva, gde se ne zna sva pozadina određene problematike.
    Da se razumemo, i ja sam samo jedan običan amater i svetlosnu godinu udaljen od profesinalnog nivoa od onoga zbog čega se družimo. Ali se uvek pokušavam zadržati na nekoj razini, da na bazi ličnih iskustva ne dajem sliku celog brenda, što u dobrom, što u slabom. Šta ibi sve mogao "lepogaˇnapisati o Seiko kalibrima 4R36 i 8R48. Zato uvek tražim i uvek sa obe ruke prihvatam mišljenja profesionalaca, do kojih sam dolazio na nebrojeno načina. Puno toga preko ličnih kontakta a puno toga i iz pisanih reči, do koje se ipak može doći ako se to jako želi.
    Evo samo jedne misli, koju mi je jednom prilikom izložio nekadašnji direktor prodaje Hamiltona: "Kada mi je svega dosta i kada me poslovne obaveze toliko guše, tada odem do kavomata, natočim taj opojan napitak, vratim se u ured i otvorim neki forum, te pročitam sve te velike reči. I onda se stvarno potresem. Od smeha".

    Kada smo već kod Seika 6RXX, koji si pomenuo. To je kalibar, koji se lepo može porediti sa ETA 2824-2. Posebno 6R2X serija. Sadržava Spron, ima sličnu rezervu snage, kuca sa 4Hz, kvaliteta izrade je za razred bolja od 4Rxx, puno je sofisticariniji u odnosu na 4R. Pored datuma donosi komplikaciju rezerve snage, što se može smatrati kao prednost u odnosu na ETU, naravno koliko je ova komplikacija nekome važna (meni lično je na satu sa rezervom snage od 45 sati to više ukras nego koristan faktor i uz Moonphase jedna od nepotrebnijih komplikacija na mehanizmu, mada ova zadnja ima određeni estetski faktor - ali to je samo moj ličan pogled i ništa više od toga). U svakom slučaju, to je činjenica, koji 6R2x postavja u prednost pred Etom ali ga na kraju ubija duplo slabija preciznost u odnosu na osnovni grade (Standard) ETE i to što se satovi sa tim mehanizmima uglavnom proizvode na mašinama, sa minimalnim učešćem ljudskog faktora. Bez obzira na sve to, odličan mehanizam.

    Ne razumem, šta ti nije jasno o cenama satova i tržišnom mehanizmu, koji sa alatima ponude i potražnje regulira cenu. Prodaja satova se odivja pod uslovima potpune međusobne konkurencije i ta dva faktora reguliraju cene. Svaki proizvođač za svoj sat ima potpunu slobodu postaviti cenu koju želi ali samo tržište preko potražnje potvrđuje, prihvata ili odbacuje tu cenu. Nismo više u Sovjetskom Savezu, gde je taj instrument bio poništen do korena. Živimo u uslovima slobodne konkurencije a da li je ona umetno vođena, da li se iza svega toga kriju neke osobe ili ustanove u senkama, masoni ili ne znam, ko je ko, to je priča za teoritičare zavere, njihovih poklonika, te amatera na raznim forumima i slično.
    Tipičan primer je bio brend Maurice Lacroix na početku ovog veka, koji je ohrabren odičnim prodajnim rezultatima u drugoj polocini '90 sebe podigao u razred Omege i Blancpaina, ali ga je tržište nateralo, da se brzo vrati na prethodne pozicije, gde se i danas nalazi.










    Citat Waldi kaže: Pregled poruke
    Sa ogromnom vecinom se slazem ali nikako za sada ne mogu sa tvrdnjom da trziste odredjuje cene u ovoj kategoriji. Pa nije valjda isto prodavati psenicu i satove ili neko voce i satove... Pa da je taj faktor nekog trzista toliko presudjujuci. Sta da kazemo za LV i Hermes torbe i novcanike od 5000... I oni mogu reci da je trziste to koje odrejduje cene. Ili da je tolika navala na Beats produkte da se 'oni jedva brane' da ne budu jos skuplji... Duboko verujem da je cela halabuka oko cena duboko isplanirana u poslovnim planovima svih proizvodjaca, koji bi bez ogromnog marketinga poznatih licnosti a i marketinga uopste, mogli slobodno da zatvore proizvodnju. Pa koliko njih ulaze u marketing, reklo bi se da im i ne ostane previse na kraju... I gde je onda tu trziste kao br1? Videcemo kako ce stvari stajati posle ove krize koja je neminovna. Ako pogledamo bloomberg-ove analize i vesti, Swiss industrija je vec u krizi bila u februaru mesecu i trend se ne zaustavlja. Videcemo ko ce kako da izadje iz toga. Verovatno ce cela industrija casovnika u svetu debelo da strada.

    To sto ja malo vise verujem Seiko-u nego ovoj ETA-i je prosto deo mog istrazivanja i neki finalni zakljucak. (izuzimam ovde moje naklonosti prema Japanu iz drugih delatnosti) Evo jutros sam citao neke forume o Seiko 6R mehanizmu, karakteristike i slicno, i jedan covek u komentaru postavi listu mehanizama po njegovom iskustvu gde je poslednje mesto zauzela ETA 2824 i kaze da su mu sve 2824 imale probleme za razliku od Seika, i takodje je naveo problem da ih ne treba rucno navijati, sto je veliki minus konkretno za njih... I tako stalno neko... Dakle slicno kao i ovde sto se provlacilo. Ispade ETA kao Alfa Romeo prozvana... Samo vicevi sto ne pocnu ponekad... I to je jedan primer od mnogih koje sam pronasao i pre i posle ove teme ovde. Ti si jako lepo objasnio svoj stav i svoja iskustva izneo sa brojnim brojkama i uporedjivanjem, i to je sve na mestu. Stvar je sto su te brojke kod mene vise nagrizene crvom sumnje na sve ovo drugo sto dolazi, a meni igra bitnu ulogu kada se pomene rec 'kvar'. Ne mogu da ostanem imun ni na pisanje clana koji je prema pisanju, poravljao satove, i takodje ima svoja iskustva. Bas kao ni na tvoje pisanje...
    Hvala ti puno na iscrpnim informacijama i nadam se da ces i dalje pisati u svom stilu! Ustedeo si svima mnogo vremena u prikupljanju informacija. Stvar je da si prema mom istrazivanju u redjoj grupi koja ima lepe reci o ETA-i u pogledu kvaliteta i trajnosti prema Miyoti i Seiku. Sto zapravo nista ne mora da znaci, ali je prosto tako ispalo. Jos jednom, niko ne napada tvoje znanje niti tvoju kolekciju, niti tvoje naklonosti. Nemoj samo shvatiti ovo kao atak zelenog 28 godisnjaka na iskusnog coveka. Ja sam jos u fazi ucenja osnovi, ali mislim da veoma brzo ucim, pa zahvaljujci i tvojoj pomoci taj proces mi ide dosta lakse nego sto sam mislio.

    Svako sisa svakoga koga moze, a mi biramo frizere prema frizuri koju zelimo nositi i njihovom iskustvu u radu, pa ko nas kako osisa... Negde nam skrate ili ostave previse pa se zalimo, a vrlo cesto budemo zadovoljni svojim frizerima i frizurama, bez obzira na jeftine makaze ili skupe masine, i svakom je na kraju svoj frizer najdrazi.

    Izvinjavam se ako sam nekim postom nespretno uvredio ili ispao ne znam kakav... Mislim da se shvatilo sta sam hteo reci na kraju.

  2. #62
    Stariji član Avatar korisnika Ivke1
    Član od
    24.6.2018.
    Poruke
    774
    Lajkovi
    3124
    Reputacioni uticaj
    9

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Mislim da se satovi mogu kao i auta gledati na dva načina. Da li se proizvod kupi i održava redovno kod servisera ili se koristi dok nestane pa se onda popravlja. Nije isto ako neko kupi sat i redovno ga servisira. Ako sat koji se redovno servisira ima problema onda nije vrijedan. Ako gledamo koliko može da preživi bez servisa to je nešto drugo. Takodjer gleda se kakav je motor/ mašina. Nije isto ako je 150 konja ili 300. Sljedeći segment je kvalitet svega ostalog i kakav je doživljaj dok koristiš taj proizvod. Moguće da Škoda pruža najviše za uloženo ali u isto vrijeme ne pruža to nešto sto viša klasa auta ima. Mislim da je tako i sa satovima.

  3. #63
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Pa nigde ja nisam rekao da to nisu cinjenice i da to nije tacno sto ti pises. Bas nigde. To da li su amateri sa foruma sad strucni ili nestrucni, to je druga prica. Ako nista, barem imaju neko iskustvo koriscenja, a profesionalce cemo retko sresti ovim putem zaista. Na forumu pisem, forume citam, sta da radim, izolacija Ucim kako mogu. Idemo kriticki pa polako. (To je ono izmedju ostalog kada sam pricao sta bi bilo i gde bi bio da sam neki Tramp. Ne bih bio na forumu sigurno.) Jos jednom ponavljam, razumeo sam te! Objasnio si sve veoma temeljno i ponovio vise puta.
    Ono sto si pomenuo, kada se pokvari ETA sazna ceo svet, a kada se pokvari neki Japanac retko ko pominje, ima smisla takodje. Samo onda je pitanje sta je veca bruka, ako kiksne Liverpul i izgubi od Zvezde, reci ces za Liverpul ''ua kako igrate!'' ili ako Zvezda dobije 6 golova od PSG-a reci ces ''pa to se i ocekuje, zeno daj da se jede''... Tacno je, ako sat kosta 100 i 300e, manja je frka i da se pokvari, a ako radi super onda je ''wau i svaka cast!'', ali ako je kako si ti rekao ova ETA i u satovima od 500 - 1000 i 2000e, onda jeste frka veca i ljudi ce biti ogorceni. (Izmedju ostalog poredjenje sa jeftinim mehanizmima u skupim satovima) Na papiru i po funkcijama, to je to. I jasno je. U realnosti, iskustva su razna.

    Ovo za cene, tu se jedino razilazimo izgleda. Pa nije trziste prihvatilo sve te cene samo zato sto imaju u glavi kvalitet ili ne znam sta. Ja na primer, koristim gotovo sve poznate uredjaje koje pravi Apple, osim sata, skoro sve. Apple dize cene iz godine u godinu, i poslednje sto sam bizarno video je stalak za monitor od 999$. I zamisli naslo se trziste i za to. Neko ce ga kupiti. Ali to nije vise pitanje necijeg kvaliteta, vec pitanje Apple-ovog bezobrazluka i necijeg ili viska novca, ili totalne opsednutosti brendom, od koje pate i mnogi ljubitelji satova. (Bilo Swiss bilo Japan) I Apple i uprkos krizi koja vlada, i dalje drzi svoje akcije jako dobro. Reklo bi se onda, kupci podrzavaju iPhone od preko 1200e sa svim ostalim. Kod satova, neka stalak za monitor bude recimo narukvica, pa ako ona moze da kosta 500-700e recimo, bez obzira na brend, zasto sat ne bi isao i 10,15,20x vise. Ono sto sam pomenuo pre, kompanije idu do granica mogucnosti i testiraju kako da uvelicaju profit. Otuda sve silne special i limited edicije svega i na svakom cosku kako kod satova, tako i kod tehnologije i opreme za sve. Cuveno ''budi drugaciji''.

  4. #64
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.586
    Lajkovi
    5189
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Meš narukvica za Superocean Heritage košta 650€, al stvarno je dobra ))
    Ovaj forum nije za nekog ko ne uživa u detaljima.
    Već 6-7 godina imam Casio plaćen ispod 30€, baterija još traje, tačniji je od većine Submarinera ali... meni se sviđa meš za Superocean ))

    Druže dođi na Audiofilski forum pa ćeš vidjeti šta je zaluđenost, običan kabal košta 2400€, a mnogi ga imaju ili ga bar žele:
    http://audiodream.me/product/naim-super-lumina-speaker

    Ili recimo Chordov kontakt lubrikant, računao sam da bačva košta desetine miliona £, a nemoj misliti da ga ne kupuju

    https://www.google.com/amp/s/www.cho...t-cleaner/amp/
    Svaka rasprava koliko strast vrijedi je bespredmetna.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    Poslednja ispravka: Baron (18.4.2020. u 14:19)
    Haifisch23 and Nešoni like this.

  5. #65
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Pročitaj malo za sobom. Nemoj, da budeš kao ja. Napisao si, da sam izneo svoj stav.

    Ako može, jedan mali savet. Možda bi trebao vreme, koje provodiš na forumima satova, potrošiti na učenje funckcioniranja tržnih mehanizama. Jer ovo što pišeš, ne vodi nikuda.
    Opet u već postavljene činjenice uvodiš neke lične poglede i predrasude. Zašto je stalak za Apple bezobrazluk? Bezobrazluk, bi bio, da su ga kopirali od nekoga i onda ga potpisali svojim imenom (kao što to radi Steinhart u ovom našem svetu) i onda od toga pravili profit.
    Odnos do te cene i upotrebiljivosti tog proizvoda je opet samo tvoje mišljenje. Ako takvih bude na više stotina hiljada ili miliona, znači da neće biti potražnje po tom stalku i on će završiti na smeću istorije. Ako postoje ljudi koje žele stalak sa Apple potpisom i ako su za to spremni odvojiti tu hrpu novca, zašto bi sa tim bilo problema?. Naravno, imam i ja svoje mišljenje o tome ali je numesno, da ga iznosim u javnost.

    Kao što je kolega Baron primetio. Ovaj forum nije za nekog, ko ne uživa u detaljima.
    Svako radi sa svojim novcem šta želi. Za nekoga je potpuni idotizam, što sam ja za sat, koji na kraju krajeva, samo meri vreme spreman odvojiti nekoliko hiljada €, kao što je za mene besmisleno odvojiti nekoliko stotina € za sat, koji je napravio robot i kod koga se kvantiteta meri u kilogramima a ne u pojedinim komadima, koji su napravljeni sa znanjem i spretnošću čoveka. Možda se u poslednje vreme i neka ETA pokvari više nego neki Seiko. Verovatno serijska robotska proizvodnja daje u tom aspektu veću sigurnost ali meni je draže, ono što je napravio čovek nego japanska robotska mašina. Ne poništavam robote ali draže mi je ljudsko, kao što mi je draža prava kava od instant kave ili seks sa pravom ženom, nego sa lutkom.

    Uostalom, sve se može ponovo potkrepiti stvarnim činjenicama. Proteklo je već mesec dana od kada su Rolex, Omega i Zenith zaustavili kompletnu proizvodnju zbog Covid-a. Da, jer te satove sastavljaju i prave ljudi a Seiko još uvek veselo štanca, jer je prisutnost čoveka u tamošnjim pogonima slična prisutnosti IQ u Trampovoj glavi, kojeg više puta pominješ.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (18.4.2020. u 15:23)
    dule bg likes this.

  6. #66
    Stariji član Avatar korisnika ckvrlj
    Član od
    25.12.2012.
    Lokacija
    Niš
    Poruke
    837
    Lajkovi
    3692
    Reputacioni uticaj
    43

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Citat Waldi kaže: Pregled poruke
    Ovo za cene, tu se jedino razilazimo izgleda. Pa nije trziste prihvatilo sve te cene samo zato sto imaju u glavi kvalitet ili ne znam sta. Ja na primer, koristim gotovo sve poznate uredjaje koje pravi Apple, osim sata, skoro sve. Apple dize cene iz godine u godinu, i poslednje sto sam bizarno video je stalak za monitor od 999$. I zamisli naslo se trziste i za to. Neko ce ga kupiti. Ali to nije vise pitanje necijeg kvaliteta, vec pitanje Apple-ovog bezobrazluka i necijeg ili viska novca, ili totalne opsednutosti brendom, od koje pate i mnogi ljubitelji satova. (Bilo Swiss bilo Japan) I Apple i uprkos krizi koja vlada, i dalje drzi svoje akcije jako dobro. Reklo bi se onda, kupci podrzavaju iPhone od preko 1200e sa svim ostalim. Kod satova, neka stalak za monitor bude recimo narukvica, pa ako ona moze da kosta 500-700e recimo, bez obzira na brend, zasto sat ne bi isao i 10,15,20x vise. Ono sto sam pomenuo pre, kompanije idu do granica mogucnosti i testiraju kako da uvelicaju profit. Otuda sve silne special i limited edicije svega i na svakom cosku kako kod satova, tako i kod tehnologije i opreme za sve. Cuveno ''budi drugaciji''.
    Slažete se i tu očigledno, samo to drugačije formulišete. Sama činjenica da ljudi i dalje kupuju satove (ili Aple uređaje koje si takodje naveo) znači da je tržište prihvatilo te cene. Nije bitan razlog zašto su one tolike kolike jesu, bitno da ljudi i dalje kupuju. Znači da su cene ljudima prihvatljive jer tražnje i dalje ima dovoljno.
    A kompanije naravno da testiraju granice do kojih mogu ići, to je suština postojanja svake kompanije - maksimizacija profita. Osim u komunizmu naravno, koji je na sreću ili na žalost propao. Cilj kompanija, i švajcarskih i japanskih i svih drugih je zarada. Nadam se da je to bar činjenica oko koje nema potrebe polemisati. Sigurno im nije cilj da mi nosimo što kvalitetnije satove po što nižim cenama.
    Nama ostaje sloboda da izaberemo ono što svakom od nas odgovara i što je spreman da plati. Nekom je bitno da zna koliko je sati i dovoljan mu je Casio od 30 evra. Neko želi malo više od toga pa je zadovoljan Seiko automatikom od par stotina evra. Naravno da će uvek biti ljudi koji će hteti maksimalni kvalitet i od sata i biti spremni da to plate i nekoliko hiljada evra, zašto da ne. Ali ubedjivati druge, a verovatno i samog sebe, da je sve to slično i da nešto ne treba da košta toliko koliko košta, a pri tome masa ljudi to kupuje i uživa u tome, je potpuno nepotrebno i pogrešno.
    Poslednja ispravka: ckvrlj (18.4.2020. u 15:54)

  7. #67
    Član Avatar korisnika mezzano
    Član od
    4.1.2013.
    Lokacija
    Leskovac
    Poruke
    287
    Lajkovi
    889
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Citat Ivke1 kaže: Pregled poruke
    Mislim da se satovi mogu kao i auta gledati na dva načina. Da li se proizvod kupi i održava redovno kod servisera ili se koristi dok nestane pa se onda popravlja. Nije isto ako neko kupi sat i redovno ga servisira. Ako sat koji se redovno servisira ima problema onda nije vrijedan. Ako gledamo koliko može da preživi bez servisa to je nešto drugo. Takodjer gleda se kakav je motor/ mašina. Nije isto ako je 150 konja ili 300. Sljedeći segment je kvalitet svega ostalog i kakav je doživljaj dok koristiš taj proizvod. Moguće da Škoda pruža najviše za uloženo ali u isto vrijeme ne pruža to nešto sto viša klasa auta ima. Mislim da je tako i sa satovima.
    Mislim da je ovo suština svega. Ja sam pre 7 godina kupio nov auto, i svake godine ga servisiram u ovlašćenom servisu. To košta, naravno, ali pošto je sve menjano po preporukama fabrike, sa fabričkim delovima, ni jedan jednini problem nisam imao sa autom. A da takvi servisi nisu rađeni (nekada i preventivno, jer verujem da se menjaju delovi koji bi "mogli još da guraju") verjem da bi bilo problema, barem neke vrste.

    Što se odnosa tržišta prema ceni tiče, stava sam da tu nema nikakve "realnosti", nego ako nešto ima potražnju, njegova cena, koliko suluda bila, je realna. Meni odmah pada na pamet Richard Mille. Gde ima više nelogičnosti nego da sat od plastike košta 100.000,00 dolara?
    sdbiba, don Alberto, Zorg and 1 others like this.
    Casio AW80-1AW | Seiko SNKS09K1 | Casio W800-H | Seiko SPC131P1
    | Orient Ray II | Citizen BM7390-14E | Citizen NJ0100-11E | Casio MTP-1381L-7AVDF |

  8. #68
    Počasni član Avatar korisnika don Alberto
    Član od
    14.12.2012.
    Poruke
    5.314
    Lajkovi
    27286
    Reputacioni uticaj
    54

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Sat vredi onoliko koliko si spreman da daš za njega.
    eee, sdbiba, mezzano and 1 others like this.
    Omega rules !!!

  9. #69
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.898
    Lajkovi
    13148
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    Moram, da se ispravim za sobom. Seko Malasya je zaustavio proizovdnju, jer se japansko osoblje, koje je zaduženo za končanu kontrolu vratilo u Japan. Da nisu pre godinu i po dana izdali ogromne količine SKX serije, sada bi mogli da ponove, jer je konačnu kontrolu radilo sobolje iz Malezije. Ostala postrojenja rade normalno, osim što so u Japanu proizvodnju prerazporedili u dve smene a režija se radi od kuće.

  10. #70
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Seiko 4R35 vs ETA 2824 - 2

    I ''stav, i informacije, i brojne brojke, i ustedeo nam svima vremena, i ponovio da nigde nisam doveo u pitanje istinitost cinjenica'' o podacima koje si iznosio, ali ne vredi. Ne znam sta da kazem...vise.

    Cinjenice pa cinjenice. Ispada da samo ti iznosis cinjenice kako god da okrenes. Cas su i konkretni podaci i brojke, a i mora biti cinjenica to kako gledas na nacin proizvodnje. GS i Credor bas i ne stancuju... verovatno...

    Kao neko ko je veoma pomno studirao i ucestvovao i u prodajama i u sirenju raznih dobara na polju umetnosti, a posebno muzike, rekao bih da su mi trziste i marketing veoma dobro poznati. Vrlo je slicno i na svim ostalim poljima jer je u biti to to. Iznenadjuje me da delis pozitivan stav o takvom ustrojstvu, koji zapravo imaju ljudi koji imaju novca, a vrlo plitko znanje? Sticem takav utisak jer ga ti ne kritikujes uopste, vec bi se moglo reci da ga podrzavas. (A ti si ziva knjiga znanja! Barem sto se satova tice. Kao da ne zelis da vrhunski satovi budu povoljniji, i kao da se apsolutno predajes na milost i nemilost cenama i volis da das i vise nego sto se trazi )

    Taj cuveni stav o takvom mehanizmu trzista gde ''ako nesto zazivi i traje'' onda je dokaz kvaliteta i treba da postoji bez obzira na cenu slusao sam od nekih profesora na fakultetu, koji su na zalasku karijera svoj zivot proziveli pa sada mogu da se odnose prema svetu sa motom ''posle mene potop''. Pa tako cemo danas kao i u istoriji imati skoro svega krizu uvek i svako malo. Nije ni cudo. Kao proizvod takvog stava imamo i originalno i jedinstveno skupoceno alternativno lecenje, skupo proricanje buducnosti na do sada nevidjen nacin, i sta sve jos, pa ko voli neka izvoli, a o posledicama cemo kada nastanu... I jos milion primera gde je ''ako si spreman da platis'' dovelo do kriza i problema. Sve jos sto gledamo da je nazovi jedinstveno a zapravo je bofl samo takav i sluzi samo zato da se vidi dokle seze ljudska naivnost. (generalno receno)

    Primer mozda najbolji, klasicna muzika propada jer strada od tog divljeg marketinga i sistema vrednosti koji ja pominjem, i blizu je da bude bacena na smece istorije, sa svim svojim detaljima i lepotama kakve nema niti jedan zanr muzicke industrije. A znas sta je jedan od razloga pored toga sto je marketing trapavo sveden samo na elite, i sto je muzicka industrija preuzela udeo u svakom segmentu zivota ? Sto su mnogi 'IN' proizvodjaci sada vec brojnih klasicnih instrumenata dosli na ideju da instrumenti treba kostaju veoma puno, i sto se stvara jaz ''ko nema instrument od 5.000-25-000e'' ne treba nije dostojan da se bavi ozbiljno klasicnom muzikom, a da isti instrumenti i nemaju neku posebnu karakteristiku, odnosno imaju onu, koju mnogi cuju razlicito ili profesori na univerzitetima pomognu da se ona cuje, posebno ako su saradnici dilera. Za javnost se prica da je stvar cene u prevelikoj potraznji , apsolutnoj jedinstvenosti, izvanrednim detaljima, rucnoj izradi, i usporenoj proizvodnji, a sva je istina da detalji jesu izvanredni, jedinstveni, i prave se sa namerom da izgledaju i zvuce efektno, aii i da su lageri puni i da se radi vrlo lagano sa isporukama, jer sto se duze ceka, bude sladje kada se dobije. Tipican primer lux marketinga koji ne kosta a delotvoran je. Licno sam to doziveo, kada sam se prilikom saradnje sa jednom ozbiljnom firmom (da ne kazem najvecom u Evropi) uverio da je lager pun, a da mi je tadasnji glavni sef majstora rekao da ne pricam to, vec da zainteresovanima kazem da ce serija biti najranije za pola godine na stanju. Zbog politike firme
    Sustina - To sto neko voli, moze, i zeli da potrosi koliko god novca hoce na nesto, ne predstavlja ama bas uopste dokaz o kvalitetu necega, a posebno ne o istinskoj vrednosti. To je samo dokaz uglavnom da neko zeli to da plati toliko. Da li je to samo po sebi dobro? Mozda ali vrlo cesto i ne. Naveo si primer Seinhart-a, ali oni su daleko blizi vrednosti datog novca i krajnjeg produkta od brojnih lux proizvodjaca, koji su sve blize da postanu ''rupa bez dna'' sto se placanja tice, i siguran sam da ces Steinhart i ti nekome preporuciti za kupovinu. To ko je koga kopirao i kada, vodi nas u nedogled kao u prici o kokoski i jajetu. Moje misljenje.

    Ali mi je jasno i zasto je sve tako kako je. I Mona Liza je neprocenjivo skupa. Ali i Kandinskijev Crni Kvadrat je dostigao 60 miliona $. I zato vidis da je svako poredjenje svega na mestu... Pa se ljudi danas tako smeju cenama i svemu, i to sa velikim pravom, dok istovremeno drze slikare za budale, za klasicne muzicare i ne znaju koje instrumente sviraju, i sve ode u propast, a sve zato sto je sistem ''vredi koliko si spreman da platis''. Bojim se da ce se jednog dana tako ozbiljno smejati tradicionalnoj horologiji iz istih razloga, kad ljudi ne budu vise hteli da placaju, pa se svede da to sto je vredelo, vise ne vredi, i dok tradiciju i kvaliet ne zameni nesto novo i pristupacnije i vrlo cesto loseg kvaliteta. Cak i to stancovanje koje si naveo gore, odgovor je na cene i mogucnosti. Ima razlika i u stancovanju. Stancuje se i sa Swiss potpisom, pa kada uporedimo, dobijemo gotovo uvek savet da uzemo povoljno stancovano Made in Japan.
    Poslednja ispravka: Waldi (18.4.2020. u 18:46)
    dusan51, Misha V and Влада like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •