Strana 4 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 40 od ukupno 101
Like Tree73Likes

tema: Koliko plaćamo ime?

Hybrid View

Član Avatar korisnika bozicko
    Član od
    19.11.2010.
    Lajkovi
    144
    Reputacioni uticaj
    17

Određen forumom Re: koliko placamo ime

Iskren da vam budem nisam se nadao ovakvo uzbudljivoj raspravi...naravno da mi je poznato da IME puno kosta (od toga koliko treba da se IME stvori, do toga koliko je potrebno da se odrzava nivo kvaliteta, do onoga da se zivi na staroj slavi)...
    Naime kada sam prvi put isao da kupim sat (zavrsio gimnaziju) tada se jako puno reklamirao FOSSIL koji je u ono vreme za mene bio pojam...tada sam na seiko 5 gledao kao na sporet - tu je da radi i nista vise od toga...xx godina kasnije malo sam se edukovao, i danas mislim obrnuto u vezi seika i fossila (zahvaljujuci svima vama sa foruma)...ali me je zbunilo, da ne kazem zaprepastilo da velike kuce poput omege i breitlinga (swatch co.) koriste ETA mehanizme koje malo prerade...i prodaju kao svoje...nisam dovoljno skolovan na ovu temu da dalje elaboriram, tako da ostavljam prostor za ispravke... ali kao nekom ko je donedavno bio laik ovo malo/puno smeta...
    ZASTO?
    Pa za mene je OMEGA bila pojam...poput ROLEXA (za koga znam zahvaljujuci bond filmovima) kad ono CVRC MILOJKA, jesu dobri ali nije to to...mnogim proizvodjacima skidam kapu (ZENITH pogotovo) ali mi je i dalje gorak ukus u ustima, jer kao neko ko je istinski zaljubljenik u satove ne vidim sta tu ima toliko da kosta (marza bi u ovim slucajevima bila nekoliko stotina posto)

Sad cete reci odlazi puno na MARKETING...ali i to ako uzmemo sa rezervom, dolazimo do ekonomskog nonsensa...da manufakture ne mogu da prozvedu ekstremno skupih satova, jer je potraznja nenormalna, dok se potraznja onih dostupnih (kako kome) ili stagnira ili opada...

Naravno da mi je jasno da odredjeni ljudi imaju potrebu da se isticu u drustvu, svojim statusom i stilom, ali granica gde stil prelazi u kich je veoma tanka... jedno hipoteticko pitanje koje se logicki nadovezuje na naziv teme, koliko bi vi maksimalno izdvojili za sat da imate dovoljno novaca za ''bacanje''?

Na kraju, mislim da je VLADAN P dao sazet odgovor koji je citiran u predhodnom postu, te mu se iskreno i zahvaljujem...
    Si fueris Romae, romano vivito mori, si fueris alibi vivito sicut ibi!

Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    17.9.2009.
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    181

Određen forumom Re: koliko placamo ime

Koliko vidim - ima ovde dosta briljantnih misli, ali se malo i brkaju pojmovi... Hajde da malo sredimo stvari:

- Swatch Group Ltd. je vlasnik velikog broja marki svrstanih u vise kategorija i sa izuzetno bogatom istorijom iza sebe. Takodje je prakticno spasilac prodaje istih tih, u to vreme posrnulih, velikana (Omega, Tissot, Longines npr.) jednom japanskom Seiko-u. Na kraju krajeva - ista ova grupa je vlasnik i ETA konzorcijuma. BTW - Breitling nije u sastavu Swatch grupe. Samo je, kao i recimo IWC, UN, GP i mnogi drugi - kupac velikog broja ETA mehanizama.

- Kao sto je masovna proizvodnja izuzetno kvalitetnih ETA mehanizama, dostupnih svima koji su imali para da ih kupe, prakticno "unazadila" svajcarsko casovnicarstvo - jer su svi prestali da proizvode sopstvene (in-house) mehanizme, isto se prakticno desilo i sa samim firmama u sastavu Swatch grupacije. Ipak - Omega je iz ETA-e obilno koristila najvise doradjeni 2892 (mehanizmi 1120 i 2500) - koji se smatra ozbiljnim takmacem Rolex-ovom 3135 mehanizmu (i u ovome ne vidim nista lose), a zatim i unela dosta noviteta upotrebom Danielsovog Co-Axial escapement-a, Silicijumske opruge itd. Slicnim putem su krenuli i Longines, Tissot, Hamilton...

- Iako licno nemam novca da bih sebi priustio jednog Zenith-a, JLC-a, GP-a ili IWC-a - radi se o proizvodjacima koji svoje satove prodaju za jako puno para, ali se u ovim slucajevima vec radi o izuzetnim in-house mehanizmima i pri tome nisam siguran da i u ovim slucajevima "porez za budale" iznosi punih 4000€.
    jagos and ANGEL II like this.
    No time to lose

Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    190

Određen forumom Re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

Onaj tekst pre , se odnosio na rolex, koji ne koristi ete...ovo sto si pisao anbest, donekle je tacno ali samo za pojedine brendove koji jos koriste ete, ali silom prilika nece jos dugo...Da li IWC, Rolex, Zenit imaju jak marketing, naravno da imaju , ali debelo su pokriveni kvalitetom , pa mi te cene nisu ne relano, kad pogledam ostale brendove. Ajde u tu tvoju grupu mozda mozemo da stavimo braju i omegu, ali sa druge strane i oni sad proizvode svoje mehanizme, a kakvi ce ti mehanizmi biti to ce da se vidi za jedno 10 godina. A i omege za cene nude kao sto je vladas vec rekao - in-house mehanizme, napredne materijale (Si nemirnica, keramicki ciferi i korone/umetci korone), rodirane mehanzime i druge komponente, upotrebljava dragocene metale (ruzicasto, belo zlato) u izradi kazaljki, markera i drugih detalja itd. Nije bas sad cnc masina i eta .... Longines stavlja ete , i mozes da ga kupis za 1000 evra novog sa mehanizmom l595.2 (baza eta 2000-1)....

A sledecih desetak godina ce biti turbulentno , eta ce ostati u Longinesu, Hamiltonu, Midu, Certini.... i da budem iskren ne svidja mi se to. Sta ce biti ako se novi in/haouse mehanizmi dobro ne pokazu, kukacemo za eta mehanizmima....

Saradnik Avatar korisnika anbeast
    Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

A TAG?
    Razumem ja sta ti kazes. Ja nigde nisam rekao da nema kvaliteta, nego da inzenjersku lenjost mnogi (ALI ne na svim modelima i ne stalno) nadoknadjuju marketinskom aktivnoscu. To je tako u ovom poslu sa nakitom i nemam problema sa tim dok god neko ne bude bas bezobrazan, da se tako izrazim Dakle, sam si naveo Omegu i Braju, pa je tu TAG, Bell & Ross, ajde Anonimo i Panerai da ostavimo po strani jer imaju relativno malu proizvodnju (ali ima je i Nomos, Frederiqe Constant, Pita Barcelona i sl. pa imaju normalne cene). Svi (ili vecina) pomenuti iza sebe imaju ogromne grupacije koje omogucuju veliki obim proizvodnje i nize troskove razvoja, repro materijal je jeftiniji jer se kupuje u ogromnim kolicinama. Ako bismo terali mak na konac, maltene ni jedan sat ne moze opravdati svoju cenu tim, racionalnim argumentima. Oni prodaju svoje proizvoode skupo jer MOGU, a mogu jer su STVORILI BREND. Brend se ne stvara samo kvalitetom (iako on svakako mora postojati). Pa zaboga, ljudi flasiranu vodu placaju 20-30 evra jer je brendirana?!?!?
    Ogromne marze su CINJENICA i nemaju, kao sto rekoh, NIKAKVOG racionalnog opravdanja (u smislu: troskovi proizvodnje, razvoja, istrazivanja, materijala...), ALI satovi nisu nesto sto gledamo samo kao masinu, kao odnos ulozeno-dobijeno. U celoj prici ima mnooogo emocija, imidza, bla,bla,bla... i u tom smislu JE SASVIM U REDU da neko ima veliku marzu.
    Otprilike, da probam da napravim paralelu, pomenuti brendovi su kao vrhunska modna konfekcija, Armani, Boss, Prada. Luksuzno, kvalitetno, pozeljno, ali u svojoj sustini - skupa konfekcija.
    Patek, Vacheron, Lange, F.P. Journe i sl su krojaci po meri sa Londonskog Saville Row-a: skupo, kvalitetno, pozeljno ali i unikatno i idealno skrojeno.
    A mali, ''posteni'' (Pita, Nomos, Sinn, Constant i sl.) su gotovo isto kao ovi sa Saville Row-a, ali su materijali nesto manje luksuzni i krojaci nisu iz Londona nego iz Vijetnama ili sl.

Sta ja ovde ispisah....koga ne mrzi, nek cita. Mozda ima nesto i pametno

PS. Kao sto vec znas, druze Srbine, ne oponiram ti tek radi reda, ili nedajboze, zlonamerno, nego eto iz ciste zabave i uzivancije

PSS. Velikim slovima ne vicem nego naglasavam jer mi se cini da bi bold PREnaglasio
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    190

Dobro ja sam naveo braju i omegu posto se oni najcesce pominju u ovom kontekstu, naravno da tu ima jos proizvodjaca. Sto se Nomosa tice, kad budu popularni kao omega, dici ce i oni cene , ne brini E sad dolazimo do dela kojim se ne slazemo, a to da marze nemaju nikakvo opravdanje...bas mislim da u razvoju novih tehnologija i mehanizama moze da se nadje opravdanje za tu marzu, mozda ne u tom procentu ali ipak ima opravdanja za dizanje cena...uvek se pominje ta omega, po meni je razlog dizanja cene opravdan , bas zbog tog razvoja, moramo priznati da su u zadnjih par godina stvarno uveli neke novine .

Upravo ovo sto si rekao da satovi nisu samo masine tu se apsolutno slazemo i zbog toga najvecim delom i opravdavam cene. Da ih posmatramo samo kao masine , slobodno bi svi mogli da nosimo seiko 5 , i da ne brinemo. Sa druge strane zadrti ljubitelji luksuznijh satova ce naci hiljadu mana seiku 5, a ljubitelji seika 5 hiljadu mana ovima drugima. U temu sam se ubacio bas iz tog razloga, nikako da se nadje neka sredina , uvek se ide u dve potpune krajnosti , kada se komentarise u kvalietu i ceni...

Naravno brado da se ne ljutim , nema nista lepse nego kulturna i argumentovana razmena misljenja
    anbeast likes this.

Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

Tu sam te ceko, tico NOMOS nikada nece postati popularan kao Omega jer nema konglomerat iza sebe i ne ULAZE U MARKETING U TOJ MERI (Naravno, uvek je moguce da promene politiku. Samo...tada vise nece biti COOL ).

E sad dolazimo do dela kojim se ne slazemo, a to da marze nemaju nikakvo opravdanje...bas mislim da u razvoju novih tehnologija i mehanizama moze da se nadje opravdanje za tu marzu, mozda ne u tom procentu ali ipak ima opravdanja za dizanje cena...uvek se pominje ta omega, po meni je razlog dizanja cene opravdan , bas zbog tog razvoja, moramo priznati da su u zadnjih par godina stvarno uveli neke novine .
    Sad vidim da nisam bio dovoljno jasan. Mislio sam, zapravo, da je procenat povecanja cene veci od procenta ulaganja u istrazivanja. To je moj stav.
    Troskovi razvoja su za Omegu mnooogo manji (jer su konglomeratu epskih razmera). Dizanje cena je zbog ekskluzive i zbog toga sto se mora napraviti hijerarhija unutar konglomerata tako da se pokriju sve ciljne grupe a da brendovi ne konkurisu onima unutar grupe. U glavi svakog potrosaca je na prvi pogled (a cesto i na drugi i treci): SKUPO = DOBRO. U luksuznim stvarima, jeftino se obicno percipira kao nedovoljno dobro, a ne kao posteno odmeren odnos cene i protivvrednosti (namerno ne kazem kvalitet, jer protivvrednost ukljucuje i nemsterijalne stvari)...

Seiko 5 je HAUTE HOROLOGERIE!! Od brenda koji ima tradiciju, od brenda koji je jos delom u vlasnistvu porodice, in house mehanizam i sve ostale komponente.... Da ga naprave u verziji od roze zlata i da mu zbudze kvalitetnu kozu, bio bi vise haute nego TAG Carrera
    Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 16:43) Razlog: razdvajanje tema
    I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Stariji član Avatar korisnika Zenith
    Član od
    9.1.2012.
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    56

Pa ako Nomos ne ulaze u marketing,onda ne sme da drzi jake cene kao Omega i Breitling.
    Breitling preteruje sa cenama.
    85-90% kupaca satova ne zanima koji je mehanizam u samom satu,vec ime i brend.Ovo je kljuc svega.
    Skupo=Dobro je pojava koja se u ekonomiji zove Veblenov efekat.Strasno je bitan ovaj efekat u poslednjih 20 godina i smatra se da Veblenov efekat cak 80% kroji trziste ponude i potraznje.
    Profesor kriminalistike nam je na predavanjima govorio da je zlatni Rolex jedno vreme bio sinonim Istocno Evropske mafije,pogotovo Ukrajinske mafije.Koji konkretno Rolex je u pitanju ne znam,ali bio je poljuljan i imidz samog Rolexa.
    Sve je u marketingu danas.Ni ja ne mogu da nadjem jak razlog zasto pojedini satovi vrede toliko koliko vrede.
    Nazalost,vrlo brzo se danas propada bez dobrog i pametnog marketinga.
    Realno,ako neko od Swiss made u potpunosti opravdava svoju cenu,to su samo Rolex,Steinhart i Candino.

Član od
    9.1.2012.
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    56

Određen forumom re: Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)

--------------
    [EDIT by vladas] - preneto iz teme o novoj Rolex fabrici mehanizama!
    --------------
    Gledajuci celokupno svaki aspekt mislim da je Rolex vrh vrhova i da su svi znatno,znatno,znatno ispod njega,samo sto mnogi ne zele da priznaju.
    Ovim hrabrim potezom gde je svaki dolar bitan,samo zele da svima dokazu ko su i sta su.
    Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 16:38) Razlog: razdvajanje teme

Član od
    31.7.2010.
    Lajkovi
    6258
    Reputacioni uticaj
    252

Ne, ne dokazuju oni nista, samo cine korak ka efikasnijoj proizvodnji. Sto znaci da ce proizvoditi jeftinije, a prodavati po istoj ili cak visoj ceni cime ce marza biti jos veca
    Poslednja ispravka: vladas (27.10.2012. u 16:38) Razlog: razdvajanje tema

Član od
    9.1.2012.
    Lajkovi
    2295
    Reputacioni uticaj
    56

Mislim da ce prodavati po visoj ceni jer ocigledno Omega hoce da im se priblizi,ako nista drugo.Najbitnije je da kontrola ostane ista.Onaj ko ima za Rolex realno mu je nebitno da li ce dodati 300 do 500 evra vise.
    U svakom slucaju,zdrava konkurencija je najbitnija,a toga ima u Swiss made.
    Sjajan potez Rolexa,nema sta.

Slične teme

1. Koliko je tačan vaš sat?
    By Baron in forum Opšti forum
    Odgovora: 83
    Poslednja poruka: 25.1.2021., 15:13
  2. Koliko satova imate?
    By VLADAN P in forum Opšti forum
    Odgovora: 50
    Poslednja poruka: 1.4.2019., 19:22
  3. Koliko vas kosta odrzavanje satova
    By tolarbo in forum Opšti forum