Strana 11 od 33 PrvaPrva ... 78910111213141521 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 101 do 110 od ukupno 329
Like Tree240Likes

tema: Poliranje sata

  1. #101
    Član
    Član od
    23.6.2010.
    Lokacija
    split
    Poruke
    259
    Lajkovi
    99
    Reputacioni uticaj
    15

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    meni je receno da se staklo od plastike moze najbolje polirat pastom za zube a mineralna stakla sa posebnim pastama i dijamantnim plocama...uvjeio sam se sam da mineralno staklo tesko polirat jedno sam unistia

  2. #102
    Novi član
    Član od
    18.4.2011.
    Lokacija
    Belgrade
    Poruke
    11
    Lajkovi
    1
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Slike satova iz vase kolekcije!

    Moze li mi neko poslati mob od clana maki69 koji radi poliranja satova, ne vredi mi pp jer vidim da vise od mesec dana nije posecivao svoj nalog ?

    Hvala unapred !

  3. #103
    Član
    Član od
    16.4.2011.
    Poruke
    129
    Lajkovi
    102
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Slike satova iz vase kolekcije!

    treba mi kontakt od makija radi poliranja stakla na satu.Hvala unapred.

  4. #104
    Mlađi član
    Član od
    16.1.2012.
    Lokacija
    Macedonia
    Poruke
    70
    Lajkovi
    494
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    Pozdrav svima,tema je poliranje satova,videm da dosta od clanovas spominjaju i krpice za poliranje ja bi nesto ukratko dodao i da se uradi neka razlika od krpice so profesionalni nacin poliranja.
    Same krpice za poliranju su namenjen tako receo za svakudnevnu upotrebu i svaki koj poseduje sat da ga sam ocisti,kratko receno radi se samo za osvezivanja sata i sam sat dobije odlican sjaj i celi postupak moze da se zavrsi za 15 min.
    Sam nacin provesionalno poliranje je dosta komplikovani proces i traje dosta duze,evo mene licno spoljasno cicenje na celicni remen i kuciste oduzelo mi je 8 satova rad u jedan dan i jos 2 dana po 3 sata, da dovedem predmet kao nov.
    Videm da mnogo od ljudi na forum spominju da koriste i smirglice ali iskreno taj nacin je daleko od profesionalni naacin,sam postupak sredjivanja i poliranje je mnogo razlicni i koriste se specijalne alate gde se trazi velika vestina i paznja samog majstora.
    najpre se otstranuju ogrebotine, pa ultarsonic ciscenje ,pa poliranje niz 3 razlicni etapa sa razlicne polir paste,i na kraj opet zavrsava u ultarasonic na cicenje da padne polir pasta od samog sata.

  5. #105
    Novi član
    Član od
    15.4.2012.
    Poruke
    9
    Lajkovi
    1
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    Zna li neko jesu li se pojavile kod nas ove krpice ili cape cod ili neke slicne?

  6. #106
    Mlađi član
    Član od
    16.1.2012.
    Lokacija
    Macedonia
    Poruke
    70
    Lajkovi
    494
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    Evo danas sam odradio moje prvo poliranje na pleksi (plasticno )staklo

    evo slike pre poliranja
    Poliranje sata-19712584.jpgPoliranje sata-19712586.jpgPoliranje sata-19712588.jpg

    i nakon poliranje

    Poliranje sata-19712589.jpgPoliranje sata-19712590.jpg

    uskoru cu probati i na mineralno staklo samo da nadjem neki sat , ili osteceno stakolo

  7. #107
    Novi član
    Član od
    7.10.2009.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    16
    Lajkovi
    24
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    Desilo mi se da sam jednom zakacio zid satom i izgrebao ga. Odneo ga kod ujaka zubara pa je on ispolirao osteceno mesto onom busilicom za zube tako sto je na vrh stavio neku gumu umesto borera (pretpostavljam da se time zubi poliraju). Nemam slike i taj sat vise ne posedujem. Planiram da opet odem do njega da mi sredi narukvicu od sata koji sad nosim. Kacim slike cim budemo to sredili. Nadam se da ce biti uspesno.
    milan zmaj, jagos and VLADAN P like this.

  8. #108
    Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    4.11.2009.
    Poruke
    2.683
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    vidim da je ujak dobar sajdzija.kakav li je kao zubar?

  9. #109
    CMW
    CMW je offline
    Mlađi član Avatar korisnika CMW
    Član od
    7.5.2012.
    Lokacija
    Rose Bay, NSW, AU / Beograd, RS
    Poruke
    85
    Lajkovi
    306
    Reputacioni uticaj
    33

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    Dobro veče, svima!

    Vidim da postoji mnogo nesuglasica oko poliranja časovnika, upotrebe aplikatora i medija za poliranje.

    Koji aplikator i koji medij upotrebiti za poliranje zavisi isključivo od materijala koji treba polirati. Aplikatori mogu biti prošiveni diskovi od muslina, kože, pamuka, vune, filca, četke sa večtačkom dlakom ili sa životinjskom dlakom i ne samo. Aplikatori takođe mogu biti i letvice različite širine sa nalepljenim filcom ili kožom za nanošenje abrazivnih materijalima u vidu praha ili paste. Koriste se čak i turpije, kod većih povreda i brusno kamenje, Arkanzas, Water of Ayr Stone, Apache Tears (Obsidian), Degussit, India stone, okamenjeni koren oraha i razno drugo brusno kamenje, prirodno i sintetičko.

    Sam medij za poliranje je jednako raznovrstan, tradicionalno korišćen prah "rouge" za poliranje zlata je suštinski najobičnija rđa, zatim slede različita abrazivna sredstva u prahu, Arkanzas prah, prah ahata, oksid aluminijuma, hrom oksid, dijamantski prah i mnogi drugi, naravno koristi se celi nizu granulacije, od 0.5 pa do nekoliko stotina mikrometara.

    Kod časovnika je dozvoljena upotreba svih abraziva, uključujući dijamantski prah, osim na krajevima osovina, iz razloga što se abrazivi mogu usaditi u metal i zatim velikom brzinom uništiti ležajeve, od bronze i od rubina bez razlike.

    Ja koristim nekoliko vrsta pasti i praškova za poliranje. "Dijamantin" praškove (oksid aluminijuma) u tri granulacije i paste koje sam pravim dodavanjem ulja uljane repice, zatim dijamantske paste u deset granulacija, i na kraju oksid hroma koji kupujem u već pripremljenim blokovima. A za poliranje nesalomivih stakala od pleksiglasa koristim "Crystal Bright" sticks od EuroTool-sa.

    Bez obzira na materijal u pitanju za poliranje je najvažnije sa površine ukloniti sve ogrebotine. To se postiže primenom abraziva zrnosti ne veće nego što su same ogrebotine, kada se površina izjednači tada se prelazi na upotrebu abraziva sledeće manje zrnosti, ali tek posle detaljnog čišćenja svih ostataka prethodnog poliranja. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta dok se ne uklone poslednji tragovi ogrebotina. Tek tada se može preći na konačno poliranje koje će dati visoki sjaj koji se često na čeliku naziva crnim bleskom, stoga što je polirana površina ili kao ogledalo i reflektuje svo svetlo ili ga ne reflektuje ni malo, zavisno od ugla gledanja.

    Upotreba raznih motora za poliranje sa diskovima od različitog materijala otvara još jedno značajno pitanje, kojom brzinom motor treba da se okreće, koji prečnik diskova treba da bude, veći disk veća periferna brzina itd., da li koristiti motor sa promenljivom brzinom, šta za koji materijal i još puno otvorenih pitanja.

    Ova tema je vrlo ozbiljna, svako poliranje zahteva pojedinačni pristup i odabir, kako aplikatora, tako i medija za poliranje. Materijal koji se polira je osnovni činioc u odabiru, tako da kod istog proizvođača časovnika osoba može da susretne različite materijale, nerđajući čelik može danas biti potpuno drugih karakteristika nego li je bio kod kućišta časovnika istog modela prošle godine. Sve je predmet provere sa svakim novim kućištem.

    Osim visokog sjaja kome se često teži postoji i ceo niz finiša drugih karakteristika koji se svaki ponaosob postiže različitim alatima, tehnikama i abrazivnim materijalima.

    Bez ikakvog preterivanja mogu reći da je moguće napisati nekoliko knjiga i pri tome ne iscrpeti temu do kraja, to je inače već urađeno, nažalost ne na srpskom jeziku.

    CMW

  10. #110
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: Poliranje sata

    CMW, hvala na kvalitetnom doprinosu ovoj temi.

Slične teme

  1. Poliranje stakla na satovima??
    By gorro in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 111
    Poslednja poruka: 5.12.2019., 16:01

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •