Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 61
Like Tree1Likes

tema: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

  1. #1
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Question Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Pozdrav svima,

    pošto vidim da ima dosta poznavalaca digitalnih fotoaparata, zamolio bih vas za pomoć oko odabira i kupovine DSLR fotoaparata u rangu do 500 EUR?

    Jako slabo se razumem u fotoaparate, pa mi je svaka pomoć dobrodošla.

    Hvala unapred!

  2. #2
    d1d
    d1d je offline
    Stariji član Avatar korisnika d1d
    Član od
    19.1.2011.
    Lokacija
    Vojvodina - Novi Sad
    Poruke
    1.296
    Lajkovi
    1128
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Tek ce ovde biti zanimljivo......
    Ja sam okoreli Olympista, znam malo nas je ali, nema bolje kupovine u toj ceni (dobro, malo +) od Olympusa Pen E-PL2.

  3. #3
    Član Avatar korisnika RaleT
    Član od
    17.11.2010.
    Poruke
    141
    Lajkovi
    23
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Ja bih ostao u granicama nikon-canon. Pogledati sta koriste profesionalci, koji zive od toga. Cene su sad smesne u odnosu na one od pre 5-6 g.

  4. #4
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Mislim da će se ovde uglavnom povesti diskusija nikon vs canon. Nisam preterano upućen u cene ali rekao bih da pogledaš Canon 550d ili Nikon d90, dal polovne ili eventualno nove negde preko... a u suštini, telo je najjeftiniji deo dslr priče a pravi problemi tek dolaze sa objektivima.
    MMario likes this.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  5. #5
    d1d
    d1d je offline
    Stariji član Avatar korisnika d1d
    Član od
    19.1.2011.
    Lokacija
    Vojvodina - Novi Sad
    Poruke
    1.296
    Lajkovi
    1128
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Mislim da je tu "kvaka", pretpostavlljam da covek ne zeli da nosi gomilu objektiva sa sobom. Zasto neko kupuje dSLr? Zbog senzora i mogucnosti da promeni objektiv. Ali dSLr ima i svoje mane, znatno su veci od kompaktnih fotoaparata, tezi, tesko ih je nositi sa sobom narocito ako nosite jos po neki objektiv. Olympus PEN e-pl2 miri ove dve foto krajnosti, najmanji, najlaksi, mali izmenjivi objektivi, a uz sve to senzor jednog dSLr-a.
    Naravno, sve ovo ima smisla ako Vladan zeli da se bavi fotografijom amaterski, PEN nije za profi upotrebu.

  6. #6
    Član
    Član od
    16.1.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    241
    Lajkovi
    480
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Ja sam koristio Canon 350D i Nikon D80 i sa oba aparata sam bio veoma zadovoljan,mislim da je samo stvar afiniteta. Canon daje ostrije slike a Nikon "lepsih" boja. Pogledao sam cene i njihove naslednike 550D i D90 nema ih ispod 750 evra(KIT, gde ide 18-55mm objektiv), kod nas. Video sam da ima jeftinijih verzija Canon 1000D i Nikon 3000 serija cena za kit 450-500Evra. Pogledaj sledeci sajt.
    Nadam se da ces naci dobar aparat.
    pozdrav

  7. #7
    Stariji član Avatar korisnika Dzoni
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Sarajevo
    Poruke
    1.259
    Lajkovi
    7635
    Reputacioni uticaj
    22

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Vladane, za te pare ovdje(u Sarajevu )se moze nabaviti nov Canon EOS 500D.(tijelo i kit objektiv 18-55mm IS).Ne znam sta bi fotografisao, ali posto si rekao da ne znas mnogo oko fotoaparata-pretpostavljam da neces fotografisati svadbe....Najmanji problem je kupiti tijelo aparata, tek poslije dolaze troskovi oko kupovine fotoopreme!Kad tek kupis fotoaparat sa jednim objektivom(najčešće je to kit objektiv),poželit ćeš vremenom kupiti jos najmanje 2 objektiva(kao sto sam ja uradio!).Obicno je to investicija u neki fiksni objektiv 50mm-sa sto vecom blendom-f1.8 ili jos bolje f1.4 koji su bas "oštri" objektivi.Onda ces pozeljet neki teleobjektiv-za slikanje udaljenih objekata, obicno fotografi koriste 55-250mm IS, 75-300mm ili neki L objektiv koji je strahovito skup!Ustvari, najveca investicija uopste je ulaganje u objektive-koji su i po nekoliko puta skuplji od samog tijela aparata!E onda uskoro pozelis i neku Lowepro torbu u koju ces moci staviti sve te objektive.Torba je oko 100€.A poslije shvatis da ti za nocno fotografisanje ili fotografisanje prirode ili u studiju(ako se nekad budes odlucio za studio!?)-odlucis kupiti neki kvalitetan Manfroto ili Gitzo stativ(koji i da malo valja ne mozes kupiti ispod 200€!).E kad taman mislis da si se obezbijedio sa fotoopremom shvatis da ti imalo ozbiljnije fotografisanje u tamnijim uslovima(prostorijama, studiju....)nedostaje jedan externi blic.Za Canon je to da imalo valja Canonov 530 EX ili jos bolje 580EX.To je oko 250€.Naravno, pozeljet ces i neki CPL filter za fotografisanje prirode, i jedan UV zastitni filter,nekoliko memorijskih kartica(ne daj Boze da istrosis karticu na nekom putovanju a nemas rezervnu!?), onda isto moras kupiti najmanje jednu rezervnu bateriju.E sve to kad se smjesti u fototorbu Lowepro i stavi se na rame onda kontas da tu svu opremu i max iskoristis!Vrlo je teska ta torba(znam to iz iskustva licnog!),jer svu tu opremu max iskoristim kad idem fotografisati za pare(svadbe,skolske manifestacije, sahrane....), a da se ne bavim sada sa tim cime se bavim kupio bih sebi jedan i dovoljan mali Canon G 10 ili mozda Canon G11-koji je i medju profesionalnim fotografima omiljen fotoaparat s kojim fotografisu po ratistima(pricao mi je jedan fotoreporter koji je isao u Kabul da je samo sa tim malim aparatićem mogao fotografisati i slati fotke u svoju agenciju,jer bi mu glavu skinuli sa ramena da je izvadio onaj veliki dSLR aparat).Taj mali aparatić Canon G 11 ima odlicne ocjene-tako da....ne znam cime se mislis baviti fotoaparatom, ali ako mislis za svoju dusu fotkati-vjeruj mi da je on sasvim dovoljan(naravno, uz neko osnovno poznavanje fotografisanja-otvor blende, ekspozicija, ISO, zlatna pravila reza, pravila trećine....), i dalje smatram da ne igra veliku ulogu fotoaparat-vec onaj koji je iza fotoaparata-tj. fotograf!Eto, malo sam poduzi tekst stavio, nemoj mislit da te odgovaram od kupovine dSLR-a, ali dobro razmisli za sta ti treba fotoaparat!

  8. #8
    Istaknuti član Avatar korisnika tolarbo
    Član od
    11.11.2008.
    Poruke
    4.529
    Lajkovi
    30323
    Reputacioni uticaj
    83

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Svi su u pravu, i svi su dali korisne savete. Eto Vladane sada vidis, kako je tesko kada neko pita za savet oko sata, a vi dobri poznavaci ga izbombardujete informacijama
    Ja cu ovde biti koncizan, i preporuciti cu ti Nikon D90!

  9. #9
    Član
    Član od
    16.1.2011.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    452
    Lajkovi
    1595
    Reputacioni uticaj
    26

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Ajd i ja da nabacam par stvari do kojih sam došao družeći se sa fotoopremom i fotografijom.

    Najbolja investicija koja se može napraviti je investicija (vremena) u edukaciju. Danas je sve lako dostupno, ne treba puno vremena da čovek uđe u osnovne pojmove, a posle toga sve mnogo lakše ide. Ono što uvek preporučujem za početnu edukaciju su besplatne skripte Đulijana Belića:

    1 Djulijano Belic - Skola Fotografije - SVJETLO
    2 Djulijano Belic - Skola Fotografije - FOTO APARAT I BLIC
    3 Djulijano Belic - Skola Fotografije - FOTOGRAFSKA KOMPOZICIJA

    Bez makar osnovnog znanja, nema smisla kupovati bilo šta kvalitetnije od kompakta. Fotografija uvek i isključivo najviše zavisi od fotografa. Aparat, objektivi, rasveta jesu bitni, ali ne i dovoljni za dobru fotku. Bacite pogled na ovu galeriju, slikano je sa mobilnim (stari neki Sony Ericsson):

    Ghosts from the hospital - a set on Flickr

    Dao bih svoje najbolje fotografije (obe ) slikane opremom od "hiljada evra" za bilo koju od ovih.

    Dalje, dSLR se posmatra kao "sistem". Dobro telo ne vredi bez dobrih objektiva. Fancy telo sa lošim objektivom će dati lošiju fotku od starog tela sa boljim itd. Treba da postoji neki balans. To znači da treba gledati cenu celine, ne samo tela sa kit objektivom. Odrediti naravno šta će biti težište interesovanja i gledati spram toga koji objektivi odgovaraju potrebama i budžetu pa se opredeliti za brend. Ako te interesuju portreti, gledaš kakav objektiv za tu namenu možeš uzeti i za koje novce (npr, Canon ima odličan 85mm 1.8, polovan u mint stanju oko 300€). Ako je interesovanje sport/outdoor, onda šta ima od tele-zumova, itd. Da dodam da u mojoj torbi, od ukupne sume kolko to vredi, telo aparata učestvuje 10%. Ne kažem da to kod svih treba tako da bude, al eto, da imate "reper" koji je odnos za sistem sa solidnim telom, odličnim objektivima, blicem itd.

    Novo ili polovno? Ne treba biti gadljiv na polovnu opremu, slično kao i sa satovima ovde, na proverenom mestu, gde se skupljaju ljudi koje to interesuje. Tu opremu kupuju ljubitelji i profesionalci. Reportere samo treba izbegavati jer obično rabe opremu maksimalno (a to se lako prepozna po spoljnom izgledu opreme). Ljubitelji ih obično čuvaju i paze. Objektivi kada se koriste kako treba radiće jako dugo, tela takođe. Ako radi u trenutku kupovine i dobro izgleda, nije oguljen, udaran i slično, nema razloga izbegavati tu opremu, a može se proći mnogo jeftinije nego u radnji. Ja sam sve svoje objektive kupio polovne, od poznatih ljudi, u mint stanju za 50-66% cene u radnji.

    Brend? U zemlji Srbiji samo Canon ili Nikon. Sve ostalo je mnogo manje zastupljeno ovde, nema polovnih na oglasima, novo treba platiti previše, pada cena, teško se posle prodaje itd. Ako hoćeš da probaš neki objektiv, nemaš od koga da ga pozajmiš. Ako ti treba (daleko bilo) servis, treba da se šalje u inostranstvo.

    Sa takvim budžetom, po meni Canon ima prednost jer se za sitne pare može uzeti dobro svestrano telo za male pare. Slobodno gledaj od 350D i 20D "naovamo" ta tela su 150-200€ . O Nikona, gledaj tela od D90 "naovamo", obavezno sa šrafcigerom (šta je šrafciger? to znači da ima motor u telu i mogu da se kače svi objektivi na njega). Ovi su već skuplji, ceo budžet bi otišao na telo.

    Da se ne rasplinjavam dalje, ja da sada imam 500€ za ceo sistem ili bar njegov dobar deo, kupio bih Canon 20D, 18-55IS, 55-250IS, polovne. To bi trebalo da košta tu negde.

  10. #10
    Član Avatar korisnika skydiver
    Član od
    20.11.2008.
    Poruke
    272
    Lajkovi
    251
    Reputacioni uticaj
    21

    Određen forumom Re: Preporučite mi DSLR fotoaparat do 500 EUR

    Od kako je tema postavljena, hoću da napišem ovo nešto što je nickname napisao, tako da otprilike nemam šta da dodam

    Često ljudi koji prvi put uzmu DSLR očekuju odma bolje fotke, a fotke im budu i lošije nego fotke rađene idiotom i onda se razočaraju i batale. Tako da za početak uzmi nešto polovno, što jeftinije, vidi kako se tu snalaziš i polako kako ulaziš u taj svet tako će ti se dalje sve samo kasti.

    Samo pazi, to je rupa bez dna, isto kao i kada čovek počne da se zanima za satove
    Poslednja ispravka: skydiver (14.2.2011. u 9:45)
    ________________________________
    Smišljam novi potpis...

Strana 1 od 7 12345 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 761
    Poslednja poruka: 25.3.2024., 12:26

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •