Strana 5 od 10 PrvaPrva 123456789 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 41 do 50 od ukupno 91
Like Tree341Likes

tema: Radionica - Rebelde satovi

  1. #41
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Polako postaješ poznat i to zasluženo.
    Što se tiče ice testa,za očekivati je da prođe bez problema.
    Ima na forumu par slika od tih testova(ja sam postavljao za Omegu SMP kvarc 😁 ),a i članovi foruma su radili te testove sa svojim satovima(Seiko je testiran,ako me sjećanje ne vara).
    U principu,mehaničkom mehanizmu se nema šta desiti. Problem su gumice,tj mogu li one izdržati ekstremne temperature(posebno vrelu vodu).
    Za hrono si uzeo Seiko 8r28?

  2. #42
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    NickH, čestitke na trudu, kvalitetu i istrajnosti. Samo napred.
    Nemoj da čekamo na sledeće javljanje dva meseca .

  3. #43
    zma
    zma je offline
    Stariji član Avatar korisnika zma
    Član od
    21.8.2012.
    Lokacija
    Ukrajna i Srbija
    Poruke
    1.924
    Lajkovi
    18076
    Reputacioni uticaj
    114

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Gosn' Nick, cestitam!!!
    Pratim ja sve u posti koju mi saljete iz AUS ali mi je draze kada sve to vidim ovde, na nasim jezicima! Nekako mi je toplije oko srca.
    P.S. Zapisujem se za hrono auto na listu cekanja...
    Vladan Stevanovic and NickH like this.

  4. #44
    Časovničar Avatar korisnika NickH
    Član od
    10.11.2011.
    Lokacija
    Sydney, Australia
    Poruke
    112
    Lajkovi
    1055
    Reputacioni uticaj
    128

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Pozdrav drugarima i clanovima foruma.

    Prodje jos 3-4 meseca od poslednjeg javljanja pa evo karatak update o rebelde projektu
    i zbivanjima iz 'juznih krajeva'.

    Kao prvo, projekt se prilicno 'oteo' u smislu da je postao prioritet i zauzeo centralno mesto u dnevnim aktivnostima.
    Ove godine (2014) sklopio sam tacno 224 sata. Naravno, svaki sat je prodat pre nego sto je sklopljen jer je lista zainteresovanih musterija i dalje prilicno dugacka. To je za mene naravno veliki kompliment jer interesovanje i dalje nadmasuje 'proizvodne kapacitete'. Ali ono na sto sam posebo ponosan je cinjenica da svaki od 224 sata radi besprekorno. U ovoj godini imao sam samo dva slucaja kad je sat bio vracen u radionicu. Prvi je bio trivijalan, ali defnitivno moja greska: satna kazaljka je bila montirana malo nise, a sekundara malo vise tako da su se kazaljke dodirivale. Jednostavna popravka. Drugi slucaj je bio malo ozbiljniji: sta je nakon 5 meseci rada vracen sa primedbom da je iznenada poceo da zuri (oko 4 minuta dnevno). Ispostavilo se da je sat namagnetisan, sto svakako nije moja greska vec greska vlasnika, ali i to je bilo sanirano u roku od 60 minuta i sat je istog dana vracen musteriji. Za mene je sposobnost da se sat popravi bez cekanja i jeftino!) vrlo bitna stvar i moje musterije to narocito cene, znajuci da kad bilo sta 'zapne' onaj ko je dizajnirao, sklopio i podesio sat ce sigurno biti u stanju i da ga popravi. I to je nesto sto rebelde cini drugacijim (da ne kazzem boljim) od Svajcarske konkurencije.

    Pocetkom januara krecem sa sklapanjem 4. serije u celiku, 75 komada. Ova serija je takodje rasprodata unapred.

    Ove nedelje su stigle komponente kucista za titanijumski model. Kao sto je vec receno, titanijum je poseban izazov za svakog proizvodjaca satova. Metal je skup i tezak za obradu. Takodje, tolerancije su drugacije nego za celik sto znaci da je dizajn odradjen od pocetka, iako sat izlgleda slican prethodnom celicnom modelu, ni jedna komponenta nije identicna. Takodje kuciste je povecano na 45mm i razmak izmedju uski na 24mm ali sat je laksi jer je titanijum 40% laksi od celika.
    Dobra vest je da su prva dva primerka sklopljena i da su prosla test vodootpornosti iz cuga. Kad se uzme u obzir da je na izradi komponenti radilo cak 11 proizvodjaca, cinjenica da sve pasuje iz cuga je pravo malo cudo.

    Ono sto je ostalo da se definise je finish. Titanijum nije metal koji se mozze polirati na 'super sjaj' ali i prvi rezultati su vrlo ohrabrujuci. Bezel u glosu je sasvim zadovoljavajuci, dok ce sredisnje kuciste biti mat (brush finish) a poklopac komibanicja gloss i peskarenje. Oni koji su imali priliku da vide sat su impresionirani, mada ce biti jos eksperimentisanja oko finisha. Jedna opcija je peskarenje (staklene kuglice) no o tome kasnije.
    Sledeci korak je dizajn cifera i kazaljki sto ce uzeti oko 4 meseca.
    Kao sto je i ocekivano, nakon najave novog titanijumskog modela pocele su da stizu pordudzine tako da je prva serija od 50 komada (rezervisana ekskluzivno za stare musterije) planula isti dan, a druga serija od 75 komada je takodje skoro kompletno rezervisana. Ogroman kompliment - s obzirom da kupci jos i ne znaju kako ce sat izgledati! Isporuka: Jun-Decembar 2015.
    Cena sata je $3000. Mehanizam je i dalje Unitas, rucno navijanje.
    Ocigledno, titanijum projekt sam za sebe je dovoljan da me okupira tokom cele 2015. godine.

    Za one koji cene 'in house movement': bez namere da prejudiciram, postoje realne shanse da u sledecih 12-18 meseci pocnem da koristim nov mehanizam razvijen u Svajcarskoj, od strane nezavisnog proizvodjaca. Prelazak sa Unitas na ovaj novi movement bi svakako bio velika stvar za rebelde projekt. Ovaj novi mehanizam ce biti rezultat visegodisnjeg rada nekoliko mikro-proizvodjaca. No o tome vise sredinom sledece godine.

    Ono na sto sam narocito ponosan je cinjenica da je rebelde verovatno najmanji 'watch brend' na svetu. Iako naravno postoji jos dosta slicnih mikro-projekata sirom sveta, nije mi poznato da iko drugi radi bilo sta slicno na ovom nivo: dizajn, sklapanje, odrzavanje, marketing, prodaja, finansiranje, koncept, web prezentacija je jos uvek 'na ledjima' jednog coveka. Uz satove, rebelde ponuda je fokusirana i na penkale i kozne narukvice kao i egzoticne kaiseve. Dakle, cilj je da nasim kpucima ponudimo dodatne artikle koji ce ih vezati za rebelde brand. Sudeci po reakcijama, mislim da smo na dobrom putu. Naravno, prozivodnja penkala, narukvica i kaiseva je prepustena ekspertima u njihom polju ekspertize.

    2014 godina je bila uzbidljiva ali vrlo naporna. Nije bilo vecih propusta i zhvaljujuci ekspertskoj podrsci proizvodjaca komponenti sklapanje se odvija bez zastoja. Posebno zadovoljstvo je saradnja sa malim inzenjerskim timom iz Srbije koji je zaduzen da 'prevede'moje crtezze u CAD fajlove, gotove za proizvodnju. Momci su na svetskom nivou: poslovni, brzi i spremni da se upuste u podrucje koje je vrlo specificno.

    Bezi kakve sumnje, do pre samo nekoliko godina projekt rebelde bi bio nezamisliv. Zahvaljujuci internetu, danas je moguce okupiti i angazovati saradnike i proizvodjace, razmenjivati informacije, plasirati proizvod i odraditi marketing te zainteresovati kupce kao nikad ranije. Dok veliki brendovi u svetu satova i dalje trose milione dolara na oglasavanje i sponzorisanje 'zvezda', mirko-brendovi targetuju sofisticirane kupce kojima je zelja ne samo da nose sat koji 'nema niko drugi', vec koji zzele da prate svaki korak, od dizajna do sklopljenog sata; kupci koji zele daleko intimniju vezu sa brendom. Za takve kupce mogucnost komunikacije i pripadanost projektu je prava nagrada. S druge strane, moja najveca nagrada je svakako to sto rebelde vlasnici cene rebelde projekt.
    Lojalnost je obostrana! Na zalost, Rolex, Omega, Panerai, Patek i mnoge druge brendove odavno ne interesuje misljenje kupca- sat nije vise precizan i sofisticiran mehanicki instrument za merenje vremena vec overpriced luxury item, a vlasnik je tretiran kao 'ovca za sisanje' gde je profit i brand image daleko vazniji od sata i njegovog vlasnika.

    No da se vratim na temu: uzbudljivi momenti iz protekle godine.

    Ono sto bih mogao nazvati 'highlights of the year' su dva gotovo slucajna poznanstva i kontakta koji su mi posebnoi dragi.
    Prvi je HORWEEN. Horween je mala porodicna firma iz Chicaga koja se bavi stavljenjem i preradom koze. Ovu firmu je osnovao pre vise od 100 godina ukrainski migrant. Pocetkom 1900 godina, Horween je bio samo jedan od preko 50 slcinih biznisa za obradu koze u gradu Cikagu. Pet generacije kasnije, zahvaljujuci ogromnim naporima da se opstane u bzinisu, ova firma je ne samo ostala verna originalnim metodama rucne prerade kozze, vec je i postala vodeci dobavljac kozze za najkvalitetnije proizvode poput bejzbol lopti, Brook cipela i kosarkaskih lopti za NBA! Horween je ime koje znaci kvalitet. Predlazem da pogledate web stranicu ove firme, i narocito izjave osnivaca i njegovih potomaka: The Horween Name � Horween Leather Company

    Sticajem posebnih (sretnih!) okolnosti, od nedavno, rebelde kaisevi se prave od Horween koze. Posebno sam ponosan na nase Cordovan kaiseve od konjske kozze koji su bukvalno nepoderivi. Svaki Cordovan kais je prefektan- bez preloma, i garantovan da traje vise godina.

    Drugi 'slucajni' susret je sa prozivodjacem kucista za satove od 18K zlata. Ukoliko sve bude po planu, krajem januara bi trebao da sklopim privi zlatni rebelde. Serija ce biti 10 komada u 18K zutom i 10komada u 18K roze zlatu. Ovaj projekt je izazov za sebe i prilika da se nauci nesto novo. Za mene je najfascinatnija faza izrade celicnih kalupa na CNC glodalicama. One koje to zanima mogu videti fotografije na rebelde Facebook stranici https://www.facebook.com/rebelde.watchmaker . Kad ste vec tamo, ne zaoravite da ostavite vas 'lajk'.

    Toliko za ovo javljanje. Bozicne / novogodisnje cestitke Svetu Satova i cenjenim clanovima foruma.

    Nick

    Shmizla, Baron, vladas and 13 others like this.

  5. #45
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18033
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Nick
    Šta reći?
    Zadovoljstvo je čuti ovakve vesti.
    Čestitam i samo napred.

    Kada budeš imao vremena postavi i ovde fotografije za koji smatraš da bi nam bile interesantne.
    nokru likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  6. #46
    Banned
    Član od
    26.1.2011.
    Lokacija
    Свилајнац, Поморавље
    Poruke
    2.322
    Lajkovi
    2316
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    drago mi je da je sve po planu, kad ugrabiš vreme javi se i prenesi lepe vesti i iskustva, posebno ova oko obrade metala

    sve najbolje u budućem radu

  7. #47
    Časovničar Avatar korisnika NickH
    Član od
    10.11.2011.
    Lokacija
    Sydney, Australia
    Poruke
    112
    Lajkovi
    1055
    Reputacioni uticaj
    128

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Hvala Vlado i Milane

    evo samo par fotografija u vezi poliranja titanijumskog kucista.
    Slika levo je trodelno kuciste nakon otkivanja i obrade na strugu. Desno je izgled nakon poliranja.
    Naravno, mnogo lakse je odraditi sve na brush ali izazov je u tome da se odradi kombinacija sjajno/mat.

    Treca fotografija je detalj, lug.
    Podloga na kojoj stoji sat je titanijumska ploca od koje je kuciste i napravljeno, japanska legura, japanski dobavljac.
    Titanijum je inace vrlo nezgodan za poliranje ne samo zbog sjaja vec i zbog toga sto stvara varnice koje su zapaljive.
    Na kraju kuciste je tretirano u vakuumu sa 'fluroniated anti-fingerprints coating' tj nanosenjem zastitnog sloja.

    Peskarenje je sa plasticnim granulama precnmika 0.3mm i pod vodenim pritiskom.

    Mislim da nije lose za prvi pokusaj.






    vladas, anbeast, VLADAN P and 11 others like this.

  8. #48
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Vidim,nastavlja se pljuvanje po swiss brendovima. "overpriced" se piše za Roli,Omegu,PP,Panerai.....,a ovamo Rebelde košta 2500$ pa na više i to sa najobičnijim Eta 6497.
    Baš me interesuje kolika će biti cijena sa "in house" mehanizmom....4000-5000$ (Omega PO sa 8500)?
    Još jedan primjer koliko je Rebelde "pristupačan" se vidi kada se uporede cijene sa malim Njemačkim brendovima.
    Elem, Nick,radiš dobar posao i lijepo je krenulo da se razvija ali,molim te,prestani da napadaš one koji se stotinama godina bave tim istim poslom.
    U poređenju sa tim "starcima" ti si "embrion" pa je nonsens napadati ih,a postaje i iritantno.

  9. #49
    Časovničar Avatar korisnika NickH
    Član od
    10.11.2011.
    Lokacija
    Sydney, Australia
    Poruke
    112
    Lajkovi
    1055
    Reputacioni uticaj
    128

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Pozdrav Dalibore-

    vidim da si odjutros ustao na levu nogu, a i da nisi - ne zameram.

    Samo u nekoliko reci: sta o rebelde misle oni koji su ga kupili i nose ga svaki dan, mozzes da
    procitas ovde: Rebelde Watch by Nicholas Hacko Watchmaker Sydney Australia
    Pretpostavljam da ti je jasno da su to (u vecini slucajeva) komenatri ljudi koji imaju na desetine
    satova, a rebelde je najjeftiniji sat u njihovoj kolekciji.
    Da ti pravo kazzem, meni je vrlo neprijatno sto to moram da objavljujem, ali sta je, tu je.

    Sto se Roleksa tice, ne razumem sta tu nije jasno? Koriste bukvalno jedan kalibar (OK, dva ako racunamo zensku verziju) vec 50 godina; a Submariner kosta $500 da se proizvede. Nova Omega Aquaterra sa kombinacijom celik/tanko zlato
    kosta u butiku $17,000. Proizvodna cena? $500. Overpriced? Kako za koga.

    Da se vratim na rebelde: verovao ili ne, na listi cekanja imam preko 200 ljudi koji bi platili i vise od $2500 da doboju sat. Da je cena $1500 imao bi ih preko hiljadu. Problem je u tome sto mogu da sklopim svega 3-4 komada nedeljno
    pa ta cena ne bi imala smisla. Jos jedan kuriozitet: pre mesec dana smo aukcionirali dva rebelde u dobrotvorne svrhe.
    Privi je postigao cenu od $5001 a drugi $5,000. Dakle, postoje ljudi koji su spremni da plate daleko vise nego sto ti mislis da sat vredi.

    Jos jedan detalj: rebelde je sklopljen u mojoj vlastitoj radionici, ne u Kini (ako nemacki satovi, i vecina Svajcaraca).
    Iako je rebelde mlad projekt, ja nisam. Ako ne shvatas o cemu govorim, onda da pojednostavim:
    radni dan ima 10 casova, i moj radni sat ima svoju cenu. Ako moje musterije hoce da svoje vreme posvetim za izradu sata za njihovo zadovoljstvo, onda to kosta koliko kosta. Kad ne bude vise interesovanja za rebelde,
    ja cu prekinuti proizvodnju i nastaviti da radim ono sto sam radio pre rebeldea.

    $2500 za Balkan (a mozda i za Nemce i narocito Amerikance) je mozda puno para, ali za Australce to je sitnica. Nas zivotni standard je na nivou Skandinavskih zemalja, cene nekretnina su vise nego bilo gde u svetu.
    (Lista: na prvom mestu Tokyo, zatim Osaka, Sydney, Melbourne, Oslo, Singapore, Zurich, Paris, Geneva itd. Prosecna cena kuce u Sidneju je $650,000. Malo solidnija kuca u prosecnom delu grada je preko $1mil.)

    Naravno, slazzem se s tobom da je moj gorniji post mozda zvucao neskromno i mozda cak prepotentno. No zelja mi je jedino bila da clanove foruma obavestim sta se desava sa jednim malim brendom koji je kako ti kazzes nista vise nego obican embrion - i da moje zadovoljstvo podelim sa ljidima koji znaju koliko je tesko dizajnirati, sklopiti i prodati sat. Sve sto sam naveo je istina, bez preterivanja a dosta toga sam izostavio da ne smaram.

    Ako si se nasao povredjenim, primi moje izvinjenje, to mi ni u kom slucaju nije bila namera.

    U svakom slucaju, poseti Rebelde Watch by Nicholas Hacko Watchmaker Sydney Australia i procitaj uvodni tekst koji ce ti pomoci da razumes sta je sustina rebelde projekta.

    Srdacan pozdrav,
    N.

  10. #50
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Radionica - Rebelde satovi

    Rolex koristi 5 različitih mehanizama,ne računajući komplikacije za pojedine modele.
    Izrada Rolexa ili Omege košta 500$ - može biti ali dali računaš u tu cijenu plate,obaveze,mašine,zgrade,razvoj modela,marketing.......?
    Rolex napravi i proda oko 1 milion visoko kvalitetnih satova za 1 godinu.
    Misliš da je to sitnica!?
    verovao ili ne, na listi cekanja imam preko 200 ljudi koji bi platili i vise od $2500 da doboju sat.
    - lijepo si napisao da "dok je ovaca biće i šišanja".
    Koji tačno Njemački i Švicarski satovi su sklopljeni u Kini?
    Rolex sigurno nije. Nije ni Omega. Panerai takođe. Za PP i AL&S je nebulozno bilo šta pričati. GO takođe. Stowa sklapaju Jorg i njegovih 10 radnika. Nomos,Laco,Sinn,Junghans(jedini koji osim Seika koristi GS mehanizme) su sve pravi njemački brendovi. Jedino Steinhart iskače iz tog kruga ali je prilično jeftiniji od ostalih(na radost gomile kupaca). ...............

    Kada se sve pravi u Kini,možeš li mi objasniti šta rade ove fabrike u sastavu Swatch-a:Meco,Francuis Golay,NivaroxFAR,Comadur,Rubattel et Weyermann S.A,MOM Le Prélet S.A.,Universo S.A.,Manufacture Ruedin Ltd,Lascor S.p.A.,Simon Et Membrez S.A.,Novi SA. ?
    Kažeš da tvoj radni sat ima svoju cijenu. Ok. Ali isto tako i svoju cijenu imaju hiljade koje rade za gore navedene brendove. I garant ne rade za šaku riže.
    I da zanemarim sve ovo i da se složim sa izjavom da se pravi ili sklapa u Kini- kakve veze to ima kada se poštuje određeni standard? Kinezi su u stanju napraviti bilo šta za određenu cijenu,što znači da kvalitet i kod njih fino košta.

    Da sumiram: ja nisam uvrijeđen niti imam bilo kakav razlog za to.
    Jednostavno me nervira konstanto prozivanje i blaćenje firmi bez ikakvog razloga.
    Radiš posao koji voliš i dobro te je krenulo i drago mi je zbog toga. Stvarno jeste.
    Ali ostavi se prazne priče i mahalanja(bosanski izraz za ogovaranje) - ne ide to uz ozbiljna čovjeka.

    pozdrav

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •