Hi zma -
intersano je da ste (si) pomenuo Maxa, jednog od najpoznatijih casovnicara u Sidneju pa verovatno i Australiji.
Nije bilo lako navesti ga da prica, ali smo taj video odradili profi, zahvaljujuci prvestveno jednom klincu koji je radio slicen stvari na BBC. Nepravda koja mu je nanesena je neopisiva sramota. Za razliku svih nas ostalih casovnicara koji smo
skupljeni s konca i konopca, Max je svajcarac, rodjen u svajcarskoj, zavrsio zanat u svajcarskoj i zatim radio kao servis manager za R---X za Bliski Istok. E tom i takvom Maxu, bas taj R----X je uskratio pravo na rezervne delove na samo godinu dana pred penzionisanje, devalvirajuci njegov biznis pa i reputaicju uz objasnjenje da on nije 'dovoljno strucan' da popravlja njihove satove! Na neki nacin, Max je izabran kao primer svima nama ostalima da nam pokazzu da shanse nemamo kao i da ne talasamo. To je stvarno bilo tesko za shvatiti, ali R---X ima advokate i sredstva da se bori ne sa sakom sajdzija vec i direktno sa drzzavom da bi zastitio svoj monopol. Odbili su da nas treniraju pa cak i da nam daju objasnjenje koje uslove moramo da ispunimo da bi uposte uzli u razmatranje. No duga je ovo prica i bolna.
Ako je za neku utehu, ovakav razvoj dogadjaja me je otreznio i iz njega je izrodio rebelde - zahvaljujuci rebelde ja vise ne moram da se prostituisem i molim R da bih dobio jedan obican gumeni dihtung da bih servisirao sat.
Tuzno je jedino da ono sto su radili nezavisnim casovnicarima pre 2 godine sad rade jedni drugima: restrikcija delova medju proizvodjacima i kupovina firmi koje prave komponente samo da konkurencija ne bi imala pristup delovima. Vreme ce pokazati gde ovakva politika vodi, ali kao sto svi znamo zrtve su musterije.
U vezi ex-Yu prostora i eventualne ponude: iako nema sumjne da bi mnogi od vas sa lakocom priustili rebelde, postoji jedan segment marketa koji me interesuje, a to su zaljubljenici Japanskih satova.
pre par godina sam uspostavio dobruy saradnju sa Seikom / SII i imam na zalihi 4R36 (NH36) mehanizme koji bi bili veoma pogodni za 'mini reblede' - dakle automatic u kucistu od 40mm. Sat bi bio jednostavan, vise iz fazona nego zbog stvarne potrebe, no u segmentu od $300-$500 konkurencija je zestoka i ocekivanja su daleko veca nego kod skupljih satova.
Za jednoig mikro-casovnicara tu na zalost nema sanse za komercijalni uspeh, ne mozze se konkurisati firmama koje izbacuju 10-20K komada. Ali ja cenim Seiko i ako bude prilike voleo bih da pokusam da nesto izbacim sto ce biti mozzda interesantno za 'forumashe'.
Za dve nedelje Seiko izbacuje jos jedan novi kalibar, NE88 koji je direktna konkurencija Valjoux 7750.
Na papriu po svim specifikacijama izgleda vrlo ozbiljno i Seiko vec kazze da ne mozze da zadovolji supply u naredne 2 godine koliko su dobili porudzbina. Obecali su ni jedan movement iz prve serije i cim mi stigne uradicu review za Svet Satova. Tech info je vec online, koga interesuje mozze da pogleda.
Cena se vec zna, oko USD$300 sto znaci da ce se satvi sa NE88 prodavati za oko $1500- $3000 a to je vec solidan price range da se nesto odradi. No o tome nekom drugom prilikom, to je najmanje 1-2 godine razvoja.
Bottom line: stvari su veoma fluidne, nepredividive. Japanci imaju ponovo sansu da udju na market ako dopuste malim i srednjim proizvodjacima da koriste njihove mid and high end movements.
Registracija
Help

341Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Bookmarks sajtovi