Zavisi od potreba, Megan jeste najbolji za stazu, ali je pitanje kome to treba (PS Leon je brži na Ringu), tako da mislim da je Golf GTI i dalje najbolji kao all-rounder.
Printable View
Zavisi od potreba, Megan jeste najbolji za stazu, ali je pitanje kome to treba (PS Leon je brži na Ringu), tako da mislim da je Golf GTI i dalje najbolji kao all-rounder.
Leon više nije najbrži na Ringu. Dohakao mu je RS275. Golf 7 GTI je definitivno najbolji all-rounder, a meni lično je Meg III RS izuzetan za vožnju, ali mi nije loš ni ceo auto. Imao sam priliku da probam i RS i GTI.
Da imam pare za automobil za zabavu i da biram između ponuđenih HH... ne znam. Jedini razlog zbog kog bih se dvoumio oko golfa je potencijal za krađu. Auto kao auto je zaista sjajan.
Inače, moja laguna ima ono što nijedan od nabrojanih nema - 4control, tj. upravljanje na zadnjim točkovima. Izuzetna stvar.
Da ne bude zabune, potpuno razumem zašto daješ prednost atmosfercima. Lično, više volim automobile sa turbom baš zbog toga što su generalno nešto komplikovaniji za vožnju zbog turbo punjača, rupe u nižim obrtajima i iznenadnog povećanja momenta.
Deco, zaboravljate onu "boj ne bije svijetlo oruzje, no boj bije srce u junaka"
Kada se nadjem na krivudavom putu, vrlo cesto ostavljam 3x jace aute. Zapamtite: prvi je sofer (rutina i znanje -smenje), drugi je auto! Na zalost kada se skrljamo prevaga ide u korist skupljih kola :(
Dzaba mocan motor ako ne znas da ga iskoristis, vi ne bi verovali za sta je motor od 75 ks sposoban ako ga propisno nagazite. E sad, dobar vozac u 140 ks i dobar vozac u 90 ks, tu vec nema merenja, ali ne trkate se valjda :)
Himmelstrider, ja se uvek trkam. Meni je vreme na putu izgubljeno vreme. Prethodni auto mi je imao 90KS. Sadasnji 86KS. Buduci ce imati 120KS (ali taj ce biti slabiji nego dosadasnji). Dva puta je covek pored mene izlazio da povraca (a nije mi bila namera). Najbitnije je znanje sofera i smelost (u granicama), nakon toga gume. Posle dolaze KS.
A koje si bolan godiste mire? Ja sam '61
Otvorio bi novu temu koliko ste bili bez dozvole? :(
Pa de ba, otvori, nego razjasni? Mladjani koji su vozili prije nego sto su je stekli? Ili ovi su su je imali pa su raznim "cakama" ostali bez nje?
veberz eh, deco,deco....da vam deda kaze.....kile podelite sa 10.....i broj dobiven mora biti manji od broja ks.....i onda ide vestina za volanom.....bio on turbak ili stariji atmos, nebitno.....i tu jos dodajte omjere prenosa u menjacu.....pa da se potrkamo :dance3:
MMario ja tebi nisan deca (vecina ostalih jesu), *ebo kile i odnose, no da mi jednom potrosimo te dvi gajbe pive (x2) i da se bacimo u bezdan iz AN-2 pa da te vidim picopevcu jedan prasinarski :)
Ehhh... Ja sam izgleda mator od svoje 18te od kad sam jedan Subaru Leon (ili beše Legacy?!) parkirao u orah :-) Sada samo žudim za nekim GT kupeom koji lagano, bez napora i frke jede kilometre :-)
Baš mislim suprotno, domaćica će lako da izvuče maksimum iz turbo motora, a iz atmosferca mnogo teže. Za, pričamo o potentnijim sportskijim atmo motorima, ne ok 1.4 sa 70ks, nego o nekom 2.0 sa 200ks na primer, atmo je potrebno mnogo više umeća da bi on pružio ono što može. I ne slažem se za turbo rupe i iznenadno povećanje momenta, to je bilo karakteristično za turbake od pre dvadesetak godina, recimo Lančin 1.8 Turbo od 180-190ks, on otima volan iz ruku kada dostigne nekih 3000 obrtaja. Danas toga nema, čak ni kod modela od blizu 300ks. Vozio sam Golf 6 R, 270ks, to može da vozi šesnaestogodišnja devojčica, bez ikakvog umeća.
Modetni TB motori su linearni od jako niskih obrtaja, već od 1400 rpm isporučuju maksimalni obrtni momenat i to zadržavaju do neki i 4500 obrtaja. Nema tu surge-a.
Nema voznje bez zadnjeg pogona :adore:
Moram da se malo uključim u temu.Nisam mator kao kolega Veberz ja sam berba 65.Dugo vozim i imao sam sreće da vozim automobile od 25ks poularne fiće,pa do panamere turbo sa 550ks.Trenutno vozim atmosferca šestaka sa 250ks.Volim brzinu kao i satove.Sa uživanjem sam čitao vaše postove jer mi je tema oko automobila uvijek draga.Neću da se raspravljam sa mlađima uživajte i tjerajte automobile po svom guštu,samo pametno.Mogu vam još jednu stvar reći iz prve ruke,da se nadovežem na kolegu Veberza,jednom davno u Austriji u jednom društvu u kome ja bilo i svjetskih reli vozača kada su vidjeli šta rade momci iz tadašnje nacionalne klase ostali su zapanjeni.Ma ne znam uhvatiće me jugonostalgija ...hajd zdravo
Na starim vhs kasetama kada su ljudi vidjeli da u jednu krivinu,koja je više nego oštra ulaze bez smanjivanja brzine sedam,osam limenih kanti zvanih fića nisu mogli da vjeruju.Džaba njihove reklame,sponzori,jedan automobil o kome se brine čitava armija...Kod nas si tada bio sam svoj majstor uglavnom.Kad su vidjeli taj entuzijazam i nadasve srce ostali su bez teksta.Ne treba govoriti kako sam ja tada bio sretan,ponosan i pun nekog prkosa.Mladost ludost.A ja napolju parkirao 124 250d.Možeš mislit...Pozz
Ja se zavalio i nakokao kokice... Nastavite... :-)
I ja često tako uživam čitajući,valjda će se i mlađi članovi uključiti u ovu temu.Sramota da ja i kolega Veberz,stre kajle branimo vozačke boje.
Povukli me neki ovde za jezik, tj prst....pa da i ja napisem par "pametnih"
Moj prvi automobil je bio Renault 10 Major, nebesko svetlo-plave boje (mladji clanovi uguglajte ali nisam siguran da je tada bilo i foto-aparata se slika taj auto).
Posle je tu bilo svega....i abarta, i friziranja Fiat-a, kol'ko para tol'ko muzike....al iz tog doba mi je najvise ostao jedan fiat u secanju....125 special! 1500ccm, zadnja vuca, solex karburator, ja posle ugradio dupli weber, uber dizne, i joj po kisi obavezno "bombajku" sa 100 kg peska u gepek(po mogucnosti mokrog).
A bilo je i "bisera"....vozilo se i po 300km da probamo jednu dionicu izvesti sto brze....npr.:'ko ce prvi na Ivan-sedlo sa Sarajevske strane.....veberz, Bandido....znate o cemu pricam.
A moj predzadnji, e o njemu cu reci samo ovo.....v8, 5500ccm, 388ks ali to su tada bila druga vremena (bar za mene).
U gepeku par šrafcigera,kliješta kombinirke,kožne vozačke rukavice volani su bili bakelitni NEPROCJENJIVO.
Renault 10 sa okruglim ili kockastim farovima.
Nije baš bakelitni volan, al taj fazon :-)
E moj BANIDO to su vremjena davno prosla! Sada pusimo kraj puta.
Ne damo se još.Mada mi zasmeta kad me kao pohvale,al ga stari goni.Sad uživam u vožnji bez publike.
kockasti, noviji model....evo slika samo je boja bila puno svetlija
BANDIDO i obavezno paljene zice 2mm debele, jedno 2 metra.....
Prilog 104908
Vidjao sam ja ta čuda kad sam bio klinac :-) Znam da su mi taj Reno i NSU princ bili slicni...
Nisu slicni. Nsu je imao bolje ubrzanje.
Ma vizuelno...
Dosta brzi, tkz, princ je bio tada najstartniji auto 1100ccm. Bio je dosta uzi i prilicno nestabilan....
Bio je i Princ NSU 1200 (Mi ga imali)
Da, imali su i jacu verziju 1200 C, ista kubikaza ali 4 ks vise....
Manji je izbacivao vatru iz auspuha kada si ga naterao do kraja.:D
Viđe đedova! As ste se raspisali,mašala!
Za znanje i smjelost ste u pravu - znam to po svom ćaći('53.god.proizvodnje),profi vozač koji je vozačku položio nekad '71. u kasarni Kraljevo. Obišao svu Yugu sa Tamićem i veli da su znali vrištati oni pozadi(ljudi,odrasli-ne žene)!
Par puta sam bio s njim kada je bilo gusto s vremenom pa je morao brzo voziti- uživanje,čisto. Osjećaj za udaljenost,brzinu drugog vozila...savršeno. Izvlači dušu iz auta,a ja se držim sa obije ruke ne zbog straha,nego da ostanem u sjedištu!
Puno sam od njega naučio i mogu prilično brzo voziti(po dionicama koje znam) ali još uvijek ne kao on. Nemam taj osjećaj,fali iskustva i više se bojim od njega.
Tehnika: atmo ili turbo?
Ja sam uzeo atmo jer mi važnija veća pouzdanost nego veća snaga.
Većina vožnje je po gradu,puno hladnih startova i kratkih relacija i pošto je to zlo za vozilo,izbor je pao na najjednostavnije moguće,tj. benzinski atmo. Dizel je ok ali današnji dizelaši su svi sa dpf/fap filterom,a i gorivo očas smrzne po lijepu minusu(ko 1.1.15. u Doboju -20 C).
Za snagu:kad baš zagusti, ja svog sidaša šibnem iz 6-te u 3-ću i ožeži na 5000 obrtaja. Dovoljno snage za bilo šta.
Prednja ili zadnja vuča: uvijek prednja, ako unutra nije motor od 300-400KS pa da trga prednji pogon.
Svaka čast Mečki i Bemvejcu ali sam vidio dovoljno vrtuljaka sa njima po ledu(i danas sam gledao jednu Omegu i 124-ku koja nije mogla krenut') da bih mogao reći da je zadnji bolji od prednjeg pogona.
Trpati 50-100kg cementa u auto od npr. 50k€- nema smisla. Jedina sreća je što danas svi imaju esp pa elektronika vadi iz čupavih situacija.
Slažem se i da prednji nije savršen i da hoće kod nepažnje povući "preko nosa" ali ko iole prilagodi brzinu uslovima-nema problema. Ovo sve važi uz dobre gume.
Eto,čitav esej. Der sad,starci,nastavite.
Nista lepse nego kad isljucis ESP pa ga zavrtis po snegu na raskrsnici. (bez prisustva plavaca)
Ja sam tako učio vožnju po ledu.
Jedino,nisam imao šta isključit.
To je sada a tada sam se poceo momciti sa Citroenovom Dianom.
Po ovom ledu isključujem esp, manje mi proklizava, jesam li to utripovao ili je sytvarmo tako (pogon 4x4)
Hm stari Citro..... Šta sam puta dušu povratio kraj i u ćaćinom Ami 8 ! Brrr....ljuljao ko čamac,majku mu!
Kako misliš više proklizuje!? Kopaš u mjestu ili ? A i šta će tebi esp kraj 4x4 😁 ?