Moram priznati da ne znam koliko je (ne)zahvalno porediti domaće cene sa stranim, jer nije isto kada jedan distributer uveze sto komada nekog proizvoda i na desetine hiljada komada istog tog proizvoda. Zbog toga nije ni čudno što su neki proizvodi jeftiniji u SAD, Nemačkoj ili negde gde je domaće tržište veliko i ima visoku kupovnu moć. Ne važi ovo samo za Seiko, Citizen, Casio i mnoge druge satove, već i za mnoge druge proizvode. Ukoliko izuzmemo one koji se prodaju po preporučenim cenama u celom svetu, svako malo i siromašno tržište ima skupu uvoznu robu, a naročito onu luksuznu. Osim toga, kod nas prava trgovina preko interneta praktično i ne postoji - na prste se može nabrojati ono što možemo da platimo karticom, dok se internet prodavnice manje više svode na slanje pouzećem, nalaženje sa prodavcem i tutkanje keša u ruke, uslužnu kupovinu sa stranih sajtova i slično, a da ne govorimo o tome da je maltene nemoguće zakonski goniti nekog Peru Perića koji tobože ima internet prodavnicu, a od kontakta email i eventualno mobilni telefon. Kada bi prava internet trgovina zaživela, mnogi domaći trgovci bi mogli da stave ključ u bravu ili bi morali da snize cene.

Dalje, carine i PDV su zaista preterani, što je sledeći problem, a o tome gde taj novac završava ne bih ovde, budući da je politika zabranjena forumskim pravilima.

Naravno, ima i alavih trgovaca, ali i onih koji ne mogu da spuste cene jer moraju da plate radnike, prostor, komunalije, poreze i rekete.

Tu su i kojekakvi pilićari, koji namerno uvoze robu slabijeg kvaliteta naplaćujući je skuplje nego mnogo bolju robu kakva se prodaje na zapadu, ali tu je i problem loše regulacije, kao i niskog nivoa ekonomskih sloboda.

Doduše, nemam baš lepe reči ni za proizvođače satova, koji se takođe bave pilićarenjem, premda to rade na malo prefinjeniji način. Šteta je što se kupci ne organizuju malo bolje i pozovu na bojkot nekih proizvoda, bilo da govorimo o satovima, bilo o nečem desetom. Ja zbog tih seoskih štoseva nemam nameru da kupujem Nutelu, Milku, Linoladu i slično, jer ako me neko tretira kao kupca koji manje zaslužuje, od mene će dobiti nula dinara.