Mario je napisao ono što sam ja sve vreme mislio čitajući ovu temu. Imam ogromno poštovanje za Seiko u svakom smislu, velikan časovničarske industrije. 007 nikada nisam nosio, imao sam jednog u rukama, nije to sat koji bih ja izabrao, ali iz prosto estetskih razloga. Svakako nisam kompetentan za bilo kakvu analizu. Ono što ja mogu uporediti, a u istom cenovnom rangu je moj Seiko 5 (SRP415K1), sa famoznim 4r36, i Bambino 1. Kupljeni su u razmaku od godinu dana, oba sata nova, oba nosim redovno i oba volim . Ipak, ako bih poredio kvalitet, završnu obradu, detalje i osećaj prilikom nošenja, a morao da izaberem jedan od ta dva sata, bez trenutka dileme bih izabrao Orient. Neke stvari nisu za poređenje jer satovi nisu isti po karakteristikama, ali dva razloga su za mene glavna: osećaj na ruci i rotor. Bambino je od svih satova koje imam meni najprijatniji za nošenje. Udoban je, lagan i rotor mnogo lepo zuji dok se vrti na samoj ruci. Uz to i zaista deluje kvalitetnije od cenovnog ranga u kom se nalazi. Seiko je glomazniji, teži, ne baš udoban i rotor mu je tvrđi i teže se okreće. To mu daje osećaj robusnosti, ali opšti osećaj je da je ipak nižeg kvaliteta od Bambina.

Što se tiče samog mehanizma oko kog je tema i pokrenuta, nemam nikakvih primedbi osim navedenog. Seiko mi je pao posle par meseci (deca) i prestao da radi. Odneo sam ga kod majstora (onog na Zelenom vencu), tada je prvi i jedini put otvoren, zamenjen je deo koji je slomljen, ali mehanizam je bio perfektan, niti suv, niti preuljen, majstor je samo klimnuo glavom i rekao nešto u stilu "to je to, pravi Seiko, nema zime". Tako i ja na to gledam.

I da, oba sata imaju približno isto odstupanje od oko +-10 sekundi, mada mislim da Bambino ima malkice veće u zavisnosti od pozicije. Ono što je sigurno je da moja kolekcija neće biti bez Seika, a Bambina ne bih menjao ni za jedan sat ni približnog cenovnog ranga.

Inače volim ovakve rasprave, kada se krene u malo oštrije konfrontacije, u granicama pristojnog, naravno. Tada se najviše nauči, a i zdravo je za forum. Malo dosadi samo lajkovanje WRUW.