Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
Najbolji su ovi Rolex kompleksaši, koji se u istom dahu sprdaju sa troniranjem Suba i brane aktere, koji svojim postupcima najviše pripomažu takvom stanju. Najveća većina Steinhartove produkcije su legalne kopije neuporedivo boljih satova. Ništa više od toga. Kolega Al Capone nije napisao, da je falsifikat, nego da se radi o kopijama. A kopije su osim toga, što su potpisane imenom onoga, koji ih je pravio, napravljene u različitim dimenzijama od originala. Da je Gunter Steinhart toliko plemenit, kao što se ovde pokušava predstaviti, onda bi pravio replike a ne omaže, kao što se danas kopiranje u satnoj industriji lepše definiše. Činjenica je, da Gunter Steinhart na 95 % satova nije uložio ni 0,1 € u razvoj vlastitog dizajna, nego ga je jednostavno preuzeo od poznatijih modela i na njega stavio vlastiti potpis. U akademskim krugovima se za tako nešto oduzimaju diplome, magisteriji i doktorati. U umetnosti se za tako nešto, koje ima advekatan naziv onome što radi Gunter Steinhart - plagijatorstvo, preko sudskih procesa plaćaju debele kazne i takva dela se sklanjaju sa tržišta. Pri tome senat ne opravdava činjenicu, što je diplomsko delo nekoliko stranica duže ili kraće od originala ili je plagijat za nekoliko sekundi duži ili kraći od originalne pesme. U industriji satova prava proizvođača, posebno prema švajcarskom zakonodavstvu, nisu zaštićena na takav način. Ali ne znači, da nešto što nije kažnjivo, može da bude i dozvoljeno. Nije kažnjivo pljuvanje, pišanje ili bacanje smeća na ulici, pa svi to ne radimo i ne štititmo one, koji to rade.
Zbog toga, za jedno obično smeće od sata, koje nosi potpis Steinhart, ne znači, da je to sat u horološkom smislu. Jedna obična Vostok Amfibija ima 10 puta veću horološku vrednost od Gunterovog Ocean One i Fliegera iako je sa aspekta korisnika to puno slabije napravljen od sastavljenog Steinhart sata. On je, ako se nadovežem na tri posta gore, samo jedno obično punokrvno g...o.

I pošto je Steinhart odličan ventil za bljuvanje svih kompleksa, koje Rolex nabija po forumima, vrlo je zanimljiv taj pristup hejtera. Prvo su godinama (decenijama) trubili, da Rolex namerno koči proizvodnju Daytone, da bi joj umetno povećao prodaju, onda su počeli da laju, da Rolex namerno koči proizvodnju sportskih satova, da bi im umetno povećao prodaju, a šta sada, kada su svakim dana duže i duže liste čekanja i na klasične linije. Rolex je kao najveći pojedini proizvođač u industriji svih 6000 radnika poslao na višegodišnji plaćeni odmor, jer ne smeju više proizvoditi, da bi tako umetno povećali prodaju svojih satova. Ljudska glupost zaista nema granica.
Evo, već vidim za nekoliko meseci nove hipoteze znalaca horološke delatnosti. Rolex je namerno lansirao Covid 19, što je omogućilo radnicima da prestanu da proizvode satove, pa su prešli na proizvodnju vakcina. Tako su se dočepali do duplog profita. Farmaceustkog a i u tom razdoblju im se umetno podigla potražnja za satovima, koje nisu proizvodili.
Postovani druze, tvoje komentare i kvalitet istih ovde inace izuzetno cenim, ali ovde ne vidim nikakvu osnovu da se na ovakav nacin reaguje ...

Stvari su vrlo proste - 95% kupaca Steinharta su ljudi koji zele vrlo kvalitetan i dobro uradjen sat za cenu koju si prakticki moze svako priustiti. Pri tome ih apsolutno ne interesuje sto ta firma postoji tek 20 godina i sto taj dizajn koristi vec neko drugi. Preostalih 5% (verovatno i manje) su oni koji Steinharta kupuju iskljucivo zbog toga sto si ne mogu priustiti Rolex, a dopada im se takav dizajn.

S druge strane - mogu da garantujem da bar 90% vlasnika Rolex satova nemaju apsolutno nikakva znanja o horologiji, ni o samom brendu i njegovoj historiji. Nose ga kao cisti znak prestiza i jer je to moderno. Preostalih 10% vole i cene Rolex zbog onoga sto Rolex zaista je.