Strana 1 od 13 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 128
Like Tree93Likes

tema: Kvalitet satova i mehanizama

  1. #1
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Kvalitet satova i mehanizama

    Lubitelj satova,ali avaj...neupucen u kvalitet!!! U stvari, postao sam svestan svog neznanja tek kada sam pronasao ovaj sajt i krenuo da se samoedukujem. Sve pohvale, jer sam do nekle uspeo da "sklikeram" sto-sta! Elem, kako se pitanje kvaliteta sata svodi na kvalitet mehanizma koji ga pokrece,pa tek onda na kvalitet i dizajn samog kucista, mislim da bi bilo zgodno da neko od upucenijih clanova, nas malo manje upucene,naci neke stvari o kvalitetu mehanizam, npr.koje sifre spadaju pod koju klasu ETA mehanizama, tako i za Miyota mehanizme.

    Svoju "edukaciju" cu vec koliko ovih dana da krunisem Festinom 16177,u kojoj je Myota OS80 kvarcni mehanizam, jer smatram da je ovo dobra kupovina kvalitet|cena. Ukoliko neko misli da GRESIM, otvoren sam za savet i sugestije!!!
    Inace, izbor je bio izmedju Sector Ocean mastera (od 25-30 000 din) i Sector serije 200 (oko 20 000), TISSOT PRS 200 (cena oko 35000, ali ga trenutno nema u Identicu), i Festine, vise modela, ali mi je za oko ipak zapala 16177 (oko 19500 din)...

    Evo i korisne informacije: u BPM Festina 16222, isto Myota OS80 mehanizam, sa 19500 din, sada je na popustu oko 9500, pa ko voli...

    Skriboman-Over and Out!!!
    Poslednja ispravka: insp.draguljce (22.1.2010. u 22:55)

  2. #2
    Administrator Avatar korisnika Vladan Stevanovic
    Član od
    22.1.2008.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    3.713
    Lajkovi
    4057
    Reputacioni uticaj
    250

    Određen forumom Re: kvalitet satova i mehanizama

    Dobrodošao na forum i hvala na lepim rečima.

    Što se tiče klasa mehanizama, kod nekih proizvođača je to jednostavnije klasifikovano (ETA) a kod nekih nije (Miyota). Generalno serije ETA kvarcnih mehanizama se mogu sortirati na sledeci način, od najbolje ka manje dobrim:

    • THERMOLINE (termokompenzacioni)
    • FLATLINE
    • NORMFLATLINE
    • TRENDLINE
    • FASHIONLINE


    Termokompenzacioni mehanizmi kao što naziv kaže kompenzuju temperaturne promene i smanjuju njihov uticaj na oscilovanje kvarca, a samim tim na tačnost mehanizma i oni su naravno najkvalitetniji i najskuplji. Neki od proizvodjaca koji ih koriste su: Omega i Breitling. Nasuprot njima, kod Fashionline linije mehanizama je prioritet cena, pa tako imaju dosta plastičnih delova i retko koriste rubine u ležajevima, pa se zbog svega ovoga smatraju mehanizmima slabijeg kvaliteta.

    Kada su u pitanju ETA automatski mehanizmi, najčešće se sreće sledeća klasifikacija od manje dobrih do najboljih:

    • STANDARD
    • ELABORE
    • TOP
    • CHRONOMETER


    Tako da se u jeftine satove naravno ugrađuje Standard klasa a u one skuplje Elabore, Top i Chronometer. Neke od prednosti ETA automatskih mehanizama više klase u odnosu na nižu su sledeće:

    Balansni točak: Glucydur naspram Nivarox
    Balansna opruga: Nivarox 1 ili Anachron naspram Nivarox 2
    Glavna opruga i kućište glavne opruge: Nivaflex NM naspram Nivaflex NO
    Zaštita od potresa: Incabloc ili KIF naspram Etachron.

    Kvalitet satova i mehanizama-eta_chart_sm.jpg

    Sve ovo rezultuje većom pouzdanošću, dugotrajnošću, tačnošću i nažalost većom cenom mehanizma.

    Što se tiče sata koji planiraš da kupiš, ne grešiš u svakom slučaju, a sat zaista predstavlja dobru kupovinu.

    Shodno naslovu ove teme predlažem da u njoj nastavimo sa komentarima vezanim za kvalitet mehanizama drugih proizvođača (Miyota, Sellita, Ronda, Seiko...).

    Pozdrav,
    V.S.

  3. #3
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Hvala VS na brzom odgovoru i odlicnom predlogu!
    Evo, jos malo sam se zanimao za ovu temu, pa sam pronasao interesantan sajt:
    http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/download/index.html#
    Sve o Miyota mehanizmina...
    Korisna info za posetioce sajta.
    Uputstvo za upotrebu:
    1-pronadjete zeljeni sat
    2- na netu nadjete koji je mehanizam ugradjen (caliber, werk...)
    3-ako je Miyota, a solidna je sansa da jeste, nadjete ga u prilozenoj tabeli
    4- i najbitnije, pazite da vas sef ne ulovi dok ovo radite, jer iziskuje vreme, a kad je tako nesto najbolje raditi...pa, u radno vreme!!!

    Veliki pozz za V.S. i ostale ljubitelje!!!
    VLADAN P likes this.

  4. #4
    Novi član
    Član od
    8.2.2009.
    Poruke
    28
    Lajkovi
    12
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Pozdravljam sve clanove foruma! Nije me bilo neko vreme na forumu, ali sam se vratio u pravi cas! Zahvaljujci informaciji clana insp.draguljce (HVALA), pazario sam Festinu F16222 chrono bike koja je bila na popustu par dana. Umesto cene 19400dinara, sat sam platio 9340! Za tu cenu perfektan sat. Sto se mehanizma tice nije Miyota OS80, nego OS90 koji stopuje 1/100 deo sekunde. Ako stignem ovih dana uradicu mali review.

  5. #5
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Vecito pitanje koje izaziva hamletovske dileme, po vaznosti odmah iza onog: ko je stariji, kokoska ili jaje, jeste- postoji li nesto dobro a jeftinu (na zalost, u ovom slucaju tek-pristupacno). Pa jos da je o satovima rec... Dakle, iako ne vidim nista lose u tome da sat bude tek modni detalj, u trendu i "fancy", niti imam nesto protiv da estetika bude dominantan razlog pri izboru sata, ipak zadrzavam pravo da smartam glu....hm...ne bas tako pametnom investicijom, da tako kazem. Najcesce su u itanju vrlo skromni mehanizmi,i kucista slabog kvaliteta (rekoh - najcesce) pa kad sumirate, ispada da placate ime dizajnera,i to poprilicno, i nista vise od toga! Neko bi rekao da je to cena snobizma. Ali ne i ja. Ja samo volim satove. Do duse, od "jeftinijih" satova (cenovni opseg do 300e) ispada da i nema neke narocite alternative sto se kvaliteta, dugotrajnosti i pouzdanosti tice, pa se sve svodi na individualizaciju i statistiku: ja licno imam IRONY CHRONO SWATCH, koji je kupljen 1996 godine, i jos radi. Sa napomenom da je od IRONY CHRONO posle toliko godina ostao samo IRONY, jer je hronometar davnih dana ispustio svoju plemenitu dusu! A takodje znam za primere da su ti isti satovi crkavali za svega 2,3 godine. Dakle, nema pravila, i tak je sa svim satovima, pogotovo kod nas popularnim Sectorima, Festinama (da se pohvalim, kupio jednu pre 2 dana,ipak 16222 i silno me je obradovala)...
    Medjutim, ipak mislim da se i za ove novce moze napraviti jedna pametna i dugorocna investicija (dugorocna u smislu prenosenja sata s kolena na koleno). Rec je,naime, o JAPANCIMA!!!
    Kao i kod automobila, ako hocete da vozite a da vas ne boli glava, kupite TOYOTU (do duse, kaze se Japanca,ali kako sam ja vozac Toyote, teram vodu na svoju vodenicu!!!-da napomenem da sam ljubitelj i automobila...i jos kojecega, ali o tome ne smem pred svojom zenom, plasim se,xe,xe...) tako je i kod satova.
    SEIKO
    Samo par reci iz licnog iskustva:
    Pre tridesetak godina, moj otac i moj stric dobiju na poklon svako po SEIKO 5 Automatic.
    Mom ocu je taj sat ispadao,verovali ili ne, u bure sa naftom, nasao ga je tek kad je video dno bureta od 200l, pa kako je sat bio mastan, on resio da ga malo otkuva...i..nista. Naravno! E, kako je utvrdio da buckanje sata u kipucoj vodi za isti bas i ne predstavlja neki narocit problem, kaze da je poprilicno parica zaradio na opkladama da ce sat da radi i kad ga otkuva. I radio je. Samo sto je periodicno morao da ga nosi kod sajdzije da mu menja dihtung... i to je to. I prilicno sam ubedjen da bi sat i danas bio u zivotu da mu jedne prilike nije iz dzepa jakne ispao direktno pod tocak autobusa... HA, pomislicete da je tu kraj ovom Chuck Norisu medju satovima, ali tu se varate! Nije! Puklo staklo, iskrivio se poklopac...dok je mehanizam u naaaaajvecoj meri ocuvan. Ipak je opravka,za koju se sajdzija iz Ruzveltove kleo da nije nikakav problem, tada kostala poprilicno (pu,pu...devedesete godine), pa se od iste odustalo. Ovo je sat koji se nasledjuje. U mom slucaju, do duse, u delovima..ali je ipak lepo kad u ruku stane jedan komad istorije...
    Pitate se sta bi sa stricem i njegovim satom.
    Pa...nista! Stric se za tih trideset godina poprilicno ugojio, sad uspesno vaga 120 kg, a sat jos uvek radi!!!

    Sta posle svega reci, osim: SEIKO 5 - DAS AUTO!!!

    E, a sad jedno pitanje za upucene:
    Pravi li se u 21. veku SEIKO nalik opisanima (ne mora bas da se iskuvava), a ako je odgovor potvrdan - molim da odgvore koji su to modeli i sta nose od mehanizama! Takodje, kako su se pokazala njihova kinetic tehnologija?

    Ukoliko sam nekog zainteresovao, evo jos jednog linka na ovu temu
    http://www.svetsatova.com/forum/show...emnim-uslovima

    Pozdrav i nadam se odgovoru
    Poslednja ispravka: insp.draguljce (1.2.2010. u 20:57)

  6. #6
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Drugi deo teksta mi deluje kao priča o životnom veku jednog Seiko 5 sata i kao da joj nije mesto u ovoj temi.
    Draguljče, u kom slučaju pričamo o satovima skromih mehanizama i kućišta slabog kvaliteta? Zbog čega tvrdiš da u cenovnom rangu do 300€ ne postoje kvalitetni i pouzdani satovi? Kako to misliš da su satovi fancy detalj?

    Mislim da si na kraju sam sebi dao odgovor na postavljeno pitanje! Seiko skx serija je odlična kupovina i satovi su izuzetnog kvaliteta. To iz iskustva tvrdim. Satovi manjih i samostalnih proizvođača/radionica su takođe u većini slučajeva prilično kvalitetni.

    Pozdrav
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


  7. #7
    Novi član
    Član od
    8.2.2009.
    Poruke
    28
    Lajkovi
    12
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Medju jeftinim satovima ima itekako i kvalitenih. Istina je da je seiko 5 za ulozen novac nesto najbolje jer za nekih 7-8000 din za osnovne modele dobijate solidnu masinu. Ako bi se oslanjali na ovu draguljcetovu pricu o seiku 5, onda bi mogli da nadovezemo jos prica o starim raketama, poljotima itd. koji su bili jeftini a trajali po 30 god. Evo mene moj sektor sluzi preko 10 godina a sta sve nije prosao - u njemu je quartz miyota sa 12 rubina npr.
    Neki nnogo skuplji satovi u sebi imaju jeftine mehanizma koji su u izvornom obliku ili vrlo malo izmenjeni - zato sto su kao takvi odlicni! Ja recimo mogu da tvrdim da obicna miyota moze da traje godinama a opet neko moze imati razlicito iskustvo sa istom firmom..

  8. #8
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Pozdrav za Dragona, kome, cini mi se, dugujem malo pojasnjenje u vezi cisto esejskog teksta o SEIKO 5
    Vec sam negde napisao da sam ljubitelj satova, ali da mi fali malo strucnosti. Ja sam po obrazovanju dipl.pravnik, nisam casvnicar, pa imam pravo na sopstvne zablude...
    -Sve sto sam izneo u tekstu, plod je mog licnog misljenja, a deo teksta vezan za Seiko je iz licnog iskustva, kao mali rewiev za taj konktetni model koji je napravljen pre 30 godina.
    -Daleko od toga da mislim da nema dobrog i kvalitetnog sata u cnovnom opsegu DO 300e. Isti sam uzeo tek odokativno, kao pretpostavljenu cenu DO koje bi najvise ljudi islo u kupovini kvalitetnog sata, pa je moja ideja bila da potaknem clanove foruma da napisu po koju rec i o drugim satovima za koje drze da su kvalitetni, u tom cenovnom opsegu (dakle, 300e je gornja ganica, a pozeljno je nize), ne bi li pomogli savetom nekome ko je nameran da kupi sat. I ja sam se tako nasao na ovom sajtu.
    -Ne sporim ja da je sat i modni detalj. Greska!!!Pa, ja prvi ne bih kupio neku grdobu pa makar da je najkvalietnija!Ja samo mislim da to sto je sat trenutno u trendu i sto nosi ime neke dizajnerske kuce ne bi trebalo da bude osnovni razlog za kupovinu sata od koga se ocekuje kvaliet i dugotrajnost (a ipak ce neko i to ocekivati, s obzirom na kolicinu novca koji mora da izdvoji za takav sat). Sto se tice "fancy i trendy" satova, dakle dizajnerskih pa samim tim i precenjenim, mislio sam npr. na Armani, D&G, Briel, DKNY...i sve satove kod kojih odnos cena-kvalitet nije u korist kvaliteta. Ipak mislim da se, npr. izdrzljivost, pouzdanost,dugotrajnost...jednog Seika,Citizena,TISSOT, fortisa...pa mozda i do irony swatcha,Festine, ne moze porediti sa njima. Paradoksalno je da jedan npr.Armani kosta koliko i neki model Fortisa, slazete se?

    Evo,recimo ovako:sector 200 automatic nosi Miyota 8215, mehanizam sa 21 rubinom, o kome si pisao. Kosta oko 15000 din. Izvrsna kupovina, moje je misljenje. Ja kupio Festinu 16222, Miyota OS 90 (profesional linija, ali bez rubina) koji je kostao 19500 din (ok,pazario sam ga na popustu za 9300, ali treba imati u vidu njegovu trzisnu cenu). Sat je inace odlicne zavrsne izrade, masivan, na oko se vidi da nisu stedeli na materijalu...pa se nadam da ce potrajati, ali ipak zalim sto sam kasno saznao za taj Sector 200. Inace mi je za oko i zapeo jedan sector 200 quartz, koji nosi Miyotu, i kosta 20.000, za razliku od Ocean Mastera, kod koga je ETA (po svoj prilici fashionline) i tu nema popravke, vec se menja ceo mehanizam, a sat kosta oko 30.000 din. E sad dolazimo do moje dileme:moze li se npr. sector 200 automatic sa Miyota 8215 za 15.000 porediti po kvalitetu sa, hm...bilo kojim od navedenih "fancy" (pritom, ovaj izraz koristim jer mi fali bolji deskriptivni pridev, nista pezorativno!)
    Dakle, samo smatram da je zgodno i pametno kupovati satove iskljucivo od proizvodjaca koji se bave iskljucivo - prozvodnjom satova, po mogucstvu sto duze! Licno, dopadaju mi se Sector satovi, ali ne mogu da se otmem utisku da su malko precenjeni???
    I, na kraju, kako se ova tema bavi kvalitetom, ipak mislim da je prica o seiku na pravom mestu, jer upravo govori kakav je zulum taj sat prezivljavao i preziveo (probao sam danas da ga malko navijem, i samo sto me slog nije strefio kad sam video da sekundara radi...ljudi,ipak je autobus presao preko njega! Do duse, radila je kratko, ali ga ja i nisam puno navijao-za neverne tome, nudim sat na uvid!), sto je ocit i iz prve ruke dokaz o kvalitetu i pouzdanosti.

    PS. Dragon, nisi pazljivo citao moj tekst.
    Bilo je 2 sata Seiko 5. Drugi,onaj u vlasnistvu mog gabaritnog strica, radi i dan danas...

    Veliki pozdrav za sve!
    Tastaturu u ruke i pisite o konkretnim kvalitetnim modelima-pomozimo ljudima da pametno potrose pare!!!
    Poslednja ispravka: insp.draguljce (2.2.2010. u 22:15) Razlog: mrzim stamparske greske!!!
    zoran funduk likes this.

  9. #9
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Citat insp.draguljce kaže: Pregled poruke
    Vec sam negde napisao da sam ljubitelj satova, ali da mi fali malo strucnosti. Ja sam po obrazovanju dipl.pravnik, nisam casvnicar, pa imam pravo na sopstvne zablude...

    Potpuno te razumem i podržavam u tvom nastajanju za dobrim satom.
    Ja sam psiho-terapeut u privatnoj bolnici i nisam časovničar, mada ne verujem ni da je Dragon ali nadajmo se da će i sam dati odgovor.
    Na ovom sam forumu tek nekoliko meseci aktivan, svoja sam saznanja pomalo i usavršio na forumu za koji smatram da ne bira svoje članove po stručnosti i znanju pa predlažem da na njemu i ostaneš nakon svoje kupovine sata. Na ovom sam forumu pod svojim punim imenom i prezimenom jer za njega ne smatram da je forum u kome se opanjkavaju Karleuša i ostali estradni umetnici, već forum stručnijeg tipa.
    Delim tvoje mišljenje o modnim satovima i ja prvi nikada ne bih dao taj novac i da je to sat sa ETA mehanizmom u sebi.

    Ako ti je baš stalo do ETA-mehanizma, a pritom da sat bude Automatic u cenovnom rangu od 300€ postoji i ovaj Swatch-ETA caliber C01-211. Isti kvarcni brend posedujem već tri godine i imao sam sreće sa njim ali i ne svi članovi foruma, odluka je na tebi! Imam Festinu F 16354 i odličan je sat tako da ne ćeš pogrešiti sa ovim brendom.

    Ono što preporučujem su Seiko satovi, ako želiš polovnu kupovinu za dobar ne oštećen sat mozeš da potražiš ovde. Sat koji je malo nošen i imao sam prilike da ga vidim uživo pa čak i da kupim sat od istog čoveka. Vrlo je korektan čovek, a satove je kupio u Japanu koji nisu namenjeni evropskom tržištu. Razlikuju se u boji na ciferblatu i što je najvažnije ređe se ovde nose.
    Moja preporuka je i Seiko 5, Mechanical, SEIKO SRP011K1 koji je u cenovnom rangu do nekih 20 do 30.000 RSD.

    Ne znam kakvog si mišljenja o Citizen satovima iz kolekcije Eco-Drive ali pogledaj šta sve poseduje, link malo skuplji ali ga i preporučujem. Inače planiram da uzmem sebi Citizena iz iste grupe, prelistaj malo po forumu naići ćeš na dobre kritike za ove satove. A moje iskustvo sa Citizen satovima, imam samo sa jednim satom koji imam nekih desetak godina, znam samo da sam nekoliko puta menjao bateriju i ništa više, kao i sa Casiom-EdiFice.
    Pogledaj i Zodiac satove, vrlo su lepog izleda kao recimo ovaj automatic.
    U, BPM-mu te čeka dosta modela istog brenda, naravno automatici su skuplji,a i ostali fenomenalno izgledaju jer ponovo delim tvoje mišljenje, a to je da sat ipak mora i lepo da izgleda, nije modni detalj, ali sastavni deo je moga stila.

    Pozdrav...
    zoran funduk likes this.

  10. #10
    Istaknuti član Avatar korisnika dragon
    Član od
    27.8.2008.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    4.195
    Lajkovi
    1419
    Reputacioni uticaj
    53

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Draguljče, Igore, niko ne spori pravo na vaše mišljenje niti mišljenje ostalih članova, ono je itekako poželjno i dobrodošlo na ovom forumu. Ja prvi želim da članovi budu aktivniji u diskusijama, pokreću nove teme, postavljaju pitanja ili pišu o iskustvima koja su imali sa satovima i svemu ostalom što ima veze sa satovima.
    Tekst koji je draguljče napisao je, za mene, bio prilično nejasan pa sam shodno tome tražio pojašnjenje na postavljena pitanja kako bih eventualno mogao da pružim adekvatan odgovor.

    Sada već legendarni Seiko 5 je stekao slavu upravo zbog robustnosti i pouzdanosti koju je imao. U suštini, na sva postavljena pitanja o kvalitetu Seiko satova, draguljče je sam sebi dao odgovor linkom koji je naknadno postavio, na šta sam skrenuo pažnju. Seiko SKX serija je izuzetno kvalitetna i iz ličnog iskustva vam mogu reći da je SKX007/009 robustan i kvalitetan sat, predstavlja klasiku u Seiko diver liniji satova. Bolje i kvalitetnije, u cenovnom rangu do ~150€, ćete teško naći, barem kada je Seiko u pitanju. U stvari, direktan konkurent mu je Seiko SKX779/781 podjednakog kvaliteta i približne cene.
    Nećete ih naći u Srbiji osim u malim oglasima.

    Citat Igor Angeleski kaže:
    mada ne verujem ni da je Dragon ali nadajmo se da će i sam dati odgovor.
    Nisam časovničar. Možda jednog dana, ko zna.
    PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA

    "Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"

    Men invented time. Seiko perfected it.


Strana 1 od 13 1234511 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. ETA 2824-2 vs Miyota 8215 mehanizam - poređenje
    By dragon in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 8.2.2010., 14:55
  2. Sector Ocean Master - kvalitet mehanizma?
    By ivan niksa in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 1.12.2009., 23:02
  3. Slike mehanizama
    By watchmag01 in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 18.9.2009., 14:59

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •