Strana 2 od 13 PrvaPrva 12345612 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 128
Like Tree93Likes

tema: Kvalitet satova i mehanizama

  1. #11
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Citat dragon kaže: Pregled poruke
    Draguljče, Igore, niko ne spori pravo na vaše mišljenje niti mišljenje ostalih članova, ono je itekako poželjno i dobrodošlo na ovom forumu. Ja prvi želim da članovi budu aktivniji u diskusijama, pokreću nove teme, postavljaju pitanja ili pišu o iskustvima koja su imali sa satovima i svemu ostalom što ima veze sa satovima.
    Znam i verujem da je tako!
    Kao i da mi je dobro poznata tvoja pomoć, kako o odabiru satova među članovima koji traže pomoć oko kupovine, tako i savetima šta kupiti, a čega se kloniti.

    Moji pozdravi.

  2. #12
    Novi član
    Član od
    22.1.2010.
    Poruke
    15
    Lajkovi
    5
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: kvalitet satova i mehanizama

    Kako se ne bi udaljili od sustine ove teme koja govori o kvalitetu satova i mehanizama koje ti satovi nose, pozivam clanove foruma da na ovom mestu podele sa nama svoja znanja i iskustva o konkretnim modelima satova, da pisu i o pozitivnim i o negativnim stranama datog modela sata, o odnosu kvaliteta i cene, o adekvatnoj alternativi,ako postoji...odnosno: da li je sat za kupovinu ili za izbegavanje! jer je to dobar nacin da se potencijalni kupci opredele pri kupovini.

    Takodje su dobrodisli i saveti pri kupovini ne bi li se izbegle kakve zamke. Evo jednog saveta, iako ne narocito vaznog: rekoh da sam pre par dana pazario Festinu 16222 chrono bike, za 9.340 din.,na popustu (inace, regularna cena bila 19.500 din). Sat je super. Cena je vise nego prihvatljiva. Ali... Sat je iz 2006 god, a to znaci da upravo sada otkucava svoju cetvrtu godinu. Pa jos, ako mi je zapao neki koji je bio u izlogu i suncao se sve to vreme... Poenta: Obratite paznju na godiste modela pri kupovini sata!

    Kao "rodonacelnik" ove teme (he he, al sam pretenciozan), red bi bio da i ja nesto kazem, pa evo par reci o mom ljubljenim Irony Swatch Chrono iz 1996 godine. Imam ga vec 14 godina. I radi. Ne znam koji je konkretno mehanizam tada ugradjivan u ovaj model, ali znam da ima 4 rubina. (inace se eta meh. sa po 4 rubina ugradjuju u TISSOT PRS 200 ili PRC 200 serije)Do duse, hronograf je davnih dana crkao, ali deo mehanizma koji je zaduzen za vreme radi nesmanjemom zestinom i bez ikakvin problema. Pu,pu...da ga ne urocim! Sat je originalno bio sa koznom narukvicom, ali ista nije dugo pozivela, pa sam se odlucio da pazarim metalnu "flexy" narukvicu, koja se pokazala kao vrlo prakticna, jer je skidanje i stavljanje sta na ruku vrlo prosto, narukvica ne zulja tako da je ugodna za nosenje, kad se zglob oznoji lako mozete da na istoj ruci sat pomerate...a takodje, ova narukvica se pokazala i kao odlicna za depilaciju dlaka sa zgloba, ali nije strasno ...hm... posto sve dlake pocupa, dakle, treba joj samo dati malo vremena! Staklo je konveksno, akrilno, pa je normalno da je vreme ostavilo po koji oziljak na njemu, iako sam ja vrlo obziran. Staklo moze da se polira, sto donekle resava problem ucukavanja, a koliko je meni poznato, moze i da se zameni. Samo tada dobijete sat koji nije vodootporan, pa istu intervenciju ne preporucujem. Ne mogu da budem objektivan pri oceni ovog sata, jer mi je omiljen zbog uspomena koje vezem za njega... ali drzim da je, u svakom slucaju, kupovima Iriny ili Alu Swatch serije, ako uzmemo u obzir odnos kvaliteta i cene, dobra kupovina. Plasticne swatcheve bih, ipak, izbegavao!!!

    Za sada toliko.

    Veliki pozdrav!
    Poslednja ispravka: insp.draguljce (8.2.2010. u 9:28)
    zoran funduk likes this.

  3. #13
    Banned
    Član od
    2.12.2009.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    791
    Lajkovi
    26
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: kvalitet satova i mehanizama

    Citat insp.draguljce kaže: Pregled poruke
    Evo jednog saveta, iako ne narocito vaznog: rekoh da sam pre par dana pazario Festinu 16222 chrono bike, za 9.340 din.,na popustu (inace, regularna cena bila 19.500 din). Sat je super. Cena je vise nego prihvatljiva. Ali... Sat je iz 2006 god, a to znaci da upravo sada otkucava svoju cetvrtu godinu. Pa jos, ako mi je zapao neki koji je bio u izlogu i suncao se sve to vreme... Poenta: Obratite paznju na godiste modela pri kupovini sata!

    Kao "rodonacelnik" ove teme (he he, al sam pretenciozan), red bi bio da i ja nesto kazem, pa evo par reci o mom ljubljenim Irony Swatch Chrono iz 1996 godine. Imam ga vec 14 godina. I radi. Ne znam koji je konkretno mehanizam tada ugradjivan u ovaj model, ali znam da ima 4 rubina. (inace se eta meh. sa po 4 rubina ugradjuju u TISSOT PRS 200 ili PRC 200 serije)Do duse, hronograf je davnih dana crkao, ali deo mehanizma koji je zaduzen za vreme radi nesmanjemom zestinom i bez ikakvin problema
    A zamisli sve one ljude koji su za isti sat platili punu cenu 19.500.00 RSD.
    Zadivljen svojim satom, svojom kupovinom odlazi do grada sa svojom devojčićom i bira baš one ulice kako bi prošao pored prodavnice satova, kako bi pokazao svojoj lepšoj polovini sat koji je kupio i platio 200€. A kad ono, sat na popustu i to 50%. Kakva ironija, isti sat bih momentalno skinuo i bacio sa ruke, a to se meni večito dešava sa mobilnim telefonima!

    Odlična je kupovina, verujem da nema rok trajanja!

    Što se tiče Swatch-a hronograva, mislim da ima ETA- Fashionline mehanzam. Najslabiji ETA mehanizam, ima plastične ležaje u njemu, iz tog razloga su i kvarovi na tim satovima. Ja imam YRS-404 poseduje isti mehanizam. Njima se kaiševi brzo troše, verujem da ću postaviti čeličnu narukvicu ili uzeti po trći put kožnu.

    Toliko od mene,
    pozdrav za sada inspektore.

  4. #14
    Stariji član Avatar korisnika milospinkfloyd
    Član od
    8.9.2010.
    Lokacija
    https://t.me/pump_upp
    Poruke
    579
    Lajkovi
    190
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: kvalitet satova i mehanizama

    Citat Vladan_Stevanovic kaže: Pregled poruke
    Dobrodošao na forum i hvala na lepim rečima.

    Što se tiče klasa mehanizama, kod nekih proizvođača je to jednostavnije klasifikovano (ETA) a kod nekih nije (Miyota). Generalno serije ETA kvarcnih mehanizama se mogu sortirati na sledeci način, od najbolje ka manje dobrim:


    • THERMOLINE (termokompenzacioni)
    • FLATLINE
    • NORMFLATLINE
    • TRENDLINE
    • FASHIONLINE



    Termokompenzacioni mehanizmi kao što naziv kaže kompenzuju temperaturne promene i smanjuju njihov uticaj na oscilovanje kvarca, a samim tim na tačnost mehanizma i oni su naravno najkvalitetniji i najskuplji. Neki od proizvodjaca koji ih koriste su: Omega i Breitling. Nasuprot njima, kod Fashionline linije mehanizama je prioritet cena, pa tako imaju dosta plastičnih delova i retko koriste rubine u ležajevima, pa se zbog svega ovoga smatraju mehanizmima slabijeg kvaliteta.

    Kada su u pitanju ETA automatski mehanizmi, najčešće se sreće sledeća klasifikacija od manje dobrih do najboljih:


    • STANDARD
    • ELABORE
    • TOP
    • CHRONOMETER



    Tako da se u jeftine satove naravno ugrađuje Standard klasa a u one skuplje Elabore, Top i Chronometer. Neke od prednosti ETA automatskih mehanizama više klase u odnosu na nižu su sledeće:

    Balansni točak: Glucydur naspram Nivarox
    Balansna opruga: Nivarox 1 ili Anachron naspram Nivarox 2
    Glavna opruga i kućište glavne opruge: Nivaflex NM naspram Nivaflex NO
    Zaštita od potresa: Incabloc ili KIF naspram Etachron.

    Sve ovo rezultuje većom pouzdanošću, dugotrajnošću, tačnošću i nažalost većom cenom mehanizma.

    Što se tiče sata koji planiraš da kupiš, ne grešiš u svakom slučaju, a sat zaista predstavlja dobru kupovinu.

    Shodno naslovu ove teme predlažem da u njoj nastavimo sa komentarima vezanim za kvalitet mehanizama drugih proizvođača (Miyota, Sellita, Ronda, Seiko...).

    Pozdrav,
    V.S.

    izvinjam se sto prekidam diskusiju o kvalitetima satnih mehanizama i imam jedno pitanje: u koji od navedenih klasa spada eta valjoux 7750 kojiu breitlingu zovu B13 ( http://www.breitlingsource.com/details/B13.html )?

  5. #15
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    B13 spada u Chronometer grade.

  6. #16
    Banned
    Član od
    27.10.2009.
    Poruke
    279
    Lajkovi
    72
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Da B13 je u stvari ETA 7750. Ali u svakom slucaju, ETA 7750 je po meni odlican mehanizam. Tako da ga uz malo dorade koriste mnogi prozvodjaci u svojim satovima koji imaju chronometer funkciju.

  7. #17
    Stariji član Avatar korisnika milospinkfloyd
    Član od
    8.9.2010.
    Lokacija
    https://t.me/pump_upp
    Poruke
    579
    Lajkovi
    190
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    hvala na odgovoru. sada imam jos jedno pitanje koje je malo nevezano za temu ali bolje tu da pitam nego da otvaram novu. naime, koliko moze i da li moze mali magnet, u obliku cepelina duzine 3-4 cm, da osteti mehanizam sata ako je u njegovoj blizini. postojanje rolex milgausa me navelo da postavim ovo pitanje jer je ono otporan na magnetno polje...ja imam kod sebe u sobi par magneta sa kojima se igram pa zato pitam da li mogu da poremete preciznost mehanizma il sl...

  8. #18
    Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
    Član od
    26.10.2009.
    Lokacija
    Doboj,R.SRPSKA
    Poruke
    4.981
    Lajkovi
    4375
    Reputacioni uticaj
    139

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Citat UlysseNardin kaže: Pregled poruke
    Da B13 je u stvari ETA 7750. Ali u svakom slucaju, ETA 7750 je po meni odlican mehanizam. Tako da ga uz malo dorade koriste mnogi prozvodjaci u svojim satovima koji imaju chronometer funkciju.
    Chronograph funkciju - ne chronometer!

    Miloše:magneti i satovi ne idu zajedno,nikako! Osim Rolexa imaš Sinn,Damasko,IWC modele koji posjeduju odličnu zaštitu od megnetnog polja(ima još proizvođača ali ovi su mi prvi pali na pamet)!
    DrAgod likes this.

  9. #19
    Stariji član Avatar korisnika milospinkfloyd
    Član od
    8.9.2010.
    Lokacija
    https://t.me/pump_upp
    Poruke
    579
    Lajkovi
    190
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    sad se bs cimam da sam nesto poremetio moj sat ali i dalje radi sve kako treba...

  10. #20
    Stariji član Avatar korisnika Marko 5
    Član od
    5.2.2010.
    Lokacija
    Srbija - Beograd
    Poruke
    1.023
    Lajkovi
    587
    Reputacioni uticaj
    20

    Određen forumom Re: Kvalitet satova i mehanizama

    Milgaus je otporan na strujne udare takodje a svaki Rolex ima zastitu od magnetnog polja kao i dosta drugih proizvodjaca...
    Ovo za struju sam pomenuo zato sto je drugaru crkao mehanizam na Ebel-u kad ga udarila struja,a ni on sam se nije bas prijatno osecao...

Slične teme

  1. ETA 2824-2 vs Miyota 8215 mehanizam - poređenje
    By dragon in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 8.2.2010., 14:55
  2. Sector Ocean Master - kvalitet mehanizma?
    By ivan niksa in forum Satni Mehanizmi
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 1.12.2009., 23:02
  3. Slike mehanizama
    By watchmag01 in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 18.9.2009., 14:59

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •