Mogao si i pretragu foruma da iskoristiš pre nego što si postavio pitanje.
Haemmer satovi
Pozdrav
Poslednja ispravka: dragon (9.6.2011. u 16:24)
PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA
"Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"
Men invented time. Seiko perfected it.
BPM Watches![]()
![]()
Đevđelijska 19, 11120 BEOGRAD
Tel.: +381 11 3809 898
Web: http://www.bpmwatches.co.rs/
Oni su ovlašćeni distributeri i serviseri pa vidi sa njima.Postoji i mogućnost naručivanja sa stranih sajtova.Razmisli o isplativosti.
ZAJEDNO SMO SKUPA!
Hvala VS na brzom odgovoru i odlicnom predlogu!
Evo, jos malo sam se zanimao za ovu temu, pa sam pronasao interesantan sajt:
http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/download/index.html#
Sve o Miyota mehanizmina...
Korisna info za posetioce sajta.
Uputstvo za upotrebu:
1-pronadjete zeljeni sat
2- na netu nadjete koji je mehanizam ugradjen (caliber, werk...)
3-ako je Miyota, a solidna je sansa da jeste, nadjete ga u prilozenoj tabeli
4- i najbitnije, pazite da vas sef ne ulovi dok ovo radite, jer iziskuje vreme, a kad je tako nesto najbolje raditi...pa, u radno vreme!!!
Veliki pozz za V.S. i ostale ljubitelje!!!
Pozdravljam sve clanove foruma! Nije me bilo neko vreme na forumu, ali sam se vratio u pravi cas! Zahvaljujci informaciji clana insp.draguljce (HVALA), pazario sam Festinu F16222 chrono bike koja je bila na popustu par dana. Umesto cene 19400dinara, sat sam platio 9340! Za tu cenu perfektan sat. Sto se mehanizma tice nije Miyota OS80, nego OS90 koji stopuje 1/100 deo sekunde. Ako stignem ovih dana uradicu mali review.
Vecito pitanje koje izaziva hamletovske dileme, po vaznosti odmah iza onog: ko je stariji, kokoska ili jaje, jeste- postoji li nesto dobro a jeftinu (na zalost, u ovom slucaju tek-pristupacno). Pa jos da je o satovima rec... Dakle, iako ne vidim nista lose u tome da sat bude tek modni detalj, u trendu i "fancy", niti imam nesto protiv da estetika bude dominantan razlog pri izboru sata, ipak zadrzavam pravo da smartam glu....hm...ne bas tako pametnom investicijom, da tako kazem. Najcesce su u itanju vrlo skromni mehanizmi,i kucista slabog kvaliteta (rekoh - najcesce) pa kad sumirate, ispada da placate ime dizajnera,i to poprilicno, i nista vise od toga! Neko bi rekao da je to cena snobizma. Ali ne i ja. Ja samo volim satove. Do duse, od "jeftinijih" satova (cenovni opseg do 300e) ispada da i nema neke narocite alternative sto se kvaliteta, dugotrajnosti i pouzdanosti tice, pa se sve svodi na individualizaciju i statistiku: ja licno imam IRONY CHRONO SWATCH, koji je kupljen 1996 godine, i jos radi. Sa napomenom da je od IRONY CHRONO posle toliko godina ostao samo IRONY, jer je hronometar davnih dana ispustio svoju plemenitu dusu! A takodje znam za primere da su ti isti satovi crkavali za svega 2,3 godine. Dakle, nema pravila, i tak je sa svim satovima, pogotovo kod nas popularnim Sectorima, Festinama (da se pohvalim, kupio jednu pre 2 dana,ipak 16222 i silno me je obradovala)...
Medjutim, ipak mislim da se i za ove novce moze napraviti jedna pametna i dugorocna investicija (dugorocna u smislu prenosenja sata s kolena na koleno). Rec je,naime, o JAPANCIMA!!!
Kao i kod automobila, ako hocete da vozite a da vas ne boli glava, kupite TOYOTU (do duse, kaze se Japanca,ali kako sam ja vozac Toyote, teram vodu na svoju vodenicu!!!-da napomenem da sam ljubitelj i automobila...i jos kojecega, ali o tome ne smem pred svojom zenom, plasim se,xe,xe...) tako je i kod satova.
SEIKO
Samo par reci iz licnog iskustva:
Pre tridesetak godina, moj otac i moj stric dobiju na poklon svako po SEIKO 5 Automatic.
Mom ocu je taj sat ispadao,verovali ili ne, u bure sa naftom, nasao ga je tek kad je video dno bureta od 200l, pa kako je sat bio mastan, on resio da ga malo otkuva...i..nista. Naravno! E, kako je utvrdio da buckanje sata u kipucoj vodi za isti bas i ne predstavlja neki narocit problem, kaze da je poprilicno parica zaradio na opkladama da ce sat da radi i kad ga otkuva. I radio je. Samo sto je periodicno morao da ga nosi kod sajdzije da mu menja dihtung... i to je to. I prilicno sam ubedjen da bi sat i danas bio u zivotu da mu jedne prilike nije iz dzepa jakne ispao direktno pod tocak autobusa... HA, pomislicete da je tu kraj ovom Chuck Norisu medju satovima, ali tu se varate! Nije! Puklo staklo, iskrivio se poklopac...dok je mehanizam u naaaaajvecoj meri ocuvan. Ipak je opravka,za koju se sajdzija iz Ruzveltove kleo da nije nikakav problem, tada kostala poprilicno (pu,pu...devedesete godine), pa se od iste odustalo. Ovo je sat koji se nasledjuje. U mom slucaju, do duse, u delovima..ali je ipak lepo kad u ruku stane jedan komad istorije...
Pitate se sta bi sa stricem i njegovim satom.
Pa...nista! Stric se za tih trideset godina poprilicno ugojio, sad uspesno vaga 120 kg, a sat jos uvek radi!!!
Sta posle svega reci, osim: SEIKO 5 - DAS AUTO!!!
E, a sad jedno pitanje za upucene:
Pravi li se u 21. veku SEIKO nalik opisanima (ne mora bas da se iskuvava), a ako je odgovor potvrdan - molim da odgvore koji su to modeli i sta nose od mehanizama! Takodje, kako su se pokazala njihova kinetic tehnologija?
Ukoliko sam nekog zainteresovao, evo jos jednog linka na ovu temu
http://www.svetsatova.com/forum/show...emnim-uslovima
Pozdrav i nadam se odgovoru
Poslednja ispravka: insp.draguljce (1.2.2010. u 21:57)
Drugi deo teksta mi deluje kao priča o životnom veku jednog Seiko 5 sata i kao da joj nije mesto u ovoj temi.
Draguljče, u kom slučaju pričamo o satovima skromih mehanizama i kućišta slabog kvaliteta? Zbog čega tvrdiš da u cenovnom rangu do 300€ ne postoje kvalitetni i pouzdani satovi? Kako to misliš da su satovi fancy detalj?
Mislim da si na kraju sam sebi dao odgovor na postavljeno pitanje! Seiko skx serija je odlična kupovina i satovi su izuzetnog kvaliteta. To iz iskustva tvrdim. Satovi manjih i samostalnih proizvođača/radionica su takođe u većini slučajeva prilično kvalitetni.
Pozdrav
PRAVILNIK FORUMA :: PRAVILNIK ZA BERZU SATOVA :: VODIČ ZA POSTAVLjANjE SLIKA
"Never look back, look forward, step forward even if only half a step at a time, knowing how to be flexible in order to accept changes, be sincere"
Men invented time. Seiko perfected it.
Medju jeftinim satovima ima itekako i kvalitenih. Istina je da je seiko 5 za ulozen novac nesto najbolje jer za nekih 7-8000 din za osnovne modele dobijate solidnu masinu. Ako bi se oslanjali na ovu draguljcetovu pricu o seiku 5, onda bi mogli da nadovezemo jos prica o starim raketama, poljotima itd.koji su bili jeftini a trajali po 30 god. Evo mene moj sektor sluzi preko 10 godina a sta sve nije prosao - u njemu je quartz miyota sa 12 rubina npr.
Neki nnogo skuplji satovi u sebi imaju jeftine mehanizma koji su u izvornom obliku ili vrlo malo izmenjeni - zato sto su kao takvi odlicni! Ja recimo mogu da tvrdim da obicna miyota moze da traje godinama a opet neko moze imati razlicito iskustvo sa istom firmom..
Bookmarks sajtovi