Da li si pricao sa DHL-om u Srbiji ili sa DHL-om van Srbije. Ako je sa nasima pitaj ih direktno da li posiljka mora da ide na spediciju. Ono sto ja znam je da postoji problem kod nas. Mislim da je prica sledeca. Aerodrom Nikola Tesla je napravio svoju speditersku sluzbu i sve posiljke koje stizu preko kurirskih sluzbi obavezno idu preko te spediterske sluzbe gde te oderu za "troskove spedicije". + carina + porez.

Jedine posiljke koje ne mogu da diraju su posiljke koje direktno idu posti. Npr, ako iz amerike saljes sa USPS (United States Postal Service) to direktno ide nasoj posti i spediteri ne smeju da je pipnu. Znam da su se pre mozda godinu ili dve spediteri bunili da nasa posta krsi zakon jer valjda za svaku posiljku moras da nadjes nekog ili ti sam da odradis tu spediciju ma sta to bilo. Citaj bunili se jer ne mogu da te za jedno parce papira oderu 4-5000 dinara ako posiljku dobijes preko poste.

Drugar je skoro narucio neke knjige. Jedan deo knjiga mu je trebao odmah i to je islo preko UPS-a mislim, platio je spediciju preko 5000 dinara+porez+carina. Drugi deo knjiga koji je isao preko USPS-a je stigao regularno normalnom postom i platio je samo porez i carinu.

Moram da podvucem da ovo nisu moja licna iskustva vec iskustva mojih prijatelja koji su platili te dodatne troskove.