Nenade hvala na pozdravu i dobrodosao na forum.

Drago mi je da si usmeren vise ka japanskim proizvodjacima satova, a jos vise mi je drago ako je to delimicno mojom zaslugom. Jednostavno cinjenica je takva da oni i dalje nude mnogo vise za mnogo manje novca (slicno kao sto su u proslom veku osvojili zapadno trziste jeftinijim a tehnicki superiornijim audio/video uredjajima (Sony, Sharp...)). Naravno ovi proizvodjaci su mnogo bolje pozicionirani u nizem i srednjem segmentu trzista, ali su itekako aktivni i sve uspesniji u visokom i segmentu luksuznih satova. Pritom prvenstveno mislim na Seiko, inace drugi najveci koncern ove vrste (prvi je i dalje Swatch Group Ltd.), koji sa svojim brendovima Grand Seiko i Credor osvaja visoki i luksuzni segment trzista satova, sa cenama koje se krecu u rasponu od 4K-130K $!

Posle malo opsirnijeg uvoda da predjem na konkretan odgovor ;-)

Sto se tice kupovine satova preko Interneta pored cene koju vidis na sajtu moras uracunati i sledece troskove:

• Shipping and Handling (zavisi od online prodavnice i kurirske kompanije koju koriste)
• Carina (u Srbiji iznosi 15%)
• PDV (u Srbiji iznosi 18%)

A sada cu ti prepricati moje iskustvo sa “Discount Watch Store” online prodavnicom satova. Od njih sam kupio 3 sata (1+2) sa sledecom specifikacijom troskova:

Kupovina jednog sata:

Sub-Total: 320.00
Shipping: (USPS Global Express Mail) 49.00
Handling: 9.00
Tax: 0.00
Coupon (Negative Shipping Discount): ($5.00)
Grand Total: $373.00

Kupovina dva sata:

Sub-Total: 283.50
Shipping: (USPS Global Express Mail) 54.00
Handling: 9.00
Tax: 0.00
Grand Total: $346.50

Nazalost ne znam po kojoj formuli se obracunavaju troskovi trasporta u slucajevima kada je posiljka teza od 2 funte i/ili skuplja od 300$, ali na osnovu ova dva primera mozes da steknes neku sliku.

Kupovinu sam vrsio Visa revolving karticom Raiffeisen banke, a od trenutka narucivanja pa do isporuke na mom kucnom pragu prolazilo je uglavnom oko dve nedelje. Troskove carine i PDV-a placam prilikom preuzimanja paketa u kesu. Do sada mi nisu nijednom naplatili neke troskove spedicije jer je to sve verovatno uracunato u uslugu USPS-a (United States Postal Service)

Sto se tice njihove usluge i poslovnosti imam samo reci hvale. Naime oni zaista rade ono sto tvrde na svom sajtu, a to je provera satova pre svake isporuke:

'Every watch that we received from our suppliers is inspected twice (once when it arrives at our warehouse and once before it is shipped) to ensure that there are no scratches anywhere on the watch case and the band and that the watch is working properly.'

Sat dobijes uvijen u providnu foliju i ako primetis da je negde izgreban ti im ga vratis bez odvijanja folije! Ako je sve ok odvijes foliju i onda pocinje da tece proizvodjaceva garancija na mehanizam. Naravno sva tri sata koja sam kupio su bila u perfektnom stanju i rade i dalje bez ikakvih problema.

E sada kada sam ti otkrio ovu malu tajnu ocekujem da cujem ono najzanimljivije, koji sat planiras da kupis?

Veliki pozdrav,
V.S.