Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21
Like Tree60Likes

tema: Zaboravljeni heroji

  1. #1
    Novi član
    Član od
    2.1.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Zaboravljeni heroji

    Pozdrav svima,

    Gledajući prije par dana "raspravu" oko modnih satova, kao i par tekstova svima nam voljenog Haifisch-a zapitao sam se koji još modeli/brendovi postoje a da ih je vrijeme bacilo svima u zaborav.

    Naime, svi znamo za poznate i provjerene brendove, svi ih volimo i svi ih kupujemo na kraju krajeva. Kada se govori o satovima do oko 200 eura prijedlozi su uglavnom Seiko, Citizen,Orinet neki Casio i nesto slično, kada su u pitanju "budžet" varijante onda je Casio kralj, a kada se dođe na kupovine do 500 eura onda se ubacuju Certina, Tissot i ostala kompanija, za veće kupovine Breitling, Oris, slijede ispred njih Tudor, Rolex, i da ne nastavljam dalje. Ali to je ono sto mi svi znamo.

    Posotoji mnogo brendova i modela za koje nikad i nismo čuli, nikad nisu spomenuti i stavljeni pod reflektore a nude odličan omjer uloženo-dobijeno. Kompanije sa bogatim istorijama, decenijama iskustva u proizvodnji a opet zaboravljeni.

    Moj cilj pokretanja ove teme je da se prošire horizonti za kupovine, da kolege na forumu podijele svoja iskustva i znanja stečena o nekim novim brendovima, o nekim modelima (ili linijama) već postojećih brendova. Uprosto da i zaboravljeni junaci dobiju napokon svoje mjesto pod zvijezdama i da ih razmatramo za buduće kupovine...

  2. #2
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Odlična tema Dejane!

    Ja bi na prvom mestu ispostavio jednog od najuticajneg proizvođača u istoriji i za kojeg slobodno mogu reći, da je u današnjosti potpuno zaboravljen - GALLET. Spada u High End razred a čak je redak subjekt kod vintage kolekcionara ali ipak dostiže izuzetno visoke cene.
    Gallet & Cie je ustanovljen 1826 godine u La Choix De Fondsu sa strane Juliena Galleta.
    Ovo su samo neka od dostignuća ovog fenomenalnog proizvođača:
    1895 sa godišnjom produkcijom od 100.000 džepnih satova (tada ručni nisu postojali) postaju najveći švajcarski izvoznik
    1896 počinju proizvodnju pod brendom Laurel. Gotove džepne satove direktno isporučuju Kintaru Hattoriju budućem ustanovitelju Seika
    1912 Gallet & Cie je prvi proizvođač ručnog sata u istoriji sa velikom kazaljkom za sekunde. To je bila centralna sekundara, koja je upotrebljivost pokazala u Prvom svetskom ratu, kada je medicinsko osoblje već sa ručnim satom moglo meriti puls ranjenika na frontovima
    1915 Gallet & Cie prvi u istoriji pravi štoper sa funkcijom odbrojavanja vremena. Radilo se o džepnom satu a vrlo rado je bio korišten na regatnim takmičenjima
    1917 već peti put osvaja prvo mesto na takmičenju hronometara u observatoriju u Neuchatelu
    1928 Gallet & Cie prvi u istoriji razvija sat sa frekvencijom 28.800 b/h. Model Racine Quick Train. Ne treba napominjati, da se radi o standardnoj frekvenicji mehaničkih satova i u današnje doba
    1936 Gallet & Cie prvi u istoriji lansira vodoodporan ručni sat sa hronografom - model Clamshell. Poznato je, kakak težak zadatak je bio dostići zamatanje oko pushera kronografa
    1938 Gallet & Cie prvi u istoriji predstavlja sat sa rotirajućim bezelom, koji osim ovog noviteta takođe prvi u istoriji donosi vremenski raspored sa 12 zona. Na brojčaniku su navedena imena 23 svetske prestolnice, na osnovu koje su piloti čitali vreme prilikom preleta iz jedne u drugu vremensku zonu. Harry Truman odabira sat za američke ratne pilote u 2. svetskom ratu. To je bio ujedno i njegov najomiljeniji sat, kojeg je nosio u oba mandata
    1939 Gallet & Cie predstavlja model Multichron Petite - prvi damski ručni sat sa hronografom, koji je bio namenjen za pripadnice lepšeg pola, koje su se bavile zanimanjima, gde je hronograf bio od bitne pomoći. Sa diametrom 26,6 mm (bez krunice) važi za najmanji hronograf u dosadašnjoj istoriji. Pokretao ga je Valjoux 69.
    1942 Gallet & Cie prvi u istoriji lansira ručni sat sa hronografom odnosno štopericom, koja meri vreme do 45 minuta (do tada je najviše vremenski period merenja iznosio 30 minuta). Model Multichron 45.
    1945 ovaj proizvođač lansira model Multichron Yachting Chronograph, prvi ručni sat u istoriji, koji ima funkciju 15-10 i 5 minutnog odbrojavanja vremena, koji je pogodan za regatne utrke. Uz to sadržava standardan 45 minutni štoper.
    1965 Gallet & Cie predstavlja legendarni model Excel-0-graph, pilotski hronograf sa unutrašnjim slide rule bezelom namenjen izrađivanju letačkih kalkulacija. To je bio model, koji je predstavljao najozbiljniju konkurenciju Breitlingovom Navitimeru.
    1984 Kanadski distribueter aparata za merenje, Wein Brothers se povezuje sa Gallet & Cie u želji, da za potrebe američke vojske napravi izuzetno robustan sat. Gallet već u istoj godini isporučuje sat pod nazivom Marathon. Wein Brothers u '90 odkupljuje prava na brend Marathon i još danas proizvodi te satove.
    1990 Gallet & Cie isporučava američkoj vojski 30.000 vojnih satova za potrebe operacije Desert Storm u zalivskom ratu (Kuvajt, Irak, Saudijska Arabija)
    Krajem devedestih Gallet menja vlasništvo, iz La Chaux De Fondsa se seli u gradić Grandson i time se polaki sjaj ovog brenda gasi.

    Inače ima još ogromno brendova, koji zaslužuju veću pažnju. Ako idemo po abecedi:

    Accurist - 1946 London
    1965 Prvi brend u istoriji koji u horologiju donosi pojam modni sat sa linijom Old England Watches. Radilo se o oversized satovima pravljenim u svim mogućim kombinacijama žvih boja. Najveću popularnost dostižu, kada se pojavljuju na ruci princeze Anne, najveće ikone manekenstva '60-ih - Twiggy i članovima The Beatles u vreme izdajanja Sgt. Peppers...albuma, kada su bili na vrhuncu slave. Po nekim procenama za deset godina prodano je preko 1 milion ovih modela širom sveta. Accurist je imao vlastitu proizvodnju u švajcarskom La Chaux De Fondsu.
    1976 - Accurist digitalni kvarčni sat postaje zvaničan sat avio kompanije Concorde i t je bio sve do 2003 godine
    1986 - Accurist sklapa ugovor sa britanskom poštom, gde se prako javne mreže Speaking Clock (tačno vreme) odvija preko 3 biliona poziva godišnje. Svaki poziv je pratio slogan: Accurist - stanard by which all watches are set je proglašen za najgenijalnu reklamu svih vremena sa stranje marketinškog udruženja UK
    1993 - Accurist oprema Kraljevi Observatorij u Greenwichu sa atomskim satom, po kome se podešava svetsko vreme i tako postaje jedini brend u istoriji, koji je povezan sa ovom institucijom

    Angelus - 1891 Le Locle Švajcarska, braća Gustav i Albert Stolz (učenici Henrija Sandoza)
    1930 - Angelus lansira najmanji ručni sat sa 8 dnevnom rezervom snage sa In House kalibrom SF240. Rectangular kućište dimenzija 32x21 mm, koji je i do danas najmanji sat te vrste u istoriji
    1936 - Angelus prvi u istoriji predstavlja stolni sat sa funkcijama perpetual kalendar, dan, datum, mesec
    1943 - Angelus prvi u istoriji predstavlja serijsko proizveden ručni hronograf, koji ima komplikaciju datuma. Model Chronodate, diametar 33,0 mm. Istina je, da je Patek Philippe napravio sat sa tom funkcijom 1941 ali se radilo samo o prototipu.
    1948 - Angelus prvi u istoriji predstavlja hronograf sa komplikacijom Big Date. Model Chrno Datoluxe. Dva arapska broja, svaki u svojem prozoru, svaki na svojem disku. Naziv dana se nalazi na poziciji 12, dok se na poziciji 6 nalazi komplikacija mesečevih mena. In house kalibar SF 250.
    1953 - Angelus počinje sa dobavom svoga In House kalibra SF 240 italijanskom proizvođaču Officine Panerai - Marine Militaire. Ovaj model postaje slavan po malom sekundniku na poziciji 9.
    1956 - Angelus predstavlja model Datalarm, koji je prvi sat u istoriji sa komplikacijom Datum & Alarm. Sat je imao i komplikaciju GMT.
    1958 - Angelus lansira model Tinkler, prvi sat sa automatskim navijanjem u istoriji sa komplikacijom repetitor i prvi repetitor u istorji sa vodoodpornim kućištem. To je bio sat daleko ispred svog vremena i napravljeno je samo 100 komada. Razvijanje ovog mehanizma je iscrpilo proizvođača u tolikoj meri, da je prestao sa razvijanjem In House mehanizma i istovremeno ga doveo u težak finansijski položaj iz kojeg nije izašao do prestanka poslovanja, 1978 godine.

    Aquastar - 1962, Jean Robert, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1958 - Proizvođač Jean Richard lansira model Aquastar 60, prv sat u istoriji sa dvosmerno rotirajućim bezelom. Sat je dizajnirao Frederic Robert, koji nekoliko godina kasnije postaje glavni dizajner Omege i autor je nekih najpoznatijih Seamaster modela. Ovaj model je postao slavan i po tome, što se nalzaio u batiskafu Trieste, koji je Rolexov prototip pritvrđen na vanjskoj strani, spustio na dno Marjanske brazde. Aquastar je proizvođen samo 4 godine, pokretao ga je automatik kalibar Adolph Shcild AS 1581.
    1962 - Ronilački fanatik Jean Robert odkupljuje prava od Jean Richard na Aquastar i iz njegovog naziva pravi potpuno novu manufakturu.
    1963 - Aquastar predstavlja model Seatime, prvi sat u istoriji, kod kojeg se untrašnji bezel upravlja preko glavne krunice. Diametar 39,0 mm, 20 ATM, automatik kalibar AS 1902.
    1965 - Aquastar uz pomoć legendarnog pomorskog istraživača Jacques Custeau-a, koji je sarađivao kod nastanka Rolex Submarinera, Blancpain Fifty Fathoms i Doxa Sub 300, predstavlja model Deepstar, prvi sat u istoriji sa hronografom, koji se upravlja u vodi. 38,0 mm, 10 ATM, Valjoux 23.
    1968 - Aquastar lanisra model Regate, legendarni hronograf sa funkcijom odbrojavanja vremena. Model se razlikuje od ostalih, po tome, što na poziciji 12 sadržava 5 krugova, kod kojih se boja menja iz srebrne u oranž posle svake odbrojene minute.

    Atlantic - 1888, Eduard Kummer, Bettlach, Švajcarska
    Preduzeće, koje je ustanovljeno kao Eduard Kummer Bettlach, je važilo za vrlo važan faktor u švajcarskom časovničarstvu zahvaljujući proizvodnji mehanizma (EKB 265), sve dok ga grupacija Ebauches S.A, 1937 godine ne deli na Ebacuhes Bettlach, koji se bavi isključivo proizvodnjom vrlo kvalitetnih mehanizama i Ed Kummer S.A (Atlantic od 1952 godine), koje se bavilo proizvodnjom satova.
    1948 - Ed Kummer S.A lansira vrlo uticajan model Worldtimer, koji se proizvodi i danas
    1960 - Atlantic prvi u istoriji predstavlja sistem promene datuma Speed Switch. To je funkcija koja omogućuje promenu datuma u vremenskom periodu od 5 minuta, što je 52 puta brže nego do tada. Horološki analitičari ovaj pronalazak stavljaju i isti razred sa pronalskom satne krunice sa strane Patek Philippa.

    Auguste Reymond - 1898, Tramelan, Švajcarska
    1926 - Auguste Reymond kupuje i postaje vlasnik manje manifakture mehanizama Unitas S.A, iz Grenchena, koja dve decenije kasnije sa kalibrima 6497 i 6498 ulazi u legendu horologije
    1928 - Auguste Reymond je jedan od prvih proizvođača, koji proizvodi satove sa vodoodpornim kućištem. Zanimljiv je način, kako ih je predstavljao javnosti. Bio je poznat učesnik velikih eltinih banketa po celoj Evropi. Sat je pred iznenađenom publikom stavio u čašu šampanjca i time pokazao kvalitet kućišta
    1946 - Auguste Reymond, tadašnja ARSA modele Jumping Hour sa digitalnim displayem dovodi na nivo svetske slave. Za to su bili najviše zaslužni američki vojnici, koji su masovno kupovali ove modele prilikom povratka u S.A.D.
    1952 - ARSA lansira model Braille, prvi sat u istoriji namenjen slepim i slabovidnim ljudima. Sat je sadržavao stakleni poklopac, koji se otvarao, brojčanik je bio sačinjen od Braillovih znakova s pored svega sat je imao funkciju alarma.

    BENRUS
    - 1921, Benjamin Lazarus, New York, U.S.A
    1921 - Braća Lazarus (Benjamin, Ralph i Oscar), emigranti iz Rumunije, osnivaju preduzeće Benrus
    1927 - Benrus u švajcarskom La Choix De Fondsu otvara vlastitu fabriku satova od koje uvozi satove u SAD. Fabriku je vodila prva dama na tom položaju u časovničarstvu. Nažalost njeno ime nije danas više poznato.
    1929 - Benrus lansira sportski ručni sat, kojeg promovira najlegendarniji igrač baseballa, Babe Ruth
    1941 - Benrus predstavlja svoj najpoznatiji model, legendarni Sky Chief, pilotski hronograf. 35,0 mm. Venus 178. Već iduće godine dolazi Triple Date verzija sa Valjoux 72C kalibrom.
    1952 - Benrus se nalazi u središtu dioničke afere, kada samo za godinu dana na nezakonit način kupuje deonice Hamiltona i postaje vlasnik kontrolnog dela, sa kojim može blokirati sve odluke Hamiltona. Vrhovni sud donosi odluku, da se radi o tzv. neprijateljskom preuzimanju i poništava sve transakcije Benrusa. Tako Hamilton ostaje samostalan.
    1960 - Benrus predstavlja čuveni jump hour model Dial-O-Rama, koji pokreće vrhunski ručni navijač kalibar Fountainemelon FHF 72.
    1963 - Benrus doživi veliki odjek u javnosti, kada Demokratska Narodna Konvencija predsedniku Johnu F. Kennediju poklanja zlatan dress sat
    1964 - Benrus predstavlja legendarni model Mil-W-3818, takozvani Field sat, kojeg su masovno upotrebljavali američki vojnici u Vijetnamu. Pokreće ga Benrus kalibar DR 2F2, koji je modificiran ETA 2370, kojeg je Benrus obogatio sa hacking funkcijom, koja je vrlo važna prilikom vremenskog usklađivanja borbenih akcija
    1970 - Benrus lansira čuvene vojničke divere Type I in Type II. 43,0 x 16,0 mm visine. Kućište je napravljeno iz jednog komada i omogućava 365 metara (1200 Feets) vodotesnosti. Benrus kalibar GS1D2.
    1977 - Benrus se ne snalazi u kvarc krizi i objavljuje bankrot.

    Bifora - 1900, Josef Bidlingmaier, Schwbisch Gmund, Nemačka
    1918 - Bifora je prvi nemački proizvođač, koji počinje sa proizvodnjom ručnih satova
    1928 - Bifrora predstavlja svoj prvi In House mehanizam - kalibar Biforma 2025, ručni navijač sa 7 rubina, 18.000 b/h i 40 časovnom rezervom snage. To je prvi mehanizam, koji je bio kompletno razvijen i napravljen u Nemačkoj.
    1939 - Bifora postaje prvi nemački proizvođač, koji sve delove za satove pravi In House u Nemačkoj. Imali su vlastito odeljenje za pravljenje umetnih rubina.
    1951 - Bifora predstavlja prvi nemački kalibar na automatsko navijanje. Kalibar 103SA. 22/23 rubina/18.000 b/h, 33 sati rezerve rada.
    1955 - Bifora lansira čuveni model Unima, sat sa specifikacijom hronometra. In House ručni navijač kalibar Bifora 120.
    1973 - Bifora razvija vlastiti kvarčni mehanizam, kalibar B12 sa 5 rubina i frekvencijom 32.768 Hz/h.
    1977 - Bifora predstavlja do tada natjanji kvarčni sat u istoriji. Model Flat Line. Visina 3,1 mm.

    Borgel - 1887, Francois Borgel, Ženeva, Švajcarska
    1888 - Francois Borgel pronalazi postupak pozlate čeličnog kućišta, koji donosi pravu revoluciju u časovničarstvo
    1891 - Borgel patentira postupak privijanja poklopca sata na kućište. Takav tip kućišta postaje najpoznatiji tip u horologiji i nosi naziv Borgel Case.
    1896 - Borgel počinje suradnju sa IWC, kojemu dobavlja kućišta a IWC za uzvrat Borgelu pravi satove pod Borgel brandom
    1909 - Borgel počinje dobavu svojih kućišta Longinesu
    1910 - Borgel počinje dobavu svojih kućišta firmi Wilsdorf & Davis (kasnije Rolex)
    1914 - Borgel sistem privijanja poklopca kućišta upotrebljava na prvim ručnim satovima, koji dobijaju naziv Borgel Officers Watch ili Borgel Trench Watch. Prvi takve vrste u istoriji.

    Bovet - 1814, Edouard Bovet, Fleurier, Švajcarska
    1822 - najveće tržište manufakture Bovet postaje Kina. Vrednostni izvoz premašuje broj od 1 milion CHF. Tome su najviše doprineli takozvani parni satovi, gde su dva potpuno podjednaka modela pakiranja u kutiju iz mahagonija. Pošto su blizanci u Kini simbol sreće, bogati kineski kupci masovno kupuje Bovet satove.
    1828 - Bovet je prvi proizvođač u istoriji koji u satove uvodi sekundnu kazaljku, skeleton brojčanik i visoku dekoraciju mehanizama
    1830 - Edouard Bovet se posle 12 godina vraća u Fleurier ali tamo odmah postaje član separatističkog pokreta protiv tadašnje Pruske vlasti i mora pobeći u obližnji francuski gradić Besancon, odakle vodi poslove
    1831 - Bovet je prvi proizvođač koji otvara manufakturu satova u Kini, u gradu Guangzhou ali ga zbog opijumskog rata seli u Macao. Zbog bolje prijema na tamošnjem tržištu satove brendira sa Bo Wei.
    1889 - Bovet predstavlja prvi sat u istoriji sa Flyback funkcijom. Radilo se o džepnom satu, hronografu sa 24 časovnim podbrojčanikom, koji je zahvaljujoči velikoj kazaljki za sekunde omogućavao gmt funkciju
    1930 - Bovet lansria model Portfolio Watch, kod kojeg se ručni sat može promeniti u stolni sat.
    1948 - Bovet prelazi u vlasništvo preduzeća Favre & Leuba
    2001 - Brend Bovet postaje vlasnik časovničara Pascal Rafy-ija, koji ga odkupljuje od preduzeća Parmigiani (ovaj je vlasnik brenda Bovet postao 1989 ali nije nikada proizvodio satove pod tim brendom)

    Buren - 1873, Fritz Suter, Buren an der Aare, Švajcarska
    1925 - Buren patentira postupak polaganja umetnih rubina u mehanizam na osnovi lagera. To je sistem, koji je u upotrebi i u današnje doba.
    1954 - Buren patentira sistem Minirotor, kod kojeg je mikro rotor integriran na jednakom nivoju kao preostali mehanizam, koji omogućuje izradu ultra tankih mehanizama. To su Buren kalibri 1000 i 1001.
    1957 - Burenovi mehanizme 1000 in 1001 počinju kupovati velika imena kao što su Piaget, Universal Geneve i IWC.
    1962 - Buren lansira legendarne ultra tanke mehanizme Intramatic. To su kalibri 1280, 1281, 1320 i 1321 sa 2,85 do 3,25 visinom. Kupci postaju Bulova, Baume & Mericer i Hamilton.
    1966 - Buren prelazi u vlasnitšvo Hamiltona, koji svu proizvodnju seli iz SAD u Švajcarsku. Tako Burenova godišnja proizvodnja dostiže broj od 500.000 satova.
    1969 - Buren je jedan od glavnih subjekata u nastanku jednog od prva tri automatskih hronografa u istoriji. Buren kalibar 1281 je predstavljao osnovu na koju je postavljen Dubois Depraz 8510 hronograf modul. Tako je nastao legendarni Chronomatic 11.
    1970 - Burenov High Beat kalibar 82 (frekvencija 36.000 b/h) pridobija najbolji indeks u istoriji. Indeks je iznosio 4,4, što znači mesečno odstupanje u rangu od +15 do +60 sekundi. Ali pošto Hamilton posle samo pet godina Burenu ponovo daje samostalnost, preduzeće ne uspeva, da pređe u serijsku proizvodnju ovog mehanizma, pa je bilo napravljeno samo 250 komada. Zbog prvih efekta naftne krize na svetskom tržištu Buren 1972 godine pada u likvidaciju.

    Catena -
    1947, Willy Lebet, La Choix De Fonds, Švajcarska
    1967- Catena lansira model Dual Time, jedan od prvih modela, koji je na brojčaniku sadržavao 2 sata (na pozicjama 12 i 6) i koji omogućavaju prikazivanje vremena u dvema vremenskim zonama. Ručni navijač ETA 2412, 36,0 mm.
    1972 - Catena na Baselworldu predstavlja model Spaceman, koji je bio potpuna novost u časovničarskom dizajnu i koji je pokrenuo celu armiju sličnih modela različith proizvođača, koji su se u sledećih 15 godina ugledali po njemu. Sat je dizajniran u obliku letećeg tanjira. Nastao je na osnovi posete Clauda Lebeta (sin osnivača brenda) poznatom arhitektu iz Neuchatela Andre Lemarquandu, gde mu je izrazio želju za ovom oblikom sata. Dizajn Spacemena je deo stalne zbirke Muzeja Moderne Umetnosti u New Yorku. Ne treba posebno naglašavati, da je bio prodajni hit širom sveta. Ovaj model, kao i sve kasnije verzije Spacemana su pokretali ETA mehanizmi. Proizvodio se do sredine '80 godina, dok je trajao brend Catena, koji je bio još samo jedna žrtva kvarčne krize.

    Chronoswiss -1983, Gerd Lang Rudiger, Munchen, Nemačka
    Nakon što je časovničar Gerd Lang Rudiger 15 godina bio u stalnom radnom odnosu kod Heuera, ustanavlja vlastito preduzeće u Minhenu.
    1987 - Chronoswiss predstavlja čuveni model Regulateur, prvi Regulator sat u istoriji, koji se serijsko proizvodi. Ušaravajući bezel, kalibar Chronoswss C122, koji je modificiran kalibar Enicar 165.
    1991 - Chronoswiss predstavlja model Kariros Chronograph, prvi sat u istoriji sa displejem za sate i minute izvan centra brojčanika.
    1992 - Chronoswiss prvi u istoriji predstavlja hronograf sa komplikacijama Split Second Ratraparante.
    1995 - Chronoswiss lansira model Opus, prvi serijsko proizvođen skelton automatik hronograf.
    1996 - Chronoswiss predstavlja model Delphis, prvi sat u istoriji sa kombinacijama analogni, digitalni i retrogradni displej.
    1998 - Chronoswiss predstavlja model Pathos, prvi skeleton ručni navijač sa split second hronografom.
    2001 - Chronoswiss predstavlja model Chronoscope, prvi Regulator sat u istoriji sa hronografom na automatski pogon.
    2006 - Chronoswiss iz švajcarskog Niedau-a seli proizvodnju satova u Nemačku (Bavarija).

    Concord -1908, Walter Hugenin & Charles Bonny, Biel, Švajcarska
    1915 - Concord postaje prvi brend u istoriji, koji u satove ugrađuje drago kamenje. Sa tom namerom se povezuje sa Cartierom i Tiffany.
    1945 - Predsednik S.A.D Harry Truman satove Concord daje u poklon Winstonu Churchillu i Josefu Staljinu i time dodatno učrvšćuje status brenda na američkom tržištu, gde spada u Top 6 časovničarskih proizvođača
    1946 - Concord je prvi brend u istoriji, koji počinje proizvodnju satova na kovanom novcu (vrlo popularna vrsta satova, takozvana Coin Watch).
    Krajem '90 godina Concordovi modeli, koji su spadali u najskuplji cenovni razred polako gube na važnosti. Brend se polako usmerava u srednje visoki razred, gde se uspešno održava.

    Cortebert - 1790, Abraham Louis Julliard, Cortebert, Švajcarska
    1885 - Cortebert je uz brendove IWC i Revue Thommen, prvi proizvođač, kojj je počeo praviti džepne digitalne satove na osnovi sistema austrojskog časovničara Josefa Pallwebera, koji je ovaj sistem pronašao 1883 i prodao ga navedenim firmama.
    1921 - Cortebert prvi u istoriji predstavlja ručni digitalni jumping hour sat, koji se takođe oslanja na pronalazak Josefa Pallwebera.
    1945 - Cortebert razvija čuveni In House kalibar 618, kojeg dobavlja Rolexu za njegove džepne satove. Poznat je i kao Rolex 5513 kalibar. Rolex 5513 mehanizam dobavlja Panerai-u. Dimenzije 36,0 mm x 4,7 mm. 17 rubina, 18.000 b/h, 38 ur rezerve snage.
    1952 - Cortebert dobija ponudu iz Sovjestskog Saveza za pomoć kod ustanavljanja vlastite časovničarske industrije. Obe strani brzo sklapaju ugovor prema kome Cortebert prodaje nacrte i opremu mehanizma za džepne satove Cortebert 616. Ovaj kalibar postaje poznat kao Molnija ČK-6.
    1959 - Veći deo Cortebertovih poslovnih postrojena zahtvata veliki požar, koji potpuno uništva arhivu preduzeća, pa je tako nemoguće doći do specfikacija i većeg dela istorije ovog brenda
    1966 - Cortebert postaje vlasnik italijanskog brenda Perseo
    1975 - Cortebert kategorički odbija prelazak na proizvodnju kvarca i tako se ovaj čuveni brend gasi.

    Corum -1955, Rene Bannwart & Simone Ries, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1960 - Corum lansira čuveni model Admiral. Pravougaono kućište, dok je poklopac sadržavo čuvenu gravuru jedrilice sa potpisom Admiral's Cup.
    1964 - Corumov model Coin Watch, sat koji je napravljen na novčiću za 20 Centi dolara, postaje najslavniji sat serije Coin satova. Pokreato ga je ultra tanak mehanizem Frederic Piguet 1150, automatik sa rezervom snage od 100 časova. Model je bio nekoliko godina deo kompleta Nobelove nagrade.
    1966 - Corum lansira čuveni model Romulus, prvi sat u istorji gde indeksi nisu postavljeni na brojčanik, nego se nalaze na bezelu.
    1976 - Corum predstavlja model Rolls Royce. Sat je imao oblik čuvene Rolls Royce prednje maske. Ovo je bila prva suradnja ovog automobilskog gignta sa nekim od proizvođača satova
    1980 - Corum lansira legendarni model Golden Bridge, sa prvim linearnim mehanizmom u istoriji. Čuveni časovničar Vincent Calabrese je konstruisao mehanizam, koji lebdi u kućištu, na koje je pritvrđen sa ultra tankom zlatnom trakom. Sat je sa sve četri strane postavljen u safirno staklo, koje pruža dobar pogled na ovo remek delo horologije.
    1993 - Corum predstavlja model Admiral Tides Watch, koji pokreće In House CO277 kalibar. Pored položaja Meseca, sadržava prikazivač plimovanja i njegove snage.

    Cyma -
    1862, Joseph & Theodore Schwob, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1905 - Cyma razvija ultra tanak In House mehanizam 701, koji je sa visinom 3,65 mm predstavlja pravo remek delo tadašnje horologije
    1915 - Cyma je jedan od prvih proizvođača, koji satove oprema sa antishock sistemom, koji štiti mehanizam pred tresenjem
    1929 - Cyma je najveći proizvođač satova u Evropi. 2000 zaposlenih dnevno proizvodi 4000 satova.
    1956 - Cyma lansira legendarni model Time-0-Vox, koja pridobija status hronometra. Pokreče je In House automatik autorotor mehanizam Cyma 485.
    1964 - Cyma lansira legendarni model Navystar, kojeg uz 20 ATM vododopornosti krasi tanko kućište sa 8 mm visine.
    1989 - Cyma lansira liniju kvar satova Signature, koja predstavlja najelegantniju kolekciju satova '80 godina

    Čajka - 1937, Sovjetska narodna vlast, Uglič, SSSR
    1937 - Sovjetska vlada izdaje nalog za izgradnju fabrike za izradu poludragih i dragih kamena za potrebe industrije, između ostalog i za časovničarsku delatnost. Za mesto izgradnje je izabran grad Uglič, koji leži 120 km istočno od Moskve. Fabrika dobija naziv Drugi državni precizni draguljarski zavod (TTK-2)
    1950 - TTK 2 menja naziv u Uglič časovničarski zavod i počinje sa proizvodom ručnim satova pod brendom Zvezda
    1959 - Uglič časovničarski zavod započinje proizvodnju ručnih satova pod brendom Volga
    1963 - Uglič časovničarski zavod dobija konačni naziv - Čajka (galeb), koji dolazi po radnom nadimku Helene Tereškove, prve žene u svemiru na letilici Vostok 6. Fabrika započinje proizvodnju minijaturnih satova za dame u koje ugrađuju kalibar Čajka 1200, koji sa dimenzijama 6 mm x 9 mm predstavlja najmanji satni mehanizam ikada napravljen u SSSR
    1974 - Čajka lansira model Shkodit, prvi sovjetski muški ručni sat sa centralnim sekundnikom
    1977 - Čajka započinje proizvodnju kvarčnih satova te automatskih satova sa mikroelektronskim regulatorom. U narednih deset godina, Čajka razvija deset različitih In House mehanizama
    1990 - Čajka je u zenitu poslovanja. Godišnji obim produkcije iznosi preko 5 miliona satova, od kojih se 60 % posto izvozi. Ne samo u istočni blok i Kubu, nego i Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Kanadu.
    2009 - Čajka u privatnim rukama nije uspela, da se održi i prestaje sa radom

    Doxa - 1889, Georges Ducommun, La Locle, Švajcarska
    1907 - Doxa patentira mehanizam 8 days, koji je pravljen za nadzorne ploče automobila i predstavlja prvi sat ove vrste u istoriji sa 192 časovnom rezervom snage
    1936 - nakon smrti Georgesa Duccomuna, vodenje Doxe preuzima zet Jacques Nardin, unuk čuvenog Ulyssa Nardina, osnivača ovog High End proizvođača
    1939 - Doxa lansira izuetno cenjenu liniju satova Chronographs, koju upotrebljavaju mnogi piloti Luftwaffe za vreme 2. svetskog rata
    1944 - Doxa je jedan od prvih proizvođača, koji satove opremljuju sa kazaljkom, koja pokazuje aktualni datum na brojčaniku
    1954 - Doxa svoj čuveni model Golden Watch poklanja članovima fudbalske reprezentacije SR Nemačke, koji su postali svetski prvaci na upravo završenom SP u Švajcarskoj
    1957 - Doxa lansira čuvenu liniju modela Doxa Grafic, satova u Bauhaus stilu
    1967 - Doxa lansira svoj najlegendarniji model Doxa Sub 300T. To je prvi sat u istoriji sa Orange brojčanikom, jer je čuveni pomorski istraživač Jacques Coustau sa Doxinim inžinjerima došao do zaključka, da ta boja nudi najbolje čitanje na dubini od 20 metara. Inače, probe su se odvijale u jezeru Neuchatel. To je bio prvi sat u istoriji sa jednosmerno rotirajućim bezelom i prvi sat u istoriji, koji je sadržavao skalu za izračun vremena potrebnog za dekomprezaciju. Narukvica je sadržavla sistem za ekstenziju, sa kojom se narukvica produžava do te mere, da se bez problema zakopčava preko neoprenskog odela.
    1969 - Doxa lansira model Sub 600T, prvi sat u istoriji sa helijum ventilom, koji je razvio Rolex
    1997 - švajcarska porodica Jenny, vlasnici istoimenog časovničarskog brenda, kupuje prava na Brend Doxa i tako ga vraća u život nakon posledica kvarčne krize. Otvara proizvodni pogon u Bielu, gde započinje proizvodnju.

    Dugena -1942, Alpina Union Horlogerie, Berlin, Nemčka
    1942 - Savezničke sile zabranjuju grupaciji Alpina, da svoje satove u Nemačkoj prodaje pod tim brendom. Zato Alpina svojoj nekadašnjoj fabriki Precision Uhrenfabrik Alpina Glashutte, koja se u međuvremenu preselila u Berlin menja naziv u Deutsche Uhrmacher Gennosenschaft Alpina.
    1945 - Dugena se pravim čudom uspeva preseliti iz Istočnog Berlina u Darmstadt, gde pod vođstvom Willi Tempela započinje strm uspon i postaje jedan od najuspešnijih nemačkih proizvođača satova.
    1953 - Dugena registruje brend Festa, pod kojim proizvodi vrlo kvalitetne satove
    1959 - Dugena lansira jedan od najprodavanijih hronografa sledeće decenije na nemačkom tržištu sa crnim brojčanikom i srebrnim podbrojčanicima. Diametar 37,0 mm, pokreće ga Landeron 248.
    1970 - Dugena je prvi nemački proizvođač, koji u svoj model 157, ugrađuje automatski hronografski kalibar Chronomatic 11 (Buren&Dubois Depraz&Heuer&Breitling)
    1972 - Dugena lansira model 7734 Chronograph. Kombinacija srebrno plavog brojčanika je uzeta za 4 godine lansirani i mnogo poznatiji model Poljot Okean.
    1974 - Dubena predstavlja svoj najpoznatiji model Watertrip diver. 20 ATM, 43,0 mm, ETA 2783 automatik, funkcija Depth Cauge, preko koje je moguće pročitati dubinu na kojoj se ronioc nalazi

    Ebel -
    1911, Eugene & Alice Blum, La Choix De Fonds, Švajcarska
    1914 - Ebel osvaja zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi u Bernu za patentiran model ručnog sata, koji je obavijen zlatnim prstenom.
    1935 - Ebel prvi u istoriji uvodi Western Electric standard preciznosti i kvaliteta.
    1936 - Zahvaljujući izuzetnom Ebelovom časovničaru Marcel Reuche-u, kupac Ebelovih In House mehanizama postaje čuveni Vacheron Constantin.
    1961 - Ebel 50. godišnjicu rada, obeležava čuvenim modelom President, kojeg pokreće In House kalibar 059, koji ima posebnost krunice, koja se navija u smeru nazad.
    1977 - Ebel predstavlja čuvenu liniju Sport Classic, koju odilikuju kućišta u obliku heksagona a posebno čelična narukvica, čiji su delovi oblikovani kao morski valovi, što postaje zaštitni znak Ebela
    1981 - Ebel prodaje zalihe svojeg kalibra 134 Zenithu i tako mu omogućava novi početak proizvodnje El Primera. Ebel 134 je modificarn Zenith El Primero 3019PHC.
    1982 - Ebel lansira Chrono Sport liniju, koja je jedan od prvih nagoveštaja revivala mehaničke horolgije nakon kvarc krize
    1986 - Ebel 75. godišnjicu rada obelažava sa kupovinom čuvene vile u La Choix De Fondsu, koju je projektovao jedan od najelitnijih arhitekta 20. veka, čuveni Le Corbusier, koji je isto tako rođen u ovom gradiću.
    1995 - Ebel lansira čuvenu liniju Modular, koja je dizajnersko posveta Le Corubusieru. Pokreću je In House mehanizmi 137, 139, 240 i 288, svi sa COSC certifikatom.

    Eberhard - 1887, Georges Eberhard, St. Imier, Švajcarska
    1921 - Eberhard patentira sistem Calotte Patrouille, koji ručni sat štiti pred udorom vlage i prašine
    1935 - Eberhard lansira hronograf sa dva pushera, kod kojeg za start i stop funkciju nije potrebno resetiranje, što predstavlja značajnu inovaciju u časovničarstvu
    1940 - Eberhard predstavlja čuveni model Extra Fort sa klizećim pusherem za merenje vremena (sliding push button). To je bio jedinstven primer vrhunskog časovničarstva.
    1960 - Eberhard lansira legendarni model Contograph. Rotirajući bezel sa crvenom diver strelicom predstavlja modul budućih hronografskih satova u modernoj horologiji
    1986 - Eberhard lansira model Chronomaster Frecce Tricolori sa Valjoux 7750 i tako se tri godine nakon čuvenog Breitling modela pridružuje čaščenju slvane akrobatske letačke grupe
    1997 - Eberhard predstavlja čuveni model 8 Jours, za kojeg patentira specijalan Spring Drive sistem za elektronsko podešavanje vremena na mehaničkom kalibru sa 8 dnevnom rezervom snage.
    2001 - Eberhard predstavlja legendarni model Chrono 4, prvi sat u istoriji sa 4 podbrojčanika u jednom redu

    Elgin -1864, Phil Carpenter, Elgin - Chicago, IL, S.A.D
    1905 - Elginov proivzođački kompleks je najveći časovničarski na svetu, koji to ostaje sve do kraja postojanja firme (1965). 3000 radnika proizvodi preko 750.000 satova na godišnjem nivou
    1910 - Elgin izgrađuje vlastiti opservatorij sa ciljem što preciznijeg izračunavanja vremena, kojeg asorbira u svoje proizvode
    1920 - Elgin uspostavlja vlastitu časovničarsku školu, koja se nalazi u poslovnom kompleksu
    1923 - po uzrou na legendarni model Cartier Tank, Elgin predstavlja sopstveni model Elgin Tank, koji se odlično prodaje na američkom tržištu
    1928 - Elgin na godišnjem nivou proizvodi preko 2 miliona satova
    1952 - Elgin se povezuje sa francuskim proiizvođačem mehanizama LIP. Razvijaju prvi elektromehanički sat u istoriji, kojeg pokreće baterija. Zbog nedovoljnog zanimanja sa strane tržišta ostaju samo na proizvodnji nekoliko prototipova. Ipak, postavljen je temelj za razvoj kvarc tehnologije
    1958 - Elgin je jedan od retkih proizvođača, koji razvija automatski kalibar, koji nije takozvani bumper (smatra se za nižu vrstu ovih vrsta mehanizama). To je kalibar 760, dimenzija 25,6 mm x 4,3 mm. 30 rubina, 18.000 b/h i 34 satna rezerve snage.

    Enicar -
    1913, Ariste Racine & Emma Blatt (bračni par), La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1915 - Enicar (anagram prezimena Racine) doživi ogroman uspeh sa džepnim satovima, koji imaju produženo kućište na takav način, da omogućuju ugradnju kompasa ili neke fotografije. Uspeh je toliko, da počinje izvoz u Nemačku, Rusija, Japan i Kinu. Iste godine Enicar počinje sa izradnjom vlastitih mehanizama.
    1953 - Enciar otvara novi proizvodni pogon u selu Oensingen u podnožju Jura Alpi. Postaje prvi proizvođač u istoriji, čiji su novi In House mehanizmi podvrgnuti ultra soničnom čiščenju.
    1954 - Enicar ravzija In House mehanizam, ručni navijač, 1010 za kojeg od opservatorija u Neuchatelu dobija COSC
    (hronometar) certifikat.
    1955 - Enicar predstavi čuveni model Seapearl, sa novo razvijenim kućištem sa takozvanim bajonetnim načinom zatvaranja
    1956 - Enicar lansira svoj prvi sat na automasko navijanje, model Supertest. Kalibar Enicar 1124, koji bazira na legendarnom Felsa 1560 kalibru, sa hronometarskim karakteristikama.
    1956 - 18. maja, švajcarska alpinistička ekspedicija osvaja Himalajski vrh, planinu Lhotse. 4 dana kasnije osvajaju i Mount Everest. Svi članove nose Enciar model Seapearl, koji je dokazao robustnost i izdržljivost. 6. Novembra Enicar registrira trgovačku marku Sherpa, koja postaje simbol i najprestižnija linija Enicara. Pod tim brendom proizvođač u narednim godinama izdaje preko 100 modela.
    1957 - replika čuvene jedrilice, broda Mayflower iz 17. veka, uspešno prelazi preko Atlantskog okeana. Na premcu broda je bio potvrđen model Enicar Seapearl, koji bez ikakvog problema izdržava sve udare vode i vetra. Tako nastaje novi model Ocean Pearl sa Star Jewels potpisom na brojčaniku.
    1958 - Enicar lansira model Sherpa Dive, koji je obogaćen rotirajućim bezelom i ima sve karakteristike diver sata.
    1959 - Enicar lansira svoj prvi automatik mehanizam, koji nosi naziv Rubyrotor. Za razliku od Supertesta, koji je bazirao na Felsa 1560 kalibru, mehanizam 1125 je potpuni In House produkt.
    1960 - Enicar lansira čuveni hronograf Sherpa-Graph, koji pokreće Valjoux 72 (Enicar nije nikada napravio In House hronograf kalibar). Sat promovišu vozači formule 1, legende Sterling Moss i Jim Clark.
    1965 - Enciar predstavlja novu liniju satova pod nazivom Star. Puno Sherpa modela dobiva naziv Star. Sherpa dive postaje Star dive itd.
    1987 - Enicar pada u kvarc krizi i objavljuje bankrot. Kućišta i nekoliko drugih repromateriala odkupljuje Gerhard Rudiger Lang, osnivač Chronoswiss brenda.

    Ernest Borel - 1894, Jules Borel, Neuchatel, Švajcarska
    1903 - Ernest Borel S.A počinje izvoz satova u Kinu, koja postaje najvažnie tržište branda
    1946 - Ernest Borel S.A predstavi čuveni model Rendez-Vous, sat sa funkcijom alarma, koji pokreće Adolph Schild mehanizam, kalibar AS 1930.
    1953 - Ernest Borel lansira legendarni model Cocktail, prvi sat u istoriji sa brojčanikom u obliku kaleidoscopa. Prvi modeli su bili za dame, ali model postiže vrhunac 1968 godine sa razvojem art pop subkulture pshiadelije. Cocktail tada dopunujuje linija muških satova, koji se ubrzo izjednačavaju sa modelima za dame.

    Eterna -1856, Urs Shcild & Josef Girard, Grenchen, Švajcarska
    1888 - nakon smrti Ursa Schilda, manufakturu Prazisionuhen Fabrik Gebruder Schild, preuzimaju brat Adolph Schild i sinovi Max i Theodor Schild.
    1896 - Adolph Schild napušta preduzeće i osniva svoju firmu Adolph Shcild S.A za izradu satnih mehanizama, koja postaje slavna i izuzetno značajna u horologiji 20 veka sve do uključivanja u ETA s.a, 1979 godine
    1905 - Gebrder Shcild sa vođom Theodor Schild-om menja naziv u Eterna S.A
    1914 - Eterna razvija prvi ručni sat u istoriji sa funkcijom alarma. Razvijanje modela je trajalo 6 godina.
    1921 - Eterina predstavlja 8 Day Alarm Watch, koji je prvi alram sat u istoriji sa rezervom snage od 8 dana
    1930 - Eterna lansira čuveni kalibar 610 Baguette Movement, koji je sa dimenzijama 22,5 mm x 7,5 mm najmanji kaliber dotadašnej istorije. Predstavljao je ozbiljnu konkurenciju legendarnom Jaeger-LeCoultre 101 kalibru
    1932 - Eterna ustanavlja ćerinsku firmu ETA s.a, čiji zadatak je isključivo proizvodnja mehanizama za Eternu i druge švajcarske proizvođače
    1948 - Eterna predstavlja svoj prvi ručni sat na automatsko navijanje Etetna Matic, koji je prvi mehanizam u istoriji sa takozvanim Ball Bearing Mounted Rotor. Rotor je podupiralo 5 kuglica.
    1958 - Eterna lansira legendarni model Kon Tiki, koji je posveta istoimenskoj ekspediciji norveškog istraživaća Thora Heyerdaha, koja je 1947 godine sa drvenim splavom preplovila put od Južne Amerike do Polinezije i na taj način dokazala mogući kontakt među drevnim civilizacijama. Članovi eksedicije su bili opremljeni sa Eterna satovima.
    1962 - Eterna lansira model Eterna Matic 300 Dato. To je bio najtanji sat na automatsko navijanje u dotadašnjoj istoriji. Visina mehanizme je iznosila 3,6 mm.
    1979 - Eterna lansira model Estrellita Quartz, koji je najlakša kvarc ura u istoriji. Mehanizam je vagao 1,06 grama.
    1983 - Eterna prelazi u vlasnitšvo Porsche Designa i počinje sa izradom satova za ovaj brend. Iste godine je preminuo legendarni Eternin časovničar Heinrich Stamm, koji je autor prvog Eterninog automatskog mehanizma, kalibra 833 iz 1938 godine. Konstruisao je čuveni Eterna Matic 3000, 1961 godine, za koji dobija zlatnu medalju švajcarskog hronometarskog saveza.

    Excelsior Park -1866, Jules Fred Jeanneret, St. Imier, Švajcarska
    1889 - Jules Fred Jeanneret se povezuje sa Alfredom Lungrinom, vlasnikom 5 godine ranije ustanovljene Lemanie i patentiraju konstrukciju hronografskog mehanizma, koja i danas ima u njoj temeljnu osnovu
    1891 - Excelsior Park paternita sportski džepni sat sa hronografom, koji sadržava most u obliku slova J, koji postaje zaštitni znak ovog brenda
    1921 - Excelsior Park patentira dizajn hronografskog mehanizma, kod kojeg je glavni šraf postavljen tačno na sredinu, te je tako nezavisan od funkcije start i time omogućuje zaustavljanje hronografa
    1938 - Excelsior Park patentira legendarni mehanizam kalibar EP 42, koji će se sa neznatnim modifikacijama proizvoditi sledećih 40 godina. To je bio prvi sat u istoriji, koji je deo skale sa kućišta smestio na bezel pod staklom. To je omogućilo transformaciju iz telemetra u pulsmetar. Kvalitetu mehanizma su dokazali dugotrajni korisnci u vidu Girard Perregauxa, Galleta i Zenitha.
    1943 - Excelsior Park legendarni kalibar 42 obogaćuje sa orijenatcijskom kazaljkom, koja u kombinaciji sa hronografom omogućava kalkuliranje vremena u odnosu na početni položaj sunca ili drgih orijentacijskih tačaka. Funkcija se pokazala vrlo korisnom kod padobranskih akcija. Zenith je svoj model na temelju ovog kalibra nazvao Sekstant.
    1984 - Kvarčna kriza je bila kobna sa ovaj brend i tako Excelsior park prekida delovanje.

    Favre & Leuba -
    1792, Abraham Favre, La Locle, Švajcarska
    1815 - Četvrta generacija familije Favre se povezujem sa časovničarom Augustom Leuba i tako nastaje firma Favre & Leuba.
    1820 - Henry Auguste Favre otpočinje putovanje na kojem promovira satove manufakture. Iz Švajcarske u Nemačku, iz Nemačke u Rusiju, iz Rusije na Kubu, iz Kube u S.A.D, iz S.A.D u Brazil i potom u ČIle. Favre Leuba tako u sledečim godinama pstaje prepoznavan i slavan brend šriom sveta
    1867 - Favre & Leuba u Indiji uspostavlja svoju ispostavu i tako postaje prvi švajcarski brend u ovoj državi
    1925 - U doba kada ručni satovi preuzimaju primat nad džepnim, Favre Leuba lansira svoj prvi hronograf sa jednim pusherom, koji dolazi na vrlo pozitivan prijem na tržištu
    1956 - Favre & Leuba predstavlja čuvene modele Sea King i Sea Chief
    1960 - Favre & Leuba predstavlja svoj prvi diver model - Water Deep
    1962 - Favre & Leuba lansira svoj najpoznatiji model, legendarni Bivouac, prvi sat u istoriji, koji meri nadmorsku visinu i vazdušni pritisak (altimetar i barimetar)
    1962 - iste godine Favre Leuba razvija svoj prvi In House mehanizam, ultra tanak FL 251 sa dimenzijama 26,0 x 2,95 mm. To je ujedno prvi kalibar u istoriji sa dva bubnja. 17 rubina / 18.000 b/h/ 48 sati rezerve snage
    1963 - Favre Leuba lansira prvi diver sa In House mehanizmom. Model Deep Blue sa 20 ATM vodoodpornošću
    1965 - Favre & Leuba lansira još jedan čuveni diver. Model Sea King.
    1966 - več sledeće godine dolazi slavan diver hronograf Sea Sky sa Valjoux 72 kalibrom.
    1968 - Favre Leuba lansira model Bathy. Prvi sat u istoriji, koji ne pokazuje samo vreme zarona nego i njegovu dubinu.
    1968 - Favre & Leuba je jedan od prvih proizvođača u istoriji, koji mehanizam na automatski pogon vrši preko dva bubnja
    1985 - Favre & Leuba pada pod pristiskom kvarc krize i osma generacija porodice Favre (Eric i Florian) prodaju sat investicionom fondu iz Hong Konga

    Gruen - 1894, Dietrich Gruen, Chicago, IL, S.A.D
    1922 - Gruen u švajcarskom Bielu postavlja fabriku za produkciju High End mehanizama. Time prestaje sa uvozom ebauche kalibara iz Glashutte-a.
    1925 - Gruen predstavlja čuveni In House kalibar 117. Tonneau dizajn (zaobljeni pravougao), postaje jedan od prekretača firme. 17 rubina / 18.000 b/h, 35 sati rezerve snage
    1926 - Godišnja realizacija Gruena dostiže granciu od 5 miliona $. Time Gruen postaje najveće amaričko časovničarsko preduzeće sa ujedno najvećom prosečnom prodajnom cenom
    1928 - Gruen lansira čuveni model Techno Quadron, koji je poznatiji pod nadimkom Duo Dial ili Doctor Watch. Posebnost ovog rectangular sata se nalazi u tome što je polje malog sekundnika jednako veliko kao polje za časove i minute. To je omogućilo medicnskom osoblju, da ga upotrebljava za različita merenja kod pacijenata. Sat je pokretao mehanizam Aegler 877, koji je poznatiji kao Rolex 300 calibre, koji je pokretao legendarni model Rolex Prince.
    1935- Grune lansira svoj najpoznatiji model, legendarni Curvex, rectangularskog oblika. Odlikuje ga ukrivljeno kućište, koje se odlično prilagođava ruci. Najveće dostignuće predstavlja izrrada ukrivljenog mehanizma, In house kalibra Gruen 306.
    1936 - Model Doctor Watch sada pokreće In House kalibar Gruen 500.
    1950 - Gruen razvija svoj prvi In House automatik kalibar Gruen 480 sa 17 rubina i 30 satnom rezervom snage. 23,9 x 5,8 mm.
    1951 - Gruen predstavlja liniju ručnih satova pod nazivom 21. Naziv su dobile po broju umetnih rubina a njihova posebnost je dolazila iz činjenice, da su kompletno razvijene i napravljene u S.A.D a ne u fabricu u švajcarskom Bielu
    1958 - posle povlačenja porodice Gruen iz firme, ova dolazi u finansijske probleme. Prodaje svoju fabriku u Bielu, koju kupuje Rolex i u tamošnje prostore seli svoju upravu.
    1962 - prvi sat u filmu Dr. No, kojeg nosi James Bond je bio model Gruena Precision 510.
    1976 - Gruen se konačno gasi.

    Hanhart -1882, Johann Hanhart, Diessenhoffen, Nemačka
    1924 - Hanhart započinje serijsku proizvodnju prve cenovno dostupne štoperice u istoriji. Do tada su štoperice dolazile samo iz Švajcarske, proizvodnja se odvijala po prethodnoj naručbi a cene su bile izuzetno visoke.
    1935 - Hanhart predstavlja Split Second štopericu, koja sa frekvencijom od 36.000 b/h omogućuje precizno merenje vremena do stotinke sekunde.
    1938 - najznačajniji preokret u istoriji Hanharta je proizvodnja ručnog sata sa hronografom, koji ima jedan pusher. Pokreće ga In House kalibar Hanhart 40.
    1939 - Hanhart lansira legendarni model, ručni sat, hronograf Tachy-Tele. Pokreće ga novi In House kalibar Hanhart 41 i sa karakterističnim crvenim pusherom za resetiranje štopera.
    1955 - Hanhart pravi izuzetno značajan korak, kada postaje zvanični dobavljač ručnih satova, hronografa za novo ustanovljenu vojsku SR Nemačke
    1962 - Hanhart lansira legendarnu ručnu štopericu Amigo. Zahvaljujući tom modelu postaje vodeći evropski proizvođač ručnih štoperica.
    1982 - na invaziju jeftinog japanskog kvarca, Hanhart odgovara sa takođe niskocenovnim In House kvarc kalibrom 3305. Nailazi na odličan prijem i u sledećim godinama je bio prodan raznim proizvođačima u količini od 40 miliona primeraka.
    2008 - Hanhart predstavlja prvi hronograf u istoriji, koji omogućava merenje željenog odnosno postavljenog vremena. Model Tachymaster.

    Helvetia - 1928, Societe D'Horlogerie La Generale (General Watch Company), Reconvillier, Švajcarska
    1880 - Manufaktura Louis Brandt & Freres (buduća Omega) registruje trgovačku marku Helvetia, pod kojim lansiraju jedan od modela džepnih satova.
    1895 - Louis Brandt & Fils u Bielu ustanavlja ćerinsko preduzeće za izradu cilindričnih džepnih satova. Naziva ga Societe D'Horlogerie La Generale odnosno General Watch Company, koja posle 4 godine postojanja sa godišnjim obimom od 100.000 satova postaje najveće švajcarsko časovničarsko preduzeće. Mehanizme od njih nabavlja i Audemars & Piguet.
    1909 - General Watch Company započinje proizvodnju džepnih satova pod brendom Helvetia
    1911 - Omega izlazi iz vlasništva General Watch Company, koje postaje samostalno preduzeće
    1928- General Watch Company u selu Reconvillier postavlja fabriku za izradu satnih mehanizama, koju naziva Helvetia S.A. Ona je proizvodila In House mehanizme za brand Montres Helvetia S.A, koje je bio deo General Watch Company u Bielu.
    1931 - Helvetia S.A patentira sistem za umetanje vodoodpornog stakla
    1940 - Montres Helvetia započinje dobavu ručnih satova nemačkim oružanim snagama (Wermacht). Satovi su označeni simbolima D, DI ili H.
    1951 - Helvetia S.A razvija prvi In House automatik kalibar H837. 21 ili 25 umetnih rubina, 18.000 b/h i 46 sati rezerve snage.
    1968 - Helvetia S.A postaje osnivatelj grupacije Societe Des Garde Temps, zajedno sa proizvođačima Sandoz, Silvana, Fleurier Montres S.A i Avia. To za grupacijama ASUAG i SSIH, treča najveća grupacije švajcarskih proizvođača, dok Montres Helvetia S.A postaje član ASUAG grupacije.
    1972 - Helvetia lansira jedan od svojih važnijih modela - Waterstar.

    Incabloc -
    (nije reč o proizvođaču satova, ali je nešto što je bio sastavni deo skoro svih satova u 20. veku), 1933, Fritz Marti & Georges Braunschweig, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1933 - Švajcarski inžinjer Fritz Marti pronalazi i patentira sistem zaštite satnih mehanizama od tresenja. Tadašnje sisteme su držali rubini na dve opruge. Jedna je absorbirala udarce sa boka, dok je druga sprečavala udarac sa osovine. Martijev pronalazak je sa oblikom konusa usmeravao udarac sa boka u smer osovine, zbog čega je bila potrebna samo jedna opruga. Drugi novitet se odnosi na sistem ležajnih blokova, koji je trebao minimalnu energiju za pokretanje u prazno. Dovoljna je bila samo izrada rupice u taj sistem. Sa poslovnim partnerom Georgesom Braunschwigom osniva firmu Porterscap, sistem registruju pod trgovačkom markokm Incabloc 6.jula, 1933 i proizvodnja počinje već narednog dana,
    1935 - godišnja prodaja Incabloca iznosi 300.000 komada.
    1937 - Fritz Marti nastavlja sa unapređavanjem sistema i ove godine prijavljuje dva nova patenta. Novi Inabloc izlazi u duplom konusnom sistemu. Umesto dve centrirane površine, koje se dotču na sredini sistema se sada pojavljuju dve završne površine, koje su maksimalno odvojene jedna od druge odnosna svaka se nalaži na svom ležaju. Druga novost je donosila oprugu, koja je sada pričrvščena na blok a njen izgled u obliku lire, postaje simbol Incabloca.
    1950 - godišnja realizacija Incabloca dostiže broj od 5 miliona primeraka, broj zaposelnih u Portescapu se penje na 200.
    1955 - godišnja realizacija Incablocka dostiže broj od 10 miliona prodanih primeraka
    1962 - godišnja realaizacija Incablocka premašuje broj od 20 miliona primeraka. Broj zaposlenih u Portescapu je 850.
    1972 - godišnja realizacija Incablocka dostiže broj od 36 miliona primeraka, broj zaposlenih se penje na 1300 i Portescap je najveća fabrika u La Chaux De Fondsu

    Jenny - 1963, Gustav Jenny, Lengnau, Švajcarska
    1964 - Jenny patentira novu vrstu kućišta - Monobloc Triple Safe Case. Napravljeno je iz jednog dela a kod delova sa krunicom i pusherima trostruko osigurano pa tako omogućuje još veću vodoodpornost nego do tada.
    1965 - Jenny za brand Ollech & Vajs izrađuje prvi sat u istoriji sa vodoodpornošću do 1000 metara (100 ATM). To je bio legendarni diver Caribbean 1000.
    1966 - Godina dana nakon Caribbean 1000, koji je Jenny izradio za Olllech & Vajs, manufaktura lansira isti model i pod svojim brendom
    1967 - Uspeh modela Caribbean 1000, dovodi Jenny u položaj, da naručioc usluga postaje i veliki Fortis. Po nekim izvorima, čuveni model Marine Master dolazi ispod mašina Jenny fabrike. Čak je više sličan nekim Jenny modelima u to vreme, nego Fortisovmu dizajnerskemu pristopu
    1973 - Jenny za brand Aquadive iz Los Angelesa izrađuje čuveni model 50. Kućište diametra 46,0 mm u sebi nosi i Depth Cauge funkciju, koja na mehanički način odčitava dubinu potopa. U slučaju ovog modela, radilo se o maksimalnojj dubini 60 metara, dok je vodoopornost iznosila 10 ATM. Napravljen je u orange, sivoj i plavoj boji brojčanika. Pokretao ga je elektronski kalibar ESA 1954 sa 13 rubina.
    1997 - Jenny odkupuje prava nad brandom Doxa i ubrzo počinje sa reizdavanjem legendarnih modela ovog brenda a nekoliko godina kasnije jednako postupa sa reizdanjima čuvenog brenda Squale

    Juvenia - 1860, Jacques Didisheim, St. Imier, Švajcarska
    1880 - Juvenia je jedan od prvih proizvođača, koji započinje proizvodnju damskih ručnih satova
    1908 - Juvenia započinje sa proizvodnjom vlastitih mehanizama za džepne satove
    1914 - Juvenia razvija najmanji mehanizam u dotadašnjoj istoriji. Diametar 9,5 mm, visina 2,5 mm. Na njegovoj osnovi počinje proizvodnju minijaturnih satova, koje stavlja u prstene, novčanike ili su pogodne za stavljanje u određeni nameštaj i slično. To brendu donosi svetsku slavu.
    1940 - Juvenia lansira model, čuveni Sextant, koji je inspirisan istoimenim mernim uređajem. Kazalljke je zameni protractor, a na brojčaniku se nalazi merilac uglova i kompas.
    1945 - Juvenia predstavlja još jedan čuveni model - kalkulator sat Artihmo. Slide rule bezel, koji na poziciji 12 pokazuje određene računske rezultate.
    1950 - Juvenia lansira legendarni model Planete. Kazaljke se pokreću na jednak način, kao što se pokreću planete u našem sunačnom sustavu i time stvaraju različite oblike na brojčaniku - od zvezda do piramide.
    1969 - Juvenia je jedan od prvih proizvođača, koji uvadi takozvanu Milanese narukvicu. Kolekcija Milanais sadrži ove narukvice, koje su direktno integrirane u kućište.

    Kelek -
    1896, Ernest Gorgerat, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1896 - Kelek se već od samog početka specijalizira u izradu hronografa i složenih komplikacija
    1915 - Kekekov džepni hronografi postaju vrlo popularni za vreme Prvog svetskog rata. Sadržavali su telemetarsku skalu, koja je omogućavala veliku preciznost prilikom planiranja određenih ratnih operacija
    1953 - Kelek tek nakon 56 godina postanka u proizvodnju satova uvodi mašinsku opremu. Do tada su svi njihovi satovi bili proizvođeni ručno.
    1967 - Gabriel Fevruier, direktor Keleka se na Baselworldu upoznaje sa Willijem Breitlingom. Iz poznanstva se razvije veliko prijateljstvo, koje je temeljilo na obostranoj strastvenoj ljubavi do hronografa, tako da Breitling ubrzo postaje većinski vlasnik Keleka. Kelek počinje sa razvojem određenih komplikacija za Breitling.
    1974 - Kelek lansria jedinstveni, čuveni hronograf Tenor Dorly, koji je najmanji automatski hronograf u dotadašnjoj, inače samo petogodišnjoj istoriji. Diametar 36,0 mm. Jedinstven je po tome, što su hronografski subdiali digitalni (jump hour), dok su ostali delovi analogni. Pokretač sata je Tenor Dorly 1376 automatik mehanizam, na kojem je dodan Dubois-Depraz hronografski modul.
    1997 - posle 30-godišnjeg većinskog vlasništva, Breitling u celini uklapa Kelek pod svoj brend
    2002 - Breitling otvara pogon Breitling Chronometrie u La Chaux De Fondsu, tačno na istom mestu, gde je Leon Breitling davne 1892 igradio svoju prvu zgradu. Pogon je zasnovan na znanju i opremi Keleka i time je postavljen temelj za razvoj prvog Breitlingovog In House hronografskog mehanizma. Kao što Omega nije mogla bez Lemanie, Zentih bez Martela, tako ni današnji Breitling ne bi bio potpun bez Keleka.

    Kienzle - 1883, Jakob Kienzle, Schwartzwald, Nemačka
    1903 - Samo 10 godina od osnivanja, godišnja proizvodnja Kienzla dostiže obim od 1 milion primeraka
    1910 - Kienzle izrađuje svoj prvi sat za automobliske nadzorne ploče. Sat postaje zaštitni znak brenda jer naručioci postaju Rolls Royce, Bentley, Jaguar, BMW, Daimler, Volvo i Opel.
    1931 - Kienzle lansira legendarni model Strapaizer Armband Uhr, koji se do kraja decenije prodaje u fantastičnih 25 miliona primeraka
    1943 - Kienzle za vreme drugog svetskog rata visok obim proizvodnje dostiže na više nego delikatan način. Radna sila dolazi iz logoraša, časovničara iz Poljske i drugih okupiranih teritorija. Sa druge strane, većina njih je tako sačuvala život. Kienzle proizvodne resurse usmerava u izradu avionskih satova sa 8 dnevnom rezervom snage za Luftwaffe i ručnih satova za Wermacht.
    1956 - Kienzle se sa punim sjajem vraća na horološku scenu. Model Volksautomatic dostiže izuzetnu masovnu popularnost. Kienzle je razvio vrhunski automastki mehanizem 57/21, koji je jedan od retkih u to vreme sa samonavijanjem u oba smera (biderctional)
    1992 - Kienzle lansira diver Hyperbar Extreme, koji je ima najveću vodoodpornost u tadašnjoj istoriji. 12.000 metara (1.200 metara). Radilo se o kvarc modelu.

    Laco - 1925, Frieda Lacher & Ludwig Hummel, Pforzheim, Nemačka
    1925 - Početak brenda Lacher & Co (kasnije Laco) je bio standardan. U vlastita kućišta su ugrađali švajcarske ebauche kalibre
    1933 - Suosnivač preduzeća Ludwig Hummel odlazi na samostalni put. U istom gradu Pforzheimu postavlja fabriku Deutsche Uhren Ror Werke (Durowe) u kojoj započinje izradu vlastitih mehanizama, koje dobavlja sestrinskoj firmi, Lachcer & Co. Kvaliteta ovih kalibara je vrhunska, takozvana World Class.
    1939 - Laco razvija svoj legendarni model, pilotski sat B-Uhr (Beobachtung). Model pokreće vrhunski hronometarski mehanizam Durowe DS. Laco postaje jedan od pet dobavljača ovog tipa satova nemačkoj Luftwaffe. Ostali proizvođači B-Uhr su bili: A. Lange & Sohne, IWC, Stowa i Wempe.
    1945 - Laco je kao i ostalih 80 % industrijskih postrojenja u Pforzheimu potpuno uništen u savezničkom bombardovanju ali 4 godine u okviru Marshallovog plana, Ludwig Hummel izgrađuje petospratno proizvodno postrojenje u kome Laco i Durowe ponovo počinju iz nule.
    1952 - Laco predstavlja čuveni model Laco Sport, kojeg pokreće prvi Durowe automatski mehanizam - kalibar 552.
    1955 - Laco Durowe zapošljava već 1400 radnika. Mesečni obim satnih mehanizama iznosi 80.000 komada.
    1957 - Još jedan značajan model dolazi iz Laca. To je ručni sat Laco Chronometer, sa kalbirom, ručnim navijačom, Durowe 630.
    1959 - Edward Hummel, sin osnivača Ludwiga, preduzeće Laco Durowe prodaje američkoj kompaniji Timex. Razlog je bio polagani pad realizacije. Timex je imao svoju računicu. Dosegnuti elektronski sat, koji je za Durowe počeo razvijati nemački inžinjer Helmut Epperlain, koji je do tada radio za takođe nemačku manufaktur Uwersi. Helmut je već u saradnji sa Hamiltonom razvio elektronski kalibar Hamilton 500 za legendarni model Ventura. Uwersi je svoju verziju ovog kalibra napustio jer je pokazivala previše kvarova ali Helmut nije odustao i tako se 1961 godine pojavljuje prvi nemački elektronski sat pod nazivom Laco - u vlasništvu Timexa.
    1965 - nakon 6 godina vlasništva na Laco Durowe, Timex prodaje preduzeće švajcarskoj grupacija Ebauches S.A., koji Durowe uklučuje pod krov svog najvećeg proizvođača satnih mehanizama - ETA s.a.
    2009 - pravo na upotrebu brenda Laco odkupljuje Kienzle i tako uz dosta problema (jer je odmah posle toga pao u nesolventnost) sa samo 5 časovničara započinje i treću priču ovog legendarnog nemačkog brenda.

    Lanco - 1873, Johann Kottmann, Langendorf, Švajcarska
    1873 - Biznismen i veliki ljubitelj horlogije Johan Kottmann vlastito preduzeće za preradu duvana i cikorije transformira u firmu za proizvodnju satnih mehanizama, koju naziva Langendorf Watch Company. Početak nije bio lak. Preduzeće, koje je zapošljavalo 70 radnika brzo dolazi u probleme. Razlog je bio alkoholizam i odsutnost sa posla, pa firmu preuzima Johannov sin, Karl Kottmann, koji vuče drastičan potez i iz zapadne Švajcarske dovodi rutinirane časovničare (oko 30) i broj naručba se strmo diže. U samo godinu dana broj zaposlenih dostiže broj 200 radnika.
    1890 - Langendorw Watch Co. postaje dobavljač kvalitetnih mehanizama svim većim firmama u obližnjem Neuchatelu i broj zaposelnih dostiže broj 1000. Već naredne godine preduzeće počinje proiizvodnju vlastitih satova.
    1916 - Langendorf Watch Co. razvija svoj prvi kalibar za ručne satove. Legendarni calibre 16. 19,7 x 3,2 mm. 15 umetnih rubina, 18.000 b/h i 32 sata rezervi snage.
    1956 - Langendorf Watch Co. registruje svoj brend Lanco pod kojim lansira čuveni dress sat.
    1957 - Lanco predstavlja legendarni model Flying Saucer, koji zbog oblika kućišta asocira na leteči tanjir. Pokreće ga In House mehanizam Langendorf 804.
    1961 - Lanco lansira model Lanco Fon, ručni sat sa funkcijom alarma, koji pokreće In House kalibar Langendorf 1241 a već sledeće godine iz Lanca dolazi prvi In House automatik kalibar Langendorf 1105 (26 x 4,35mm, 25 rubina, 19.800 b/h i 44 sati rezerve snage).
    1965 - Nakon što je Hans Kottmann, koji je vodenje firme preuzeo od oca Rudolfa 1964 godien, tragično preminuo u saobraćajnoj nesreći, Lanco prelazi u gurpaciju SSIH (Omega, Tissot, Lemania)
    1972 - Lanco predstavlja kultni model - Club 77. Pokreće ga In House kalibar Langendorf 1146.

    Le Phare - 1867, Charles Barbezat, La Locle, Švajcarska
    1890 - Charles Barbezot prvi u istoriji omogućava upotrebu centrifugalne sile u mehanizmima sa repetitor komplikacijom
    1897 - La Phare predstavlja model Silent Regulator, sa kojim Charles Barbezat prvi u istoriji rešava značajan problem ove vrste džepnih satova - šuštenje mehanizma. Za pronalazak Le Phare osvaja zlatnu medalju na svetskoj izložbi u Parizu, 1900 godine.
    1914 - Charles Barbezot prodaje firmu La Phare Zenithu, da bi je 8 godina kasnije odkupio nazad
    1949 - Le Phare lansira čuveni hronograf De Luxe sa Perpetual kalendarom i Moonpahse komplikacijom. Pokretač je Valjoux 89.
    1950 - Le Phare postaje vlasnik švajcarskog brenda Sultana
    1970 - Le Phare dostiže status drugog najvećeg švajcarskog proizvođača hronografa (za Heuer-om). Iste godine lansiraju liniju za dame Jane D'Eve a njen legendarni model Sectora, koji postaje kultni sat '70 godina. Odlikuje ga 120 stepensko kućište.
    1975 - Le Phare lansira čuveni Bullhead sa 46,0 mm prečnikom kućišta. Pokreće ga automatski hronografski kalibar Lemania 1340.

    Leon Hatot - 1905, Leon Hatot, Besancon, Francuska
    1923 - Leon Hatot prvi u istoriji počinje proizvodnju stolnih satova na električni pogon - direktno napajanje iz elektro mreže. Satove proizvodi pod trgovačkom markom ATO.
    1929 - Leon Hator prvi u sitoriji razvija sistem navijanja automaskih satova preko vibracijskog odnosnog rolo navijanja. Sa pokretanjem ruke, glavna opruga potiskuje kuglice unutar mehanizma u smeru napred i nazad i tako prima potrebnu energiju.
    1930 - Blancpain sklapa ugoovor sa Leon Hatotom, prema kome dobija ekskluzivno pravo na upotrebu vibracijskog odnosno rolo automatskog načina navijanja automatskih satova. Već iste godine plasira legendarni model Rols Ato. Ugovor je Leon Hatotu donosio petododišnju proivziju u visini 1 miliona CHF godišnje.
    1933 - Pravo nad brandom Leon Hatot kupuje preduzeće Paul Garnier iz Pariza. Brand upotrebljava do 1997 godine, kada ga prodaje SWATCH grupaciji.

    Leonidas -
    1841, Julien Borquin, St. Imier, Švajcarska
    1912 - Leonidas prelazi pod okrilje časovničara Constanta Jeannereta Droza, suvlasnika branda Excelsior Park
    1918 - Sa početkom izrade hronografskih ebauches mehanizama Excelsior Parka, uz Gallet, Girard Perregaux i Zenith, Leonidas postaje glavni potrošač ovih kalibara
    1937 - Leonidas predstavlja čuveni model Ermetico. Ovaj put ga pokreće Valjoux 22 kalibar.
    1955 - Leonidas svo veličanstvo Valjoux 72C kalibra predstavlja u vrhunskom modelu Triple Dae Chronograph.
    1964 - Preduzeća Leonidas i Heuer se udružujeta u jednu firmu. Mnoštvo modela u prve dve godine nakon udruženja je bilo potpisano sa Heuer - Leonidas na brojčaniku.
    1966 - Jedan od najznačajnih doprinosa udruživanja sa Heuerom, sa strane Leonidasa je legendarni Bundeswehr Chronograph, kojeg je upotrebljavlo vojno vazduhoplovstvo SR Nemačke.
    1971 - Leonidas lansira legendarni model Easy Rider Jacky Ickx Chronograph, koji je napravljen iz jednodelnog kućišta, koje je sa zadnje strane prekriveno plastičnom masom, zato se sat otvarao sa prednje strane. Napravljen je u crnoj, beloj, plavoj, crvenoj boji brojčanika a pokreće ga Ebauches Bettlach EB8420 kalibar.

    Luč - 1955, Sovjetska narodna vlast, Minsk, Belorusija - SSSR
    1955 - Već u istoj godina, od kada je osnovan, Minsk Časoviji Zavod lansira prve ručne satove, liniju za dame - Zarja. Pokretali su ih kalibri sa diametrom 18,0 mm, koje je u Minsk dobavio Penza Časoviji Zavod (kanije Zarja)
    1963 - Minsk Časoviji Zavod počinje proizvodnju satova za dame pod brendom Vimpel. Satove sa tim nazivom je godinu pre počeo proizvoditi Prvi Moskovski Časovničarski Zavod (PMČZ), koji je za njih razvio robustni kalibar 2209, ulra tanak ručni navijač. Vimpel satovi postaju vrlo popularni na tržitšu Velike Britanije u '80 godinama.
    1964 - Časovničarski zavod Minsk širi poslovanjem sa početkom proizvodnje damskih satova pod brendom Luč 1300, po kome i sam preuzima naziv
    1974 - Luč svoj prvi i jedini In House mehanizam na automatsko navijanje. Radilo se o kalibru 1816 za damske satove sa 17 rubina i više nego zavidljivom frekvencijom od 21.600 b/h.
    1980 - Luč je u 25 godina postojanja napravio preko 56 miliona satova. Izvoz se odvija u 13 država širom sveta.
    2010 - Četiri godina nakon bankrota, inekcija privatnog kapitala iz Holandije ponovo budi Luč, da bi danas brend radio u prilično sigurnom tempu. Izvozi u 15 država širom sveta.

    Martel -1911, Georges Pellaton - Stuedler, La Locle, Švajcarska
    1911 - 45-godišnji, Georges Pellaton - Stuedler napušta mesto tehničkog direktora preduzeća Le Phare i osniva vlastitu firmu za izradu satnih mehanizama Martel, koja dobiva naziv po malom selu Les Ponts De Martel, u neposrednoj blizini La Loclea.
    1917 - Martel se povezuje sa susednim preduzećem Universal (kasnije Universal Geneve) i postaje dobavljač legendarnih mehanizama za ovu firmu u narednih 30 godina
    1923 - Martel se nalazi u velikim finansijskim problemima,jer je ekonomska kriza u periodu od 1920 do 1922 godine izuzetno smanjila broj naručbi. Georges Pellaton proizvodnju svodi na samo jedan mehanizam - kalibar 17, koji je imao samo funkciju merenja vremena. Ali neočekivano dolazi pomoć sa stoka. Te godine Tokijo pogađa katastrofalni potres. Deo fabrike Seikosha je bila porušen, dok je jedan deo izgoreo a među njima i 1.500 satova, koji su čekali na popravak. Kintaro Hattori šalje Martelu veliku naručbu za izradu raznih mehanizama i baš taj detalj pomaže preduzeću, da se konsolidira i čak spremno sačeka svetsku ekonomsku depresiju krajem decenije.
    1934 - Martel za Universal razvija drugi hronograf u istoriji (iza Breitlinga) sa dva pushera. Predstavljen je kao legendarni Compur odnosno kalibar Universal 281.
    1935 - Universal je 30 % vlasnik Martela. Pošto je sin osnivača Universala (Georgesa Perreta), Raoul Perret bil član upravnog odbora Martela i isto tako Zenitha, dolazi do velike suradnje sve tri firme, koje su i fizički bile u istoj sredini (u krugu od nekoliko kilometara), pa tako i Zenith počinje sa ugrađivanjem Martelovih hronografa u svoju kolekciju. Čak dobivaju i isti naziv (dva podbrojčanika - Compur, tri podbrojčanika - Compax). Pored svega toga su Universal i Zenith vršili zajedničku propagandu u novinama i štampanim magazinima.
    1936 - Martel razvija mehanizam pod nazivom Contax. To je prvi hronografski mehanizam u istoriji sa tri podbrojčanika. Universal i Zenith satove sa tim kalibrom predstavljaju pod nazivom Compax.
    1940 - Martel razvija mehanizam pod nazivom Aero Compax. Pored tri standardna podbrojčanika, koji sadržavaju model Compax, Aero Compax na poziciji 12 sadrži i četvrti subdial, koji predstavlja dodatan, samostalan sat za prikazivanje vremena. On je idelan primer upotrebe u drugoj vremenskoj zoni. Ne treba posebno naglašavti, da se radi o prvom takvom primeru u istoriji horologije.
    1943 - Martel razvija kalbiar 281, pod nazivom, Tricompax. Hronograf sa prikazom mesečevih faza te danom i datumom, svakom u svojem prozoru.
    1946 - Martelovi mehanizmi se nalaze u satovima brendova Eberhard, Girard Perregaux, Jaeger - LeCoultre i Vacheron Constantin. Zanimljivo, da ih nisu kupovali direktno od Martela, nego od Universala.
    1954 - Universal Geneve donosi odluku i kreće u vlastitu proizvodnju In House kalibara. Tako dolazi do prekida suradnje sa Martelom. Martel ostaje bez svog glavnog posla i započinje proizvodnju vlastitih satova. Ali uprkos vrhunskom kvalitetu, problem Martela je bio, što je kao dobavljač mehanizama od početka ostajao u senki Universala i Zenitha, zato nije bio poznat šrioj javnosti. Prodane količine vlastitih satova u periodu od 1955 do 1958 godine su bile zanemarljive i preduzeće se nalazi u sudbonosnom problemu.
    1958 - Zenith kupuje brend Martel i tako na najbolji mogući način dolazi do baze vrhunskih hronografskih mehanizama a čak i do Martelovog automatik mehanizma 1118 samo sa komplikacijom datuma iz kojeg nastaje legendarni kalibar Zenith 2522 PC.
    1975 - Vlasnik Zenitha, Radio Corporation iz Čikaga, šalje naredbu u La Locle, da se zaustavi proizvodnja mehaničkih satova i pređe na kvarc produkciju. Zenith je bio prisiljen u prodaju proizvodne zgrade Martela i sve opreme u njoj. To je bio kraj malo poznatog ali zato izuzetno važnog preduzeća u istoriji horologije.
    1977 - 3.1.1977 sa sveta odlazi 74-godišnji Raoul Pellaton sin osnivača Martela. Raoul je za Martel razvio čuvene mehanizme Aero Compax i Tri Compax. On važi za glavnog konstruktora (uz pomoć starijeg brata Georgesa) prvog automatskog hronografa u istoriji, Zenith El Primera. Odlazak u penziju je odlagao, sve dok pod njegovim budnim okom El Primero nije bio konačno završen, krajem 1968 godine.

    Marvin - 1850, Marc & Emmanuel Didisheim, St Imier, Švajcarska
    1937 - Marvin lansira model La Gauche, koji je sadržavao krunicu na levoj strani, pogodnijoj za levoruke korisnike
    1945 - Marvin razvija legendarni kalibar 565. Ručni navijač sa 15 ili 17 rubina, frekvencijom 18.00 b/h i 54 satnom rezerve snage.
    1949 - Marvin lansira legendarni model Tyre Watch, kod kojeg je kućište obavijeno minijaturnom replikom automobilske gume. Sa ovim modelom su braća Didisheim i sami veliki obažavaoci autmobilskih trka, pridobili slične fanove širom sveta. Samo u Italiji je u istoj godini bilo prodano preko 10.000 komada ovog modela.
    1950 - Vek postojanja, Marvin obeležava sa modelom Calendar Watch. Kućište iz 18 karatnog zlata, dan i datum pojedinačno u svom prozoru. Sat pokreće In House kalibar Marvin 520C.
    1952 - Marvin lansira legendarni model Motorist Watch, prvi sat u isoriji namenjen ovim vozačima. Sat je kreiran na takav način, da se brojčanik nalazi na bočnoj strani zgloba, što je značilo, da je vozač mogao pročitati vreme bez pomaka ruke prema sebi.
    1954 - Legendarni pilot Formule 1, Juan Manuel Fango postaje veliki prijatelj Pierra Didisheima i na vlastitu želju postaje glavni promotor Marvina.
    1955 - I ova goidna je izueztno važna za Marvin. Brend postaje zvaničan sat Holandske avio kompanije KLM i u tu čast izdaje legendarni model The Flying Dutchman, kojeg pokreće In House ručni navijač, kalibar 560. Krajem godine brend predstavlja svoj jedini In House automatik mehanizam Marvin 580, koji dobija status hronometra.
    1976 - U sredini naleta kvarčne krize Marvin se pridružuje grupaciji MSR Group (Manufactures D'Horlogeries De Suisses Reunies), koju čine Revue Thommen, Vulcain, Phoenix i Buser.

    Mathey - Tissot, 1886, Edmond Mathey Tissot, La Locle, Švajcarska
    1899 - Sa erupcijom Burskog rata, manufaktura Mathey Tissot prima naručbu od bogatog škotskog konzula za izradu 2.500 satova sa repetitorom, po kojima je preduzeće već bilo slavno. Repetitor je komplikacija, kod kojeg se sat oglašava kratkim zvonjenje na svaku minutu, 15 minuta ili jednog časa. Naručioc je ove sate želeo dati na poklon članovima sinovog regimenta. Oficiri su dobili satove sa zlatnim kućištem a obični vojnici sa srebrnim.
    1914 - Britanski Key opservatorijum satovima manufakture (6 primeraka) sa funkcijom Split Second hronografa dodeljuje status A i time ih označava sa naznakom (Specially Good).
    1916 - Mathey Tissot postaje zvaničan dobavljač satova inžinjerskim jedinicama američke vojske u Prvom svetskom ratu. Legendarni general John J. Pershing u privatnom aranžmanu poručuje nekoliko hronografa, koje poklanja svojim podređenim.
    1924 - kvalitet mehanizama Mathey-Tissot dokazuju poručioci kao što su Girar Perregaux, Ulysse Nardin, Heuer, Movado, Vacheron Constantin, Zenith i Jaeger LeCoultre.
    1954 - Mathey Tissot za Breguet izrađuje legendarni model Type XX 5101/54, hronograf sa flyback komplikacijom.
    1956 - Mathey Tissot od francuske vojske dobija poziv i modele Type XX brendira pod vlastitim nazivom
    1969 - Matehey Tissot od Elvis Presley-a dobija naručbu za izradu custom modela, sa kojima je želeo razveseliti porodicu i lično osoblje. Tako nastaje legendarni Elvis Presley Watch, koji na bezelu sadrži ime i prezime ove rock'n'roll ikone.

    Minerva - 1858, Charles & Hypolitte Robert, Villeret, Švajcarska
    1886 - Minerva registruje brend Merucre pod kojim počinju sa pravljenjem visoko kvalitetnih satova
    1895 - Minerva započinje sa proizvodnjom vlastitih In House mehanizama
    1908 - Mirneva započinje sa proizvodnjom In House hronografksh mehanizama. Prvi hroograf je Caliber 9.
    1916 - Minerva lansira džepni sat sa hronografksim kalibrom, koji ima preciznost do 1/100 sekunde. Jedan od prvih te vrste u istoriji.
    1923 - Minerva predstavlja legendarni mehanizam, hronograf Calibre 20. Radi se o vrlo retkoj Column Wheel konstrukciji u to vreme. Ovo dostignuće Minervu postavlja na sam vrh tadašnjih proizvođača satova.
    1943 - Minerva lansira legendarni model Pythagore. Mnervin časovničar Andrew Frey je razvio kalibar 48 na takav način, da je postavio mostove u skladu sa prporcijama matematičkog zlatnog pravila Golden Section (1,618).
    1984 - Minerva kvarčnu krizu preživljava isključivo zahvaljući kvalitetu svojih hronografskih mehanizama, koji se nalaze u mnoštvu satova drugih proizvođača.
    2005 - Minerva predstavlja kalibar 65 - Tourbillon Mysterieuse. Ručni navijač, koji sadržava ekstra velik tourbillon kavez (20 mm). Rezerva snage 100 časova.
    2006 - Grupacija Richemont kupuje preduzeće Minerva i uključuje ga u svog člana, brend Montblanc. Tako Montblanc postaje naseldnik Minervinih kalibara i ugrađuje ih u svoje top quality modele. Korisnci Minervinih kalibara postaju i drugi članovi grupacije, pre svega Officine Panerai.

    Molnija - 1947, Sovjetska narodna vlast, Čeljabinsk, SSSR
    1947 - Sovjetske vlaste donose odluku, da se deo opreme iz fabrike Zlatoust (rajon Čeljabinsk) preseli u glavni grad rajona, Čeljabinsk i tamo otvori nova fabrika za izradu satova. Zato se 100 časovničara iz Zlatousta seli u Čeljabinsk, gde nova fabrika dobija naziv Fabrika satova Čeljabinsk. Istovremeno, Druga Moskvoska fabrika satova počinje sa proizvodnjom džepnih satova pod brendom Molnija (munja), koje pokreće vrhunski ručni navijač, kalibar ČK-6, koji po mnogim izvorima, nije ništa drugo neko potpuno prekopirani Cortebert 620 mehanizam. Proizvodnja Molnije u Moskvi je trajala do 1949 godine, kada proizvodnju ovih satova preuzima Fabrika satova Čeljabinsk.
    1952 - Fabrika satova Čeljbvinsk od Corteberta preuzima opremu i nacrte za proivodnju kalibra Cortebert 616, pa tako i sama počinje proizvodnju mehanizma, koji nosi isti naziv ČK-6.
    1962 - Fabrika satova Čeljabinsk menja naziv u Molnija, Isto tako kalibar ČK-6 menja naziv u Molnija 302, odnosno Molnija 303 u slučaju, kada se radi o antistresnoj zaštiti glavnog točka. Ove nove verzije kalibara više nisu ukrašene Ženevskom šarom.
    1968 - Molnija počinje sa proizvodnjom oversized muških ručnih u koje ugrađuju kalibre 3602 i 3603. Tako se proizvodnja širi na brendove Ural, Iskra i Kristal.
    2007 - Molnija zbog finansijskih problema zaustavlja proizvodnju. Nekolicina radnika ostaje još neko vreme i iz preostalih zaliha uspeva, da proizvede još nekoliko stotina satova.
    2015 - Grupa investitora vraća Molniju u život i brend počinje proizvodnju ručnih i džepnih satova sa japanskim i kineskim mehanizmima. Jedan od glavnijih poslova je izrada merskih uređaja za satove i brodove.


    Movado - 1881, Achille Ditisheim, Le Chaux De Fonds, Nemačka
    1912 - Movado predstavlja model Polyplan. Zaobljeno kučište se prilagođava ruci. Movado patentira ukrivljen mehanizam, koji je postavljen na tri nivoa i tako prati oblik kućišta.
    1926 - Movado lansria model Ermeto. Radi se o jedinstvenom satu, sa produženim oblikom, sličnom novčaniku. Sat se otvarao vučenjem kućišta u različitom smeru. Movado je ujedno ispopunio ovaj postupak, da se kućište automatsko otvaralo i pri tome navijalo sat. Reč je o prvom takvom satu u horološkoj istoriji.
    1945 - Movado predstavlja svoji prvi In House kalibar na automatsko navijanje - Movado 220. 27 x 5,7 mm. 17 rubina, 18.000 b/h, 46 ur rezerva snage.
    1947 - Movado lansira legendarni model Museum Watch. Zasnovan je na dizajnu američkog umetnika Nathan Georga Horwitta. Brojčanik je bio potpuno crn, bez indeksa ili markera. Sastavljen je iz samo dve srebrne kazaljke i punog kruga na poziciji 12, koji simbolizira sunce u punom mesecu. Model je bio 1960 godine svrstan u stalnu zbirku Muzeja narodne umetnosti iz New Yorka. Museum Watch je prvi sat u istoriji horologije, koji je dobio ovu čast. Uprkos svemu, Movado je morao da se sa umetnikom nagodi van suda i da mu isplati odštetu u iznosu od 29.000 $ (današnjih 130.000 $), što je mizerna suma u odnosu sa zaradom, koja još uvek traje, jer je model i danas i prisutan u ponudi Movada.
    1949 - Movado predstavlja još jedan čuveni model - Calendomatic. Pokreće ga In House kalibar 155 a komplikacije su dan, datum, mesec i mesečeve faze.
    1951 - Movado predstavlja In House automatik mehanizam 115, koji je sa visinom 4,7 mm najtanji u dotadašnjoj istoriji.
    1984 - Movado goidnu dana posle kupovine brenda sa strane američke korporacije American Watch Comany se povezuje sa pop art ikonom, umetnikom Andy Warholom, koji za brend dizajnira čuveni model Times 5, koji predstavlja 5 različnih slika New Yorka na brojčanicima ove linije. Slike, koje su predstavljene na satovima je fotogrifaso lično Andy Warhol.
    1988 - Čuveni švajcarski umetnik Max Bill (dizajner istoimene legendarne linije satova nemačkog Junghansa) za Movado kreira model Rainbow, koji je bio lansiran u limitiranoj seriji od 99 primeraka.

    Nivada - 1926, Otto Wullimann & Hermann Schindler & Jakob Schneider, Grencen, Švajcarska
    1940 - Nivada registruje preduzeće Croton, koje je uvoznik Nivada satova na američko tržište. Zato je još uvek moguće naći satove brendirane kao Croton, Nivada Croton ili Nivada Grenchen Croton.
    1958 - Nivada lansira legendarni model Antartic. Sat je postao slavan, jer je pratio članove ekspedicije na Antartiku, 1955 i 1956 godine, koju su izveli pripadnici američke vojske. Prve modele je pokreato ETA automatik kalibar 2472.
    1963 - Još jedan legendarni sat dolazi iz Grenchena. Model Chronomaster Aviator Sea Diver je hronograf prečnika 38,0 mm sa vodoodpornošću 20 ATM, sa rotirajućim bezelom i tachymetrom. Hronograf je sadržavao funkciju odbrojavanja vremena. Proizvodnja ovog modela je trajala 15 godina. Prve primerke je pokretao Valjoux 92, a kasnije su bili ugrađivani Valjoux 7733 i Venus 210 mehanizmi.
    1964 - Nivada lansira model Depthomatic, diver sa vodoodpornošću 20 ATM i prvi sat u istoriji sa mehaničkim dubinometrom (bathymeter). Na poziciji 12 ili 3 u zavisnosti od modela, ispod stakla se nalazila tanka cevčica, takođe iz stakla, kroz koju je pronicala voda. Pritisak vode je marker potiskao do određene pozicije na metarskoj skali i tako pokazuje dubinu, na kojoj se ronioc nalazi.
    1965 - Nivada iz modela Depthomatic razvija model Depthomaster, koji je jedan od prvih satova u istoriji sa kućištem, koje ima sposobnost vodoodpornosti do 100 ATM (1000 metara). Pojavili su se i modeli sa specifikacijom 50 ATM ali su bili prilično retki. Sat je pokretao ETA automatski mehanizam, kalibar 2472.
    1967 - Nivada gubi sudsku parnicu sa firmom Movado, koje je tužilo Nivadu zbog fonetičke sličnosti izgovora naziva brenda. Tako je preduzeče prisiljeno u dopunu naziva. Registruje se kao Nivada Grenchen.
    1969 - Nivada Grenchen uspeh na tržištu potvrđuje značajnim modelom Chrono King sa oversized prečnikom 43,0 mm. Pokreće ga Valjoux 72.
    1972 - Nivada lansira svoj prvi hronograf sa automatskim navijanjem - model Autochron, kojeg pokreće Lemania 5100. Prečnik 41,5 mm.
    1976 - Nivada lansira svoj prvi High Beat model - Ultramatic 36.000. Pokreće ga ETA automatik 2734.

    Ollech & Vajs - 1956, Joseph Ollech & Albert Vajs, Zurich, Švajcarska
    1959 - Ollech & Vajs je prva firma u časovničarstvu, koje je uvelo sistem poručivanja preko pošte. Time su izbegli troškove posrednika i distribucijskih mreža. Ovaj način je funkcionirao samo prve dve godine, jer sa rastom potražnje brend u tadašnjim uslovima nije imao realnu sliku događanja na tržištu.
    1965 - Ollech & Vajs lansira prvi sat u istoriji, koji je imao vodoodpornost od 1000 metara odnosno 100 ATM. Takvu sposobnost je omogućilo kućište, koje je patentirao proizvođač za Ollech & Vajs, firma Jenny iz Lengnaua.
    1969 - Ollech & Vajs lansira model Selectron Calculator, pilotski sat, koji je pilotima omogućavao izradu kalkulacije dužine leta.
    Manufaktura je u svojem zlatnom dobu. Godišnja realizacija iznosi 10.000 satova.
    1977 - Kvarčna kriza smanjuje godišnji obim proizvodnje iz 10.000 na 2.000 satova. Uprkos tome, Ollech & Vajs odbija dopunu ponude sa kvarc tehnollgijom.
    1978 - nakon privremenog gašenja Breitlinga, Ollech & Vajs od Willlija Breitling uz Patek Philippe i Sinn kupuje deo opreme i repromateriala, te time dobija pravo na upotrebu dizajna legendarnog Navitimera. Tako i sam lansira čuveni model Aviation, koji proizvodi narednih 20 godina i koji dostiže više nego zavidljiv obim prodaje.

    Orfina - 1922, Roland Ruefli, Grenchen, Švajcarska
    1964 - Orfina lansira čuveni model Rocket Watch, čije je kućište dizajnirano na takav način, da asocira na svemirsku letilicu. Pokreće ga Adolph Schild automatik kalibar AS 1977.
    1971 - Orfina prelazi u vlasništvo slavnog italijanskog automobilskog trkača, Umberta Magliolija, koji je vozio za Lancu, Ferrari i Porsche. U karijeri je postigao dve pobede u razredu Formula 1 i pobedu na čuvenoj trki Pan Americana, 1954 godine.
    1973 - Orfina za godinu dana ranije ustanovljeni Porsche Design Studio (osnivač čuveni inžinjer Ferdinand Alexander Porsche, autor modela Porsche 911) izrađuje model Porsche Design 01, prvi sat u istoriji sa crnim pvd premazom. Sat je pokretao upravo razvijen automatik hronograf Valjoux 7750 i model Porsche Design 01 važi za prvi sat u koji je ugrađen ovaj legendarni mehanizam. Orfin je sa Porsche Design sarađivala do 1978 godine, da bi je nasledio IWC a 1983 godine ovu ulogu preuzima Eterna, koji postaje član ovog studia.
    1975 - Orfina ne prestaje sa dizajnerskim podvizima pa predstavlja model Golden Flame Twin Special. Umesto GMT funkcije, ovaj sat sa prečnikom kućišta 44,0 mm sadržava dva brojčanika, koji svaki pokazuje svoje vreme. Pokreće ga ETA 2671 kalibar.
    1978 - Orfina predstavlja model Firemaster Chronograph, prvi sat u istoriji, koji je namenjen vatrogasnim ekipama i drugim spasilačkim službama. Sadržava skalu srčanog pulsa i kazaljku, koja se zaustavlja nakon 30 sekundi merenja. Istovremeno sadržava skalu, na kojoj je moguć izračun potreban broj udisaja u primeru spasilačke akcije.

    Piaget -1874, Georges Edouard Piaget, Neuchatel, Švajcarska
    1874 - Georges Edouard Piaget v malom selu Les Cote Aus Fees, na svojoj farmi stvara manufakturu za izradu satnih mehanizama, koji se prodaju različitim firmama narednih 70 godina
    1943 - Piaget počinje sa produkcijim satova i ne samo mehanizama
    1957 - Piaget je predmet svetske slave, kada razvije ultra tanki mehanizam 9P, ručni navijač sa samo 2,0 mm visine. Iste godine Piaget lansira legendarni model Emperador, koji postaje zaštitni znak brenda. Rectangular oblika (pravougaonik), pokreće ga In House mehanizam 524P, koji je takođe ultra tanak sa 3,6 mm visine.
    1960 - Piaget predstavi najtanji automatski kalibar u istoriji 12P, koji u visinu meri samo 2,3 mm u visinu
    1964 - Piaget počinje sa izradom satova ukrašenim sa dragim kamenjem, koji također postaju zaštitni znak brenda. To su Lapis Lazuli, Onys, Turqoise i Tiger's Eye
    1965 - Piaget odkupljuje većinski udeo i tako postaje vlasnik slavnog brenda Baume & Mercier
    1976 - Piaget razvija najtanji kvarčni mehanizam u dotadašnjoj istoriji. 7P je merio 3,1 mm u visinu
    1998 - Piaget lansira slavnu liniju satova pod nazivom Altplano
    2002 - Piaget lansira najtanji Tourbillon mehanizam u istoriji. 600P je visok samo 3,5 mm.
    2010 - Piaget lansira najtanji automatski sat u istoriji sa isto tako najtanjim mehanizmom. Model Altlano meri u visinu 3,65 mm. Pokreće ga In House kalibar 900

    Pierce -
    1883, Leon Levy, Biel, Švajcarska
    1910 - Pierce iz male manufakture izrasta u preduzeće sa 1.500 zaposlenih. Jedan od središta švajcarske časovničarske industrije, Biel je u to vreme imao 24.000 stanovnika. Pierce je predstavljao jednog od najvažnijih poslodavca u širem rajonu.
    1933 - Leon Levy odbija ponudu Ebauches S.A, da se priljuči ovoj grupaciji, pa se zbog toga nalazi na crnoj listi kod dobavljača mehanizama. Ovaj čin prisiljuje Leon Levija, da počne sa ravzojem vlastitih kalibara.
    1935 - Pierce predstavlja svoji prvi In House mehanizam, hronograf Calibre 134, koji ulazi u istoriju kao prvi sa vertikalnim kvačilom (Vertical Friction Cluch). Podbročanici hronografa su postavljeni vertikalno, na pozicijama 12 i 6. Mehanizam ima 7 ili 17 rubina, frekvencija iznosi 18.000 b/h a rezerva snage 30 časova.
    1936 - Već sledeće godine mehanizam se nalazi u legendarnom modelu Flight Calendar, koji postaje prodajni hit širom sveta. Čak je i britanska Royal Air Force 1943 godine nekoliko zaobišle protokol po kojem su satove za svoje pilote nabavljale od 12 proizvođača (takozvani Dirty Dozen), pa su Piercu poslali potražnju za nekoliko stotina komada ovog odličnog sata
    1945 - Pierce predstavlja svoj drugi In House hronografski mehanizam - Calibre 135, koji je jednako vertikalno struktiran kao 10 godina stariji 134. Nova verzija sadrži funkciju alarma, veći broj rubina (21) i veću rezervu snage (40 časova).
    1951 - Pierce lansira još jedan legendaran sat. Model Triple Date Moonphase. Sat pokreće In House kalibar 103.
    1956 - Pierce predstavlja model Duofon. Ovaj put sa na alarm komplikaciji In Hose kalibra dodali uz mogućnost zvonjenja i mogućnost vibriranja (tihi alarm).
    1959 - Pierce lansira još jedan čuveni model - Correctomatic. Sat sadržava pored glavne, još dve krunice za regulaciju preciznosti. Pritiskom na donji pusher se mehanizam posle preciznog podešavanja sihronizira, pritiskom na gornji pusher dolazi do sihronizacije mehanizma sa podešavanjem prošlog dana. Nije potrebno precizno ručno podešavanje, nego je ono automatsko preko sihronizacije.
    1967- Pierce donosi odluku, da glavni točak mehanizma izradi iz plastike umesto čelika. Iako se radilo o revolucionarnom potezu u horologiji on je (oprvdano) naišao na izuzetno slab odjek sa tržišta i taj potez, sa kojim je brend želeo uštedeti, sudbonosno slabi pozcije brenda na tržištu, koji se 10 godina kasnije dodatno uzdrman kvarčnom krizom i odbijanjem, da se usmeri u novi smer, konačno gasi.

    Piguet - 1881, Louis Elisee PIguet & Ami LeCoultre, Le Brassus, Valee De Joux, Švajcarska
    1888 - Louise Elisee Piguet razvija najlegendarniji sat 19 veka, model Le Marveilleuse, koji je bio sastavljen iz 491 delova i imao 12 komplikacija, što je najviše u dotadašnjoj istoriji
    1891 - Piguet postaje dobavljač mehanizama brendovima Patek Philippe, Audemars Piguet, LeCoultre i A. Lange & Sohne.
    1909 - Piguet za manufakturu Audermars Piguet izrađuje mehanizam za legendarni model La Fabuleuse, koji je prodan brendu Union Galshutte
    1921 - Piguet razvija meheanizam Frederic Piguet 21, koji je sa visinom od 1,75 mm bio u narednim decenijama najtanji mehanizam u istoriji horologije
    1983 - SSIH Grupacija prodaje brend Blancpain Jacques Piguetu (sinu i vlasniku brenda Frederic Piguet) i Jean Claude Beaveru, koji je tada bio član upravnog odbora SSIH. Jacques i Jean na maloj farmi u Le Brassusu u dolini Valle De Joux (odakle potiče legendarni Valjoux) započinju novu priču legendarnog Blancpaina. Izrada satova teče ručno i u Blancpain satove ugrađuju Piguet mahanizme.
    1987 - Jacques Piguet konstruira legendarni kalibar Piguet 1185, koji je u dotadašnjoj istoriji najtanji automatski hronografski mehanizam. Dimenzije 25,6 mm x 5,55 mm. Ukrašen je sa 37 rubina, frekvencija iznosi 21.600 poluotkucaja u jednom satu a rezerva snage 42 časova. Uz Blancpain, korstili su ga Vacheron Constantin, Audemars Piguet i Breguet.

    Pobeda -
    1946, Sovjetska narodna vlast, Moskva, SSSR
    1945 - Josef Staljin izdaje naređenje za izradu ručnog sata, kojim bi se u sledećoj godini obeležila godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu. Staljin je sam izabrao naziv novog sata - Pobeda.
    1946 - Marta 1946, iz fabrike Pervi Moskovskiji časoviji zavod izlazi prvi model ručnog sata Pobeda. Sat je pokretao ručni navijač K-26, koji je bazirao 15 rubinskom kalibru francuskog proizvođača mehanizama LIP. U Sovjetskom Savezu je bio običaj, da brend nekog sata nije dolazio od samo jednog proizvođača, nego je bilo više njih, koji su proizvodili model pod istim nazivom. Najbolji primer je za to Pobeda. Fabrika Penza je satove sa tim nazivom proizvodila od 1946 do 1949 godine, Prvi moskovski časoviji zavod od 1946 do 1953, Petrodvorciji časoviji zavod od 1946 do danas, Ćistopol časoviji zavod 1949 i 1950 godine, Vtoraji (Drugi) časoviji zavod od 1953 do 1964 a ZIM od 1951 do 2004 godine.
    1953 - Pervi moskovskoji časoviji zavod lanisra model Pobeda ČN-197K sa plavim brojčanikom. Pokreće ga kalibar 2608.
    1956 - Petrodvorskiji časoviji zavod lansira model Pobeda sa komplikacijom malog sekundnika. Pokreće ga kalibar 2602.

    Poljot - 1930, Sovjetska narodna vlast, Moskva, SSSR
    1930 - Josef Staljin izdaje naređenja, da se u ovkviru prvog socijalističkog petogodišnjeg plana, formira fabrika satova. Tako nastanje Pervi Gosudarstveni časoviji zavod (PGČZ). Sovjeti u SAD kupuju bankrotirane fabrike satova Ansonia Clock Company iz Brooklyna i Dueber - Hampden Watch Company iz Hamptona (Ohio). Ugovor je sadržavao klauzulu po kojoj se 21 američkih časovničara za period od godinu dana, seli u Moskvu, gde počinju sa obučavanjem tamošnjih kolega. Svu opremu su natovarili na 28 velikih kamiona i sa brodovima dopremili u SSSR.
    1931 - PGČZ predstavlja prva dva modela - dšepni satovi K43 i Tip 1. Bazirali su na prilično prerađenom Deuber-Hampden kalibru Size 16.
    1932 - već sledeće godine PGČZ počinje sa proizvodnji prvih sovjetskih ručnih štoperica
    1940 - PGČZ počinje sa izradom modela Komandirskie, koji je bio namenjen oficirima Crvene armije.
    1943 - nakon evakauacije (1941) u 1390 km oddaljeni Zlatoust, PGČZ se vraća nazad u Moskvu
    1946 - PGČZ izrađuje prvi model sata Pobeda, čija produkcija traje do 1953 godine.
    1947 - Nakon demoliranja nemačkog grada Glashutte, sovetjska vlast iz tamošnje fabrike Tutima seli opremu za proizvodnju hronografa u PGČZ. Počinje proizvodnja Tutima hronografa pod nazivom 1MČZ Kirov.
    1949 - PGČZ počinje proizvodnju satova za sovjetsku aviaciju pod nazivom Sturmanskie.
    1956 - PGČZ izrađuje prvi sat na automatsko navijanje pod brendom Rodina. Pokreže ga In House kalibar 2415A.
    1957 - Sa lansiranjem prvog sovejtskog satelita Sputnik, PMČZ predstavlja model sa istim nazivom. Iste godine PMČZ lansira model Antartika, sa 24 satnom skalom. Napravljen je bio za članove prve sovjetske ekspedicije na južnom polu.
    1959 - PMČZ realzira prvi sat sa alramom - model Signal. Još važniju novost predstavlja početak proizvodnje hronografskih satova za sovjetske vazdušne sile. Brenidrani su pod nazivom Stela. Pokreće jih mehanizam 3017, koji je vrhunsko kloniran mehanizam, legendarni Venus 150.
    1960 - PMČZ lansira muški ručni sat sa nazivom Poljot.
    1961 - Ručni navijač Sturmanskie sa 15 rubina je prvi sat u istoriji, koji se nalazi u svemiru. To je model, koji je Jurij Gagarin dobio na podeli diploma na vojnoj akademiji.
    1962 - započinje proivzdonja modela Sturmanskie za civilno stanovništvo.
    1964 - PMČZ sve svoje modele brendira u zajednički naziv - Poljot. To su bili: Antartika, Kirovskie, Kosmos, Majak, Moskva, Orbita, Poljus, Rodina, Signal, Sportivniji, Sputnik, Stoličniji, Stela, Sturmanskie i Vimpel.
    1965 - Poljot Strela 3017 postaje prvi sat u istoriji, koji doživljava fizički kontakt sa svemirom. Za to je zaslužan astronaut Andrey Leonov, koji je koristion prilikom prve čovečje šetnje svemirom, kada je za kratko vreme izašao iz lunarnog modula.
    1972 - Poljot razvija model Amfibija, sa novim 26xx kalibrom i prvim kućištem sa vodoodpornošču 20 ATM (200 metara).
    1973 - Godišnji obim produkcije iznosi 2,7 miliona primeraka, od čega 70 % odlazi u izvoz. Sovjetski Savez postaje druga najjača horološka sila na svetu.
    1976 - Poljot donosi odluku o uvođenju novog hronografskog mehanizma. Sa švajcarskim proizvođačem ETA s.a sklapa ugovor o kupovini legendarnog mehanizma Valjoux 7734 i mašinske opreme potrebne za izradu. Pristupa se renovaciji proizvodnih postrojenja i u jesen 1976 godine Poljot lansira novi mehanizam Poljot 3133. Za razliku od Valjoux 7734, sovjetska verzija ima 6 rubina više (23 vs 17) i višu frekvenciju rada (21.600 b/h vs. 18.000 b/h).
    1977 - Poljot za posadu svemirske stanice Sojuz 23 izrađuje hronografski model Okean, kojeg pokreće kalibar 3133. Iste godine za potrebe sovjetske aviacije lansiraju hronografski model Poljot Šturmanskie. Oba sata su se proizvodila samo za potrebe armije i civilnom stanovništvu nisu bili dostupni.
    1982 - Poljot se prvi put susreće sa ekonomskim problemima, za koje nije zaslužan sam, jer godišnji obim proizvodnje dostiže broj 5 miliona satova, već zahtevi sa štednju dolaze sa družavnog vrha. Tako se pozlata na satovima sa 20 mikrona iz početka '60 godina smanjuje na 5 mikrona.
    1986 - Poljot širi proizvodnju hronografa Okean i Sturmanskie na civilno stanovništvo. Oba modela vrlo brzo ulaze u legendu, ne samo sovjetske horologije.
    1997 - Poslednji čuveni model, koji dolazi iz Poljota je Blue Angels, hronograf sa mehanizmom 3133. Posvećen je US Navy akrobatskoj eskadrili, koja je 1992 gostovala na aeromitingu u Moskvi. Radi se o homage Breitlingovom Navitimeru, pa su čak prvi modeli sadržavali natpis Navitimer na sredini brojčanika. Kasnije su ovaj potpis sklonili. Po izvorima bliskim Poljotu, Breitling nije bio protivan korišćenju svojeg dizajna ali je zahtevao skidanje naziva Navitimer i da model nije imao pokretljiv unutrašnji bezel.
    2005 - Prava na proizvodnju Poljotovih hronografa odkupljuje preduzeće Maktime, koje mehanizme prodaje drugim proizvođačima izvan Rusije (Vostok Europe, Junkers)
    2009 - Ruski biznismen Sergey Pugačov odkupljuje ostatke PMČZ. Deo opreme i poslovnih prostora odkupljuju Poljotovi radnici i ustanavljaju preduzeće Volmax i nastavljaju proizvodnju. Mehanizme kupuju od Maktima.
    2011 - Maktime bankrotira i tako se proizvodnja mehanizma Poljot 3133 zaustavlja.

    Raketa -1945, Sovjetska narodna vlast, Petrodvorec, SSSR
    1945 - Josef Staljin izdaje naredbu, da fabrika TTK, koja se bavila proizvodnjom predmeta iz plemenitih metala, pređe na proizvodnju satova.
    1946 - Prvi satovi, koje izlaze iz nove fabrike su modeli Pobeda i Zvezda
    1961 - U čast prvog čovečjeg izleta u svemir, Petrodovretskoji Časoviji Zavod, koji se u međuvremenu preimenovao iz TTK, donosi odluku o ustanavljanju novog brenda u ovkiru fabrike - Raketa.
    1965 - Raketa konstruira legendarni In House mehanizam 2609, kojeg nosi reputacija jednog od robusnijeg i pozdanijeg u širokoj horološkoj sferi. 26,6 x 4,6 mm. 17 umetnih rubina, 18.000 b/h i 38 časova rezerve rada.
    1967 - Raketa osvaja zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi satova u Montrealu. Izvoz se odvija u 38 širom država širom sveta.
    1969 - Raketa lansira model 24h, koji je poznat kao Polar i Arktik. Brojčanik sadržava indekse od 0 do 24. Pokreće ga ručni navijač Raketa 2623 kalibar.
    1975 - Petrodvoretski časovij zavod sa brendovima Raketa, Pobeda, Zvezda, Mayak, Svet, Neva, Kornavin i Lenjingrad dostiže produkciju od 5 miliona primeraka na godišnjem nivou. Zavod nudi posao 8.000 radnicima. U njegovom okviru deluju škole za decu zaposlenih, univerzitet i časovničarska škola.
    1980 - Još jedan čuveni sat dolazi iz Petrodvoreca. Model Goroda sa komplikacijom GMT. Pokreće ga 19 rubinski Raketa 2628 kalibar.
    1984 - Raketa lansira model Perpetual Calendar. Gornji deo brojčanika je preko skale raspoređen na 31 dan, dok je donji deo isto tako razdeljen na 12 meseci. Pokreće ga 2628H kalibar.
    1986 - Raketa predstavlja model Big Zero, koji je najprodavaniji model brenda izvan SSSR. Pokreće ga klasičan 2609 kalibar.
    1987 - Raketa lansira najlegendarniji model, Kopernikus. Jedinstven dizajn je sačinjen kod kojeg sa kazaljka za sate produžava u zlatan pun prsten, koji simboliziuje sunce, dok se minutna kazaljka, crne boje, produžava u prazan prsten, koji simbolzuje Mesec. Sat pokreće 2609 kalibar.
    1999 - Petrodvorecki časoviji zavod zaustavlja proizvodnju, jer se proces privatizacije nije pokazao pozitivnim u njegovo ime.
    2009 - David Henderson Stewart, časovničarski stručnjak, koji je godinama proučavao sovjetsku horologiju poziva francuskog plemića Jacquesa von Poliera, koji je živeo u Rusiji, za odkup prava na brend Raketa. Istovremeno zapošljavaju tri švajcarska časovničarska stručnjaka, koji sa pokretanjem nove proizvodnje obezbeđuju visoko standarde kvaliteta.
    2012 - Raketi uspeva veliki potez jer tim dopunjuju sa cenjenim švajcarskim stručnjakom Jean-Claudom Quenetom, direktorom sektora za izradu nemirnica kod Rolexa. Brend se cenovno pozicionira u razred srednje švajcarske produkcije.

    Record - 1903, Jacques Ditresheim, Tramelan, Švajcarska
    1903 - Record Montes s.a izrađuje legendarni džepni sat u obliku trougla, prvi takve vrste u istoriji. Osim toga, sat je sadržavo retrogradni brojčanik.
    1941 - Record konstruira In House mehanizam 022-18, ručni navijač, koji je nosio epitet jednog od najboljih u svojem vremenu. 28,85 mm x 3,4 mm. 15 ili 17 rubina, 18.000 b/h i 41 sat rezerve snage.
    1943 - Recordu uspeva veliki potez. Postaje jedan od dvanaestorice dobavljača satova britanskom Royal Air Force, što znači, da je sposoban ispuniti stroge kriterijume naručioca poznate kao w.w.w (wrist, watch, waterprof). Dobavljači su se u istoriju upisali kao članovi Dirty Dozen grupe. To su bili: Buren, Cyma, Eterna, Grana (Certina), IWC, Jaeger-LeCoultre, Lemania, Longines, Omega, Record, Timor i Vertex.
    1944 - Record razvija svoji prvi automatski mehanizam - kalibar 161.
    1949 - Record lansira čuveni model Datofix. Komplikacije: dan na poziciji 9, mesec na poziciji 3, kazaljka za datum na kružnoj skali, mali sekundnik na pozciji 9, mesečeve faze na poziciji 12. Sat pokreće In House ručni navijač Record 106C.
    1953 - Record počinje proizvodnju džepnih satova za američki Ball Watch Company, što mu sedam godina kasnije omogućuje, da postane zvaničan američkih železnica (In House kalibar 435B).
    1961 - Record prelazi pod vlasništvo Longinesa. Neki modeli Recorda su na početku preuzimanja nosili dodatak Longines u nazivu na brojčaniku.

    Revue Thommen - 1859, Gedeon Thommen & Louis Tschopp, Waldenburg, Švajcarska
    1870 - Gedeon Thommen prvi u istoriji patentira sistem međusobne zamenljivosti delova mehanizama, što predstavlja uvod u standardizaciju proizvodnje najvažnijeg dela sata
    1916 - Švajcarska vojska šalje naručbu Gedeon Thommenu za izradu pilotskog hronografa, koji time postaje zvaničan dobavljač satova domaćim oružanim snagama
    1945 - Gedeon Thommen Uhrenfabrik a.g prvi u istoriji konstruira džepni visionomer, koji predstavlja prekretnicu u razvoju alpinizma
    1952 - Dve godine nakon razvijanja svog prvog In House mehanizma (Revue GT 80), Gedeon Thommen lansira svoj najbolji kalibar, legendarni ručni navijač Revue GT 82.
    1961 - Gedeon Thommen Uhrenfabrik a.g predstavlja čak 5 In House mehanizama, ručne navijače GT 12, 14 i 44 i dva automatska GT 54 i GT56.
    1969 - Gedeon Thommen lansira čuvenu kolekciku Saltarello, koja se ugleda na vlastite jump hour satove iz 1885 godine.
    1987 - Gedeon Thommen predstavja novu kolekciju satova pod brendom Revue Thommen, koji istovremeno postaje zvaničan naziv preduzeća
    1990 - Revue Thommen paralelno sa proizvodnjom satova sve više povećava produkciji letačkih preciznih mernih insturmenata i postaje jedan od najvećih faktora na svetu u ovom segmentu. Revue Thommen avio satovi postaju stalnica svih najvećih avio kompanija na svetu.

    Roamer -
    1888, Fritz Meyer, Solothurn, Švajcarska
    1918 - Nakon 30-godišnje proizvodnje visoko kvalitetnih mehanizama, preduzeće Meyer & Studeli započinje proizvodnju ručnih satova pod brendom Roamer.
    1923 - Meyer & Studeli započinje proizvodnju vlastitih kućišta
    1924 - Meyer & Studeli postiže rekord u proizvodnim obimu, kada na dnevnom nivou izrađuje 5.000 satova. Taj rekord nije pao ni posle drugog rata, koji važi za najveću ekspanziju proizvodne u celoj istoriji horologije
    1932 - Meyer & Studeli započinje proizvodnju vlastitih brojčanika. Tako postaju jedan od retkih brenova, koji sam proizvodi najglavnije komponente (mehanizam, kućište, brojčanik)
    1952 - Romaer, koji je ovaj naziv preuzeo prošle godine, lansira svoj prvi alarm sat, sa In House mehanizmom MST 417. Dužina alarma traje 18 sekundi
    1955 - Roamer lansira legendarnu liniju Anfibio, za koju su karakteristična nadprosečno tvrda i kompaktna kućišta
    1956 - Vrhunski časovničar i predavač predmeta satnih komplikacija na Tehničkom univerzitetu u Bielu, Bernard Humbert je bio u '50 i '60-im godinama ujedno zaposlen kod Roamera. Njegovo prvo delo je legendarni automatski kalibar MST420, sa 21 rubnim i 45 časovnom rezervom snage.
    1959 - Roamer patentira takozvani Eccentric Micro Precision Regulator, koji razvio Bernard Humbert i koji mehanizmu omogućava samopodešavanje.
    1962 - Bernard Humbert za Roamer razvija najveće remek delo ovog brenda. Automatski kalibar MST436. 28 ili 44 rubina, 21.600 b/h i 43 sati rezerve. Visina 4,85 mm. Kao i MST 420 i ovaj kalibar nosi status hronometra.
    1964 - Druga legendarna kolekcija Roamera donosi modele pod nazivom Rotopower 44. Ne treba pominjati, da je pokreću automatik mehanizmi MST436.
    1966 - Roamer ne posustaje i već dve godine dolazi još jedna legendarna linija Stingray, koju predvodi diver sa 20 ATM vodoodpornošću.
    1969 - ništa manje čuvena nije ni linija Mustang sa kojom dolazi novi In House automatski kalibar MST471. Iste godine Roamer u okviru linije Stingray lansiraju svoj prvi hronograf sa istoimenim nazivom. Pošto MST nije nikad pravio ovu vrsta mehanizama, ovaj sat pokreće Valjoux 22.
    1971 - Roamer lanisra liniju Rockshell. Pored modela sa In House MST 522 kalibrom, kolekcija donosi i posebnu novost, diver sa elektronskim mehanizmom ESA 9154 Dynatron, koji je Roamer modificirao u MST916.
    1974 - U vrlogu kvarčne krize Roamer predstavlja svoju zadnju liniju - Searock a naredne godine zaustavlja produkciju In House kalibara.
    1994 - Investicijski fond Chung Nam iz Hong Konga odkupljuje pravo na brend Roamer i postavlja proizvodnjo u rodnom gradu Roamera, Solothurnu.

    Roskopf & Cie -
    1855, Georges Roskopf, La Chaux De Fonds, Švajcarska
    1860 - Geroges Frederic Roskpof pronalazi takozavni Pin Pallet Escapement, kod kojeg centralni točak zamenjuje veliki bubanj. Opruga koja je vezana direktno na njega dobija energiju za pokretanje kazaljki. Roskopf je time ispunio želju, da napravi kvalitetan sat sa niskim troškovima proizvodnje.
    1868 - Iako satovi sa Pin Pallet Escapementom nisu bili uvažavani sa strane tadašnjeg visokog časovničarstva, Roskopfov model osvaja bronzanu medalju na međunarodnoj izložbi satova u Parizu.
    1870 - Roskopf & Cie predstavlja novu verziju Pin Pallet Escapementa. Kod njega je uspeo smanjiti broj potrebnih delova, pojednostaviti ugrađivanje nemirke i znatno unaprediti sistem navijanja. Sve ovo je još smanjilu cenu sata, koji je koštao oko 25 CHF, što je osam puta manje od prosečne cene dšepnog sata u to vreme. To je značilo, da je Roskopfov sat mogao sebi priuštiti kupac sa prosečnim primanjima. Ne treba se posebno osvrtati na masovnu popularnost, koji su ovi satovi doživeli na tržištima širom sveta. Tako sve više proizvođača koristi ove vrste mehanizama a najpoznatiji među njima je bio Oris, koji je bazirao poslovanje na njima sve do 1933 godine, kada na tržištu intervira švajcarska vlada i za skoro dve decenije zaustavlja proizvodnju ovih mehanizama.

    Ruhla - 1862, Georg & Christian Thiel, Ruhla, Nemačka
    1892 - Ruhla lansira džepni sat Fearless, koji je prvi masovno proizvođen model u istoriji satova
    1897 - Model Fearles zbog privlačne cene i povećane rezerve snage iz 18 časova na 30 dostiže svetsku popularnost. Dnevna produkcija iznosi 4000 satova, što znači 1,46 miliona primeraka na godišnjem nivou.
    1946 - Ruhla drugi svetski rat završava pod sovjetskom upravom, tačnije konglaremata Avtovelo. Zbog konfiskacije opreme u jednom trenutku fabrika posluje sa 3 časovničara i do regeneracije dolazi tek 1949 godine.
    1958 - Ruhla započinje sa konstrukcijom i izradom mernih aparata za sovjetski avion Iljušin
    1963 - Ruhla ravzija svoj najpoznatiji In House kalibar. Ručni navijač Ruhla 24. Sadrži samo 2 rubina, frekvencija je 18.000 b/h a rezerva snage 35 sati. Do 1991 godine ovaj mehanizam je bio proizveden u količini preko 130 miliona primeraka
    1978 - Sigmunda Jahn, prvi nemački astronaut na svoju prvu svemirsku misiju ponese 4 modela Ruhla kvarc sata sa In House kalibrom 87-01. 3 sata poklanja sovjetskim kolegama a četvrtog nosi lično. Tako je Ruhla prvi nemački sat, koji je doživeo susret sa svemirom, bez obzira što se radilo o DDR Nemačkoj.
    1984 - Ruhla dostiže vrhunac poslovanja. Sama proizvodi mehanizme, dizajnira i izrađuje konačne satove. Zapošljava 8.000 radnika i u tom trenutku je najveća fabrika satova na svetu.
    1991 - Sa padom berlnskog zida Ruhla ne uspeva, da prođe uspešno kroz proces privatizacije. Zadnji sat je proizveden 1991 i nakon toga Ruhla gasi postojanje.

    Sandoz - 1870, Henri Sandoz, La Locle, Švajcarska
    1891 - Sandoz & Cie vrlo uspešno deluje zahvaljujući kvalitetnim repetitor satova i hronografima. To Henriju Sandozu daje mogućnost, da sa braćom Josephom i Theodorom Schwobom, vlasnicima fabrike Schwob Freres (kasnije Cyma) u selu Tavannes pokrene još jednu veliku priču švajcarske horologije - Tavannes Watch Company.
    1896 - Henri Sandoz za brend Sandoz & Cie patentira alarm na repetitor satovima pod nazivom Sistem H. Sandoz.
    1930 - Sandoz & Cie patentira sistem patentira sistem prenosa energije na lančanom mehanizmu sa rezervom snage 8 dana
    1953 - Sandoz lansira najtanji automatik model u dotadašnjom 27-godišnjoj istoriji. Zanimljivo je, da ga ne pokreće In House kalibar, nego top kalibar fabrike mehanizama iz Fountainemelona FHF 65. Visina sata je iznosila 6,9 mm.
    1956 - Sandoz lansira legendarni model Polemaster. Sa modelom je opremio misiju Sira Edmund Hillarija, koji je pre 3 godine prvi u istoriji osvojio Mount Everest, koja je dobila naziv Translatlantic a cilj je bio Južni pol (Antartik), kojim su zakoračali u početku 1958 godine. Sat je pokratao ručni navijač FHF 73 sa tek 4,0 m visine. Iste godine Sandoz izdaje još jedan značajan model - Time no. 6, kojeg pokreće In House kalibar HSF 56.
    1959 - Sandoz lanisira svoj najpoznatiji model - Sandoz 333, ultra tanak sat, kog pokreće In House kalibar HSF 56, sa varijantama od 17, 25, 50 ili čak 60 umetnih rubina.
    1973 - Sandoz dostiže obim proizvodnje od 1 milion satova na godišnjem nivou.
    1976 - Sandozov model Moonsoon je proglašen za jedan od najprivlačnijih modela godine.
    1977 - Sandoz lansira svoj zadnji čuveni model Typhoon Plongue sa vodoodpornošču 100 ATM - 1000 metara. Pokreće ga automatic kalibar FHF 905.

    Sekonda - 1966, Chasprom, London & Moskva
    1966 - Britansko - Sovjetsko poslovno udruženje osniva brend Sekonda, koji na tržište Velike Britanije uvozi ženske i muške ručne satove sovjetskih proizvođača, koje su brendirane pod nazivom Sekonda
    1969 - Za brend Sekonda proizvode svi sovjetski proizvođači: PMČZ (Poljot), Btoraji Časoviji Zavod (Slava), Uglič Časoviji Zavod (Čajka), Petrodvorec Časoviji Zavod (Raketa, Pobeda), Minsk Časoviji Zavod (Luč), Čeljainks Časoviji Zavod (Molnija), Penza Časoviji Zavod (Zarja), Čistopolj Časoviji Zavod (Vostok), Maslenikov Časoviji Zavod (ZIM, Elektronika)
    1978 - Godišnja realizacija Sekonda brendiranih satova dostiže broj od 1 milion prodanih satova na godišnjem nivou na tržištu Velike Britanije
    1985 - Sekonda počinje uvoz satova na britansko tržište od proizvđača, koji ne dolaze samo iz Sovjetskog Saveza, nego i iz Hong Konga i Kine, što se posebno manifestira i kulminira 1992 godine sa neuspešno izvedenom privatizacijom većine ruskih brendova

    Sicura - 1939, Johann Gobber, Grenchen, Švajcarska
    1962 - Theodore Sfalleos, tadašnji vlasnik Sicure, koji je brend preuzeo od osnivača Johanna Gobbera, 1955 godine, umire a na njegovo mesto dolazi 41-godišnji zet, Ernest Schneider, koji je pre toga bio pilot švajcarske armije. Kao vatreni ljubitelj i obožavaoc horologije Sicuru brzo dovodi u najplodnije razdoblje, sve do kupovine Breitlinga.
    1966 - Sicura postaje slavna zahvaljujući Jump Hour modelima, koje pokreću Baumgartner mehanički kalibri
    1968 - Sicura se vrlo uspešno pridružuje sve većem i popularnijem trendu diver satova sa modelom Diver Marine Star, koga porreće automatik Ronda 1239-21 kalibar
    1972 - Sicura lansira jedan od svojih najprepoznatljivih modela - Globetrotter GMT. Prečnik 41,0 mm, rotirajući bezel za podešavanje druge vremenske zone. Sat pokreće Ebauches Bettlach, ručni navijač, kalibar 8021.
    1973 - Sicura lansira jedan od najprivlačnijih Bullhead modela, sa ručnim navijačem Valjoux 7734. Isti mehanizam pokreće čuveni Sicura Pilot Chronogrpah sa panda dialom, lansiran sledeće godine.
    1975 - Sicurini satovi dolaze iz 4 proizvodnih pogona. Jedan je zadužen za proizvonju kućišta, drugi za proizvodnju umetnih rubina a preostala dva za sklapanje satova. 450 zaposlenih dostižu realizaciju 1 milion satova na godišnjem nivou.
    1977 - Sicura lansira legendarni model - Jumbo Chronograph sa dimenzijama 44,0 mm. Vanjski i unutrašnji rotirajući bezel, Valjoux 7734.
    1979 - Willy Breitling, aprila 1979 prodaje nacrte i veči deo opreme Ernestu Schneideru, vlasniku Sicure. Preostali deo opreme i repormaterijala odkupljuju Ollech & Vajs, Sinn i Patek Philippe.
    1982 - Registracija Breitlinga donosi gašenje Sicure. Ernest Schneider, koji je istovremeno u rukama držao oba brenda donosi odluku, da na mašinskoj opremi Sicure započne proizvodnju jednog od najuticajnih imena u istoriji horologije. Na svu sreću, vreme je pokazalo, kakvu dobru odluku je doneo.

    Silvana - 1898, Victor Bahon, Tramelan, Švajcarska
    1924 - Silvana izrađuje svoj prvi In House kalibar - Silvana 420. To je bio nadprosečno kvalitetan mehanizam za džepni sat, sa kojim je Silvana stekla veliku reputaciju na tadašnjoj sceni. 41 mm x 4,1 mm. 15 rubina, 18.000 b/h i 35 sati rezerve snage.
    1961 - Silvana lanisria legendarni model Skin Diver. Uprkos vrlo privlačnom izgledu, sat sa rotirajućim bezelom, kućištem sa 20 ATM vodoodpornosti, prečnikom 36,0 mm i automatskim ETA kalibrom 2472 nije preterano istupao od konkurencije ali je interesantan uspeh, koji je doživeo na Južno Američkom tržištu. Mada je bio neto manje od 10 % jeftiniji od najvećih faktora na tom području (Rolex, Omega, Blancpain...) to je bio model, koji je u prodanim količinima nadmašio ova velika imena na tom tržištu, dok je u ostalim delovima sveta doživeo više nego solidan prijem, što znači komercijalnu realizaciju nešto iznad proseka.
    1968 - Uspeh modela skin diver je znatno podigao ugled Silvane, pa se tako povećala prodaja i ostalih satova. Brend je postao potpuno ravnopravan član grupacije Societe Des Garde - Temps, koja je sa brendovima Helvetia, Sandoz, Avia i Fleuirer Watch Co. iza ASUAG i SSIH predstavljala treće najveće udruženje švajcarskih proizvođača
    1972 - Silvana lansira još jedana vrlo popularan diver. Model Hokus Pokus, autotamik ETA 2472 sa 100 ATM vodoodpornosti.

    Slava - 1924, Sovjetska narodna vlast, Moskva, SSSR
    1930 - Moskvovska fabrika za preciznu mehaniku Gostrest Tocmek dobija novi nazov - Vtotaji Moskovskoji Časoviji Zavod (Druga moskovska fabrika satova)
    1944 - Druga moskovska fabrika satova se posle evakuacije (1941) u Čistopolj (oblast Tatarstan) vraća u Moskvu
    1947 - Počinje proizvodnja džepnih satova pod brendom Saljut
    1953 - Druga moskvoska fabrika satova počinje sa proizvodnjom satova pod brendom Pobeda. Proizvodnja traje narednih 11 godina.
    1957 - Fabrika uvodi proizvodnju novih satova, pod brendom Start. Pokreće jih popularni ručni navijač 2603 sa 17 rubina.
    1958 - Počinje proizvodnja satova za dame pod brendom Slava, da bi se 1961 godine proizvodnja ovog brenda raširila i na muške satove
    1964 - Slava počinje proizvodnju turning fork elektronskih modela Transistor sa In House kalibrom 2937, koji se prilikom nastajanja prilično oslanjao na Bulovin Accutron.
    1966 - Slava razvija dva In House mehanizma, ručni navijači 2409 i 2414. 2414 ima dva bubnja 19 ili 21 rubina, frekvenciju 18.000 b/h i 47 sati rezerve snage, te kompliakciju dana i datuma dok je 2409 jednostavan sa funcijom datuma i rezervom snage od 37 sati. Radilo se o vrlo kvalitetnim mehanizmima, koje su preduzeće već u sledećoj godini dovelo do rezultata, da se sa početnim izvozom u 6 država sovjestkog bloka u 1956 godini, izvoz proširio na 32 države u svetu, među kojima su Velika Britanija, Francuska i Italija.
    1972 - Slava se pridružuje svetskom trendu i lansira prvi kvarc model sa In House kalibrom 2356. Slava je bio jedini sovjetski proizvođač, čiji su satovi od samog početka isključivo bli namenjeni civilnom stanovništvu.
    1973 - Slava razvija prvi In House mehanizam na automatsko navijanje. To je visoko kvalitetni kalibar 2427 sa 18, 21, 25 ili 27 rubina, komplikacijama dana i datuma. Iste godine mu se pridružuje In House ručni navijač 2428 sa 17, 21 ili 26 rubina i rezervom snage od 46 časova.
    1979 - Slava svoje satove izvozi u 72 država na svih pet kontinenata
    1989 - Slava razvija novi In House automatik mehanizam, kalibar 2416 sa 21, 25 ili 27 rubina i rezervom snage od 40 sati. Komplikacija je datum, dok je frekvencija i dalje 18.000 poluotkucaja u jednom satu.
    1995 - Slava obustavi proizvodnju kvarčnih satova
    2003 - Slava neslavno završava svoju priče. Oprema i zalihe se rasprodaju po mizernim cenama i vrata originalne slave se zatvaraju.

    Solvil et Titus - ​1892, Paul Ditisheim, La Choix De Fonds, Švajcarska
    1887 - 19-godipnji Paul Ditisheim je već šest godina bio časovničarski stručnjak (diplomirao je na horološkoj gimnaziji u Nechatelu već u 13. godini), kada je za preduzeće Vulcain, čiji je vlasnik bio njegov otac Maurice, potpuno sam izradio džepni sat. Model je nazvao Titus. Odlučuje, da će u bližoj budućnosti profesionalni put nastaviti samostalno. Pet godina kasnije otvara svoju manufakturu u obližnjem La Chaux De Fondsu, gde se specializira za izradu hronometarskih mehanizama i satova.
    1900 - Pual Ditisheim za svoj brend Titus patentira takozvanu Affix Balance. Sa ovim pronalaskom je omogućio maksimalnu preciznost hronometarskih satova.
    1912 - Titus na takmičenju džepnih satova u britanskom Kew opservatoriju, sa hronometrom dostiže svetski rekord u preciznosti sa razlikom od +1 sekunde na dnevnom nivou. Time je zaokružio brojne nagrade i prva mesta na takmičenjima hronometara u domaćem opservatoriju u Neuchatelu.
    1920 - Paul Ditisheim registruje trgovačku marku Solvil i tako manufaktura dobija novo ime udruživanjem oba brenda: Solvil et Titus.
    1930 - 62 godišnji Paul Ditisheim prodaje preduzeće Solvil et Titus Paulu Bernardu Vogel. Paul je bio oženjen u porodici Eberhard i samim tim je dolazio iz časovničarske elite. Sa Vogelom Solvil et Titus kreće u najslavnije dane.
    1935 - Solvil et Titus razvija In House kalibar Titus 811. Ručni navijač sa visinom od samo 3,85 mm je predstavljao jednog od boljih mehanizama svoga vremena
    1967 - Solvil et Titus lanira legendarni diver Calypsomatic. Prečnik 37,3 mm, 20 ATM vodoodpornosti. Pokretač je automatik ETA 2452 kalibar.
    1968 - Na čelo upravo ustanovljene grupacije Societe Des Gardes - Temps, koju sastavljaju Helvetia, Sandoz, Silvana, Avia i Solvil et Titus, stupa Paul Bernard Vogel vlasnik zadnjega od navedenih. Grupacija postaje treća najveća časovničarska asocijacija na svetu a svoj položaj utvrđuju američke komanije Waltham. Pet godina kasnije sa američkom firmom Elgin sklapaju sporazum o licenciji, što predstavlja najveću investiciju švajcarskog časovničarstva u dotadašnjoj istoriji.
    1979 - Paul Vogel na čelu Solvil et Titusa nasleđuje oca Paula Bernarda. Nije imao energiju za održavanje kvarčnom krizom, uzdrmanog brenda i prodaje prava na njegovu upotrebu. Prava za tržišta Evrope i Severna Amerike odkupljuje Ebel a pravo za tržište Azije, gde je Titus bio još uvek izuzetno popularan kupuje investicijski fond iz Hong Konga, Stelux.

    Squale -1946, Charles Von Buren, Neuchatel, Švajcarska
    1946 - Charles Von Buren, veliki obožavaoc ronjenja u Neuchatelu pokreće manufakturu za izradu kvalitetnih i vodoodpornih kućišta za satove. Četri godine kasnije počinje i sam ugrađivati mehanizme i praviti konačne satove, koje se u malom broju prodaju u specijaliziranim trgovinama ronilačke opreme. Satovi su brendirani nazivom Squale (italijansko za ajkulu), da tek 9 godina kasnije na brojčanik dodao sada legendarni logo morskog psa
    1968 - Squale prvi u istoriji sat sa vodoopornošću od 100 ATM, koji ima takvu strukutru kućišta i fleksibilno staklo, da na njega nije potrebno ugrađivanje helijumovog ventila
    1970 - Francuski free diver šampion Jacques Mayol na Kubi obara svetski rekord u zaronu na dah, dostizući dubinu od 74 meatara. Na ruci je nosio sat Squale. Priču o takozvanom čoveku delfinu je ovekovočio francuski reditelj u filmskom hitu The Big Blue, 1988 godine
    1973 - Squale postaje zvaničan dobavljač satova italijanskim padobranskim jedinicama Folgore Brigade i ronilačkim jedinicama Marine Militare Italiana.
    1976 - Vrh vojske SR Nemačke šalje firmi Blancpain naručbu za izradu ronilačkih satova za svoje jedinice. Blancpain najbolje rešenje nalazi u kućištima Squale i tako nastaje legendarni Blancpainov model Bund Fifty Fathoms.
    1986 - Veliki Heuer uz Blancpain i Doxu takođe postaje naručioc kućišta od Squale. Upotrebaljava ih za Diver 1000 m.
    1989 - Squale širi ponudu sa kvarc satovima. Tako nastaje legendarni model Squale Rambo sa ETA mehanizmom.
    2010 - Porodica Maggi, nekadašnji distirbuteri Squale u Italiji, kupuje pravo na upotrebu brenda. Već iste godine iz isto tako vlastitog proizvodnog pogona u vidu firme Jenny u Bielu, dolaze reizdaje prvih Squale modela posle dve decenije

    Stowa - 1927, Walter Storz, Hornberg, Nemačka
    1935 - Storz Walter seli preduzeće u grad Pforzheim, Schwarzwald
    1937 - Stowa lansria legendarnu liniju Antea, koju čine satovi dizajnirani u Art Deco umetničkom pokretu. Posebno istupa model Partitio. Linija je i danas prsutna u portfoliu preduzeća
    1939 - Stowa lansira još dva legendarna modela. Marine Beobacthungsuhr i Big Pilot, sa prečnikom od 55,0 mm, za koje su modificirali Unitasove mehanizme. Prečnik ovog sata je takav, da su ga piloti mogli staviti preko pilotskog kombinezona. Stowa od Luwtwaffe dobija licencu za permanentnu opskrbu ovih satova njihovim pilotima
    1942 - Stowa počinje sa proizvodnjom B verzije Big Pilot Baumaster B. Dizajn koji je sačinjen iz vanjske skale sa oversized indeksa za minute i unutrašnje skale iz manjih indeksa za časove, postaje vrsta standarda za Pilot satove
    1945 - Savezničko bombardiranje potpuno uništava Stowinu fabriku u Pforzheimu. Nakon rata proizvodnja satova se seli u gradić Rheinfelden
    1954 - Stowa poslovanje širi sa izgradnjom fabrike Rufa, gde se proizvode antišok delovi mehanizama za PUW i Durova mehanizme
    1963 - Stowa pokreće liniju Seatime, koju sačinjavaju diver modeli
    1970 - Stowa lansira najmanji alram sat u istoriji. Njena jedinstvenost je bila u tome, da su je kupci nosili na unutrašnjoj strani novčanika
    1996 - Sadašnja istorija Stowe počinje, kada dizajner i časovničar Jorg Schauer od sina osnivača Waltera Storza, Wernera kupuje brend. Sledeće godine, Werner umire.

    Tavannes - 1891, Henry Sandoz & Theodore Schwob & Joseph Schwob, Tavannes, Švajcarska
    1891 - Henri Sandoz, vlasnik firme Sandoz Freres s.a i braća Schow, vlasnici firme Schwob Freres s.a (kasnije Cyma) osnivaju preduzeće Tavannes Freres s.a. Već na samom početku ovog brenda je fokus bio na standardizaciju alata za izradu satova i zato Tavannes Freres nosi epitet pionira na ovom področju
    1915 - Tavannes započinje proizvodnju muških ručnih satova. To su satovi namenjeni vojnicima na ratištima Prvog svetskog rata i od nekolicine drugih proizvođača su se razlikovali po zaštitnoj mreži koje je štitilo staklo sata. Ovo specifično rešenje su ubrzo preuzeli i neki drugi proizvođači
    1917 - Tavannes ispunjava želju dva oficira britanske mornarice, koja se glasila na izradu sata odpornog na vodu, da ima antimagnetna svojstva i da ga odlikuje dobra čitlljivost u ratnim uslovima. Legendarni Tavannes Submarine Commander važi za prvi vodoodporni ručni sat u istoriji
    1928 - Tavannes za modnu kući iz Pariza, Hermes, izrađuje čuveni Belt Watch. Sat je bio integrisan u kožni kaiš i pogled je bio moguć sa dizanjem kućišta iz ležaja u kaišu
    1930 - Vrlo sličan Beltu Watchu je model Captive Watch, koji Tavannes izrađuje za američki Dunhill, samo da se u ovom slučaju radi o novčaniku
    1938 - Za nešto manje od pola veka, Tavannes postaje četvrti najveći proizvođač satova na svetu. Brend proizvodi u 5 švajcarskih fabrika, a u 47 godina je prodao preko 38 miliona satova. 1938 godine, 2000 zaposlenih izrađuje 4.000 satova dnevno odnosno 1,5 miliona primeraka u jednoj godini
    1955 - Tavanes razvija vrlo kvalitetan i odlično prihvaćen automatik mehanizam, kalibar 485, sa 27 rubina i 42 časovnom rezervom snage rada.
    1966 - na opšte iznenađenje Tavannes prestaje sa izradom satova i produkciju fokusira na izradu kvalitetnih ebauches mehanizama, dok one gotove dobavlja sestrinskim firmama Sandoz i Cyma.

    Tutima - 1927, Ernst Kurtz, Glashutte, Nemačka
    1927 - Ernst Kurtz, osnivač preduzeća za izradu satnih mehanizama Urofa i osnivač fabrike satova UFAG pod krošnjom obe fabrike osniva brend Tutima, takođe za izradu satova
    1939 - Tutima prekida proizvodnju satova za civilno stanovništvo i sav fokus usmerava u Wehrmacht, za čije potrebe razvija legendarni Tutima Flieger Chronograph, s dodatnom komplikacijom flyback, odnosno Tempostopp, kako su ga nazvali. Sat je imao antimagnetna svojstva i veliku odpornost na tresenje, preciznost je iznosila odličnih -3 do +12 sekundi u danu. Pokretao ga je Urofa kalibar 59, koji je bio prvi nemački flyback u istoriji i došao je samo 3 godine nakon prvog flybacka u istoriji, Longinesovog 13ZN. Kalibar 59 je bio korišten samo za Tutima Fileger i nikada nije bio dobalvljan drugim proizvođačima. Tutima je za potrebe nemačke vojske proizvela nešto više od 30.000 ovog modela.
    1945 - Samo 1 dan pred krajem drugog svetskog rata, Sovjetska aviacija demoliše Glashutte. U sledeća dva meseca sva postrojenja iz fabrike Urofa se odvoze u Moskvu. Ernst Kurtz uspeva, da prebegne u Frnakoniku, koja je pripala savezničkim silama i u gradiću Gandrekse u blizini Bremena, 1951 godine osniva fabriku za izradu satove, koje potpisuje sa Kurtz Glashutter Tradition. Visok ugled doživljava kalibar 25. 1962 godine, tadašnji direktor fabrike i ućenik Ernsta Kurtza, Dieter Delecate, fabrici vraća naziv Tutima Uhren g.m.b.h.
    1985 - Dieter Delecate od vojske SR Nemačke dobija naručbu za izradom novog vojničkog sata, sa robustnim osobinama. Tutima stvara legendarni Tutima Military Chronograph 798, prečnika 43,0 i 20 ATM vodoodpornošću. Pokreće ga još jedan legenda, automatski hronografski kalibar Lemania 5100.
    1994 - Tutima ponovo budi legendarni Flieger Chrongraph iz 1941. Nova verzija nije baš potpuni odgovor jer Valjoux 7760 nema flyback funkciju a i safirno steklo, koje je stavljeno umesto pleksija.
    2008 - Tutima pravi odličan potez, kada pod svoje okrilje dovodi vrhunskog stručnjaka Rolf Langa. Nosio je najviše zasluga za restauraciju najkomplicarinijih mehanizama A. Lange Sohne a takođe je bio vodja proizvodnje kod čuvenog H. Moser & Cie. Važi za najvećeg stručnjaka modernog časovničarstva u elitno Glashutte-u. Rezultat je došao 2013 godine, kada Rolf kontruiše Tutima kalibar 800, koji je sastavljen iz 550 komponenti i važi za prvi nemački minutni repetitor u istoriji. Ne smemo zaboravit, da su minutni repetitori A. Lange & Sohne u stvari ebauche kalibri Jaeger - LeCoultra ili Audemars Pigueta.
    U međuvremenu se Tutima, 2011 godine vraća nazad kući u Glashutte, kada kupuje i renovira prostore nekadašnje železničke stanice, pa tako postaje neposredni komšija Nomosa.

    Universal Geneve -
    1894, Ulysse George Perret & Numa Emile Descombes, La Locle, Švajcarska
    1919 - Universal Watch Co. se seli iz La Loclea u Ženevu
    1927 - Universal lansira čuveni model Auto Rem. To je bio prvi sat u istoriji na atomatski pogon, koji je bio opremljen sa prigušivačem za vibracije (swiss patent 91463) , pa je tako predpostavljao najveću konkurenciju godinu dana ranije predstavljenom prvom satu u istoriji na automatski pogon, Fortis Harwoodu.
    Baron, vlax, dule bg and 16 others like this.

  3. #3
    Moderator Avatar korisnika Zagor
    Član od
    9.2.2012.
    Lokacija
    Markovac
    Poruke
    6.976
    Lajkovi
    58173
    Reputacioni uticaj
    217

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Haifisch,kapa dole
    Haifisch23 likes this.

  4. #4
    Član Avatar korisnika mezzano
    Član od
    4.1.2013.
    Lokacija
    Leskovac
    Poruke
    287
    Lajkovi
    889
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Svaka čast. Ako nije tajna, jel ti poznavanje istorije časovničarstva vezano za zanimanje ili samo hobi?
    Haifisch23 likes this.

  5. #5
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.586
    Lajkovi
    5189
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Da mi ovaj karantin lakše prođe

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    Haifisch23 likes this.

  6. #6
    Novi član
    Član od
    2.1.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Haifisch samo sam te cekao na ovoj temi da nas malo edukujes

    Na sve tvoje ja bi dodao jednu meni jako interesantnu firmu.

    -Ball Watches Co. - nisam siguran za sadasnje modele, ali vjerovatno nisu losi. Sto se tice istorije njihovih satova je jako impozantna. Naime u pocetku je zeljeznicki saobracaj u Americi bio lako kontrolisan i svaki grad je vodio svoje vrijeme (lokalno), ali uzdizanjem zeljeznickog saobracaja pojavila se potreba za pracenjem vremena dolazaka, polazaka, presretanja, itd itd. Ova potreba je znatno povecana nakon sudara dva voza 19. aprila 1891. godine u Kipton-u (Ohajo). U sudaru je poginulo vise desetina ljudi.
    Nakon toga sudara Webb C. Ball je postavljen za "Inspektora Vremena" na svim Americkim prugama. On je napravio veoma rigorozne i stroge testove u pogledu tacnosti i pouzdanosti satova. Ovaj test je kasnije posluzio kao "baza" ili "osnova" za mnoge druge (citaj moderne) testove u pogledu tacnosti i pouzdanosti satova.
    Taj standard je nazvan RR standard (Rail Road standard). Svaki radnik na prugama morao je na 2 nedelje da donosi svoj sat u servis na provjeru, kako bi se mogao smatrati kao RR sertifikovan. (na internetu ima tacan spisak svih specifikacija koje je sat morao da ispunjava na svakom servisu, tacnije svake dvije nedelje)
    Na ovaj nacin Webb C. Ball je prvi covjek u istoriji koji je uspio da napravi jedan sistem kontrole i provjere na velikoj sceni.
    Ball je umro 1922 a kompanija je ostala u vlasnistvu familije cak sve do 1990tih. Sada imaju 6 kolekcija satova, uglavnom sa Svajcarskim mehanizmima, ali kompanije je nastavila (iako nisu pod vlasnistvom familije) da proizvodi satove za radnike na americkim zeljeznicama.
    Haifisch23 likes this.

  7. #7
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Uff, greškom sam pritisnuo opciju brzi odgovor pa nastavljam ovde:

    Universal Geneve - 1894, Ulysse George Perret & Numa Emile Descombes, La Locle, Švajcarska
    1919 - Universal Watch Co. se seli iz La Loclea u Ženevu
    1927 - Universal lansira čuveni model Auto Rem. To je bio prvi sat u istoriji na atomatski pogon, koji je bio opremljen sa prigušivačem za vibracije (swiss patent 91463) , pa je tako predpostavljao najveću konkurenciju godinu dana ranije predstavljenom prvom satu u istoriji na automatski pogon, Fortis Harwoodu.
    1928 - Universal lansira model Cabriloet, kod kojeg je bilo moguće odstraniti gornji deo kućišta od osnove na kaišu. To je bio prvi model brenda, koga je pokretao mehanizam sa 8 dnevnom rezervom snage
    1934 - Universal lansira model Compur, drugi hronograf u istoriji sa dva pushera. Pokreće ga mehanizam Universal 281, koji je razvio proizvođač Martel iz La Loclea.
    1936 - Universal lansira model Compax, prvi ručni sat sa hronografom u istoriji, koji je sadržavao tri podbrojčanika. Kao i kod Compura i ovde je glavnu ulogu imao Martel
    1937 - U godini, kada se Universal Watch preimenuje u Universal Geneve, dolazi novi model Uni Compax, hronogaf sa 45 minutnim štoperom. Iste godine Universal Geneve počinju saradnju sa čuvenom juvelirskom kućom Hermes iz Pariza, za koji pokreće liniju vrhunskih satova pod nazivom Pour Hermes
    1938 - Porodica Stern iz New Yorka, koja je 1933 sa postankom vlasništva Patek Philippa spasila legendarnog proizvođača pred bankrotom, postaje zvaničan uvoznik Universal Geneve za tržište S.A.D., što dodatno diže reputaciju brenda
    1940 - Universal Geneve lansira legendarni model Aero Compax, hronograf sa 4 podbrojčanika. Na poziciji 12 se nalazi samostojan sat, koji se može koristiti kao GMT funkcija. Pokreće ga kalibar Universal 291, koji je i uvom slučaju remek delo Martela
    1944 - Universal Geneve 50-godišnjicu postojanja obeležava sa još jednim masterpiece. Model Tricompax je hronograf sa komlikacijama dan, datum, mesec, mesečeve faze. Kalibar 281 takođe dolazi iz Martela
    1945 - Na mirovnoj konferenciji u Postdamu (17.7. - 2.8.), predsednik S.A.D, Harry Truman nosi Universal Geneve Tricompax, koji je kupio u sopstvenom aranžmanu
    1946 - Model Compax postaje tema žučnih debata, kada je objavljena vest, da je drugi čovek Reicha Herman Goering, 15. oktobra iste godine pronađen mrtav u zatvorskoj ćelji za vreme trajanja sudskog procesa ratnim zločincima u Nurnbergu. Izvršio je samoubistvo pomoću cianida. Komandiru emeričke vojne policije Jacku Wheelisu je veče pre smrti na poklon dao svoj zlatan Compax. Mada je tvrdio, da se radilo samo o daru, mnogi su izrazili sumnju, da se radilo o zameni za ampulu otrova. Ako se uz sat doda i zlatno naliv pero i zlatna tabakera....sve je moguće.
    Svakako je za Universal Geneve u toj godiini bila važnija činjenica, da je doneo odluku sa kojom se u potpunosti odvojio od dobavljača mehanizama Martel i krenuo u vlastitu In House proizvodnju ovih komponenata
    1954 - Švedska avio kompanija SAS se obraća Universal Geneve radi izrade sata, koji bi njihovim pilotima omogućio neometano merenje vremena na letovima između New Yorka ili Los Angelesa i Stockholma. To je bio vreme pionirskih Jet letova, koji su se odvijali neposredno iznad severnog pola, koga obavija izuzetno jako magnetno polje. Universal angažuje tek 22-godišnjeg švajcarskog dizajnera Geralda Gentu i tako nastaje legendarni model Polarrouter, koji nekoliko meseci kasnije dobija novi naziv Polerouter. Pokreato ga je In House kalibar UG138. Prvih stotinak primeraka je sadržavalo SAS logo na brojčaniku i danas predstavljaju kolekcionarski dragulj.
    1955 - Universal Geneve patentira novi tip automatsko kalibra, koji je imao mogućnost ručnog navijanja sa oscilirkom ugrađenom dirketno u mehaizam - Microtor. To je bio čuveni kalibar UG215 sa 27 rubina i 57 časovnom rezervom snage.
    1966 - Universal Geneve na Baselworldu istovremeno predstavlja dva legendarna modela. Golden Shadow i White Shadow. Dizajner oba je bio Gerald Genta. Radi se najtanjim ručnim satovima na automatsko navijanje u dotadašnjoj istoriji sa visinom 2,5 mm. Pokreatali su ih In House kalibri UG 66 i UG 67.
    1967 - Universal ne prestaje sa permanentnim prisustvom u legendarnom odelenju horologije. Na svetlost dana izlazi referenca koji mnogi ljubitelji satova znaju napamet. UG 886103/03. Compax hronograf sa panda brojčanikom, sa nadimkom Nina Rindt. Naimak je dobil po supermodelu, supruzi legendarnog austrijskog vozača Formule 1, Jochenu Rindtu, koji je jedini u istoriji ovog sporta, posthumano postao svetski prvak, nakon kobne nesreće u Monzi, 5. septembra 1970. Isto tako poznat i danas još skuplji vintage dragulj je model 885103/01, takozvani reverse panda, crni brojčanik sa belim podbrojčanicima poznat kao Evil Nina. Još ređi i još poželjniji je isti takav model u kombinaciji plavi brojčanik sa srebrnim podbrojčanicima. Ove modele je pokretao (a ko bi drugi), još veća legenda horologije Valjoux 72.
    1970 - Universal Geneve lansira model Tricompax sa panda brojčanikom već nekoliko meseci kasnije postaje legendaran, kada ga kupuje i na ruku stavlja Eric Clapton, gitarista prve Super grupe u istoriji rock'n'rolla - The Cream.
    1972 - U to vreme, časovničarski gigant Bulova, postaje vlasnik brenda Universal Geneve i time otvara vrata švajcarskom subjektu azijskog tržišta te dizajnerske asocijacije sa brendovima Tiffany, Cartier i Movado.
    1975 - Universal Geneve razvija najtanji kvarc mehanizam sa funkcijom analognog displeya. Visina 3,45 mm.
    1989 - Universal Geneve postaje vlast investicionog fonda iz Hong Konga Selux, koji je ujedno i vlasnik brenda Cyma. Uprava UG se još uvek nalazi u Ženevi
    1994 - Vek postojanja, Universal Geneve obeležava sa još jednim legendarnim modelom Janus. Iako se dizajnersko ugledava na model Cabriolet, to je prvi sat u istoriji koji preko jednog mehanizma omogućava istovremeno čitanje vremena na dva brojčanika, od kojih je jedan Jumping Hours. Pokreće ga In House mehanizam UG 42-83/4.
    1997 - Universal Geneve lansria limitiranu seriju sportskih hronografskih satova sa nazivom Ayrton Senna. Jedan od vlasnika postaje i Donald Trump.

    Universal Geneve je svakako proizvođač, koji spada u Top 10 najvećih imena u istoriji horologije.

    Vertex - 1912, Claude Lyons, London, UK
    1912 - Engleski časovničar Claude Lyons od tasta pozajmljuje 1000 Funti i u londonskom Hatton Gardenu otvara radnju i radionicu za prodaju i sastavljanje satova. Supruga Dollie je odlično govorila francuski i nemački, što je bilo dobrodošlo u kontaktima sa švajcarskim časovničarima
    1916 - Claude Lyons u švajcarskom La Chux De Fondsu otvara pogon za izradu komletnih satova, koje uvozi u Englesku. Istovremeno počinje dostavu satova britanskim oružanim snagama u Prvom svetskom ratu.
    1927 - Vertex postaje ekskluivni uvoznik satova brenda Movado za tržište Velike Britanije
    1931 - Vertex sa švajcarskim proizvođačem Gideon Thommen (kasnije Revue Thommen) započinje zajednički projekat sa ciljem pružanja najviše mogućeg sigurnog rada sata - takozvani All Proof Watch Project.
    1944 - Vertex lansira svoj najpoznatiji sat, legendarni Navigation Watch Caliber 59. Brend je surađivao sa 4 švajcarska proizvođača, da je u rekordnom vremenu osigurao 15.000 primeraka za specijalne jedinice britanske kraljeve vojske. Caliber 59 je modificirani Adolph Schild AS 1203.
    1956 - Suradnja sa Revue Thommen je toliko jaka, da Vertex satove švajcarskog brenda za britansko tržište brendira kao Vertex Revue a 1960 pod tim nazivom izlazi linija vrlo popularnih diver modela

    Vulcain - 1858, Maurice Ditisheim, La Choix De Fonds, Švajcarska
    1889 - Vulcain predstavlja čuveni džepni sat sa oznakom 2259. Sa grand komplikacijama i emajliranim brojčanikom je bio vrlo bliski konkurent Vacheron Constantinu i Patek Philippu
    1911 - Vulcain predstavlja džepne satove sa komplikacijom alarma. Nazivi modela su Grillon i Cricket.
    1940 - Uprkos činjenici, da je Švajcarska bila neutralna država, anitsemitizam je bio vrlo prisutan u nemačkom govornom području ove države. Istovremeno, bila je pristuna stalna pretnja mogućeg upada wermachta preko granice. Sve ovo je nateralo Roberta Didisheima, da vlasništvo i sve dionice Vulcaina prenese na nežidovskog službenika Louisa Vuilla. Rizik je bio ogroman, jer Louis nije bio nigde naveden kao neko, koji će morati sve prepisano vratiti na starog vlasnika ali je na kraju rata Louis to uradio bez trunke oklevanja.
    1947 - Nakon 5 godina razvijanja, Robert Didisheim na konferenciji za novinare u hotelu Waldorf Astoria, New York, predstavlja prvi ručni sat u istoriji sa funkcijom alarma. Zvuk alarma je podsećao na zvuk zamaha štapa za kriket, pa je model po tome dobio zvaničan naziv - Cricket. Pre toga su u istoriji bila napravljena dva pokušaja na komplikaciji alarma na ručnom satu - 1910 i 1920 godine, ali su oba propala jer su vibracije alarma ometale mehanizam i oduzimala mu energiju. Istovremeno je bil zvuk alarma jedva čujan. Robert Didisheim je problem rešio sa dva bubnja, koja su radila nezavisno jedan do drugog i sa malim čekićem, koji je bio direktno pričrvšćen na poklopac kućišta. Tako je postigao jak zvuk alarma, koji je trajao 25 sekundi. Sat je pokretao In House mehanizam, ručni navijač, kalibar Vulcain 120 sa 17 rubina.
    1953 - poslednji dan predsedničke funkcije Harry Trumana snažno utiče na istoriju horologije. Savez fotografa Bele Kuće odlazećem političaru na poklon daje sat Vulcain Cricket sa kućištem iz 14 karatnog zlata sa posvetom na poklopcu: "One more please" učestalu frazu iz strane fotografa prilikom kontakta sa predsednikom. Ovaj poklon prelazi u tradiciju pa tako i Dwight Eisenhower, inače pasionirani ljubitelj i vlsnik Rolexovog Day Date se može u mnogo prilika naći sa Cricketom na ruki. Naslednici Lyndon Johnson i Richard Nixon su takođe postali vlasnici Criketa, što dovodi, da se model i zvanično počinje predstavljati kao President Watch i time stavlja potpis na ulazak u najviši razred horlogije.
    1954 - 31. jula italijanska alpinistička ekspedicija osvaja drugi najviši vrh na svetu - K2, koji je zbog težine,za alpiniste predstavljao veći izazov nego Mount Everst. Članovi eskpedicije su bili opremljeni sa Vulcain Cricket modelima.
    1959 - Vulcain lansira legendarni model Nautical. Prvi sat u istoriji sa alarmom, koji je delovao i čuo se u vodi. Osim 30 ATM vodoodpornosti, model je odlikovala i dekomprezacijska skala. Tri godine kasnije, kvalitet sata potvrđuje švajcarski ronioc Hennes Keller, koji se kod Catalena Island (blizina Los Angeles) obara vlastiti svetski rekord i spušta se 315 metrov duboko.
    1965 - Vulcain lansira novu verziju Cricketa. Dodana je komplikacija datuma i malog sekundnika pa je zato nestalo mesta za drugi bubanj u mehanizmu. Posledica je smanjivanje trajanja zvonenja iz 25 sekundi na 15. Prodaja modela doživljava značajan pad i Vulcain se prvi put i istoriji susreće sa finansijskim problemima.
    1982 - Vulcain nije nikada prihvatio proizvodnju kvarc satova i zato dolazi do gašenja brenda. Pošto je od 1961 godine bio član gruapcije Manufactures D'Horlogerie Suisse Reunis (MSR) zajedno sa Revue Thommen, Buser i Phenix, pravo na proizvodnju Cricketa prelazi na Revue Thommen. Sve je jednako, samo da brojčanik nije potpisan sa Vulcain.

    Waltham - 1850, Aaron Dennison & David Davis & Edward Howard, Boston (MS), S.A.D
    1850 - Časovničari Aaron Dennison, David Davis i Edward Howard u gradiću Roxbury u neposrednoj blizini Bostona, osnivaju firmu za izradu komponenti za satne mehanizme American Horologe Company (kasnije Waltham). Glavna namera osnivača je bila izrada tako preciznih komponenti, da su bile međusobno potpuno zamenljive. Tako je nastao takozvani American System of Watch Manufacturing, koji je doprineo, da je 4 godine kasnije ova fabrika prva u istoriji počela sa serijskom odnosno industrijskom proizvodnjom satova. Prvi industrijsko proivzden sat je model sa oznakom 67613, koji je 13 godine kasnije poklonjen američkom predsedniku Abrahamu Lincolnu povodom slavlja u čast ukidanja robovlasništva u gradu Gettysburgu.
    1872 - Aaron Dennison prvi u istoriji patentira vodoodporno kućište za džepne satove.
    1911 - Pomorski hronometar Waltham 1910 sa rezervom snage rada od 8 dana je izabran sa strane vlada S.A.D, Velike Britanije i Kanade za upotrebu na svim civilnim i vojnim brodovima. Niko od drugih proizvođača se nikada nije približio ovom uspehu. Produkciji tako velikog broja hronometara sa takvom preciznošču.
    1916 - Waltham započinje proizvodnju mernih naprava za industriju automobila. U saradnji sa Nilkola Teslom, prvi u istoriji patentira Air Friction Speedometer, najprecizniji automobilski instrument, koji meri vreme, brzinu i razdaljinu. Kupci ovog sata postaju Ford, Renault, Lincoln, Cadillac i Rolls Royce.
    1941 - Waltham avionski sat, model CDIA se ugrađuje na tri najpoznatija vojna aviona američkih vazdušnih snaga: F6F Hellcat, B24 Liberator Bomber i P-51 Mustang Fighter.
    1947 - Waltham lansira ručni vojni sat, model Type A11 Navigation Watch, koji postaje standardan sat svih vojničkih snaga S.A.D.
    1949 - Uprkos svim uspsima Waltham je slabo radio na profitabilnosti svojih proizvoda, što ga dovodi do bankrota. Ograničena proizvodnja ručnih i džepnih satova je trajala još osam narednih 8 godina, a pre konačnog gašenja brend u Švajcarskoj registruje preduzeće Waltham International s.a, koje je imalo pravo na upotrebu brenda na svim tržištima osim u Severnoj Americi. Waltham International s.a je proizvodio satove nešto više od dve decenije, u većini sa ETA i Landeron mehanizmima a najveći uspeh, pogotovu na tržištu Japana, donosi diver Waltham Vacuum Watch, kojeg pokreće ETA 2832 High Beat kalibar sa frekvencijom od 36.000 b/h. Na ostacima američkog Walthama je ustanovljena firma Waltham Precision Instruments Company, koja se uspešno bavila proizvodnjom mernih naprava za avio industriju.

    West End Watch Co. - 1864, Alcide Droz, St. Imier, Švajcarska
    1864 - Alcide Droz izrađuje prvo vodoodporan sat u istoriji. Naziv modela je L'Impermeable i danas je deo stalne kolekcije horološkog muzeja u La Chaux De Fondsu.
    1910 - Pošto je familija Droz u vrlo dobrim odnosima sa porodicom Agassiz, takođe iz St. Imiera, vlasniclima Longines-a, čuveni proizvođač počinje sa produkcijom kompletnih satova za Droz, koje brendira sa West End Watch Co. Saradnja je trajala do 1955 godine i Longines je najzaslužniji za visoku reputaciju West End Watch Co. Ujedno ovaj brend je jedini, kome je Longines dobavljao kompletno izrađene satove.
    1914 - West End Watch Co. postaje dobavljač vojnim snagama Indije pod nadzorom Velike Britanije. Tako najslavniji vlasnik West End Watch Co. sata postaje Thomas Edward Lawrence, pisac, arheolog, diplomat i ratni zapovednik poznatiji kao Lawrence od Arabije.
    1915 - West End Watch Co. lansira model za dame, ručni sat pod nazivom Queen Anne. Popularnost modela je ogromna i sat se prodaje u količini preko 100.000 komada u naredne dve decenije
    1934 - West End Watch Co. lansira svoj najpoznatiji model Sowar, prvi sat u istoriji, koji je koristio antišok sistem Incabloc, koji j je osam meseci ranije patentirao švajcarski inžinjer Fritz Marti. Popularnost Sowara je bila tako velika, da se još danas proizvodi o do sada je prodan u preko 13 miliona primeraka
    1938 - Kompanija Mido počinje dobavu West End Watch Co. svog najpoznatijeg modela Multifort. U Indiji su se satovi prodavali pod brendom West End Multifort. Saradnja je trajala do 1951 godine, kada Mido počinje sam sa opskrbom tržišta Indije.
    1951 - Indija postaje nezavisna država i West End Watch Co. polako gubi vodeći položaj na ovom tržištu. Usmerava se na tržišta bliskog istoka i u Iranu dve i po decenije kasnije dostiže prodaju od 1000 satova na dnevnoj bazi.
    1989 - West End Watch Co je preživela kvarčnu krizu mada godišnji obim prodaje pada iz 1 milion komada 1971 godine na 100.000 komada, 1989 godine

    Wittnauer -1880, Albert Wittnauer, New York (N.Y), S.A.D
    1880 - Albert Wittnauer, 24 godišnjii diplomirani časovničar iz Švajcarske, osam godina nakon dolaska u New York formira preduzeće za uvoz satova iz Švajcarske i prodaju na tržištu S.A.D. Pri tome mu pomaže stric Eugene Roberts, koji već ima preduzeće preko kojeg uvozi satove brendova Vacheron Constantin i Jaeger LeCoultre.
    1916 - Svo troje braća Wittnauer umiru mladi (Louis 1899, Albert 1908 i Emile 1916) zato firmu Wittnauer prezima najmlađa sestra Martha Wittnauer, koja tako prva žena na čelu časovničarskog preduzeća
    1918 - Wittnauer psotaje slavan zahvaljujoći modelu Allproof , koji upotrebljavaju ameički piloti u zadnjoj fazi Prvog svetskog rata. Po mnogim izvorima model Allproof važi za prvi sat u istoriji, koji je vodoodporan, anitmagnetan i antishock.
    1932 - Tačno pet godina nakon legendarnog preleta Atlantica Charlesa Lindbergha, Amelia Earhart prva dama, koja je solo letom preletela Atlantic (Nova Funlandija - Irska). Na krovu Lockheada su vreme merili Wittnauer avionski merni instrumenti.
    1950 - Wittnauer prelazi pod vlasništvo Longinesa. Longines američkom partneru ostavlja slobodu vođenja poslova a u prvim godinama mnogi modeli Wittnauera na brojčaniku nose potpis Longines Wittnauer.
    1959 - Wittnauer lansira model Electric, svoj prvi električni sat
    1966 - Wittnauer lansira legendarni model Supercompressor Diver. Prečni 39,0 mm, 20 ATM vodoodpornosti. Pokreće ga automatski kalibar C11KS - 1, koji je modificifan Longinesov kalibar. Untutrašnji bezel se upravlja preko vanjske krunice.
    1969 - Wittnauer lansira čuveni model Futurama 1000. Zaobljeno i pozlaćeno rectangular kućište sa Jump Hour brojčanikom, čiji izgled asocira na brzinomer u automobilu i biraču stanica na radio aparatu. Model ima flyback funkciju, pokretač je ETA 2784.
    Iste godine Wittnauer prelazi u vlasnitšvo američke Westinghouse Electric Corporation.
    1972 - Wittnauer lansira model Perpetual Calendar sa kalendarom do 2015 godine. Sat je po izgledu potpuno istovetan poznatom Orient modelu. Pogled na poklopac sata pruća informaciju, da se radi o Japan Unadjusted 17 Jewels. Mehanizam W102 je modificiran Orient 42972 kalibar.
    2001 - Wittnauer prelazi u vlasništvo Bulove. Vrednost transakcije iznosi 11,6 milina $.

    Wyler - 1924, Paul & Alfred Wyler, Basel, Švajcarska
    1927 - Paul Wyler pronalazi sistem za zaštitu sata od vibracija, koji se zasniva na dve zakrivljene elastične ručice, koje absoribraju svaki stres na Balance Wheelu. Sistem je patentiran pod nazivom Incaflex.
    1932 - Wyler lansira prvi vodoodpran sat u istoriji, kod kojeg je mineralno staklo stisnuto između ivice kućišta i uvijačenim prstenom. Jaz između osovine i kućišta je hidraulički zapečaćena. Ovaj sistem je omogućio razvoj irzade sportskih satova u globalnom smislu
    1933 - Wyler u suradnji sa italijanskim distributerom Binda registruje trgovačku marku Wyler-Vetta. Vetta je bila već postojeća trgovačka marka Binde. Razlog za ovaj postupak je bio uvođenje zakona sa strane fašističke vlasti, koji je zabranio upotrebu stranih naziva na domaćoj teritoriji. Na primer, tako je brend Perseo preko Corteberta došao do statusa dobavljača satova italijanskoj železnici, 1927 godine.
    1934 - Innocente Binda, vlasnik brenda Vetta, dodatnu popularnost satovima Wyler-Vetta osigura na takav način, da italijanska nogometna reprezentacija, svetski prvak te godine, na utakmicama nosi Wyler-Vetta satove. Istu priču ponovi 4 godine kasnije na SP u Francuskoj, kada italija uspeva, da odbrani titulu svetskog prvaka. Radi se o jedonoj od revolucionarnih marketing poteza u horologiji.
    1956 - Wyler čini izuzetno medijsko praćen test u Parizu, kada sa vrha Eiffelovog tornja na zemlju baca nekoliko svojih sportskih modela. Satovi su preživeli 300 metarski pad bez ikakvog problema.
    1966 - Wyler lansira čuveni hronografski model Lifeguard. Pokreće ga kalibar Valjoux 23.
    1993 - Wylerov distributer na tržištu Italije u celini odkupljuje brend Wyler. Proizvodnja ostaje u švajcarskom Bielu a moćnu ekipu ambasadora brenda dopunjuje sa Holiwoodskim superstarom Richard Gere-om.

    Yema - 1948, Henry Louis Belmont, Besancon, Francuska
    1948 - Henry Louis Belmont, napušta mesto tehničkog idrektora u fabrici mehanizama LIP i osniva svoju firmu pod nazivom Yema Maison Horlogerie Francaise
    1963 - Yema lansira legendarni diver Superman, prvi sat u istoriji sa bezelo, koji se mogao zaključati, sa malom kopčom na pozciji 3. Vodoodpornost je iznosila 30 ATM, sat je pokretao kalibar France Ebauches FE3611, sa 17 rubina, frekvencijom 21.600 b/h i 44 satnom rezervom rada. Sat je bio izabran za pilote francuskih oružanih snaga. Yema je svoje modele na tržitšu S.A.D tržila pod brendom Lejour.
    1966 - Yema se pridružuje opštem trendu i plasira model Yachtingraf, hronograf sa komplikacijom odbrojavanja vremena. U 5 godina proizvodnje, model su pokretali Valjoux 92, 7730, 7734, 72, 7736 i 7733 kalibri.
    Još važniji model za Yemu postaje legendarni modle Rallygraph, sportski hronograf, koji je proslavio čuveni vozač Formule 1, Mario Andretti. Prve modSpele je pokretao Valjoux 72, da bi mu se nešto kasnije pridružio i kalibar Valjoux 7734.
    1968 - Yema postaje vodeći francuski proizvođač po broju prodanih satova. Godišnja realizacija iznosi 500.000 satova, koji se prodaju u 52 države šriom sveta.
    1982 - 24.6.1982, francuski astronaut Jean-Loup Cretien na desetodnevnu svemirsku misiju sa Bajkonara nosi Yemin model Spationnaute 1, koji tako postaje prvi francuski sat u svemiru. Iste godine osnivač brenda Henry-Louis odlazi u penziju. Naslednik, sin John Belmont firmu prodaje grupaciji Matra. Godišnja realizacija Yeme iznosi odličnih 2 miliona primeraka. Ipak, John Belmont rađe prihvaća mesto izvršnog direktora kod Jager-LeCoultre, da bi u sledečoj deceniji postao jedan od članova uprave Richemont grupacije.
    1988 - Seiko od Matra group kupuje vlasništvo firme Yema ali to ni jednom ni drugom ne donosi napredak, pa francuski biznismen Lois Eric Beckensteiner odkupljuje Yemu od Seika 2004 godine.
    2009 - Nakon 4 godine razvijanja Yema predstavlja svoj prvi In House kalibar MBP 1000 sa 31 rubinom, frekvencijom 28.800 b/h i 40 satnom rezerve snage. Komplikacija - datum. Ovaj kalibar će pokretati reissue legendarnog divera Siperman.

    Zarja - 1935, Sovjetska narodna vlast, Penza, SSSR
    1935 - Sovjetske vlasti izdaju dekret, da se nekadašnja fabrika bicikla u Penzi, gradu idaljenom 625 km jugoistočno od Moskve, transformiše u fabriku satova pod nazivom Tretji Gosudarstveniji Časoviji Zavod
    1936 - Novoustanovljena fabrika sklapa ugovor sa francuskim proizvođačem kalibara LIP za kupovinu opreme i izučavanje sovjetskih časovničara
    1940 - TGČZ Penza počinje sa izradom satova za dame pod brendom Zvezda ali se ubrzo, zbog rata, preusmerava u prizvodnju ratne opreme
    1947 - TGČZ menja naziv u Zavod Penza i vraća se na proizvodnju satova Zvezda. Istovremeno prima nalog za početak proizvodnje muških satova pod Brendom Pobeda.
    1949 - Penza prestaje sa proivzodnjom satova Pobeda i preusmerava se u proizvodnju kalibara za damske satove, koji su sad za polovinu manjih od Zvezda mehanizama. Radi se o kalibru Penza 1800 i već sledeće godine produkcija prealzi broj od 1 milion primeraka.
    1962 - Mehta, brend fabrike satova Penza je najamanji masovno proizvođen sat u istoriji sa centralnom sekundarom
    1964 - Zavod Penza sve brendove, koje proizvodi (Aurora, Junost, Kometa, Lux, Lyra, Mehta, Sura, Vesna i Zvezda) udružuje pod zajednički naziv Zarja.
    1980 - Zarja započinje proizvodnju kvarc satova. Do 1980 godine je proizvela preko 100 miliona satova, od kojih je polovina bila namenjena izvozu
    1995 - Zarja razvija najtanji ruski automatski mehanizam, kalibar 2615

    Zodiac - 1882, Ariste Calame, La Locle, Švajcarska
    1924 - Zodiac lansira ultra thin džepni sat sa In House kalbirom Zodiac 1617
    1930 - Zodiac lansira model Sport Watch, hermetičko zatvoren sat, sa kućištem omotanim u kožu, koje se moglo otvarati ili zatvarati potezom jedne ruke
    1936 - Zodiac razvija In House mehanizam, kalibar Zodiac 1551 sa 8-dnevnom rezreve snage. Patentiran je sistem za zaštitu od vibracija Clip Shock Proteciton, koji u obliku slova Z obavija glavni točak i time ga štiti od stresa
    1949 - Zodiac lansira legendarni model Autographic. To je bio uz model Powermatic Jaeger-LeCoultre jedini sat na tržištu sa komplikacijom Power Reserve. Prikazivao je stanje navijenosti mehanizma. Pokretao ga je Adolph Schild automatik kalbiar AS1424N sa 17 rubina.
    1953 - Zodiac lansira svoj najprepoznatljiviji model, diver Sea Wolf. Lansiran je u isto vreme kao i Rolex Submariner i Blancpain Fifty Fathoms i uz Suba važi za prvi komericalni diver u istoriji. Prečnik 35 mm. vododopornost 20 ATM, rotirajući bezel, luminirani indeksi i pleski staklo. Pokreće ga Zodiac automatik kalibar 70-72, koji me modficiran Adolph Schild AS 1687.
    1967 - Zodiac predstavi model Aerospace GMT, za koji je karakterističan beze u dve boje u različitim kombinacijama (crna, plava, crvena, tirkizna, bordo).
    1968 - Zodiac lansira prvi švajcarski elektronski sat, model Dynotron sa Etinim mehanizmom ESA 9150. Radi se o elektronskom kontorliranom delovanju mehanizma.
    1969 - Zodiac lansira legendarni model Astrographic. Odlikuje ga takozvani Mystery Dial, kod kojeg su kazaljke nacrtane na rotirajućoj podlozi. Crvena tačka pluta po brojčaniku i odbrojava sekunde. Model pokreće automatski mehanizam Zodiac 88D, koji je jako modificiran Adolph Schild kalibar 1687. Ovaj model je predstavljao potpuni komercijalni uspeh u narednim godinama.
    1970 - Iz Zodiaca dolazi još jedan čuveni model. SST 36000. To je jedan od prvih modela na automatsko navijanje sa frekvencijom 10 Hz. SST je skraćenica za Split Second Timing. Pokreće ga Zodiac 76, modficiran Adolph Schild AS 1688 kalibar.
    1971 - Zodiac lansira diver Super Sea Wolf sa prečnikom 42,0 mm. Kućištu je dodano mineralno staklo i orange minutna kazaljka. Vodoodpornost 75 ATM, sat pokreće ETA automatik 2783. Model postaje zvaničan sat američkog vojnog postrojenja Navy Seals.
    1977 - Zodiac lansira kvarc model Astrodigit. Radi se provom LCD satu u istoriji sa certiikatom hronometra.
    1990 - Willy Gad Monnier, nekadašnji direktor financija kod Heuer-a odkupljuje pravo na brend Zodiac. U naredne dve godine se na tržitšu pojavljuju reizdaje najpopularnijih Zodiac modela.
    1993 - Willy Gad Monnier predstavlja novu liniju Zodiac satova - modele Red Dot. Kvarc i automatik modele odlikuje crvena tačka na brojčaniku sata. Najpopolarniji postaje hronograf sa Valjoux 7750 kalibrom.
    2001 - Američka grupacija Fossil postaje novi vlasnik Zodiaca. 14 godina kasnije na tržištu se pojavljuje reizdaja legendarnog modela Sea Wofl sa In House kalbirom STP 1 -11.


    Verovali ili ne, ovo je bio vrlo kratak rezime brendova, koji su imali veliku ulogu u razvoju horologije i koji nisu više prisutni ili su prisutni u vrlo promenjenom stanju, koje nije vredno pomena. Spisak onih, koji bi mogli ući u ovaj pregled je nekoliko puta duži ali sam se prilikom selekcioniranja držao kriterijuma opšte važnosti.
    Pri tome nisam posebno navodio neke od najvećih proivzođača satnih mehanizama: ETA,Valjoux, Lemania, Adolph Schild, Landeron, Venus, Unitas, Felsa, FEF, FHF, Peseux, Dubois Depraz, La Joux Perret, Ebauches Bettlach, Baumgartner, PUW, LIP, France Ebauches, Chezard, Ronda, Forster i drugi. Možda, nekom drugom prilikom.








    taunus, juke, Zagor and 5 others like this.

  8. #8
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Hvala Dejane! Baš oko Ball-a sam imao najviše nedoumica, da li da ga svrstam u ovaj spisak ili ne. Odlučio sam se za ovo drugo, jer je Ball imao super početak ali onda nisu ispunili sav taj potencial. Ne znam, kada su svi ameri sa manjim potencijalom od njih radili na svojim mehanizmima, Ball je korstio baš njivhove (Elgin, Hamilton, Waltham), da bi 1940 godine prešao na švajcarsku Aviu a kasnije na ETU. Tek 2016 formiraju prvi in house kalibar.
    Ball je po abecedi bio negde na početku i ako bi njega stavio na spisak, veruj mi, onda bi došlo još nekih 50-60 švajcarskih brendova poćevši od Armand Nicoleta, Avie, Aurore Villeret, Schwarz Etiene, preko Sultane pa sve do Zeno Watch Basel.
    eee and don Alberto like this.

  9. #9
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Hvala! Nije tajna. Radi se o hobiju, odnosno drugoj ljubavi, jer prvo mesto još od malih nogu zauzima rock'n'roll. Pink Floyd su još uvek religija, Rammstein biblija a horologija knjiga snova

    Citat mezzano kaže: Pregled poruke
    Svaka čast. Ako nije tajna, jel ti poznavanje istorije časovničarstva vezano za zanimanje ili samo hobi?

  10. #10
    Novi član
    Član od
    2.1.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Zaboravio sam sinoc spomenuti jos jedan brend koji, iako poznat medju kolekcionarima, ne dobija dovoljno paznje i kredibiliteta. Radi se o "Rado" satovima.
    Malo istorije prvo

    Pocetak istorije ovog brenda vezuje se za grad Lengnau (Svajcarska) i godinu 1917. (vise od 100 godina iskustva - malo li je ). Kompanija pocinje pod imenom "Schlup & Co.". Kao sto inace biva u svijetu satova (a i generalno u svijetu proizvodnje) i u ovom slucaju sami pocetak je veoma skroman. Braca (osnivaci) pretvorili su dio porodicne kuce u radionicu za izradu satova, ali do kraja II Svjetskog rata kompanija je postala jedan od najvecih prozivodjaca satnih mehanizama na svijetu.

    Kompanija tek u 50tima mijenja svoje ime u "Rado". Da budem tacniji prva pojava imena "Rado" vezuje se za 1957. godinu, kad se "izbacuje" njihova kolekcija "Golden Horse", koja biva dobro prihvacena medju kolekcionarima i ljubiteljima satova. Toliko dobro prihvacena, da do kraja decenije Rado biva zastupljen u 61 drzavi sirom svijeta.

    Godina 1962. i "Rado" izbacuje svoju "ikonu", po cemu su i dan danas poznati. Radi se o njihovom modelu DiaStar 1, model koji su predstavili kao prvi sat otporan na ogrebotine. Proizvode ga i dan danas sa malo izmjenjenim izgledom, kako bi se prilagodili danasnjim standardim dizajna i potrebama kupaca sirom svijeta. Jos tada (1962 godina) koristili su tvrde metale i safirno staklo, sto je bilo dosta ispred svih "normi", kako bi obezbjedili trajnost i pouzdanost njihovih proizvoda.
    U godinama koje slijede unaprijedjivali su svoj DiaStar model, dodajuci nove tehnologije, materijale i inovacije u kulturu prozivodnje satova, pomjerajuci granice kvaliteta.
    90te su bile namjenjene za eksperimentisanje sa materijalima. Tako izbacuju model "Ceramica", sat kod kojeg su kuciste i narukvica bili izradjeni od safirnog kristala i viokokvalitetne keramike (po cijoj su upotrebi bili pioniri medju prozivodjacima satova). Kasnije dolaze na red modeli od titanija (legura uglavnom), unaprijedjene keramike, itd.

    U novi milenijum ulaze, naravno, sa novitetima i novim materijalima. Istakao bih Rado V10K koji je izradjen od materijala koji ima tvrdocu i otpornost pravog dijamanta (po Mosovoj skali dijamant je najtvrdji mineral (10) ako se izostavi takozvani Hiperdijamant/ Nanokristalni. Da bi shvatili koliko je to "tvrdo" - dijamantske ostrice i zubovi se koriste za presijecanje svih vidova celicnih profila, nebitno koje crvstoce i sastava, cak se u danasnje vrijeme koriste i presijecanje zidanih zidova i zidova od armiranog betona).
    U danasnje vrijeme proizveli su liniju "True Thinline" cija je debljina od oko 5mm, sto je stvarno ocaravajuce. Takodje njihovi modeli bez krunice pocinju da se isticu na trzistu svojom inovativnoscu.

    Iako je DiaStar njihovo cudo i ponos, ja ga bas i ne gotivim previse. Tacnije da imam priliku ne bi ga nosio, ali postujem istoriju i inovaciju koja stoji iza njega. On je vise namjenjen za one ljubitelje vintage satova, malo "cudnijeg" izgleda. Ali jedan njihov model mi se jako dopada, i ako ikada budem u prilici da ga kupim necu oklijevati zasigurno. Radi se o modelu "Captain Cook", po cijem nazivu se moze zakljuciti da se radi o dajveru. To je model koji je "reinkarnacija" modela pod istim imenom iz 1962. godine. Naravno, izgled i specifikacije modela su prilagodjene modernim zahtjevima ali sustina i "vintage look" dajvera su zadrzane u potpunosti. WR na 200m, debljina od oko 12mm, zasrafljujuca kruna i sa rezervom od 80h. Pored toga posjeduje EasyClip (zamjena narukvice bez upotrebe dodatnih alata), safirno staklo i antireflektujuci premaz. Dolaze u raznim bojama i sa razlicitim narukvicama (od celicnih, koznih sve do nato), ali moj "miljenik" je definitivno ovaj zeleni na koznoj narukvici (42mm i tezi oko 90 grama):

    download.jpg

    Poznavajuci njihovi istoriju u upotrebi materijala, zasigurno se moze pretpostaviti da su svi modeli, pa i ovaj odradjeni sa najkvalitetnijim materijalima.
    Poslednja ispravka: Dejan125 (22.3.2020. u 10:50)
    popovac 76, eee, taunus and 3 others like this.

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •