Corsair wrote:
1.Da li je povoljnije i koliko naruciti online ili je moguce naci u Beogradu satove priblizne cene kao na stranim sajtovima koji se bave prodajom satova?
2.Nisam bas dobro razumeo pojam Tachymeter, naravno procitao sam opis u Terminoligiji i razumeo normalno sve sto pise, ali nije mi jasno kako sat zna koliko sam ja presao kilometara da bih on pokazao srednju brzinu za odredjeni vremenski interval? Ili ja to rucno zadajem?
3.Takodje mi nije jasno kod razlike izmedju Automatic i Quartz mehanizma, da li se automatic sat uopste ne navija (misli na rucno navijanje) ili se navijaju i jedan i drugi, a samo Kinetic satovi ne?
4.Da li ima razlike, i koja je to ako ima, kod Hronograf-a u onom koji je odvojen kao, tj. kao onaj mali sat u okviru sata i kod onog koji se prostire oko celog brojcanika? Nadam se da me razumete na sta sam mislio!
Pa da počnemo redom:

1. To zavisi od slučaja do slučaja, nekad je cena na Internetu dosta povoljnija pa čak i kada platiš transport (~50$), carinu (15%) i PDV (18%) cena bude povoljnija nego ona na našem tržištu. U nekim slučajevima se ljudi odlučuju za online kupovinu zbog toga što se određeni model sata ne može kupiti kod nas. U nekim slučajevima se dešava da je sat kod nas jeftiniji ili je razlika toliko mala da se ne isplati naručivati preko Interneta. Takođe postoji problem sa servisiranjem satova naručenih preko Interneta kao što je Dušan i spomenuo, pa i to treba imati u vidu.

2. Kada koristiš tahometar moraš imati jednu konstantu, i to je u slučaju merenja brzine pređena udaljenost koja se postavlja na 1km. To znači da ti moraš znati kada si prešao taj 1km i u tom trenutku zaustavljaš štopericu koju si startovao kada si krenuo. Ako se kazaljka zaustavi na 30 sekundi (pozicija 6 sati) vrednost koju ćeš očitati sa tahometarske skale je 120, što znači da si se kretao prosečnom brzinom od 120 km/h.

3. Prvo osnove iz terminologije:

Automatik : ovakvi satovi imaju mehanizam sata kod koga se opruga navija uz pomoć rotirajućeg tega (zamajca). Najmanjim pomeranjem sata na ruci stavlja se u pokret zamajac koji navija oprugu. Automatski satovi imaju takvo rešenje da se opruga ne može nategnuti preko mere i na taj način eventualno prekinuti.

Kvarcni satovi : su ručni satovi kod kojih je mehanizam zasnovan na kvarcnom kristalu koji oscilira. Danas se kod modernih kvarcnih satova koristi kao standardna frekfencija 32.768 Hz. Ovakve satove odlikuje mnogo veća preciznost u odnosu na automatske satove koji su pritom i dosta skuplji.

Kinetički sat (Kinetic) : satovi koji se pokreću enargijom koja se stvara pomeranjem vaše ruke na kojoj nosite sat. Ovi satovi koriste specijalnu vrstu punjivih baterija u koje se skladišti generisana energija.

Prevedeno na srpski: Kvarcni se ne navija jer koristi bateriju, automatik se navija okretanjem rotora (zamajca) usled pomeranja ruke, i ponekad imaju i mogućnost ručnog navijanja. Kinetik satovi su kao automatski samo što umesto opruge koja se nateže i skladišti energiju, on ima bateriju koja se puni usled pomeranja ruke/rotora.

4. Razlika je samo u načinu prikaza. Kod nekih modela sekunde se odbrojavaju na malom brojaču (podbrojčaniku) a na nekim velika centralna sekundara odbrojava sekunde hronografa.

Nadam se da sam pisao razumljivim jezikom.

Pozdrav,
V.S.