Nema više linka pa kontam da je ili prodat ili da je povučen iz prodaje.
Inače, reč je o Synchron Doxa Sub 300t divingstar seriji sa žutim brojčanikom, eta 2783 mehanizmom i krunicom koja je na izvlačenje a ne na šrafljenje. Cena po kojoj se sat prodavao je bila 100€ a stanje možeš videti na priloženoj slici.
Prilog 3644
E sad, ja sam se bio pošteno zagrejao da ga uzmem i pročitao sve što se moglo pročitati o žutom 300t divingstaru, postavio pitanje na par foruma pa i ono čuveno "fejk ili ne", konsultovao časovničara i par servisa koji se bave profesionalno restauracijom satova i kako je vreme odmicalo sve više i više se udaljavao od namere da uzmem sat (koji je u međuvremenu i prodat, valjda).
Od kupovine sam odustao iz nekoliko razloga.
Prvo, prodavac mi nije odgovorio na osnovna pitanja o stanju sata i mehanizma niti je bio voljan da šalje kvalitetnije slike satova koje prodaje. I ranije je imao par lepih ponuda Seiko hronografa, ali ista priča.
Drugo, svaki sat koji prodaje je "doteran" za kupce i uvek je u savršenom stanju što je meni dodatni signal za uzbunu. Na Doxi se vidi da je rađeno dosta a posebno mi je skrenuta pažnja na previše obrađenu koronu i prepolirano kućište.
Treće, konkretan model je toliko redak da, ukoliko su određeni delovi oštećeni ili neispravni (recimo korona), ne postoje rezervni delovi kojima bi se izvršio servis ili zamena. Sve što je moguće od delova nabaviti i što Doxa garantuje da ima jesu krunice i dihtunzi. Pritom, delovi sa drugih modela ne odgovaraju ovom tako da su neke franken kombinacije neizvodljive.
Četvrto, restauracija kompletnog sata u specijalizovanom servisu bi me izašla preko 500€ i to pod uslovom da je kompletan sat ispravan i da ni jedan deo nije oštećen do te mere da ga je nemoguće restaurirati. Mislim da je to cena bez servisa mehanizma koji sam svakako planirao da radim u NSu.
I na kraju, kada sam pričao sa časovničarem, čovek mi je otvoreno rekao da je sat na osnovu slike u krš stanju i da bi kupovina istog bez uvida u unutrašnjost kućišta bila kupovina mačke u džaku. Čime se opet vraćamo na tačku jedan, prodavac jednostavno nije voljan da pruži dodatne informacije ili da pošalje kvalitetne slike.
E sad, u suštini to jeste bila odlična prilika za kupovinu retkog sata koji bi nakon restauracije bio odličan kolekcionarski primerak. Međutim, imam relativno loša iskustva sa ovim domaćim online prodajama jer ljudi često napišu da je nešto ispravno ili u savršenom stanju a u stvari nije tako. Ima dosta satova koji se nalaze na tim online berzama a koje možete videti i po buvljacima kako se prodaju po upola manjoj ceni i pritom NISU u ispravnom stanju.
Ima sad tu još par stvari zbog kojih sam se na kraju ohladio od kupovine, ali ne mogu da se setim svega. Ono što sam nabrojao su neke osnovne zamerke i razlozi.
Možda i jesam propustio odličnu priliku da dođem u posed kolekcionarskog primerka ali biće i drugih prilika, verovatno i boljih od ove.
Nešto o Doxa Sub 300t divingstaru možete pročitati na priloženim linkovima...
http://www.doxa300t.com/dstarreview/vintcomp.htm
http://www.doxa300t.com/faq.htm
http://www.doxa300t.com/divingstar/dstarindex.htm
Registracija
Help

9Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi