Naravno, to što si naveo ne dovodim u pitanje jer znam da iza svake rečenice stoje sati i sati proučavanja i prikupljanja podataka. Ja sam samo dodao i ostale razloge i okrenuo fokus na jedan aspekt propadanja. S druge strane, nešto ranije sam napisao da je sasvim moguće da neki i ožive ukoliko pametno odigraju ili ukoliko se desi da kooperant koji proizvodi neki deo propadne, a oni popune tu prazninu, ako propadne neki strani konkurent, ili ako se pojavi neka praznina u tržištu koju će popuniti.
Ne znam jedino da li je moguće govoriti o nezainteresovanosti države ili naprosto o nemogućnosti da nešto urade, osim što mogu da imaju carine na stranu robu, progledaju kroz prste oko dugova ili upotrebe neke slične mere. Naime, Rusija je nasledila veliki broj raznih fabrika, bilo da govorimo o satovima, bilo o nekom drugom proizvodu, pa je bilo teško pomoći baš svima. Zatim, sovjetska industrija je bila zamišljena tako da proizvede sve što može za svoje tržište i tržište zemalja u Istočnom bloku, tako da su imali širok dijapazon proizvoda, tj. što se kaže od igle do lokomotive. Proizvodili su automobile, avione, televizore, gramofone, fotoaparate, pegle, frižidere, telefone, olovke i još mnogo toga. S druge strane, zapadna industrija je već bila navikla na to da neki segmenti privrede propadaju, ali je zahvaljujući razvoju industrije to uspela da kompenzuje kroz nova radna mesta. Ne znam koliko je poznato da su npr. Holandija ili Grčka imale izlete u proizvodnju sopstvenih automobila, ali nisu imale uspeha. Znamo šta se desilo sa gigantom kao što je Nokia, neki evropski proizvođači aviona iz UK, Francuske ili Holandije su propali, dok su se pojavili brazilski Embraer, kanadski Bombardier ili čak ruski Sukhoi Superjet, koji se prodaje i na Zapadu.
Naprosto, ruska industrija robe široke potrošnje u celini gledano nije uspela da se snađe, pri čemu sve ovo što si napisao svakako ima velikog udela. Njima svakako ostaje privreda koja nije zanemarljiva, ali jednostavno ima druge prioritete, odnosno grane gde je uspela da se pristojno snađe.
Ipak, ja i dalje gajim optimizam, jer privredne tokove je teško predvideti, a svakako da dobra ideja može da pomogne u tome.
Registracija
Help

30Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi