30Likes
-
Re: Satovi Alexander Shorokhoff
Meni se čini da ruska horlogija nije ni imala priliku da se prilagodi nekim novim vremenima, da prilagodi dizajn, usavrši neke mehanizme, otkrije nova tržišta a mislim da je tajkunizacija jedan od glavnih problema. Pa Slava je bankrotirala, zgrada je srušena a na njenom mestu su izgrađne neke nove građevine. Zvuči li to poznato? Bar nama ne treba objašnjavati kako je to kada neko kupi fabriku, uništi je sa namerom, sruši hale i na njenom zemljištu gradi poslovno-stambene komplekse zbog kojih je provobitno i kupio fabriku. Neću da tvrdim da se baš to desilo sa Slavom ali u najmanju ruku ne bih bio iznenađen. Danas posluju kineski proizvođači satova i mehanizama a u onolikoj Rusiji i bivšem SSSR-u nije bilo mesta za nekoliko ruskih proizvođača. Sumnjam.
Neke industrije moraju biti zaštićene (bar neko vreme) ne može se sve prepustiti tržištu jer uslove na tržištu diktiraju bogati, tako da fraze tržište će sve regulisati su za naivne. Švajcarska industrija satova je opstala između ostalog zbog mešanja države i zabrane da se osnivaju nove male radionice a sve sa ciljem ukrupnjavanja i sve to začinjeno bankarskim kreditima. Toliko o tome da država treba da stoji po strani i da se ne meša jer će tržište sve regulisati (da su čekali da tržište nešto reguliše, nestali bi). Ruske proizvođače satova nije imao ko da zaštiti, reorganizuje, finansira, nego su pušteni niz vodu. Ne može niko da me ubedi da mogu neke novonastale mikro internet kompanije mahom iz Kine da proizvode satove, mahom ronilačke, a da to nisu mogle ruske sa svim inžinjerima, mašinama, znanjem, mehanizmima... Smanjiti, broj zaposlenih, osavremeniti pogone (CNC mašine) radi smanjenja troškova poslovanja i poboljšanja obrade, uložiti u marketing, dizajn itd. to je trebalo uraditi i eto lepih, npr.roničakih satova za relativno mali novac. Ali za sve to je trebala podrška države a ona je izostala.
----------------------------------------
Možda smo previše skrenuli sa teme.
Poslednja ispravka: skydrummer (29.10.2017. u 17:44)
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi