Pazi ja se slazem da su marketing timovi svasta napravili i ja delim donekle tvoj stav o umecu i tehnologiji.

Mislim da se kod pomenutih brendova koliko sam uspeo istraziti satovi sastavljaju rucno i to je jedan debeli razlog zasto se i ceka i zasto toliko kosta. (a naravno da kosta i zbog maretinga i troskova same distribucije) Takodje sam misljenja da proizvodjaci mogu da skrate liste cekanja, ali ne zele, jer se time podize veca fama oko njihove trazenosti. Nije to nista novo, i nije samo kod proizvodnje satova slucaj. Sto se Kine i stancovanja tice, mislim da se u ovom cenovnom rangu to ne dogadja ali bih voleo da se uverim nekim dokazima ako je slucaj takav.

Vec sam jednom pisao, ako Apple moze da trazi 999 dolara za stalak za monitor, onda o cemu pricamo... Jedino o brendu. Tako da vlasinici ovog stalka su mi jednaki (ako ne i gori) snobovi od vlasnika Rolex-a koji ne znaju ni da podese vreme na istom.

Vezano za tehnologiju, uzmimo primer Astrona koji je ultra precizan, pionir i u istoriji a i u kasnijoj pojavi 2012... Takodje ima svoje mesto pod nebom i u ovom svetu. Imas tonu modnih satova koji kostaju nenormalno puno a ne nude ni blizu "istorije" a ni "tradicije" samog zanata. Sve se to ukrsta, odnosno prava tehnologija i prava tradicija. Ako je sa ukusom, prezivi a ako je bez ukusa, propadne.

Poslednja stvar je znanje. Treba to "znati" sastaviti i "popraviti". Prosto, da je sve to robotizovano do kraja, opet mora neko da mu udahne zivot. Isto je kao i sa krojacima lux odela, ili sa koznom galanterijom, ili sa vrhunskim kulinarstvom. Svuda ces naci marketing i svasta jos, ali samo "znanje" je to koje se prenosi i usavrsava i na kraju naplacuje tako puno...Danas mozes zaobici papir i olovku apsolutno pa ipak se prodaju one divne olovke odnosno naliv pera koja znaju da kostaju i po par stotina eura. Znaci, tehnologija svakako ima uticaja, ali ono fundametalno treba sacuvati. U vremenu krize znanja svake vrste mislim da je veoma bitno imati sacuvan svaki "zanat". Bilo koji "elektricni" prevodliac ma koliko da je dobar ne moze da zameni na pravi nacin zivog prevodica za strane jezike. Zato smatram da tehnologiji treba odati svaku pocast i podrsku, ali nikako ne treba ni za delic "nipodastavati" ono sto ljudske ruke urade pa makar bilo i veoma skupoceno.

PS: Kriza i umetnosti,muzike pa i horologije je upravo zasnovana na nerazumevanju, a i na nedostatku volje istih aktera da sebe pojasne ili predstave. S toga imamo elitisticke "cigle i cuskije" koje lete na sve strane i masu koja dok upire prstom u nebo dok lete naokolo misli da je bas ta "cigla i cuskija" ona sustina, a ne vidi da je to samo jedno drvo u sumi... vrlo cesto i cast izuzecima.