Ako otvaraš neku sličnu temu, najbolje je da kontaktiraš moderatore. Hteo sam i ja da napišem sličnu temu, ali su u međuvremenu neki diskutanti već bili nakratko započeli tu priču, pa sam odustao. Već imaš nešto u prvom linku koji je Vladas ostavio.
Što se tiče pravnog aspekta, očigledno je da se vlasnici sajtova ne drže zakona baš kao pijan plota. Tehnički gledano, ako neko napiše da prodaje skup i vredan sat za 20€, admini takvih sajtova možda čak ponekad i ne znaju šta je u pitanju. Koliko sam primetio, „običan" čovek je od poznatih proizvođača čuo za Rolex, Omegu, Schaffhausen i slično, ali koliko sam primetio, kada spomeneš Panerai, Audemars Piguet ili Breguet, gledaju belo. Bez obzira na opšte (ne)obrazovanje, tu se bar teorijski i može progledati kroz prste, premda bih da se pitam, takve krivično gonio. Naravno, neznanje ne može biti opravdanje na sudu, ali ko zna ko administrira sajtove. Naravno, podvlačim da ne branim idiote, već navodim kako mogu da se prave Englezi.
S druge strane, tamo gde otvoreno piše da je u pitanju replika, ne postoji nikakvo opravdanje za vlasnika sajta. Upravo takvi oglasi su problem - iako čak i sajtovi za oglase navode da je zabranjeno baviti se piraterijom, ne treba biti doktor nauka da bi se shvatilo da oglas formulisan kao „odlična replika", „kopija X-a ili Y-a" jeste direktno kršenje Zakona o autorskim ili srodnim pravima. Čak ni preprodavci piratskih CD-a nisu toliko blesavi da navedu da se bave piraterijom, već navode da je sve što prodaju iz kućne kolekcije. Ima preprodavaca nekih drugih predmeta koji se registruju pod više nickova ili stalno naglašavaju da je u pitanju roba iz ličnog poseda. Ovo ne važi samo za satove, već i za druge vrste robe.
Oglas za omax koji pominješ bi trebalo proslediti inspekciji. Pošto pomenuta fabrika ima sajt, trebalo mi je nekoliko sekundi da izguglam da je osnovana posle II svetskog rata, a na forumu su mi dali i linkove o istorijatu ručnih satova. To što je uradio vlasnik omaxa bi moglo da se podvede pod neko krivično delo (dovođenje u zabludu, obmanjivanje ili kako se već zove).
Kada su satovi u pitanju trebalo bi biti strog isto kao i kod piratskih filmova ili muzike. Kako sam čitao, neki lik koji je linkovao torent za Montevideo je veoma brzo završio iza rešetaka. S druge strane, isti film se nelegalno može kupiti u Knez Mihajlovoj ili kod bilo kog drugog preprodavca filmova. Biće da je ovde problem u onome što je još Orvel iskazao - sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih.
Registracija
Help

795Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

Bookmarks sajtovi