Citat Waldi kaže: Pregled poruke
Sto se gore teme tice, zaboravio sam samo da dodam da mi je cudno da recimo u celom tom stereotipu Rolex-a kao "kriminalnog" nije dosla i Omega sa James Bond pricom? Da su cak i cuvene (kako iz zovu AAA) replike postale trazena roba pre nego istinski kvalitet. Veliku ulogu imaju ambasadori. Rolex i Patek pored vrlo uljudnih, imaju i ponekog repera ili sportistu koji vuce tu hibrid populaciju, i ciji fanovi sebi uglavnom ne mogu da priuste original, i oni su velikoj meri kupci fake Rolexa. Kod nekog Vacheron-a na primer, tesko da ce se naci Jay Z kao reprezent. Vacheron je ostao svoj gigant za predsednike i premijere. Lange takodje. Dok za homage u vidu Steinharta ili koga sve vec, mislim da su tu za entuzijaste ili barem za entuzijaste u pokusaju. Svaka roba nadje kupca.
Patek nema ni jednog zvaničnog ambasadora.

Ali ima dosta tkz “influencera.”

Isti je problem s manjim brendovima kao što sam dao na primer pre nekoliko posta… hype se stvara s tim što neki influencer u odredjenoj soc. grupi utiče na odluku te grupe, i tako se stvara potražnja i hype. I diže cena robe. Zbog interneta i društvenih mreža razni influenceri imaju pristup publici i tako se veoma brzo stvara potražnja i dižu cene izabranih modela. U svetu satova taj fenomen postoji i kod manjih brendova, i skoro uvek je stvoren zahvaljujući influencera. Nije samo kod Rolexa i Pateka, i ako su ti brendovi naj poznatiji.

Zato mislim da je kolega Haifisch upravu kad tvrdi da nema smisla suditi sat i brend na osnovu toga ko u svetu voli, želi, ili nosi taj isti. Postoje mnogo bolja i više znacajna razmatranja kod nas ljubitelja, da brzo presudjivanje zasnovano na trenutnom društvenom trendu je u nekom smislu nepotrebno.