190Likes
-
Re: Hamilton, Mido ili Longines?
Eti je bilo potrebno 17 godina, da su ovaj mehanizam doveli do stepena, koji ga odlikuje danas. Bilo je čak i nešto tuđe pomoći. Girard Perregaux je naprimer povećao efikasnost namotaja smanjivanjem prečnika nosača kugličnog ležaja. Taj sistem je odmah nakon toga preuzela Omega na kalibru 2500, da bi ga ETA nešto kasnije proširila na serijskom nivou.
Silucijumaši su prisutni već 22 godine. Za razliku od 2892-A2, njihov put je išao suprotnim smerom. Od najkvalietnijih (ako baš izuzmemo prvog Ulysse Nardina), do toga da ga Swatch grupacija uvodi već u entry razred. Silicijum je samo deo mehanizma, odnosno spirala i postoji puno varijanti ETA 2892-A2 sa tom spiralom. Mehanizam sa silcijumovom spiralom je svakako na višem nivou nego onaj sa klasičnom, ako se ograničimo na serijsku proizvodnju, koju uglavnom razmatramo.
Postoje razlozi, zašto proizvođači svoje mehanizme označuju takvim specifikacijama, kao što jesu. Kao što je za ETA 2892-A2 Elabore grade worst case scenario +- 5 do +-20 s/d, tako je i COSC grade worst case scenario -4 do + 6 s/d. Realno je da će većina i jednih drugih raditi u znatno nižim odstupanjima od propisanih.
Uvek se, kada neko izađe na dan sa famozno dobrim odstupanjima, setim ličnog primera, kada je kolega sa posla vrištao na sav glas, kako njegov Seiko SKX 007 postiže dnevno odstupanje od 0,5 sekundi i da samo naivčine kupuju znatno skuplje swiss satove. Naravno, jedna od manifestacija ponosa je bila, da mi je javno nudio zamenu njegovog skx za mog suba. Kada mi se jednog dana popeo preko glave, pristao sam na ponudu. Uz uslov: on meni skx, ja njemu Sub ali da mora kupiti 15 tih legendarnih divera i da svi rade u granicama Superlative standarda (-2 do +2 s/d). Ponuda je bila velikodušna jer bi ga tih 15 skx divera koštalo nešto manje od polovine zvanične cene suba i samo trećinu njegove tadašnje tržišne cene. Ako samo jedan od njih odstupa od postavljenog uslova, onda mi vraća nazad suba a ja njemu skx.
Ehh, da. Jure je oduvek bio pametan momak. Odustao je.
Sa suprotne strane, 15 Rolexa će garantovano raditi u granicama +-2 sec/d. Naravno, onih proizvedenih nakon 2015 godine, a pre toga u klasičnim COSC standardima.
To je ta razlika. Kada se kupac odluči za kupovinu COSC sata, zna da će raditi u propisanim granicama, dok u suprotnom primeru ostaje nada da će verovatno raditi i još veći upitnik, koliko će dugo raditi u željenom odstupanju. Ipak je razlika u morati raditi i moći raditi. Sve ima svoju cenu. U horologiji je oduvek bilo tako, da je marketinška moć brenda rezultat najboljih konja, dok je pravna tržišna obligacija pojedinih kalibara, rezultat najslabijeg člana ekipe.
Poslednja ispravka: Haifisch23 (4.11.2023. u 23:19)
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi