Strana 4 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 31 do 40 od ukupno 87
Like Tree132Likes

tema: Seiko 6R15 Vs Eta 2892-A2

Hybrid View

Istaknuti član Avatar korisnika Serb
    Član od
    14.2.2012.
    Lajkovi
    3723
    Reputacioni uticaj
    190

Određen forumom Re: Seiko 6R15 Vs Eta 2892-A2

Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    To sam prevideo ( s obzirom kada sam kucao nije ni čudo ), mada nabrojao sam još neke razloge.

Ne znam zašto se u priči provlače Rusi ( kakve oni veze imaju sa bilo čim ) , nije mi najjasnije ni zašto se uvek sve pretvori u Japan ( a to je obično Seiko ) vs cele Švajcarske . Ne mislim ni da je forum postao ruski i Seiko kao što ne vidim razlog zašto bi bio švajcarski. Dok god ljudi nisu isključivi , neargumentovani,ostaršćeni, cinični, polemika ima neki smisao. Ako neko ume taksativno da nabroji zbog čega je recimo neki "dress" sat po definiciji bolji ako je u njemu 2982 a ne 6r15, odnosno zašto odmah treba isključiti 6r15 iz dalje analize, neka to učini. Ja bih baš voleo da čujem . Čovek uči dok je živ. Inače , ja ne krijem da simpatišem Seiko ( i ne samo Seiko ), kao što ne kriju ni drugi da simpatišu neke druge proizvođače, ali ne mislim da je tu nešto loše. Nije mi to ometalo rasuđivanje niti objektivnost. Čak sam do sada napisao nekoliko podužih tekstova posvećenih švajcarskim proizvođačima, a ni jedan tekst posvećen japanskim ( izuzev par kompletnih testova satova ). Dakle , zaključak bi bio, spustiti malo loptu i malo više poštovati sagovornike, onoga ko je otvorio temu i one koje stoje iza foruma.

Jos ovo i necu da pisem na ovoj temi obecavam , a moj mnogo dobar drug Joda se nece uvrediti sto njega repliciram....

Prvo hocu da kazem da 2892 etin mehanizam koji je mozda jedan od najboljih mehanizama i pravljen je za vise klase satova .... uz to on je mozda jedan (ako ne i jedini ) koji se ne pravi u standardnoj klasi....Drugo vec pominjano sve sto je napisano za njega da ne prepisujem .....6r je mehanizam koji u principu malo modifikovan u odnosu na 7s (sto ne kazem da je lose) ....tako da moze i sa te strane da se postavi pitanje zasto 6r a ne 7s mehanizam i tu ima cenovne razlike....Da se odma ogradim ja mislim da je 6r jako dobar mehanizam , ali ima seiko i bolje mehanizme ( i slazem u potpunosti ono sto je krle napisao)....Druga stvar niko od nas ovde nije konstruktor mehanizama pa da moze da ti kaze konkretno i taksativno zasto je neki mehanizam bolji od ovog drugog, ostaje nam citanje i iskustva nekih drugih ljudi koji su vise ukljuceni u ovu tematiku... Pisao sam onaj tekst o kineskim mehanizmima , to su klonovi etini , mada nisu losi i na prvi pogled su jako jako slicni , ali ja bi se opet odlucio za pravu ETU....

Jodo niko nije napisao da je bolje da uzme hamiltona , vec da je konkretno ovaj mehanizam bolji od seikovog, sto i ja mislim...Koji ce ko da uzme sat zavisi mnogo od faktora , ja prvi ne bi po defoltu uzeo neki sat samo zato sto ima "bolji" mehanizam...Kad ja uzimam sat mnogo stvari gledam (ali doduse na prvom mestu masinu koja ga pokrece)....

Zasto sam povukao pricu o rusima i japancima....Zato sto imam utisak (a mislim da nisam jedini) da kad god neko trazi savet i dobije ga u smeru japanaca ili rusa , sve je ok , a kad je swiss odma se nadju neke zamerke i mane ( opet po meni ne argumentovane , vec se sve vrti oko cene)... Kad neko trazi savet odmah znam sta ce se pisati...Tri su izbora : Stein, Seiko ili Tissot Visodate (ne kazem da su to losi predlozi ali ipak nisu to jedini satovi na svetu)....

I za kraj ne prozivam nikoga i ne zelim svadju , jednostavno se ne slazem sa nekim pisanjima generalno na forumu....I da se razumemo ja najvise u kolekciji imam bas Seika i jako ga volim.

P.S Jos jedno pitanje koja je razlika izmedju 6r i 4r mehanzma , koji je bolji...Zasto kupiti 6r kad postoji 4r mehanzam (koji meni ima kasnjenje manje od sekunde)....
    Poslednja ispravka: Serb (27.10.2013. u 19:28)

Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Dobro si to napisao.."citajuci forum"

next year at this time I'll be a millionaire

Saradnik Avatar korisnika krstin
    Član od
    18.11.2011.
    Lajkovi
    8322
    Reputacioni uticaj
    291

Zanimljiva tema, ali ne bih rekao da je poredjenje na mestu. Moze se pricati o 6R15 vs 2824, jer idu u satove slicne cenovne kategorije. Ovako mozemo napraviti i Rolex 3135 vs 6r15, pa ce Seiko pobediti zbog bolje rezerve snage i lakseg servisa

Istaknuti član Avatar korisnika Dragojlovic Darko
    Član od
    4.12.2012.
    Lajkovi
    9742
    Reputacioni uticaj
    248

Citat krstin kaže: Pregled poruke
    Zanimljiva tema, ali ne bih rekao da je poredjenje na mestu. Moze se pricati o 6R15 vs 2824, jer idu u satove slicne cenovne kategorije.
    Sa ovom Krletovom konstatacijom se slazem. Hamilton je skuplji nekih 100e, dakle nije duplo kao sto se cesto provlacilo kroz ovu temu, Hamilton ima safirno staklo kao i poklopac, dok je na seiku Hardlex i to moze da prevagne pri odlucivanju, jer Hardlex jeste dobar ali nije safir

Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Svako bi trebao da pogleda svoje postove pa bi se onda stekao utisak šta se najviše ovde preferira i preporucuje..a opet to donosi i neku odgovornost....da ja mislim da za bilo koji predlog ide Seiko ili...konstantno. Ali dobro kao sto napisa jedan član "za smrtnike"

Stariji član Avatar korisnika vlajo
    Član od
    15.6.2011.
    Lajkovi
    4905
    Reputacioni uticaj
    52

Ma gdine Branko, opušteno vozite bilo koji od ova dva mehanizma, reč je o dobrom izboru, bitno je da vam se sat sviđa i da je dobre izrade....to bi bilo zaključno. Lično bih uzeo pre Eta mehanizam, iz prostog razloga, što će npr. za 20 godina biti popravljiv, što nisam siguran za Seiko.
    "Well, it's nothing very special. Uh, try and be nice to people, avoid eating fat, read a good book every now and then, get some walking in, and try and live together in peace and harmony with people of all creeds and nations...."- Monty Python's The Meaning of Life

Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    17.9.2009.
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    181

Sacekao sam malo da se spusti prasina koja se podigla, pa cu probati i ja da se prikljucim.

Napomenucu da nisam casovnicar i da glediste baziram na satovima koje sam imao, clancima koje sam procitao i iskustvima sajdzija sa kojima sam pricao na ovu temu.

Licno mislim da su oba mehanizma odlicna ali da je 2892-A2 za nijansu ako ne i dve bolji.

2892 je nastao u 70-im godinama proslog veka, prvobitno je planiran za 18000 vph i tek naknadno mu je brzina podignuta na 28800. S' obzirom na prilicno malu debljinu (3,6mm) ispostavilo se da je ETA, kroz dosta dorada uspela da napravi izuzetno pouzdan mehanizam kome je relativno kasno nasla resenje sa efikasnijim navijanjem, kao jedinom ozbiljnijom manom. Sve u svemu - mehanizam je kasnije doradila Omega (prvo u 1120 a zatim 2500 uvodjenjem CO-Axial-a) a koristili su ga mnogi veliki proizvodjaci - Girard Perragaux, IWC da pomenem samo neke.
    Nisam primetio da je pominjano, osim sto se ispostavio (pogotovo zboh pomenute debljine) kao izuzetno pogodan za dodavanje razlicitih modula, i sama ETA je napravila izuzetnu familliju pratecih mehanizama sa razlicitim komplikacijama (2893, 2894, 2895, 2897...). Koliko sam video - casovnicari sirom sveta ga smatraju ozbiljnim konkurentom Rolex-ovom 3135 mehanizmu (imali smo vec na forumu interesantno poredjenje ovih mehanizama). Vrlo je veliki broj 2892 mehanizama koji poseduju C.O.S.C. sertifikat i casovnicari poprilicno vole da rade ovaj mehanizam (sto se ne bi reklo za podvarijante sa DD modulima ).
    Svakako preporucujem ovaj tekst, gde cete se vise upoznati sa konstrukcijom ovog odlicnog mehanizma.

S druge strane - 6r15 je nastao direktnom doradom mehanizma 7s26. Pri tom, treba imati u vidu da je Seiko svoju slavu relativno jeftinih a izuzetno izdrzljivih automatika izgradio na mehanizmu 6309 koji je pojeftinjujuci proizvodnju i uvodeci plasticne komponente zamenio nesto (pokazace se vremenom) losijim 7002 a daljim pojeftinjenjem procesa, uveden je 7s26. Vise detalja se moze naci po netu a ja preporucujem da pocnete recimo ovde. Posto mehanizam 7s26 nije posedovao funkcije zaustavjlanja sekundare (hacking) i rucnog navijanja, Seiko je prilicno mudro ali ipak "nabudzio" te funckije na 7s time prakticno razvivsi 6r15. Vise o ovome mozete videti ovde. Glavna prednost, koji su i mnogi izneli u prethodnim postovima, rezerva snage od preko 50 sati je postignuta upotrebom cuvenog Seikovog SPRON-a za feder. Ne bih se slozio s tvrdnjama da je 6r bolji jer radi na nizoj frekvenciji. Sam Seiko je vrlo dobro svestan da se bolji rezultati postizu visim frekvencijama i zato svoje perjanice drzi na lepih 28800 i 36000 vph. Takodje cu izneti rezervu spram novih ETA mehanizama na 21600 (bice vremena, pisacemo ).

Cini mi se da bi prednosti na strani 6r (veca rezerva snage, potenciajlno duzi servisni intervali) bolje lezale nekom satu alatki (mnogo bolje zvuci "tool watch") - ko je rekao Sumo, dok bi 2892 (zbog dokazano vece preciznosti i boljih dimenzija) pre isao u neki sat za odelo (jer se ionako nece cesto nositi i nece vam smetati nesto losija autonomija) ili u nekom satu za svakodnevno nosenje (gde ce do izrazaja doci preciznost).
    Poslednja ispravka: vladas (28.10.2013. u 0:22)
    tolarbo, milan zmaj, RUS and 11 others like this.
    No time to lose

Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Jesu...nisam hteo da dodam u temi gde je zapoceta ova rasprava jedan prelepi 42 mm....odlican samo sto izlazi oz okvirne cene.
    Hamilton je zaista klasa za sebe...
    Serb likes this.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

U samom Hamiltonu sve je počelo od železničkih džepnih satova a sve kao posledica brzo rastuće potrebe američkih železničkih kompanija za tačnim i pouzdanim meračima vremena. Nema potrebe tražiti po internetu, ima na forumu http://www.svetsatova.com/forum/f79/...tovi-8625.html Kao što rekoh satovi vanrednog kvaliteta , klasa za sebe ( mislim i na ostale američke železničke satove na samo Hamilton ), cenjeni, neretko skupi i traženi kolekcionarski primerci.
    Poslednja ispravka: skydrummer (28.10.2013. u 15:44)
    vladas, zare, Serb and 1 others like this.

Istaknuti član Avatar korisnika jagos
    Član od
    5.11.2009.
    Lajkovi
    5664
    Reputacioni uticaj
    55

Pa dobro nije bas ko zenith i seiko.imak su oni sami razvili automatic chronograph zenith ga prvi predstavio a seiko realnomprvi poceo da pravi i prodaje.ne želim da pitcenim firmu cak su mi njihovi modeli izuzetno lepi i povoljni ali to američko poteklo me odbija sta ću to je jače od mene.apsolutno verujem vašem sudu da je to odličan sat i sam bi rado isprobao jedan bas ih ima lepih

Tags for this Thread

Bookmarks sajtovi

Vaš status

• Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •