Prikaz rezultata 1 do 7 od ukupno 7
Like Tree25Likes
 • 20 Post By krstin
 • 3 Post By zoran funduk
 • 1 Post By HADzI DALIBOR
 • 1 Post By Shmizla

tema: Ženevski žig – važnost detalja

 1. #1
  Saradnik Avatar korisnika krstin
  Član od
  18.11.2011.
  Poruke
  1.623
  Lajkovi
  8302
  Reputacioni uticaj
  285

  Post Ženevski žig – važnost detalja

  Ženevski žig – važnost detalja-logo_poin%E7on_gen%E8ve.jpg

  6. Novembra 1886. godine država i Ženevski kanton uspostavljaju kancelariju koja će se baviti opcionalnom inspekcijom satova proizvedenih u Ženevi. Tako nastaje pojam Ženevski žig koji je i danas veoma cenjen u vrhunskoj časovničarskoj industriji. Zaista mali broj proizvođača, situiranih u Ženevi, može da kruniše svoje satove sa ovim žigom. Ukupan broj proizvođača može se izbrojati prstima jedne ruke, što je zaista garancija ekskluzivnosti.

  Ženevski žig – važnost detalja-geneva_seal.jpeg

  Do nedavno Ženesvki žig odnosio se samo na mehanizam sata, dok ostalim elementima nije posvećivana pažnja. Prethodne godine došlo je do velikih promena po ovom pitanju. Od 9. novembra 2011. godine Time Lab fondacija, zadužena za dodeljivanje žiga, odlučila je da se Ženevski žig više ne odnosi isključivo na mehanizam, već se dodeljuje kompletnim satovima.

  Nije lako dobiti Ženevski žig. Potrebno je ispuniti niz pravila koja se odnose na vizuelna i na tehnička rešenja. Radi se o dvanaest kriterijuma koji se odnose na mehanizam sata. Koliko je to teško ostvariti pokazuje i podatak da je uloženo približno 40% više rada za izradu mehanizama koji mogu da ponesu Ženevski žig. Kod Ženevskog žiga naglasak je stavljen na posvećenost detaljima i na ručni rad majstora časovničarske branše.

  Ženevski žig – važnost detalja-copie_de_certificat_.jpeg
  Sa velikim promenama prethodne godine uvedena su i tri nova kriterijuma. Odnose se na veze između mehanizma i kućišta, zatim na celokupan sat, kao i na permanentnu kontrolu – o kojima će više reči biti kasnije. Komisija koja dodeljuje Ženevski žig potpuno je nezavisna. Broji sedam članova, čiji je posao da detaljno pregledaju sve delove mehanizma, kojih može biti od 100, pa sve do više od 800.  Vacheron Constantin jedan je od nekolicine proizvođača, čiji satovi nose ovaj žig. Još 1909. godine Vacheron Constantin dobio je prvi Ženevski žig za svoj mehanizam. Tokom godina ovaj proizvođač nastojao je da dobije žig sa sve mehanizme, u čemu je nedavno i uspeo. Tako danas svi Vacheron Constantin modeli mogu da se pohvale sa Ženevskim žigom.

  Za ovog proizvođača produktivnost je uvek bila u drugom planu, dok se sva pažnja usmeravala na kvalitet. Zahvaljujući složenom proizvodnom procesu i posvećenosti savršenstvu u svakoj fazi proizvodnje, za Vacheron Constantin modele može se reći da su najbolji predstavnik Ženevskog žiga.
  Ženevski žig – važnost detalja-sneak-peek-vacheron-constantin-sihh-2012-6.jpg

  Za kraj predstavljamo zahteve koji moraju biti ispunjeni, kako bi određeni model dobio Ženevski žig.
  Sastavljanje i podešavanje mehanizma mora biti izvršeno u Ženevskom kantonu. Svaki mehanizam mora biti numerisan.

  Tehnički zahtevi:

  1. Kvalitet komponentni mehanizma mora biti u skladu sa standardima propisanim od strane Time Lab fondacije. Čelični delovi moraju imati polirane ivice i bočne strane, a svi vidljivi elementi moraju biti obrađeni i polirani. Glave šrafova moraju biti ispolirane, ili ukrašene sa kružnim šarama.

  2. Glavni delovi mehanizma moraju imati ležajeve od rubina postavljene u polirane otvore, uključujući pogonski mehanizam i zupčanik ankera. Na mostovima rubini moraju biti izdubljeni i ispolirani do polu-sjaja, a njihova ležišta moraju biti ispolirana do punog sjaja. Rubin na centralnom zupčaniku na glavnoj ploči nije neophodan.

  3. Spirala mora biti učvršćena putem kliznog poklopca sa ravnom glavnom i vratom koji pokriva usadni zavrtanj. Pokretni držači (trupci) usadnog zavrtnja su takođe dozvoljeni.

  4. Jedinstveni ili razdvojeni pokazivači (regulatori) sa sistemom zatezanja (podešavanja) su prihvatljivi, izuzev u ultra-tankim mehanizmima gde ovaj sistem nije obavezan.

  5. Regulišući sistemi sa balansom promenljivog radijusa rotacije se prihvataju pod pretpostavkom da ispunjavaju uslove navedene Članom 3. Paragraf 1.

  6. Zupčanici pogonskog mehanizma moraju imati obrađene ivice sa donje i sa gornje strane, a njihovi žljebovi moraju biti polirani. Kod župčanika tanjih od 0,15 mm, je tolerisana obrada ivice sa samo jedne strane, odnosno sa strane mosta.

  7. Površine i zupci glavastog zupčanika moraju biti polirani.

  8. Zupčanik ankera mora biti lagan. Debljina ne sme prelaziti 0.16 mm za veće prečnike i 0.13 mm za prečnike manje od 18 mm. Lice zupčanika ankera mora biti ispolirano.

  9. Ugao pomeraja poluge mora biti ograničen punim metalnim graničnim zidovima, umesto uporebom čeličnih stubića.

  10. Prihvataju se mehanizmi sa sistemom zaštite od udaraca.

  11. Zaporni i prenosni (krunični) zupčanik moraju imati propisanu odgovarajuću završnu obradu (polirani sa obradjenim ivicama)

  12. Upotreba opruga od žice nije dozvoljena.

  Ženevski žig – važnost detalja-zenevski%2520zig%2520-%2520objasnjenje%2520sa%2520slikom.jpg

  Nedavno uvedeni kriterijumi zasnivaju se na tri elementa.


  1. Veze između mehanizma i kućišta

  Svi delovi koji predstavljaju vezu između mehanizma i kućišta sata moraju biti u skladu sa nekoliko rigoroznih kriterijuma. To se odnosi na krunicu, tastere... Ovi elementi moraju funkcionisati precizno, sa lakoćom i bez ikakvih smetnji.


  2. Testiranja na sklopljenom satu

  Vodootpornost – Zavisi od samog proizvođača. Ipak obavezno je testiranje svakog sata u rasponu od 30 ATM do -0,5 ATM, što predstavlja pritisak koji sat trpi prilikom putovanja avionom. Ako određeni model nije otporan na vodu, to mora biti navedeno u sertifikatu.

  Testiranje funkcionalnosti sata – Sve funkcije i komplikacije sata moraju se detaljno testirati. Tako se na primer sat sa komplikacijom večitog kalendara podešava na 26. februar i proverava se da li će indikacija datuma ostati tačna do 1. marta. Kod satova sa hronografom testira se da li sve funkcije hronografa rade dobro (početak i zaustavljanje merenog vremena, funkcija resetovanja...)

  Preciznost – Svaki sat testira se u uslovima normalnog nošenja (koje simulira mašina) tokom sedam dana. Maksimalno dozvoljeno odstupanje za ovaj period iznosi jedan minut. Ako sat poseduje određene komplikacije, one ne smeju uticati na preciznost. Ako sat ima hronograf, hronograf funkcija testira se 24h.

  Rezerva snage – Testira se kako bi se utvrdilo da li su brojke koje proizvođač navodi ostvarljive u realnim uslovima. Sat se ostavlja u položaju sa brojčanikom na gore, a navedena rezerva snage mora biti ostvarena, ili premašena.


  3. Kontrola

  Tim iz Time Lab fondacije vrši redovne kontrole (najmanje jednom mesečno) brendova koji u svojoj ponudi imaju satove sa Ženevskim žigom. Cilj stalne kontrole je da svi proizvedeni satovi budu u skladu sa strogim kriterijumima.


  Wikipedia

  Vacheron Constantin

 2. #2
  Stariji član Avatar korisnika Zenith
  Član od
  9.1.2012.
  Lokacija
  Smederevo
  Poruke
  1.248
  Lajkovi
  2256
  Reputacioni uticaj
  51

  Određen forumom Re: Ženevski žig – važnost detalja

  Sve bitne institucije od svetskog znacaja,osim UN,EU i MMF-a se nalaze u Zenevi.
  Taj mali zig je od strasne vaznosti za reputaciju.To je vec mnogo vise od statusnog simbola.
  Dobra tema.

 3. #3
  Član
  Član od
  3.3.2012.
  Poruke
  124
  Lajkovi
  98
  Reputacioni uticaj
  9

  Određen forumom Re: Ženevski žig – važnost detalja

  hvala za ovakav tekst.
  anbeast, DrAgod and krstin like this.

 4. #4
  Istaknuti član Avatar korisnika HADzI DALIBOR
  Član od
  26.10.2009.
  Lokacija
  Doboj,R.SRPSKA
  Poruke
  4.981
  Lajkovi
  4373
  Reputacioni uticaj
  135

  Određen forumom

  Patek je uveo svoj pečat- nije mu dovoljan Ženevski! Ne znam,ovaj pečat je znak da se proizvođač potrudio oko završne obrade sata/mehanizma ali,na pamet mi padaju GO i A.Lange sa svojim kreacijama koje nemaju ovaj žig,a obrada je savršena! Kako god,povećava cijenu sata,do duše opravdano jer je ipak uložen dodatni rad(mada je to golim okom nemoguće primjetiti)!
  DrAgod likes this.

 5. #5
  Saradnik Avatar korisnika krstin
  Član od
  18.11.2011.
  Poruke
  1.623
  Lajkovi
  8302
  Reputacioni uticaj
  285

  Određen forumom Re: Ženevski žig – važnost detalja

  Po meni je to preterivanje, bez neke poente. Iskreno baš me briga da li će glave šrafića biti ukrašene kružnim šarama i slično
  Više me zanimaju neki praktični aspekti, ali dobro... Žig svakako doprinosi ekskluzivnosti.

 6. #6
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11821
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Ženevski žig – važnost detalja

  Hallmark of Geneva Part I - Vacheron Constantin

  Pogledajte i poslušajte šta oni imaju da kažu o svojoj kompaniji i Ženevskom žigu...


 7. #7
  Administrator Avatar korisnika Shmizla
  Član od
  25.2.2008.
  Lokacija
  Beograd, Srbija / Belgrade, Serbia
  Poruke
  7.360
  Lajkovi
  11821
  Reputacioni uticaj
  250

  Određen forumom Re: Ženevski žig – važnost detalja

  Kliknite za sliku za veću verziju

Ime:	poincon-geneve-web-site.jpg
Viđeno:	380
Veličina:	100,5 KB
ID:	78423


  ... 6. Novembra 1886. godine država i Ženevski kanton uspostavljaju kancelariju koja će se baviti opcionalnom inspekcijom satova proizvedenih u Ženevi. Tako nastaje pojam Ženevski žig koji je i danas veoma cenjen u vrhunskoj časovničarskoj industriji...

  Nakon 125 godina od osnivanja kancelarije koja će kontrolisati satove proizvedene u Ženevi je na Internetu "osvanuo" zvanični
  the Poinçon de Genève web sajt.

  Ukoliko vas interesuju detalji vezano za ovu tematiku posetite
  http://www.poincondegeneve.ch/

  Veliki pozz!

Slične teme

 1. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 25.8.2012., 8:24

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •