132Likes
-
Re: Seiko 6R15 Vs Eta 2892-A2
Sacekao sam malo da se spusti prasina koja se podigla, pa cu probati i ja da se prikljucim.
Napomenucu da nisam casovnicar i da glediste baziram na satovima koje sam imao, clancima koje sam procitao i iskustvima sajdzija sa kojima sam pricao na ovu temu.
Licno mislim da su oba mehanizma odlicna ali da je 2892-A2 za nijansu ako ne i dve bolji.
2892 je nastao u 70-im godinama proslog veka, prvobitno je planiran za 18000 vph i tek naknadno mu je brzina podignuta na 28800. S' obzirom na prilicno malu debljinu (3,6mm) ispostavilo se da je ETA, kroz dosta dorada uspela da napravi izuzetno pouzdan mehanizam kome je relativno kasno nasla resenje sa efikasnijim navijanjem, kao jedinom ozbiljnijom manom. Sve u svemu - mehanizam je kasnije doradila Omega (prvo u 1120 a zatim 2500 uvodjenjem CO-Axial-a) a koristili su ga mnogi veliki proizvodjaci - Girard Perragaux, IWC da pomenem samo neke.
Nisam primetio da je pominjano, osim sto se ispostavio (pogotovo zboh pomenute debljine) kao izuzetno pogodan za dodavanje razlicitih modula, i sama ETA je napravila izuzetnu familliju pratecih mehanizama sa razlicitim komplikacijama (2893, 2894, 2895, 2897...). Koliko sam video - casovnicari sirom sveta ga smatraju ozbiljnim konkurentom Rolex-ovom 3135 mehanizmu (imali smo vec na forumu interesantno poredjenje ovih mehanizama). Vrlo je veliki broj 2892 mehanizama koji poseduju C.O.S.C. sertifikat i casovnicari poprilicno vole da rade ovaj mehanizam (sto se ne bi reklo za podvarijante sa DD modulima
).
Svakako preporucujem ovaj tekst, gde cete se vise upoznati sa konstrukcijom ovog odlicnog mehanizma.
S druge strane - 6r15 je nastao direktnom doradom mehanizma 7s26. Pri tom, treba imati u vidu da je Seiko svoju slavu relativno jeftinih a izuzetno izdrzljivih automatika izgradio na mehanizmu 6309 koji je pojeftinjujuci proizvodnju i uvodeci plasticne komponente zamenio nesto (pokazace se vremenom) losijim 7002 a daljim pojeftinjenjem procesa, uveden je 7s26. Vise detalja se moze naci po netu a ja preporucujem da pocnete recimo ovde. Posto mehanizam 7s26 nije posedovao funkcije zaustavjlanja sekundare (hacking) i rucnog navijanja, Seiko je prilicno mudro ali ipak "nabudzio" te funckije na 7s time prakticno razvivsi 6r15. Vise o ovome mozete videti ovde. Glavna prednost, koji su i mnogi izneli u prethodnim postovima, rezerva snage od preko 50 sati je postignuta upotrebom cuvenog Seikovog SPRON-a za feder. Ne bih se slozio s tvrdnjama da je 6r bolji jer radi na nizoj frekvenciji. Sam Seiko je vrlo dobro svestan da se bolji rezultati postizu visim frekvencijama i zato svoje perjanice drzi na lepih 28800 i 36000 vph. Takodje cu izneti rezervu spram novih ETA mehanizama na 21600 (bice vremena, pisacemo
).
Cini mi se da bi prednosti na strani 6r (veca rezerva snage, potenciajlno duzi servisni intervali) bolje lezale nekom satu alatki (mnogo bolje zvuci "tool watch") - ko je rekao Sumo, dok bi 2892 (zbog dokazano vece preciznosti i boljih dimenzija) pre isao u neki sat za odelo (jer se ionako nece cesto nositi i nece vam smetati nesto losija autonomija) ili u nekom satu za svakodnevno nosenje (gde ce do izrazaja doci preciznost).
Poslednja ispravka: vladas (28.10.2013. u 0:22)
No time to lose

Tags for this Thread
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi