Vezano za prethodna dva posta oko mehanizama, vintage satova itd, da ne citiram sad postove:
Veoma mi je drago da neko eminentan ima takvo misljenje. Jednostavno, sto bi rekli "uze mi rec iz usta". Moje skromno misljenje se bas podudara sa iznetim stavovima...
Mehanizmi iz 60 - 70-ih su stvarno prava poslastica, i kao pouzdane masine, i za gledanje i za servis. Sve odaje utisak solidnosti, deluje nekako pozdano i "bogato"
Mnogo je primera, longines navijaci 28x, 490 (mada nije in house), automatic 29x serija, prava lepota
Omege 550, 56x, 601, pa serija 1010-12-20-30, sve su nekako lepe na oko..
Da ne pominjem da je mnogo ljudi pocelo da vezba na unitas 63xx ili 649x mehanizmima.

PO meni, jedan AS 1130 ili Felsa 750 mogu da i dan danas rade fenomenalno, rame uz rame sa novim mehanizmima...
Licno obozavam Cortebert, nikad nisam imao lose iskustvo s njima, nekako su upeglani, vidi se iskustvo u izradi...
Ako pogledamo eta 2472, meni je ona 10x lepsa od 2824.. Valjda je to ta razlika u godinama
Vintage modeli su prica za sebe, 1930 do 1950 ima toliko dobrih a malo poznatih werk-ova...
Hamilton bilo koji, Movado, Angelus, Alpina, Eterna.. Da ne nabrajam.. Uglavnom, taj osecaj da se mehanizam "sklopi sam od sebe" je fascinantan. Toliko truda je ulozeno u svaki, pa zatim ukrasi, perlage, CdG, ukrašeni zupcanici, sve u svemu, fenomenalno...
Nekako mi danasnja produkcija ne izaziva taj osecaj, ukrasavanje rotora na etama 2824-36-92 mi deluje cisto kozmeticki.
Sta znam, mozda sam subjektivan ali mislim da vecina ljubitelja satova ima taj duh blage nostalgije za zlatnim vremenima casovnicarstva, pre 1980-ih...
Cak i kvarcni mehanizmi iz 70-ih zasluzuju sav respekt, jer su u osnovi mehanicki samo pogonjeni step motorom... Omege 1330, 1430, 1336 itd, razne Ete 951, 955 itd, seiko 7a28/38 itd.. Nema plastike nesto puno...
Danas je tuzno sto dizajnerski satovi nose primat na trzistu, upravo tom koje koriste mladi...
Skoro mi se desilo, drugar jedan reče da je povoljno kupio neki sat... Michael Kors (kako li je vec pravilno?), povoljno je bilo 34K dinara, a unutra Hattori quartz, koji je u nabavci oko 20 eur!?
E sad, kad sam mu rekao da je za slicne pare mogao da kupi ozbiljan sat, nije bas najbolje razumeo.
Uglavnom, da nije tuzno bilo bi smesno...
Izvinjavam se za off-topic, bilo je jace od mene...

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk