Strana 11 od 23 PrvaPrva ... 78910111213141521 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 101 do 110 od ukupno 225
Like Tree217Likes

tema: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

  1. #101
    Član
    Član od
    16.10.2013.
    Poruke
    108
    Lajkovi
    99
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    ..anegdota sa jednom eminentnom casovnicarskom radnjom.

    Naime za casovnicarsku radnju sam saznao na forumu i nakon mnogo procitanih pohvala odlucio sam da je posetim. Poneo sam dva sata koja sam rasturio u cilju da nadjem kvar. kvarove sam pronasao ali delove nemam. Jednom satu nedostaje incabloc feder (bio polomljen) a drugom satu rubinski sfericni poklopac incabloc-a (rubinsko leziste je tu no poklopac je izgubljen davno pre mene). Kada sam zamolio ljubaznog casovnicara da mi pomogne tako sto ce mi prodati ta dva dela , dobio sam odgovor.
    Delove nije moguce pronaci , no ukoliko rasklopljene satove ostavim u radnji bice popravljeni po ceni servisa. Dakle tada je delove moguce pronaci - zanimljivo zar ne? Ponudio sam mu treci sat koji skidoh s ruke potpuno ispravan i precizan da servisira njega po punoj ceni a za ova dva da mi ipak proda delove (nisam trazio poklon) opet sam dobio zanimljiv odgovor. Rado ce mi srediti sva tri sata po punim cenama servisa. Nakon razmisljanja koje je trajalo milioniti deo sekunde sam se zahvalio na ljubaznosti i predusretljivosti i izasao iz radnje. Na zenunskom starom buvljaku sam sledece nedelje za 100 din pronasao neispravan sat koji je istovremeno imao i feder i poklopac koji su mi nedostajali te sam kompletirao oba sata. Iako sam vazduhoplovac po profesiji nakon ove posete casovnicaru aktivno razmisljam da postanem srpski casovnicar.

    Ovaj put je mozda neumesno da navodim gde sam bio i kod koga te to necu ni uraditi, no porucujem hobistima casovnicarima - cuvajte se majstora!

  2. #102
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.629
    Lajkovi
    18042
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    dakovic

    Nije to ništa ni neobično ni negativno.
    Retko koji časovničar bi izašao u susret takvom zahtevu.
    Nezgodna je tu situacija za časovničara...Šta on da radi?
    Za koliko para da ti proda deo?
    Za neke sitne pare mu se ne isplati-posle on više nema taj deo da nekome ugradi i uzme pare.
    Da ti proda za ozbiljne pare...ne ide.I on i ti znate da su to jeftine mašine.

    Rekao bih čak da se on poneo relativno pošteno-nije ti ponudio deo za skupe pare.

    Razni serviseri (iz raznih zanata) imaju taj fazon-Deo sa ugradnjom 5000 din. Samo ugradnja tvog dela-4000din. Prodaja dela-4000din.
    Poenta je da mu daš da on ugradi svoj deo
    esdy_11192 likes this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  3. #103
    Član
    Član od
    16.10.2013.
    Poruke
    108
    Lajkovi
    99
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    jasno je sve ovo sto pises kolega , no ako se sve zna u tom momentu - onda je potpuno jasno da ja necu pristati da budem odran. a da ne pricamo o tzv "kupovanju" musterije. kada se neko prvi put pojavi u tvojoj radnji a ti ako trgovac ne ostavis utisak , musterija ode negde drugo zar ne?

    moj pokojni ujak je pre tridesetak godina u drzavi irak, kupio mom ocu seiko 5. pricao je da je sat u radnji kostao 150 dolara. kada je hteo da plati te novce trgovac se cenjkao i spustio cenu za 10-20 dolara. sam sebi i ujaku je objasnio da je trgovina oblik komunikacije medju ljudima a ne obicno uzimanje para. u sledecih nekoliko godina ujak je najvise svog novca ostavio upravo kod istog trgovca. prevara ili ne, arapin je znao kako se postupa sa musterijom na duzi period.

  4. #104
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    U ovom slučaju mislim da je VladanP u pravu, jer se časovničaru to zaista ne bi isplatilo, budući da je verovatnije da će mu doći mušterija kojoj su potrebni i deo i servis, pošto je relativno malo onih koji umeju sami da servisiraju satove a da nisu časovničari. Drugo što bi časovničar mogao pomisliti jeste da će sat servisirati drugi majstor, a da će on samo prodati deo koji možda ne vredi ni 100-200 dinara. U slučaju da samo proda deo, automatski ima 'siromašnijeg' davaoca delova za mušteriju kojoj će biti potrebna puna usluga. Uostalom, slično bi se poneo i mehaničar kome bi došla mušterija sa molbom da mu samo skine filter za ulje, dok bi ostatak posla obavila mušterija, uz uslov da usluga bude jeftinija.

    Pošto ovakve radnje uglavnom paušalno plaćaju porez, časovničar u startu mora da izdvoji novac koji će platiti da porez i ostale takse, koje se ovih dana uvećavaju. Kao reper mogu da navedem cenu koju agencije paušalci plaćaju na teritoriji NBGD, a iznosi 20-30.000 dinara mesečno. Kako god okrenemo, časovničar mesečno samo za porez, penziono, struju ili vodu mora da servisira nekoliko štopera. S druge strane, više usluga će manje koštati ukoliko se plate u paketu. Jedan časovničar, možda čak i isti, za cenu servisa odradio mi je poliranje i reluminaciju, iako to nisam tražio niti pogađao cenu za to. Da li ću sada reći da sam dobro prošao i da sam dobio gratis uslugu? Na ovo pitanje neću odgovoriti sa 'da' ili 'ne', jer mislim da samo govorimo o tome kakva se usluga može dobiti za određenu sumu novca. Ovde bih mogao samo da poredim šta dobijam za X dinara od časovničara A ili od časovničara B. Prodavac na buvljaku je sasvim druga priča – bilo da je sat dobio na poklon, izvadio ga iz kontejnera, ukrao, našao ili kupio, ne može se očekivati da ima cene kao i legalno pravno lice.

    OT
    Kada već pričamo o arapskom načinu trgovanja, u pitanju je samo dobar marketing. Irački prodavac je uradio isto što i veliki lanac prodavnica koji je okačio etiketu sa natpisom 'popust'. Kod njih to ne funkcioniše tako što će objaviti na sva zvona da je cena robe snižena, već direktnim razgovorom sa mušterijom. Ako se njemu isplati da sat proda za 100$, početna cena je 150$, a šta god zaradi između ove dve cene, njemu je dobro. Ukoliko sam prodavac smakne cenu u odnosu na napisanu, mušterija će steći utisak da je povlašćena i da je dobro prošla, ali poenta je da će to uraditi svaka maloprodajna radnja. Ukratko, oni u startu računaju sa manjim profitom, ali će ga vrlo rado povećati ako mogu. Za turističke destinacije kao što su Egipat ili Tunis važi jednostavno pravilo, bar kada su u pitanju džidža-bidže koje se prodaju turistima – realna cena je oko 2/3 manja od početne. Kada sam prvi put išao u Egipat, drugar koji je turistički vodič sa iskustvom po arapskim zemljama mi je rekao jednostavnu caku – ili mu spuštaš cenu polako, pazeći da ne uvrediš prodavca i njegovu robu, ili mu odmah smakneš za 2/3 i kreneš. U drugom slučaju, prodavac će te juriti da ti proda robu, osim ako nisi preterano snizio cenu.

    Konačno, da pomenem i uslugu koju ja pružam za novac, a to je prevođenje. Iako mi klijenti uglavnom traže prevod sa jezika A na jezik B, ima i onih koji traže samo da lektorišem njihov prevod na engleski, što uvek odbijam, osim eventualno prijateljima kojima ne tražim novac. Zbog čega to radim? Zato što stranu lektorisanog teksta prevedenog na engleski ne mogu da naplatim kao da sam je lično preveo, premda u našim uslovima ovakav posao podrazumeva da se na lošem tekstu radi duže nego što bi to bilo potrebno za klasično prevođenje. Povrh toga, nekim klijentima je nemoguće objasniti da to što su živeli u inostranstvu ne znači da govore kao da su kraljica Elizabeta i da to što umeju da na engleskom kupe dva piva ne znači da mogu i da napišu stručni tekst o njegovoj proizvodnji. Rečenica tipa: „Ti meni daš dva pivo“ savršeno je razumljiva, ali je jezički potpuno neispravna. Koliko znam, i ostale kolege iz istih razloga beže od ovakve usluge k'o đavo od krsta, i to s velikim pravom.
    Poslednja ispravka: Neša (9.4.2014. u 22:35)
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  5. #105
    Član
    Član od
    16.10.2013.
    Poruke
    108
    Lajkovi
    99
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    @nesa

    u potpunosti cu se sloziti sa svim vasim navodima no moram dodati da ovaj cenjeni forum dozivljavam kao drustvo hobista i zaljubljenika u satove a ne kao forum casovnicara privrednika. Zato je i moje negodovanje opravdano.

  6. #106
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    Slažem se da je ovo odlična definicija foruma i mislim da se svi mi koji učestvujemo možemo zavati hobistima i zaljubljenicima. Isto tako, i sâm bih voleo da prođem jeftinije u sličnim slučajevima, ili kada bih se našao u istoj situaciji. cela anegdota ima i jednu poučnu stranu, a to je kako se možemo snaći u istim situacijama, tj. kako možemo nabaviti potreban deo za manje novca, zbog čega se niko ne bi bunio.

    Uz dužno poštovanje, ne bih se složio da treba kritikovati časovničara iz razloga koje sam naveo u prethodnom postu, iako i ne znam koji je u pitanju, a i meni samom bi bilo u interesu da mogu da jeftinije nabavim deo za neki sat koji ću odneti na popravku. Priznajem da trgovina jeste nezgodan posao, jer se između zarade i zadovoljstva mušterije cenom teško može naći idealna ravnoteža.
    Markoni BG and dakovic like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  7. #107
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    U principu slažem se sa Vladanom i Nešom. Malo koji a verovatno ni jedan časovničar neće prodati rezervni deo, po ceni rezervnog dela, jer ostaju bez dela koji im omogućuje naplatu cene servisa koja je sama po sebi mnogo veća. Verovatno su mogući izuzetci ako je neko česta mušterija kod određenog časovničara.
    Inače drago mi je videti kada neko ko nije časovničar ume popraviti sat. To je esencija našeg hobija.
    Poslednja ispravka: skydrummer (9.4.2014. u 23:07)

  8. #108
    Moderator Avatar korisnika Neša
    Član od
    21.1.2011.
    Lokacija
    Novi Beograd
    Poruke
    6.329
    Lajkovi
    13235
    Blogovi
    9
    Reputacioni uticaj
    602

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    ...
    Inače drago mi je videti kada neko ko nije časovničar ume popraviti sat. To je esencija našeg hobija.
    Ovaj deo posta sam greškom ispustio da kažem, ali Skydrummer govori i u moje ime. Upravo zbog toga sam i napisao ono 'uz dužno poštovanje', što zaista i mislim, a nisam ga upotrebio kao običnu frazu. Ovde je upravo i ilustrovano bogatstvo foruma, jer svako od nas je dobar u nečemu - istorijatu satova, poznavanju mehanizama, popravkama, estetskim zahvatima i slično, pa se međusobno obogaćujemo deleći saznanja i tačke gledišta.
    jagos and Markoni BG like this.
    Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.

  9. #109
    Član
    Član od
    16.10.2013.
    Poruke
    108
    Lajkovi
    99
    Reputacioni uticaj
    11

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    @skydrummer

    Satove sam voleo oduvek a forum mi je otkrio da nisu bauk. Hobi polako postaje opsednutost
    Neša, skydrummer and Markoni BG like this.

  10. #110
    Stariji član Avatar korisnika nele
    Član od
    23.2.2011.
    Lokacija
    Lazarevac
    Poruke
    534
    Lajkovi
    2222
    Reputacioni uticaj
    16

    Određen forumom Re: Iskustva sa ovlaštenim servisima i časovničarima

    Sticajem nesretnih okolnosti , ispade mi nigthawk na pod i pretade sa radom. Tnakon malo mučenja tj vibracija sekundara krene par otkucaja pa brzo stane . Nešalje mi se za novi sad,radije bih u BG odneo , pa sam u dilemi gde ? Da li neko od pominjanih časovničara radi sa citizen-om, u ovom slučaju eco drive mehanizam.
    HELP !

Slične teme

  1. Manbushijie - iskustva i kvalitet satova
    By eee in forum Kineski mehanički satovi
    Odgovora: 111
    Poslednja poruka: 11.10.2014., 21:39
  2. Citizen BK2490-52E, info i iskustva?
    By banedb in forum Citizen
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 15.10.2010., 21:56
  3. Citizen AT0860-22E, mišljenja i iskustva?!
    By Djordje Tosic in forum Pristupačni satovi
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 6.8.2010., 15:48
  4. Baterije za satove - iskustva i favoriti
    By ivourar1 in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 24.6.2010., 15:15
  5. molim kolege ako imaju iskustva sa ovim alatom da me informiraju
    By ivourar1 in forum Časovničarska radionica
    Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 28.4.2010., 13:50

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •