26Likes
-
Re: Bez komentara
Pozdrav Jure - i hvala za komentar.
Da si malo blize, rado bih te pozvao da obidjes nasu radionicu i vidis cime se bavimo :-) Seiko projekt je bila jedna zanimljiva faza. Napisan je sa ciljem da upozna kolekcionare satova sa onim sto se desava 'ispod haube' sata, da ih navede malo na razmisljanje, i na karaju , da ih zintrigira da pocnu da rastavljaju sat sami, prateci tutorijal. Tokom godina, na stotine ljudi je usplo ne samo da rastavi vec i da sklopi sat - mnogi od njih nisu imali nikakav prethodni dodir sa casovnicarstvom. Kad se jave sa 'proradio je' onda mi to uvek bude drago. No tutorijal je bio narocito cenjen od strane casovnicara iz da tako kazem zemalja 'treceg sveta' koji nisu nikada imali prilike da se upuste u tematiku na nekom profesionalnom nivou. Drago mi je da se tebi svideo takodje.
Poslednjih nekoliko godina cilj mi je prvenstveno da okupim tim mladih ljudi koji zele da uce i rade. Nema nista lepse nego prenosti casovnicarsko znanje na klince: G (24) S(22) Josh moj sin je takodje 22, B (19) A(25) C (19) J(23). Prosek godina tima je ispod 22. To su mladi i ambiciozni ljudi koji su vec u stanju da koriste kompleksne CNC masine ali i da rucno doradjuju delove. Neki ultimatni cilj je in-house kalibar ali ne zelimo da zurimo. Taj kalibar ce biti rezultat naseg vlastitog znanja i sposobnosti da ovladamo procesima - od merenja, zatim izrade alata, preko izrade cilindricnih delova, glodanja, izrade zupcanika itd. Narociti akcent je stavljen bas na fundamentalne aktivnosti 1. razvoja procesa i 2. izrada alata. Deo (komponenta) za sat je onda jednostavno rezultat aktivnosti, a ne imitiranje neceg sto su napravili svajcarci ili nemci.
Evo na kratko samo jedno vrlo fundamentalano 'dostignuce': juce smo objavili jos jedan kratki video na instagramu gde pokazujemo da nakon obrade trikompozitne legure titanijuma na plocici duzine 45mm odstupanje od perfektne 'visine' (flatness) je ispod 1 mikrona. Takve objave su prvenstveno interesantne za nase kolege mashiniste, a ne cak ni za casovnicare jer je ta tematika za njih manje bitna (i totalno nebitna za vlasnike satova) . No sposbnost obrade metala sa ovakvom preciznoscu je nesto sto je za nas fundamentano da bi isli dalje i dokaz da smo na pravom putu.
Mozes to pogledati na https://www.instagram.com/nicholashackowatch/
Na kraju, jos jedan 'novost' od juce : prva generacija srafova za satove napravljena od titanijuma, nakon poliranja i anodizacije. Za razliku od celika, titanijum je laksi, otporan na koroziju i moze da se 'oboji' skoro u bilo koju boju. Ekskluzivno za svet satova :-)

Srdacan pozdrav Jure i sve najboje za tebe i tvoje,
Nikola
Poslednja ispravka: NickH (22.5.2020. u 23:34)
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi