Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 21
Like Tree60Likes

tema: Zaboravljeni heroji

  1. #11
    Član Avatar korisnika Oyster Prince
    Član od
    8.8.2018.
    Lokacija
    Belgrade, born&bred
    Poruke
    201
    Lajkovi
    802
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Ne znam baš koliko je Universal "zaboravljen" imajući u vidu ovaj bandwagon koji nastao pre par godina. Ne postoji bloger, instagram hobista, ili neki treći entitet koji nas nije bombardovao slikama 21308


    .
    Dejan125 likes this.

  2. #12
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Dejane s obzirom da ti je interesantan Rado, mozda ti bude zanimljiv ovaj tekst RADO - inovativnost, kvalitet, dizajn
    S obzirom da volis Ball mozda ti i ovaj tekst bude zanimljiv. Američki železnički satovi Tekst se bavi samo zelznickim satovima ali i to je deo istorije. I to one najslavnije.

    U principu koga interesuju starovremenski satovi, proizvodjaci koji su nestali a ostavili su trag, i mnoge druge interesantne teme neka pregleda ovu temu Najbolje, najkvalitetnije poruke na forumu Svet Satova!
    Poslednja ispravka: skydrummer (22.3.2020. u 15:19)
    popovac 76 and Dejan125 like this.

  3. #13
    Novi član
    Član od
    2.1.2020.
    Poruke
    26
    Lajkovi
    129
    Reputacioni uticaj
    0

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Citat skydrummer kaže: Pregled poruke
    Dejane s obzirom da ti je interesantan Rado, mozda ti bude zanimljiv ovaj tekst RADO - inovativnost, kvalitet, dizajn
    S obzirom da volis Ball mozda ti i ovaj tekst bude zanimljiv. Američki železnički satovi Tekst se bavi samo zelznickim satovima ali i to je deo istorije. I to one najslavnije.

    U principu koga interesuju starovremenski satovi, proizvodjaci koji su nestali a ostavili su trag, i mnoge druge interesantne teme neka pregleda ovu temu Najbolje, najkvalitetnije poruke na forumu Svet Satova!
    Nisam znao da imaju tekstovi o ovim satovima već na forumu ! Svaka čast za trud oko njih, objašnjeno sve kako treba, profesionalno !

    Što se tiče satova, od obe kompanije (Ball i Rado) jedino me interesuje i želio bi da imam Captain Cook, ostale cijenim radi istorije koju nose sa sobom.
    Ball kao kompanija mi je zanimljiva radi Webb C. Ball-a i njegovog uređenja jednog velikog sistema kao što su željeznice i postavljalja RR standarda mnogo mnogo prije svih standarda koji i dan danas postoje.
    A Rado mi je zanimljiv radi upotreba materijala, koji su neuobičajeni za proizvodnju satova (građevinski sam inženjer i materijali su nekako moj posao pa me to zaintrigiralo )

    Hvala na ovim tekstovima i još jednom svaka čast za pisanje.
    skydrummer likes this.

  4. #14
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Takodje, one koje interesuju starovremenski satovi (a sve propraceno lepim fotografijama) neka pogledaju ove dve teme:
    Walter - moji satovi
    Iggy Tee Space Age Kolekcija u pocetku je rasprava kasnije ide ono glavno.

  5. #15
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Rado nisam uključio u ovaj spisak, jer je brend još uvek živ - zapravo, itekako živ. I meni je Captain Cook najdraži Rado sat. Teško je verovati, da je u 6 godina, koliko je trajala proizvodnja prodana tek u nešto više od 8.000 komada. Valjda će biti pravde, pa će reissue popraviti ovu deviaciju.

    Što se tiče Universala - današnji Universal je nekoliko svetlosnih godina daleko od nekadašnjeg Universala. Nešto slično kao i Roamer. Zato se našao na ovom spisku.

    Iinače, ova lista je apsolutno subjektivna i oni koji su malo bolje upoznati sa istorijom shvatiće, da je nemoguće podvući čistu granicu, gde je neko bio nekada a gde sada.
    Ima tu brendova koje nisam pomenuo a mogli su se naći: Adolphe MIchel, Aerowatch, Alpha Watch co., Amida, Aquadive, Arcadia, Aristo, Armand Nicolet, Arbu, Arctos, Armda, Arola, možda čak i Arnold & Son, Arogno, Avia, Aureole, Auricoste, Aurore Villeret, BWC, Ball, Basis, Bedat, Berna, Breil, Buser, C.H Wolf, CWC, Camy, Carl F. Bucherer, Catorex, Cauny, Chaumet, Cimier, Clerc, Colgor, Consul, Cornavin, Curvoisier, Cupillard, Delbana, Delma, Derby, Dodane, Dreffa, Dreifuss, Dubois, Eiger, Epos, Ermano, Ernest Borel, Etna, Falcon, Fludo, Framont, G. Gagnebin, Gigandet, Gottlieb Weber, Grovana, Gubelin, Harman, Hebdomas, Helbros, Helios, Henry Williamson, Herodia, Hudson, Jardur, Jowissa, Jules Jurgensen, Julius Assman, Lavina, Lebois, Levrette, Louis Goering, Lucien Piccard, Lunesa, Luxor, Marc Favre, Mardon, Meister Anker, Milus, Mondaine, Mondia, Mortima, Mulco, Nobelux, Nomex, Omnia, Optima, Orion, Orloff, Perseo, Phenix, Philip Watch, Precista, RSW, Racine, Reconvilier, Richelilu, Rodania, Rotary, Schwarz Etienne, Sector, Sindaco, Sultana, Technos, Tegra, Telda, Timor, Titoni, Tressa, Tourist, Triumph, Urech, Wempe, White Star, Zeno Watch Basel, Zentra, ZIM, Zlatoust .
    Svi oni bi zaslužili, da se nađu na spisku, jer svaki od njih ima neku priču te jedan ili više legendarnih modela ili u najmanju ruku, neki model od kojeg zastaje dah,. Zamislite, kakva bi bila dužina takovg teksta, pogotovo uz činjenicu, da sam dodao još pre pomenute proizvođače mahanizama. Još, da je bilo vremena, da postavim slike tih manje poznatih legendarnih modela. Onda bi to bila knjiga a ne post. Svakako preooručujem onima, kojima će možda tema biti zanimljiva, da paralelno sa čitanjem, na netu potraže slike tih satova. Uhhh, kao ona iz Doma za vešanje: Apsolutno romantično. Na kraju sam se odlučio po kriteriju opšteg značaja za istoriju horologije. Samostalni rad, napredak, In House, doprinos časovričarstvu. Naprimer, Ball je više dao američkim železnicama nego kupcima satova kasnije.

    Sa suprotne strane nije se bilo lako odlučiti, koji su heroji još i danas žvii u punom ili nešto manjem sjaju i da li ga izostaviti sa spiska ili ga dati na njega. Takav je na primer bio Ball, koji nije ušao na spisak ili Stowa, koja je ušla a mogla je izostati. Ipak, opredelio sam se za Stowine stare dane, mada i danas ovaj brend još uvek diše punim plućima. Ili Chronoswiss, Eberhard, Eterna. Slična dilema je bila i oko Baume & Mericer, Glycine, Invicta, Piaget, Zodiac itd.

    Ovo je spisak heroja, koji su i danas prisutni i ijoš uvek nekadašnju ili sličnu moć (svako u svojem razredu) i zato nisu ušli na spisak onih sa odrezanim krilima, o kojima sam pisao:
    A. Lange & Sohne, Alpina, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Bell & Ross, Blancpain, Breguet, Breitling, Bremont (uslovno), Bulgari, Bulova, Candino, Cartier, Certina, Christiaan Van Der Klaauw, Christopher Ward, Chopard, Citizen, Dornbluth & Sohn, Damasko, Edox, Fortis, Franck Muller, Frederiqe Constant, Girard Perregaux, Glashutte Original, Glycine, Hamilton, Hublot, Invicta, IWC, Jacques Etoile, Jaeger-LeCoultre, Jean Richard, Junghans, Longines, Louis Erard, Maurice Lacroix, Meistersinger, Mido, Montblanc, Muhle Glashutte, Nivrel, Nomos, Omega, Orient, Oris, Panerai, Parmigiani, Patek Philippe, Paul Picot, Perrelet, Pequignet, Rado, Raymond Weil, Richard MIlle, Rolex, Sea-Gull, Seiko, Sinn, Tag Heuer, Timex, Tissot, Tudor, Ulysse Nardin, Union Glashutte, Vacheron Constantin, Vostok i Zenith.

    Svi koji žele, da nešto dodaju, daju neku primedbu ako mi je nešto promaklo....dobrodošli!

    Na kraju ponavljam. Radi se o subjektivnom i apsolutno ličnom kriterijumu. Skoro je nemoguće postaviti rigorozne kriterijume za svrstavanje ili izostavljanje nekog brenda iz sadržaja. Nešto slično, kao kad bi birali najbolji sat svih vremena. Ja, naprimer ne bih nikada uzimao samo tehničke specifikacije. Jer, ako bih samo to postavio, kao kriterijum, izbor bi bio lak. Nešto od Pateka. Ali, kad pomislim, u kakvu dilemu bi ušao, noseći takav sat na ruci i sa pogledom na komarca na drugoj ruci. Brzim zamahom bih nepoželjnog gosta poslao u večna lovišta, ali šta bi se desilo na toj finoj i maksimalno podešenoj mehaniki u satu? Ubijanjem komarca se može ostati bez novog Batmana ili GMT, uzevši u obzir cenu servisa i popravku kvara na takvom satu.
    Mnogi bi izabrali Richard Mille. Istina je, da Rafael Nadal kao sumanut udara satima i danima lopticu sa tim satom na ruci ali dali tih 17 grama, koliko je težak taj mehanizam, zaista sve to izdržava bez posledica jer nam Rafa posle meča ili turnira nikada nije pokazao, koliko je tačno sati. Nema baš mnogo ljudi, koji bi dali 550.000 € za takav sat i pokušali, da imitiraju Nadala, pa da nam kažu iz prve ruke.
    Zato bih uvek kao kriterijum dodao i opciju praktičnosti odnosno svakodnevne upotrebe, fleksibilnosti nošenja, odnos uloženo/dobijeno, uticaj na opštu i ne samo na top horologiju i slično. Da, baš zato je Džimi Hendriks najbolji gitarista svih vremena i ima određenu prednost pred akrobarskim tehničarima tipa Joe Satriani ili Steve Vai. Da ne pominjem Richija Blackmoora, Jimmy Page-a ili Clatpona. Ali opet, za mene je najbolji svih vremena David Gilmour, jer nema toga heroja na gitari, koje može onako odsvirati solo deonicu, kao što je on u Comfortably Numb ili Shine on you Crazy Diamond. Tako je i sa satovima. Pa zato mi u takvom slučaju uvek pada na pamet Grand Seiko, pardon Rolex Submariner. Ali kada jednog dana dobijem poziv, da me kod retailiera čeka Daytona, moraću, da ga žrtvujem. Tako je i sa ovim spiskom. Mnogi od heroja su mrtvi ali spisak je živ i zato ako neko ima želju da nešto doda ili oduzme, toliko još bolje.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (22.3.2020. u 16:14)
    eee, chuck and don Alberto like this.

  6. #16
    Stariji član
    Član od
    13.9.2011.
    Lokacija
    Zrenjanin
    Poruke
    986
    Lajkovi
    4298
    Reputacioni uticaj
    27

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Sta reci, svaka cast na tekstu sa uzivanjem sam citao
    Haifisch23 likes this.

  7. #17
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.586
    Lajkovi
    5189
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    U tvom tekstu sam našao i Marvil, proizvođača o kome ništa ne znam. A dobio sam u nasledstvo džepni Marvil sat sa gravurom tusrke željeznice na poleđini.

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
    Haifisch23 likes this.

  8. #18
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Hvala na čitanju Juke i Barone!
    Da, Marvin je zaista veliko ime. Već u počteku dvadesetih godina prošlog veka su prodavali u 70 zemalja širom sveta a do polovine prošlog veka su prodali preko 7 miliona visoko kvalitetnih satova, što je za to vreme bila enormna količina.

  9. #19
    Stariji član Avatar korisnika Baron
    Član od
    19.3.2009.
    Lokacija
    Podgorica
    Poruke
    1.586
    Lajkovi
    5189
    Reputacioni uticaj
    23

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Hvala na čitanju Juke i Barone!
    Da, Marvin je zaista veliko ime. Već u počteku dvadesetih godina prošlog veka su prodavali u 70 zemalja širom sveta a do polovine prošlog veka su prodali preko 7 miliona visoko kvalitetnih satova, što je za to vreme bila enormna količina.
    A šta je sa Golanom, imaš li za tu marku kakve informacije?

    Послато са SM-G960F помоћу Тапатока

  10. #20
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.892
    Lajkovi
    13121
    Reputacioni uticaj
    390

    Određen forumom Re: Zaboravljeni heroji

    Golana dolazi iz švajcarskog Biela (nemački: Bienne) od 1960 godine. Radi se o manifakturi, koja je kupovala ebauchee mehanizme od ostalih švajcarskih proizvođača i ugrađivale u vlastite satove.
    Reč je o mikrobrendu, koji je bio baš toliko dovoljno mali, da je uspeo preživeti kvarčnu krizu, pre svega zahvaljujoći solidnoj reputaciji na azijskom tržištu, gde su pre svega dobro stajali u Indiji.
    Njihov zenit realizacije su bili kvarčni satovi u '80 i '90.
    Ipak, njihov najpoznatiji model je Racing Chronograph iz 1973 sa Valjoux 7734.
    Baron likes this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •