Powermatic predstavlja novi pristup u horologiji, koji po mojem skromnom mišljenju, nije najbolji. Mislim, da bi proizvođači morali da rade na obrazovanju svojih kupaca a ne samo, da u nižim troškovima traže što veći profit. Samo na takav način se na dugi rok, stvara ogromna baza kupaca, među kojima je mnogo onih, kojima neće biti žao više puta otvoriti novčanik i poseći za kvalitetnim satom. Nije sve u marketiškom bombardovanju preko modernih medija nego je puno tuga i u međusobnom prenošenju iskustava među ljudima, posebno među različitim generacijama. Baš na ovome je švajcrska horologija izgradila reputaciju i prestiž, koji daj taj osećaj: kupio sam nešto skupo ali znam, da je nadprosečno i dugovečno. Juriti za kupicma, kojima je svejedno šta nose u satu, istovremeno znači, da prodaješ samo trenutno a ne na duži rok. Jer jurnjava te jednog dana umori i počinješ da zaostaješ, pa te prestignu drugi. Tu je Swatch grupacija pogrešlla, jer ovo što rade sa powermaticima na neki način ruši osnovno načelo švajcarskog časovničarskog pristupa - kvalitet u ruku sa tradicijom. Sada taj standard Swiss Made ispod naziva Powermatic izgleda jeftino i instantno. Teško je takav sat svesno usvojiti, kada znašu, da mu kroz nekoliko godina sledi potpuna zamena unutrašnjosti. Čak sam i sam, na neki način upao u klopku, pa sam u prošlom postu u temu uključio Lemaniu 5100. To je ipak bio popravljiv mehanizam, kod kojeg su menjali samo plastične delove prilikom servisa ali je osnova mehanizma ipak ostajala u satu. Daleko je to od modernog Powermatica.
Ali ok, to je samo moj pogled i ne znači, da je pravi.

Nisam te najbolje razumeo, da je bolje uzeti sat sa kvarčnim mehanizmom nego sa Powermaticom. Ako se jedan i drugi osuđeni na transplataciju, onda je bolje imati automatic. Osim toga, sa Powermaticom taj interval sa servisom od 5-6 godina više ne važi. Nosiš, dok se ne pokvari a onda ga menjaš, kao i kvarc. Koja je ovo beda, kada su "mehanika" i kvarc na istom levelu. Mada sam veliki poštovalac Nicolasa G. Huyeka, ovo mu baš nije trebalo.
Što se tiče servisa klasične mehanike. Ako se sat nosi svakodnevno, onda je preporučljivo praviti servis na nekih 5 do 6 godina, ako ne zbog drugog onda zbog podmazivanja. Mada se i ovo pravilo polako narušava. Rolex je čak zvanično obelodanio, da se servis na njihovim satovima može praviti tek nakon osam ili devet godina nošenja.
Obično na servisu sat postave na aparate, gde naprave ekg pa onda sami savetuju, da li mu je potreban servis ili se može još par godina pričekati sa njim.