Strana 49 od 54 PrvaPrva ... 39454647484950515253 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 481 do 490 od ukupno 539
Like Tree319Likes

tema: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

  1. #481
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    U oba sata su mehanizmi sa plastičnim komponentama.

    Što se ovoga sa plastikom tiče, to je stvar lične percepcije. Nekome plastika smeta, posebno u mehaničkim satovima, nekome ne. I legendarna Lemania 5100 je bila prepuna plastike, pa je dobro i pouzdano radila. Svakako spada u Top automatske hronografske mehanizme.
    Što se tiče Powermatica od Certine i Tissota, sada teče šesta godina od njihovog pojavljivanja i nema nekih većih primedbi. Rade dobro i bez nekih posebnih kvarova. Stvar je u tome, što se mehanizam prilikom servisa kompletno menja novim, jer plastični delovi se ne popravljaju nego menjaju. Servis zato nije ništa skuplji, jer su to jeftini mehanizmi u komparaciji sa klasičnim mehaničkim pokretačima. Radi se o tome, da plastika narušava deo draži kod mehanike, koja se odnosi na održavanje i dugovečno trajanje onoga što si dobio na početku. Ovde toga nema ali ako nisi osetljiv na to i ako ti se neki model sviđa, ne vidim problema, da bi tražio nešto drugo.
    Takav sat kod tradicionlanih ljubitelja nikada neće naići na posebno poštovanje, ali bitan je jedino tvoj osećaj.
    Što se tiče istorije Tissota i Certine, ona ide u manju ruku u prilog prvog ali nije to neka izrazita razlika. Tissot je uvek bio popularniji u opštem pogledu. Prvo poluvreme, kada je bio Tissot inovativan i prodoran donosi prednost u odnosu na Certinu. Ali ulaskom u SSIH grupaciju zajedno sa Omegom i Lemaniom uspavljuje Tissot u pogledu vlastitog razvoja, jer odjednom ima pristup velikoj bazi vrhunskih kalibara. Ipak, on je uvek imao sporednu ulogu naspram Omege, što je logično. Ako se kod mora satova pogledaju mehanizmi kod jednih i drugih, može se primetiiti, da isti mehanizam kod Omege ima pozlatu na finišu, dok je kod Tissota, klasičan, bez većih ukrašavanja.
    Na drugoj strani je Certina morala sama, da traži svoje mesto pod suncem, pa su njihovi mehanizmi pod nazivom Kurt Freres do početka '60 godina vrlo poštovani i masovno odobravani.
    Ukratko, Tissot je uvek bio popularniji ali to ne znači, da je bio toliko bolji u odnosu na Certinu. Oba brenda imaju značajnu ulogu u ovom segmentu. Evo, čak i danas u Swatch grupi, taj odnos je vrlo sličan. Tissot je zvučniji i za nijansu otmeniji, dok Certina više osvaja one sa sportskim srcem i dušom.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (22.3.2020. u 21:50)
    BucaJr., piksi and Misa NS like this.

  2. #482
    Član Avatar korisnika mezzano
    Član od
    4.1.2013.
    Lokacija
    Leskovac
    Poruke
    290
    Lajkovi
    889
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Hm... Sad si me naveo na razmišljanje. Sviđaju mi se Certina DS Day Date, i Certina DS PH200M, dok mi se Tissot PRS516 isto sviđa, ali malo manje. Ne smeta mi ta plastika, ali bi mi smetalo da nakon 4-5 godina korišćenja (odnosno na svakih 4-5 godina) nosim sat u servis i da menjaju ceo mehanizam. Gde je tu onda ono "mehanički satovi traju mnogo duže od kvarcnih"... ? Onda, kad bolje razmislim, bolje da uzmem neki sat sa kvarcnim mehanizmom, nego sa "Powermatic 80" mehanizmom i ida ga menjam na svakih 5 godina.
    I kad smo kod servisa, da li se on podrazumeva na tih 4-5 godina (kako sam čitao ovde na forumu), ili se on radi kada sat počne da pokazuje neke znakove lošeg rada?

  3. #483
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.648
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Ne verujem da će menjati ceo mehanizam, već samo taj deo ako bude bilo potrebe .

    I sam imam Powermatic 80, sat mi se baš svideo tako da mi ovaj deo nije predstavljao problem.

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
    bokanegra likes this.

  4. #484
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Powermatic predstavlja novi pristup u horologiji, koji po mojem skromnom mišljenju, nije najbolji. Mislim, da bi proizvođači morali da rade na obrazovanju svojih kupaca a ne samo, da u nižim troškovima traže što veći profit. Samo na takav način se na dugi rok, stvara ogromna baza kupaca, među kojima je mnogo onih, kojima neće biti žao više puta otvoriti novčanik i poseći za kvalitetnim satom. Nije sve u marketiškom bombardovanju preko modernih medija nego je puno tuga i u međusobnom prenošenju iskustava među ljudima, posebno među različitim generacijama. Baš na ovome je švajcrska horologija izgradila reputaciju i prestiž, koji daj taj osećaj: kupio sam nešto skupo ali znam, da je nadprosečno i dugovečno. Juriti za kupicma, kojima je svejedno šta nose u satu, istovremeno znači, da prodaješ samo trenutno a ne na duži rok. Jer jurnjava te jednog dana umori i počinješ da zaostaješ, pa te prestignu drugi. Tu je Swatch grupacija pogrešlla, jer ovo što rade sa powermaticima na neki način ruši osnovno načelo švajcarskog časovničarskog pristupa - kvalitet u ruku sa tradicijom. Sada taj standard Swiss Made ispod naziva Powermatic izgleda jeftino i instantno. Teško je takav sat svesno usvojiti, kada znašu, da mu kroz nekoliko godina sledi potpuna zamena unutrašnjosti. Čak sam i sam, na neki način upao u klopku, pa sam u prošlom postu u temu uključio Lemaniu 5100. To je ipak bio popravljiv mehanizam, kod kojeg su menjali samo plastične delove prilikom servisa ali je osnova mehanizma ipak ostajala u satu. Daleko je to od modernog Powermatica.
    Ali ok, to je samo moj pogled i ne znači, da je pravi.

    Nisam te najbolje razumeo, da je bolje uzeti sat sa kvarčnim mehanizmom nego sa Powermaticom. Ako se jedan i drugi osuđeni na transplataciju, onda je bolje imati automatic. Osim toga, sa Powermaticom taj interval sa servisom od 5-6 godina više ne važi. Nosiš, dok se ne pokvari a onda ga menjaš, kao i kvarc. Koja je ovo beda, kada su "mehanika" i kvarc na istom levelu. Mada sam veliki poštovalac Nicolasa G. Huyeka, ovo mu baš nije trebalo.
    Što se tiče servisa klasične mehanike. Ako se sat nosi svakodnevno, onda je preporučljivo praviti servis na nekih 5 do 6 godina, ako ne zbog drugog onda zbog podmazivanja. Mada se i ovo pravilo polako narušava. Rolex je čak zvanično obelodanio, da se servis na njihovim satovima može praviti tek nakon osam ili devet godina nošenja.
    Obično na servisu sat postave na aparate, gde naprave ekg pa onda sami savetuju, da li mu je potreban servis ili se može još par godina pričekati sa njim.

  5. #485
    VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Poruke
    7.052
    Lajkovi
    30924
    Reputacioni uticaj
    983

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Upotreba plastike za izradu vitalnih delova mehanizma kao sto je zaprecni sklop je degradacija kvaliteta. Ujedno je vezano za maksimiziranje prihoda od postprodajnih usluga jer su potrosaci prinudjeni da sat nose u ovlasceni servis. Takodje, to je jos jedan udarac nezavisnim casovnicarima koji nece imati pristup tim mehanizmima kao ni delovima. Cak i kada bi se menjao plasticni zaprecni sklop to bi se radilo u ovlascenim servisima. Dakle, jednim potezom resavaju vise problema. Daleko od toga da podrzavam navedeno.
    Za kraj, ubija se sustina mehanickog sata kao necega sto je dugovecno i popravljivo.
    Poslednja ispravka: skydrummer (23.3.2020. u 10:19)

  6. #486
    Član Avatar korisnika mezzano
    Član od
    4.1.2013.
    Lokacija
    Leskovac
    Poruke
    290
    Lajkovi
    889
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Nisam te najbolje razumeo, da je bolje uzeti sat sa kvarčnim mehanizmom nego sa Powermaticom. Ako se jedan i drugi osuđeni na transplataciju, onda je bolje imati automatic. Osim toga, sa Powermaticom taj interval sa servisom od 5-6 godina više ne važi. Nosiš, dok se ne pokvari a onda ga menjaš, kao i kvarc.
    Vodim se logikom da je, sa istim/sličnim kućištem, kvarc jeftiniji od automatika. A ako automatik nema tu prednost "dugovečnosti", onda računam da mi je bolje da kupim kvarc. Prva asocijacija na automatik sat je da taj sat može trajati decenijama, a kad se pokvari da se može popravljati. S druge strane, znam da i kvarc može trajati decenijama, ali s druge strane nema popravke, nego je rešenje kupovina novog (sata/mehanizma). Međutm, po tvojim rečima, suštinska razlika između kvarca i powermatic 80 mehanizma je ta što kvarc ima bateriju, powermatic nema, odnosno navija se ručno ili automatski, i razlika u kretanju sekundare. Kad se pokvare, jeftinije je zameniti ceo mehanizam nego popravljati.

    Kad smo počeli temu mehanizama, kakav je Seiko 4R36, što se tiče kvaliteta izrade i dugotrajnosti/mogućnosti popravki? Pitam, jer mi je u neki širi izbor ušao Seiko SRPC25k? Nisam ga video uživo, pa ne znam da li bi mi odgovarao na zglobu. Na slikama i video snimcima mi izgleda lepo.
    Casio AW80-1AW | Seiko SNKS09K1 | Casio W800-H | Seiko SPC131P1
    | Orient Ray II | Citizen BM7390-14E | Citizen NJ0100-11E | Casio MTP-1381L-7AVDF |

  7. #487
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.648
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Slažem se sa kolegom @Haifisch23 da je krajnji cilj onemogućiti nezavisne časovničare da poprave/servisiraju ovaj mehanizam ali ne smatram da će na redovnom servisu zameniti ceo mehanizam (npr, svakih 5 godina) Ili da će u slučaju kvara takođe zameniti ceo mehanizam.

    Na yt ima par klipova koji pokazuju ovaj mehanizam iz tissot i certina satova. Čak ga u jednom i šteluju.

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

  8. #488
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.910
    Lajkovi
    13194
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Na osnovi zadnja tri posta, vidim, da moramo neke stvari rasčistiti, da ne bi na forumu širili površne informacije. Tome sam i sam nekoliko doprineo, jer sam se prilikom odgovarnja kolegi Mezzanu oslonio na zvačnični sajt Certine, koji je ispod svake kritike - bar što se tiče pojedinih specifikaija.

    1. Kada su se pojavili Powermatic mehanizmi (2014) stanje je bilo sledeće: Tissot i Certina su Powermatic mehanizame bazirali na ETA C07.1XX, koji sadržava plastičan anker i plastičnu viljišku. Hronografski mehanizam su bazirali na ETA C01.211, koji je po strukturi identičan legendarnoj Lemaniji 5100, sa jednom odlučujoćom iznimkom: za razliku od Lemanie, c01.211 ima plastičan most (zapreku), pa je njegova jedina dobra osobina, što se na jeftin način može doći do nekog dela prilikom popravka Lemanie 5100.
    Druga članovi Swatch grupacije, koji su ugrađivali powermatic mehanizme Mido, Hamilton i Rado su ih bazirali na ETA C07.6XX kalibru, koji je klasičan mehanizam bez sintetičnih komponenta. Navedeni brendovi nikada nisu koristili c01.211 hronograf nego klasičan
    To su Powermatic mehanizmi Tissot 80.111 i Certina 80.111

    Mehanizmi na bazi ETA C07.1XX i C01.211 se ne popravljaju, nego se kompletno menjaju novim. Teoretski je moguće neke metalne delove na njima popravljati ali se to ne radi, pošto su novi toliko jeftini, da nije ekonomsko opravdano gubiti vreme sa popravkom.

    2. U drugoj polovini 2018 godine, neki ljudi iz Swatch grupacije konačno dolaze sebi, pa Powermatic kolekciju proširuju sa novim kalbirima koji baziraju na ETA C07.6XX (počinje ga koristiti Certina, do tada Hamilton i Mido) i kalibrima koji baziraju na C07.8XX, kojeg počinje koristiti Tissot i Certina i C07.8XX COSC (hronometar) koji počinje isto tako, koristiti Tissot i Certina. Zajedničko za sve tri nove powermatic mehanizme je to, da ne sadržavaju plastične komponente, nego su u celini napravljeni iz metala.
    To su Certina Powermatic 80.621 i Tissot Powermatic 80.811

    Najlakše ih je razlikovati po broju rubina. To je zato, što plastični je plastični anker napravljen iz jednog dela i nema potrebu za postavljanje rubina, dok metalni anker na krajevima ima dva rubina. Plastični Powermatic mehanizmi su zato opremljeni sa 23 rubina, dok su metalni powermatic mehanizmi opremljeni sa 25 rubina.
    Ista je razlika kod hronografa - plastični C01.211 zbog plastičnog mosta ima 15 rubina, dok Lemania 5100 na krajevima klasičnog mosta sadrži dva rubina pa zato ima zajedno, minimalno potrebnih za hronograf, 17 rubina.

    3. Kod Tissota je na zvaničnom sajtu sve jasno. Mehanizem sata je poptupno jasno opredeljen:
    https://www.tissotwatches.com/en-en/...atic-80-4.html

    https://www.tissotwatches.com/en-en/...071603800.html

    https://www.tissotwatches.com/en-en/...c-80-cosc.html

    Ali kad ti se svidi neki od Certininih modela, naletiš na problem:
    https://www.time-pieces.de/products/...324301105100-2
    Naveden je uopšten datum mehanizma, bez dodatne specifikacije: tek na fotografiji mehanizma se pažljivim čitanjem može uočiti, da se o radi o mehanizmu sa 23 rubina, znači sa platstikom
    I kada si primoran, da dodatno istražuješ naletiš na ovo:
    https://www.time-pieces.de/products/...324301105100-2
    za isti model je navedeno, da se radi o Powermatic 80.621 - metalni mehanizam
    ili ovo
    https://www.schmuck-shop.at/shop/sho...430-16-041-00/
    pravilno navedena oznaka mehanizma

    A kada ljubiteljima jednog od najslavnijeg Certininog divera zatreperi srce, kada sazna, da su ponovo obudili legendu:
    https://www.certina.com/ch-en/watch/...C0364071105000
    Pošto nikako, da shvatiš, koji su đavo u heritage koleikciju ugradilii Powermatic mehanizam i kada to nekako progutaš i u nadi, da se možda radi o metlanom kalibru tražiš dodatnu informaciju, nema čak ni fotografije mehanizma. Primoran si da skineš uputstva
    file:///C:/Users/ppuric/Downloads/C036407_en.pdf
    ni tu ne možeš doći do potpune informacije
    I onda se moraš osloniti na ovo
    https://diveintowatches.com/reviews/certina-ds-ph200m/
    Plastika

    I kada se ponovo ponadaš, da će još veća legenda, koji je planirana za izlazak juna ove godine biti nešto posebno
    https://www.certina.com/en/watch/ds-...C0374071728010
    ovde je bar postavljena fotografija, koja za ljubitelje tradicije, koja je očekivana u heritage linijama, ima ulogu hladnog tuša

    Za mene, ovako postavljena površna informacija na zvaničnom sajtu, predstavlja neke vrstu nekorektne manipulacije. Kao, da sakrivaju celu istinu. Nije stvar u tome, da li je to manje ili više važno ali kupac bi morao dobiti kompletan uvid u sat za koji daje 700 €.

    Seiko 4r36 dolazi iz 2011 godine i predstavlja nadgradnju prethodnika 7s26, što znači, da je robustan i pouzdan. Ono što bode u oči je prilično neubedljiva zvanična specifikacija dnevne preciznosti, koja prikazuje moguće dnevno odstupanje od +45 do -35 sekundi na dnevnoj bazi. Seiko je tu sebi postavio možda preveliku sigurnostnu zonu, jer znamo da taj mehanizam u praksi postiže puno bolje rezultate.
    Zato po mom mišljenju u specifikacijama ne zaostaje za powermaticom. Powermaticu su oduzeli 1Hz frekvencije, da bi dobili snagu rezerve od velikih 80 časova To znači da ima 21.600 poluoscilacija u jednom satu, kao i 4R36, koja sa istom frekvencijom dostiže oko 41 sat rezerve. Ako bi uzeli u razmatranje metalnu verziju powermatica, postavio bi je pred 4r36, jer uz jednaku frekvenciju dostiže veću rezervu snage a pored toga ima veću zvaničnu preciznost sa prosečnim odsupanjem od +-12 sekundi na dan.
    Što se time samog modela SRPC25K, dolazi sa vrlo povoljnom cenom, što mu je velik plus. To podrazumeva i određenu inferiornost u poređenju sa švajcarskim entry modelima, koja se odnosi na hardlex staklo i Seiko zonu sumraka, nepotpisanu krunicu. Ali duplo niža cena to opravdava, i Seiko ovde dokazuje svoje poslanstvo 21 veka - kralj razreda do 600 €.
    eee, Zagor, bokanegra and 1 others like this.

  9. #489
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.648
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Hvala kolega . Kao i uvek veoma informativno

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
    Haifisch23 likes this.

  10. #490
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.648
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Predlozi za kupovinu sata do 500 EUR

    Iskreno, nisam ni mogao da pretpostavim da se mehanizmi ne servisiraju, moj je jedan od tih.

    Inače, moja certina mi je i dalje sat koji mi drži najviše pažnje. Jedini koji mi ne pada na pamet da zamenim, jednostavno nešto me privuklo u njemu od momenta kad se pojavio.

    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
    Haifisch23 and Dejan125 like this.

Slične teme

  1. Predlozi za kupovinu sata do 1000 EUR
    By Vladan Stevanovic in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 235
    Poslednja poruka: 27.6.2023., 8:15
  2. Predlozi za kupovinu sata do 2000 EUR
    By Vladan Stevanovic in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 25
    Poslednja poruka: 5.10.2019., 9:06
  3. Vodič za kupovinu ruskih satova
    By dragon in forum Ruski satovi
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 21.12.2010., 10:06
  4. Pomoc, predlozi, cestitke i pozdravi...
    By Petar in forum Koji sat kupiti?
    Odgovora: 17
    Poslednja poruka: 6.4.2009., 9:57

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •