Taj model Omege pokreće automatski mehanizam pod oznakom Omega kalibar 1045. Iako je Omega udarila svoju oznaku, u suštini unutra je lemania 5100. Obzirom da je Swatch grupa prestala sa proizvodnjom ovog mehanizma, 2004. godine čini mi se, jako teško se dolazi do rezervnih delova. U stvari, u većini slučajeva da bi se popravila jedna lemania 5100 druga mora da se rastavi tj. da posluži za rezervne delove.
U zavisnosti od toga šta treba da se servisira na samom mehanizmu, cene servisa se kreću od 100-tinjak $ pa na više, a često znaju da budu i po par stotina dolara. Obzirom da je sam mehanizam sve ređi i ređi pa samim tim časovničari nemaju često prilike da rade na njemu, da rezervnih delova nema ili se do njih dolazi težim putem, da u sve to treba uračunati i vreme i znanje koje sam časovničar ulaže, cena servisa često zna da bude prilično visoka, a za naše uslove verovatno i previsoka.
Da li je cena od 200€ opravdana? Ne znam, mišljenja sam da je blizu realne, ako je veći servis u pitanju. Ali znam da će se ovi mehanizmi sve teže i teže popravljati usled nedostatka delova, osim ako Swatch grupa ne promeni odluku i ne pokrene ponovo proizvodnju ovog mehanizma u šta iskreno sumnjam da će se desiti.
Mada, možda i grešim u proceni. Nadam se da će se i watchmag javiti u ovoj temi, da kaže svoje mišljenje.
Narukvica može relativno jeftino da se kupi, kao i staklo tako da bi te to manje izašlo, pogotovo ako bi to sam nabavio a časovničaru dao samo da ti zameni. Ako staklo nije previše izgrebano, kao i narukvica, možda bi čak i obično poliranje sredilo problem.
Pozdrav
Registracija
Help

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi