Postoje nekoliko varijanti takvih satova.Ispod marke Zenith napisano je ime urara iz Beograda (takav čin danas je nemoguć dok su nekad lokalni urari mogli otisnut na ciferu i svoje ime) koji je bio dobavljač satova i njihov distributer.
Što reći o jednom takvom Zenithu već da je za mene remek djelo staro blizu sto godina koje se danas zbog bezparice baš ne cijeni. Pošto u kolekciji imam jedan takav Zenith znadem što pričam. To je sat koji je tada bio kvalitetan i skup a i danas u dobrom stanju je na cijeni.
Po veličini sata imamo dvije varijante takvog sata,prvi je manji u malom kućištu i takav imam i davao se u Vojnoj akademiji Kraljevine Yugoslavije.(Vidiš ga dolje na slikama)
Druga varijanta je onaj veći promjer sata koji je bio sat željezničarski i na njemu je pisalo SHS (što je značilo Kraljevina SHS).Slike donjeg sata preuzete su s interneta (iako bih volio da je i taj moj)
Treća varijanta sata koju sam vidio bila je s poklopcem na kojem nema nikakve oznake i moguće je da je taj sat bio u slobodnoj prodaji.
Što još reći o jednom takvom satu,ako ga imaš čuvaj ga,ako ne radi pokušaj ga servisirati,mogao bi i stavit slike sata da vidimo u kakvom je stanju očuvanosti.Kvaliteta sata je visoka i neupitna,broj takvih satova sve je manji iako ih još ima u našim krajevima.Zašto?Jer najbolje cijene dostignu vani na e-bayu gdje ih neki prodaju i tad im se gubi svaki trag.
Registracija
Help

2Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi