@rademalba. tebi sam jućer odgovorio, u rubrici sa džepnim satovima potraži odgovor
Printable View
@rademalba. tebi sam jućer odgovorio, u rubrici sa džepnim satovima potraži odgovor
evo jos neke slike na kucistu nepise nista vise samo jos ovo na poklopcima...
Prilog 106804Prilog 106805
klikni u rubriku fotografije vaših džepnih satova, na zadnjoj strani ti je odgovor
Pozdrav svima,
Drugar je pronašao par starih džepnih satova, pa bi bili zahvalni ukoliko neko ima da podeli koji informaciju o njima. I pitanju je jedan Longines i jedna Molina. Fotografije su ispod.
Hvala unapred.
Prilog 107201Prilog 107202Prilog 107203Prilog 107204
Prilog 107205Prilog 107206
O Longinesu se možeš informisati u ovoj temi: http://www.svetsatova.com/forum/f79/...l#.VOPYWS4wBFo
Molnijа je proizvod Челябинский часовой завод. Sat pokreće mehanizam 3602, baziran na mehanizmu Cortebert 624. Kod nas je cena tih satova oko 2000 din, za očuvane i ispravne primerke.
Longines, cijene s kreću od 100-200 eura, nažalost cijene su drastično pale, pratim cijene u Hrvatskoj i nitko ne kupuje, niti po prvoj cijeni.
Ja bih ga rado kupio za 100E :)
Pa kupi, sta te sprecava...
Neretko ih ima po oglasima u rasponu od 100 do 150e, jos i mozes da proberes od vise komada.
Moram se umiješati u raspravu,Longinesi doista idu jeftino al od 100 € idu oni s oštećenjima pa na dalje.
Ovaj komad zaslužuje po mom 200-300 € minimum.Sad da kažem i zašto.Ovo je Longines s potpisom i spada u prvu narudžbu za željeznicu SHS kao i Zenithi s potpisom.Ovakav naći s dobrim ciferom rijetko je i doista sam ih malo vidio.Ujedno i mehanizam u ovom Longinesu je starija varijanta s noctu namještanjem.
Tko može nek kupi sat i čuva ga,vjerujte mi jednog dana bude vrijedio ko suho zlato.Ja bih i danas da mogu kupio koji,čak sam nekoliko satova odredio riješiti da mogu nabavit još koji sat iz Kraljevine.
Iako izuzetno cenim tvoje misljenje i tvoje znanje, ovoga puta se ne slazem u potpunosti sa tobom, ali to i jeste forum, ne moramo svi da se slazemo sa svime. :)
Iako je u pitanju Stefanovicev Longines, koji jeste nesto redji od onih "obicnih" da kazemo, mada ni on nije bas tako redak kao recimo njegov rucni Longines u dobrom stanju koji je postalo skoro nemoguce pronaci. Ima na oglasima gomila Longines satova koji se prodaju od recimo 100-150e, ima i onih koji su u odlicnom stanju, a opet se svi vrte po oglasima mesecima. Jednostavno nije vreme dzepnih satova.
Ja se slazem da taj sat vredi toliko koliko si rekao, vredi on i vise, ali nazalost mislim da ne moze da se proda za toliko, narocito ne u Srbiji.
Kazem opet, misljenja se razlikuju, sve je to normalno, i ovo je samo moje skromno misljenje.
Pozdrav, imam Dzepni sat na kome pise Tara 17 jewels, a kod broja 6 swis made, naravno i na mehanizmu ima natpise: swiss unadjusted
seventeen 17 jewels i ima natpis felicitas LTD br 9088 na poklopcu pise JURA WATCH CO BASE METAL SWISS. pokusavam da pronadjem neki sajt na internetu ali mi ne polazi bas za rukom... dali neko zna nesto o ovom satu, tj o proizvodjacu ''Tara"...?
Postavi slike sata i mehanizma, po mogucstvu sto bolje. Bez slika je sve pricanje napamet.
Dobro dosao na forum.
Pedja 89 dobro došao na forum.
Nešto podataka o proizvođaču Tara:
Tara Swiss watch - 60's / 70's ? - info please
Mikrolisk - The horological trade mark index
Zdravo. Pronasao sam dva dzepna sata koji je pripadao mom dedi. Treba mi procena (moze i orjentaciona) njihove vrednosti na trzistu.
Na jednom pise ZENITH GRAND PRIX PARIS 1900. Na poklopcu je ugravirana lokomotiva. Valjda je zeleznicki sat. Precnik je oko 5 cm.
Drugi sat je ANDRE DE PRECISION. Takodje je zeleznicki sat sa reljefom lokomotive i zeleznickim znakom. Nesto je manji od prethodnog.
Hvala.Prilog 107880Prilog 107881Prilog 107882Prilog 107883Prilog 107884Prilog 107885Prilog 107886
Prvi je Tanis turskih željeznica službeni sat s oznakama na poklopcu 70-ak eura vrijedan otprilike i to ako ide u redu,drugi je Zenith i to prvi model koji je naručen za potrebe željeznica Kraljevine SHS.Vidim da na ciferu-licu sata ima oštećenje na ciferu (treba malo bolje poslikat možda i griješim) i ako jest sat vrijedi nekih 100-120€ al samo ako ide.
Ove satove trenutno treba čuvati,nešto slična uskoro kako ide trend bude teško vidjet a kamo li kupit i imati.Ja uz svu kolekciju još nemam Zenith željezničarski kraljevine,a jako ga želim među prvim prioritetima je za nabavu.
Caos,nasledio sam sat od dede tj ne pravog nego ocuha mog oca.
Ne razumem se u satove,stavio sam ga u oglasima tj kupujem prodajem,
ima zainteresovanih pozovu,pitaju?
imaju pitanja,da li se navija u jednu stranu ili obe?
pomoc oko vrednosti sata,ima ostecenje na broju 1 Prilog 107912Prilog 107913Prilog 107914Prilog 107915Prilog 107916Prilog 107917Prilog 107919slikao sam.
ispravan je i radi
unapred zahvalan
Sat se navija, okretanjem krune u desno, naviti do kraja, vrjednost u ovakvom stanju 100 - 120 e.
hvala na odgovoru.
Prilog 107943Prilog 107944Prilog 107945Prilog 107946 verujem da vredi,vasa procena
Dobro vece, imam jedan sat poklon od pradede, pa bi ga mozda prodala ali ne znam koliko vredi, da li mogu doboto vasu pomoc oko procene,
unapred hvala. Prilog 108170Prilog 108172Prilog 108173Prilog 108174
Dobro vece, mogu li dobiti bilo kakvu procenu za sat koji sam postavila 13.03.2015. tj. ovaj iznad???
Dobro vece i Vama, ma fotku su katastrofa, neostre i nejasne. Vidi se samo oznaka casovnicara i juvelira Stefanovica. Bilo bi jako neozbiljno dati bilo kakvu procenu bez dobrih fotki. Pokusajte uraditi nove fotke, danas skoro svaki mobilni ima dobru kameru.
A onda ce sigurno netko od kolega koji su "kod kuce" sa djepnim satovima dati procenu.
Nadam se da su ove slike bolje sada jer se sve na njima vidi sta pise, molim vas za njegovu procenu. Unapred hvala.
Prilog 108342Prilog 108343Prilog 108344Prilog 108345Prilog 108346
E sad to mnogo bolje izgleda, Jelena! :congrats:
Opa! Jedan lijep Longines! :congrats:
Steta sto fali sekundara, ali mi ovako na prvi pogled izgleda jako lijep i u prilicno dobrom stanju.
Sudeci po serijskom broju koji se nalazi na mehanizmu, ovaj sat je proizveden negdje pred sami kraj 1936. godine.
A evo, cisto da vidis gdje ti ga je pradeda pazario. :) (hvala Shmizli na slici!)
Prilog 108348
Ako je stvarno ptadedin, ne bih ja to prodao, nema tih para... :)
P.S. Sad kad su slike OK, ocekuj nekog od nasih strucnjaka za dzepne satove da ti pokusa dati neku okvirnu cijenu.
Sada je puno bolje,
Ja se necu upustati u cenu i njegovu vrednost, ali cisto info......ne ocekuj preko 120-150€.....nazalost trziste je takvo: A vrednost i cenu..... To ce ti bolje i tacnije reci kolege nokru i fotopetar.
Mehanizam izgleda dobro, ali sve ostalo je problematicno......cifer blago ispucan, fali staklo, zato je verovatno ispala i sekundara, minutna kazaljka mi je isto upitna, fali obruc oko krunice, mada je po meni najveci steta sto je cifer ispucao....to se ne moze srediti.
Uglavnom najbolje ce ti reci kolege koje sam gore naveo.
Dobro si, Mario, sad pokusavam sto vise uvecati sliku sa cistijim ciferom, i minutna kazaljka zaista izgleda kao da joj je u najmanju ruku odlomljen vrh - jedva da i dobacuje do satnih markera.Vani se na buvljacima daju naci slicni ili istovjetni modeli, ne radi se ni o velikim ciframa, pogotovo kad su u pitanju neispravni satovi, pa bi eventualno sredjivanje jednog ovako lijepog nasljedstva bio pravi projekt za uzivanje... Naravno - koga ovakve stvari zanimaju.Meni je cifer ovdje manji problem od dijelova koji fale. Popucao jeste, ali, uzevsi godine u obzir, uz pazljivo ciscenje, meni napuknuca ne bi ni najmanje smetala. Naravno, sve se ovo odrazava na cijenu.
Jell Ena, dobro došla na forum.
Možeš li napisati šta piše na toj gravuri? Baš me interesuje. Vrlo interesantna gravura.
Za procenu vrednosti će se neko javiti.
Već sam privatno rekao sve o satu a vidim da se i kolege slažu oko realne procijene sata,na žalost u stanju kakvom je cifer 100-150€ trenutni je maximum za ovakav sat u ovakvom stanju.Trenutno ni kod nas ali ni vani nije prepoznata vrijednost vojnih satova kraljevine Yu.Ustvari vani i ne viđam ovakve satove u ponudi a kod nas ako koji i zaluta opet treba vremena da dođe do vlasnika jer kolekcionara džepnih satova napose ovih vezanih uz kraljevinu ima nas nekoliko.
O ovakvim satovima sam pisao da su jako rijetki jer je u svakoj klasi davan jedan broj satova najboljima,o točnom broju satova u klasi ne zna se,a broj poznatih satova iz klasa imam u svojoj arhivi kao i gdje se nalaze uz njihove slike.To mi je opcesija u zadnje vrijeme ali i želja što više ovakih satova prikupit u svojoj kolekiji,jer po mom bolje satovi naših krajeva s našom poviješću nego neki engleski il američki sat.
Još nešto o satu,sat je kao što kolega kaže najvjerojatnije iz 1936 godine,sve na satu je originalno ali kao što kolege kažu i kazaljka je oštećena a i cifer je cijeli raspucao od pada na tlo.Ako budete sebi ostavljali sat samo mu pokušajte naći kailu za lanac,nove kazaljke (minutnu i sekundnu) te novo staklo.Ostalo nek bude kako jest,jer bolje i oštećen cifer s potpisom Stefanovića nego cijeli cifer bez potpisa.
Sve u svemu lijep sat za čuvanje il kolekciju jer je zanimljiv zbog gravura i priče.Eto toliko od mene.Više ne znam što reći.
Nemam puno reći, sve je otprilike, gore rečeno, vrijednost u ovakvu stanju oko stotinjak eurića, čini mi se da se vidi osovina sekundne kazaljke, mišljenja sam da bi ga valjalo malo dotjerati, bigl, staklo i nove kazaljke uz malo truda nebi smjelo biti neka značajna cifra, zbog samog potpisa brojčanika, a pogotovo interesantne i zasigurno rijetke gravure, uređen sat treba sačuvati za "bolja vremena" i sigurno će predstavljati "dobar komad" u kolekciji.
Prilog 108365Prilog 108366Prilog 108367Prilog 108368Prilog 108369
Pozdrav svima,voleo bih da saznam koliko vredi(i da li vredi)nesto ovaj dzepni sat.Poklon je od pra dede(ne bih ga prodavao,samo me interesuje njegova vrednost)
Hvala:)
Luckyboy11 imaš prekrasan sat,nisi naveo veličinu sata dal je oko 5 centimetara il 6 oversize.Prekrasno odlijevano kućište vjerojatno srebrno-to mogu potvrdit samo ako na unutarnjem dijelu postoje pečati koji potvrđuju da je srebro.
Sat vrijedi mnogo al tebi,na tržištu s tako oštećenim ciferom ako ide vrijedi do 100-ak €.
Al vrijednost imat takav sat u nasljeđu neprocjenjiva je.
Napišite još ide li sat i koliko je velik.
6 cm je,bas juce sam ga navio i radio je bez problema.Hvala na odgovoru :)
Jesi li dobro mjerio promjer, trebao bi biti 6,8 cm
Eto sad kad znamo da Doxa ide (samo da znaš ona vjerojatno ima snage i za nekoliko dana da ide s jednim navijanjem al nemoj ni slučajno to napraviti da ne bi došlo do nekog pucanja-mislim na oprugu ali i nemirnicu) mogao bih se kladiti da i sada ona drži super vrijeme,to je takva klasa,a veličina il oversize je samo plus za vrijednost sata.Šteta da je cifer oštećen jer da nije sat bi vrijedio minimalno 300 €,al ovako po mom vrijedi bar pola te cijene.
Čuvaj je i nemoj da ti padne na pamet prodati je,samo onda ako dobiješ za nju ponudu kakvu ne možeš odbiti.
Interesuje me samo koliko vredi ovakav Longines iz 1934. ?
Hvala.
Prekrasan Longines al trenutno za takvog 100-120 € dobit je maximum.
Čuvat to treba i jednog dana bude vrijedio više.
fotopetar, hvala na informaciji, svakako čuvaću ga još dugo...
Pozdrav svima,
imam jedan sat za koji mislim da je od srebra posto ima zig, i znam da je dosta star ali ne znam tacno koliko, ne znam puno o njemu posto ne pise nikakav brend na njemu, pa mi nije poznat, da li moze neko da mi kaze nesto vise o ovom satu ukoliko zna?Prilog 109357Prilog 109358Prilog 109359Prilog 109360
Dobro dosla na forum.
O tom satu ne bih mogao da ti kazem nesto vise, ali dok se ne javi neko od clanova koji to znaju, trebalo bi da postavis i sliku mehanizma, posto bez toga tesko da ces dobiti vise informacija.