molim nekoga da mi objasni sta treba da uradim da bi se imformisao u vezi ovog sataPrilog 116556Prilog 116557Prilog 116558
Printable View
molim nekoga da mi objasni sta treba da uradim da bi se imformisao u vezi ovog sataPrilog 116556Prilog 116557Prilog 116558
Danas sam imao ponudu džepnog Zenitha tzv. željezničarski sat u prilično dobrom stanju sa stražnje strane ima dvostruki poklopac na onom drugom piše "Paris Grand Prix 1900" čovjek je za njega tražio 80 €. Znam da bi bilo mnogo lakše da imam fotografiju ali eto nisam ga fotografirao, zanima me samo da li je ta cijena u nekom realnom okviru.
80 e, kupuj
Pozdrav
Zanima me koliko vredi ovaj sat
Zenith
zlatni 18 karata
grand prix paris 1900
16 rubis
broj sa mehanizma 2918470
radi besprekorno
ne mogu da postavim više od jedne slike
Prilog 117736
Da li neko zna, da li je ovo na slici IWC i šta može da vredi?
Pozdrav,
nisat
jeste IWC ,ali zaista ne bih znao koja bi mu bila trzisna cena. reko bih da je solidna....
http://www.svetsatova.com/forum/imag...quote_icon.png goran79 kaže: http://www.svetsatova.com/forum/imag...post-right.png Molim dali neko ima neke informacije o satu koji sam postavio hvalaPrilog 116371Prilog 116372Prilog 116373
Veliki pozdrav!
Oprostite svi što sam malo van forme nadam se da ću opet počet malo da pišem i više budem na forumu.Moje kolekcionarsko ludilo proširilo se na još tema pa je i moja foto arhiva jako narasla a u njoj više nisu samo satovi.
Goran79 ovo što imate je prekrasan sat s centralnom sekundarom i jako malim brojem na ciferu i po onom kako ovakvi satovi idu vani rekao bih ako sat ide da vrijedi nekih 300-ak € pa i više a po JRM slovima pretpostavljam da je pripadao Jugoslavenskoj Ratnoj Mornarici i ako jest tad je to prvi takav sat uopće koji sam vidio i samim time jako rijedak i vrijedan komad.Ne znam ima li kakva oznaka na poklopcu sat.Mehanizam jako kvalitetan kakav je i trebao biti u takvima satovima.Samo da naglasim da satovi ruski tog tipa ne idu ispod 500€ na e-bayu a ima ih dosta u ponudi.Ako još ikako mogu pomoći javite se slobodno volio bih za svoju arhivu još koju sliku vašeg sata.
nikia vaš Zenith mogao bi biti jako lijep sat al za ukupni dojam treba više slika,samog zlata u satu vjerojatno ima oko 500€ vrijednosti nadodavši i vrijednost sata ako ide i dobro je očuvan moja procjena al ne i konačan odgovor bio bi da vaš sat vrijedi oko 700 € a daljnje slike budu pokazale dal sam u pravu il ne.
nisat IWC poput vašeg vrijedi nekoliko stotina € a točno koliko otprilike može se reći tek kad se vidi stanje lica-diala-cifera i dal sat ide il ne.Ako ide i cifer je ok rekao bih da vrijedi minimalno 200-300 € al bez slika mogu samo nagađati.
Tihomirov kupuj Zenitha po toj cijenikloni ih se samo ako su im ciferi skroz strgani.Rijetki su oni skroz očuvani i takvi uvijek imaju dobru vrijednost.Pošto sam izbirljiv još uvijek nemam Zenitha željezničarskog,Longinesa sam uspio nabaviti njih kao da je više.
Hvala,
Šaljem fotose cifera i spoljašnosti.
Buni me što na mehanizmu nema serijskog broja ni neke druge oznake.
Čekam Vaš sud,
pozdrav
Prekrasan sat,hunter (jer ima i prednji poklopac) s lovačkim motivom thula obrade srebrnog kućišta.
Što se tiče mehanizma oni nisu morali uvijek imat i ime brenda,al zato serijski broj postoji vidljiv je pored nemirnice.
Sve u svemu jako lijep sat osim jedne sitnice a to je cifer sata koji je oštećen kod broja 4 i zato i dalje stojim iza svoje prve procijene da sat vrijedi (al to ne znači da sam ja 100 posto u pravu) 200-300€.
Kada se u DateYour IWC unese broj kućišta, on ga datira na 1907-1909 godinu.
Pregeldao sam sve kataloge na IWC Vintage Catalogs i na ovaj mehaniozam najviše liče Savonette iz 1911 i 1017, ali i jedan i rugi imaju vidljivo ugravirane oznake na kućišti mehanizma.
Šta me još buni: ni jedan cifer u katalogu nema rimske brojeve za sate i arapske brojeve za minute.
Imate li predstavu godine proizvodnje ovog sata?
36?6?7 je broj mehanizma uz nemirnicu dva su upitnika uz brojeve koje ne vidim.
Godina koju si sam našao vjerojatno je točna,a to kako satovi i mehanizmi izgledaju u katalozima ne znači da moraju tako izgledat i u zbilji jer uvijek je bilo mnoštvo raznih varijanti izgleda satova.
Ono što ja mogu reći jest da je vaš IWC definitivno autentičan i originalan sve što treba žalit jest oštećenje cifera.
Moja preporuka spremiti sat i čuvati,ako ga ikad prodaš sličan više teško da ćeš vidjet a kamo li kupiti opet.
Zdravo svima,evo i meni treba mala pomoc oko procene. Imam IWC schaffhausen srebrni dzepni sat iz 1927(koliko sam ja proverila),broj kucista 908487 i broj mehanizma 858361,sat radi jedino ima malo ostecenje na staklu.Inace je u odliicnom stanju.Interesuje me kolika bi bila njegova cena ovde,posto je u inostranstvu dosta skup. Prilog 118563Prilog 118564Prilog 118565Prilog 118566Prilog 118568Prilog 118569
Staklo je užas i to je najmanji problem i prilikom prodaje ako kupac uopće spomene to odustanite odmah od prodaje jer to je muljator. Cifer je metalan što je mali minus al je plus to što je lijepo očuvan.Sve u svemu plus i minus sat vrijedi nekih 300-ak€.
A najbolje bi bilo sačuvati ga berem do 100 godina starosti.
Molio bih vrsnije poznavaoce dzepnih satova da mi kazu nesto vise o ovom satu...sat dobio deda od Tita kao nosilac partizanske spomenice....unapred zahvalan...p.s evo slike sata
Srecni praznici svima!
Zna li neko nesto vise o ovom satu jer i malo taga mogu da nadjem po internetu? Hvala..
Prilog 119017Prilog 119018Prilog 119019Prilog 119020Prilog 119022
Pre nekog vremena sam u zurbi pazario jedan dzepno rucni sat, nazalost nije mi prvi put da mi se na slikama ucini vecim nego sto jeste, na kraju sam zavrsio sa minijaturnim satom ( zenskim), i tako je zavrsio u kutiji sa ostalim satovima. Sat radi i tacan je, ima zigove na poklopcu kao i oznaku polumeseca, jako je mali i namucio sam se da ga uslikam da ista bude vidljivo. Na ciferu nema oznaka, na drugom poklopcu je nesto ptpuno nerazumljivo izgravirano, nekako m ise cini da pise Binderhof, i negde pise galone e sad dal je tako ili ne cisto nagadjanje.
Zanima me ako neko ima vise informacija o ovom satu, odnosno koliko je star i sta je zapravo, hvala unapred :)
Prilog 119441Prilog 119442Prilog 119443Prilog 119444Prilog 119445Prilog 119446Prilog 119447Prilog 119448
Prerađeni damski džepni sat u ručni,nije trench (to su prvi ručni satovi rađeni isto preradom od džepnih s istim ovakvim lugovima korišteni u prvom ratu)
Nadam se da niste puno platili sat jer cifer je loš a mehanizam nije neki jaki,sveukupan dojam jako loš.
Na kućištu se vidi da piše IWC,cifer i mehanizam nisu potpisani al mehanizam se da prepoznat kao IWC-ov.
Sat je dosta nošen i to mu smanjuje vrijednost,kućište je srebrno i največu vrijednost bude imao kod vas,jer vi znate prošlost sata,šteta da nema gravura-posvete na satu.
Nikola Ristelić sat koji imate jako je lijep i kvalitete mehanizma onako srednje klase.
Kućište je prekrasno očuvano srebrno,cifer emajlirani dosta dobro očuvan.
Bez obzira što brend nije poznat sat je vrijedan i lijep,čuvajte ga i ne dajte za siću.
Meni je bilo bitno da saznam nesto vise kad je sat kod mene vec, radi tacno i precizno, sad ce da zavrsi u kutiji i tu ce da tavori, hvala puno na brzom obavestenju!
Meni je još draže čuti da sat ide na čuvanje a ne u prodaju. Sve manje džepnih satova ostaje kod kuće sve više odlaze il vani il u kolekcije (ma bilo bi dobro da idu u kolekcije poput moje al većinom idu u ruke prekupaca koji znaju što rade).
Meni u kolekciji još fali nekoliko ljepotana poput IWC-a i Zenitha velikog željezničarskog i vjerujem da jednog dana i oni budu krasili moju skromnu kolekciju.
Ako je netko pomislio da sam otišao s foruma nisam, samo sam se trenutno okupirao novim istraživanjima i nemam kada napisat neki dobar post o starim satovima. Po mom bolje ništa napisat nego nešto bez veze.
Iskreno u planu imam da nabavim jedan dobar dzepni kao sto ste i sami pominjali :) Prelepi su i kvalitetni, a ovaj ce u kutiju imam i ovako vise satova nego ruku ;) Nek stoji ko zna jednog dana mozda ga neko bude nosio ponovo :)
Pozdrav kolege,
Da li bi neko mogao da mi kaze nesto vise o ovom dzepnom satu:
Prilog 120568Prilog 120569Prilog 120570Prilog 120571Prilog 120572Prilog 120573Prilog 120574Prilog 120575
Hvala unapred,
Pozdrav
^
Dok Petar ne napiše konačni sud, evo baci pogled šta kaže baza Elgin džepnih satova...
Prilog 120583
Ne slaže se podatak u broju rubina, na tvom piše 17, a po na Elgin satu po tvom serijskom broju bi trebalo da ih je 11.
Poštovani interesuje me šta mi možete reći o ovom džepnom satu, interesuje me njegova vrednost.Pozdrav Prilog 121289Prilog 121290
Interesuje me da li znate nesto vise o ovom satu? Hvala unapred
Prilog 121742
.
moze li mi neko reci nesto o ovom satu koji je model i procena koliko vrediPrilog 121734Prilog 121733
na unutarnjem delu zadnjeg poklopca sam uspeo da procitam da pise: 1.11.78 R.B.
Postavi slike brojčanika i mehanizma, jer ovako je nemoguće reći baš mnogo toga o satu. Jedino što može da se ovako kaže jeste da sat svakako ima preko sto godina i da datira iz prve ili druge decenije 20. veka, ali to ćeš lako i sam zaključiti po natpisu. Pogledaj i prethodne strane da vidiš kako treba slikati sat. U principu, što više elemenata se vidi, to bolje.
circa 50€
jozand
Preciziraj,molim te, za koji sat daješ procenu.
Za crane, Elgin je totalno uništenog brojčanika, te ima vrlo malu vrijednost, stroj za dijelove, na satu jedino vrijedi grb srpske emigracije u Usa, inače za Elgina možeš doći do detaljnih podataka, preko serijskog broja.
Prilog 121848Prilog 121849Prilog 121850Prilog 121851Prilog 121852Prilog 121853
evo malo boljih slika molio bih ako neko zna koji je ovo sat i koliko vredi.
Prilog 121854
ova zadnja slika je unutarnja strana zadnjeg poklopca.
hvala unapred
^..vec je kolega jozand odgovorio...cca 50-80tak eura...ima sacuvan cifer, nista posebno na satu...osim toga oni brojevi su datum servisa...ako je to bio zadnji, onda definitivno treba odmah majstoru....inace to je unutra UT 6498, ako bude u prodaji to ce netko kupiti samo zbog mehanizma.....
Pozz svima.Imam jedno strucno pitanje i misljenje u vezi ovoga sata,tj iskreno me najvise interesuje koliko vredi u ovakvom stanju.I da,proverio sam ga u zlatari upitanju je 14k zlato.Sat radi,ali mu fali staklo.Prilog 121855Prilog 121856Prilog 121857Prilog 121858Prilog 121859
Ovaj sat vrujedi dosta,bez obzira što je strgan (novi mehanizam za američki sat dade se naći jako povoljno za par desetaka € ali gravure poput ove nisu učestale i ovakav sat čuva se i rješava samo ako dođe neka specijalna ponuda.
Čuvajte sat i ni promislit riješit ga za sitne novce jer uz sitna ulaganja (ja sam znao kupit Elgin kao nov za 50 dolara iz Amerike) sat vrijedi nekoliko stotina €.Jer ova gravura mi se čini kao neka privatna narudžba jer je nisam učestalo viđao a samim time ako nije jedinstvena tad je rijetka a rijetke stveri vrijede jer kao što rekoh za sat uredit potrebno je jako malo ulaganja jer su američki satovi jako povoljni.A ovakve stbari traže kolekcionari
Sat je prekrasno očuvan radi se o satu cirka 100 godina starom i više i rijetki su ovako lijepo očuvani.
Nekih 700-800-ak € realna je vrijednost sata koji treba čuvati trenutno jer je tržište skroz podcjenjivački usmjereno na džepne satove iako je realnost da oni s vremenom budu vrijedili samo više jer ih je u ponudi sve manje.
Sat je za čuvat ako je vaš i zaboravit na njega (spremit ga na sigurno za buduće naraštaje) jer novce koje dobijete zanj nikad neće zamijenit njega.
Isprike svima što sam neko vrijeme bio odsutan al ubuduće ako ne vidite odgovor moj slobodno pošaljite mail na peroradic79@gmail.com i budem odmah odgovorio. A postoji i na fejsu grupa u kojoj rado pomažem ja a prisutni su i neki kolege kolekcionari na toj grupi tako da pomažemo oko više detalja od satova do raznih drugih starih stvari.https://www.facebook.com/groups/237718016352675/
Pozdrav,
raspremajuci staru kucu na selu naleteo sam na ovaj sat, u jako losem stanju kao sto se moze videti. Staklo je razbijeno, nedostaju kazaljke i mehanizam ne radi. Na poklopcu sa unutrasnje strane ima neciji potpis koji ne mogu da desifrujem i 1919 godinu.
Doneo ga je moj pra deda iz bugarskog zarobljenistva za vreme Isv. rata, i voleo bi da saznam godinu proizvodnje i neku vrednost ako je u opste ima u ovom stanju.
Da li se ovaj sad moze kompletirati i osposobiti da radi, ne zanima me estetika ne bih ga prodavao vec ga ostavio kao neku uspomenu iz porodice.
http://s19.postimg.org/vunrtp0bz/WP_..._12_08_Pro.jpg
http://s19.postimg.org/tz0zijbhr/WP_..._14_18_Pro.jpg
http://s19.postimg.org/hmy351nn3/WP_..._17_51_Pro.jpg
http://s19.postimg.org/qtgdsbsvj/WP_..._18_37_Pro.jpg
Prilog 123022Prilog 123023Prilog 123024Prilog 123025Prilog 123026
Postovani, interesuje me nesto vise o ovom satu, znam samo da je pripadao mom cukun dedi, doneo ga je iz zarobljenistva. Hvala u napred (nadam se da su slike dobrog kvaliteta)
Prilog 123750 dali zna neko vrednost ovog sata