Nije moj sat,drugar me zamolio da postavim na forum,hvala na odgovoru.
Printable View
Nije moj sat,drugar me zamolio da postavim na forum,hvala na odgovoru.
Posto sam ja totalni laik za satove molio bih da mi pomognu ljudi sa iskustvom. Naime, pronasao sam stari sat marke Pallas, pise Swiss made na brojcaniku i mehanizmu. Brojcanik je malo ostecen (vidi se na slikama). Izgubio sam dugme za navijanje ali bih mozda mogao da ga nadjem (nisam siguran da li sat radi jer nema dugme). Da ne bih duzio previse postavio sam slike. Konkretno, zanima me koliko vredi ovakav sat za kolekcionare u ovakvom stanju, a takodje koliko bi vredeo ako bi se malo doterao, namestilo dugme i popravio da radi?
Hvala unapred!
Marko14 stavi još slika satova,napose mehanizama,satovi ti nisu u skroz lošem izdanju samo za bolju procjenu trebam vidjet mehanizam i da li satovi idu.
Milane Popadicu za te vrijedi isto da pokažeš mehanizam sata,ali moraš znati ako ti sat ne ide da se ne isplati popravljat ga jer budeš potrošio više nego što vrijedi.Pošto ima oštećen dial-lice sata nit da ide i ima krunicu ne vrijedi mnogo.
Dobro vece, mozda nije ovde tema ali i ovaj je star 27 godina pa me interesuje vredi li nesto ovo... Hvala vam puno!!!Prilog 105549Prilog 105551
FELICITAS
na poklopcu pise (AMPEX MONTREUX 1989)
Pozdrav svima.
Interesuje me ako neko zna neku informaciju o ovom satu.Oznaka na satu je C.Berthet depuis 1888.To je mali dzepni sat i ima beli krug sa crvenim krstom u sredini.Hvala
Fotka je prilično loša no samo ime sata govori da se radi o praktički bezvrjednom satu, no nevidim dobro stroj no slutim žutog, no postoji i Swiss džepni takvog imena no i u tom slučaju se ne radi o nekom vrednom satu, cjenu, šta da kažem ili više fotki ili ovu izoštri, možda piše made in, ako je France onda je sigurno kinez, ako piše nešto drugo, razmotrit će mo.
Prilog 105552Rec je o ovom satu.Svaki info dobrodosao.hvala
pise made in SWIS... evo malo slika jos znam da se encu obogatiti ali cisto da znam sta imam u kuci Prilog 105598Prilog 105598Prilog 105598Prilog 105599Prilog 105600Prilog 105601Prilog 105602
Pušiona, jeftini Swiss sat, slabo kućište, jeftin werk, možda neki reklamni suvenir sa nekog događaja ili realno maksimum vrednost 30 e. u kolekciji bezvredan za djelove rijetko kada upotrebljiv
Moltisanti to što imate je damski sestrinski sat a taj križ može bit znak doktorske-medicinske službe.A može biti i sviss oznaka jer to je ujedno i dio švicarskog grba.
Price što se vas tiče gospodin nokru je na žalost u pravu.Spomenuti sat najbolje je spremiti i čuvati.
Hvala puno.Zanima me da li vredi nesto ovaj sat?
Dobar dan. Dobio sam ova dva sata, potpuni sam laik i voleo bih da mi neko kaže kolika je njihova okvirna vrednost. Hvala unapred!
Prilog 105647Prilog 105648
Prilog 105680Prilog 105678 Prilog 105679Prilog 105681Prilog 105682Pozdrav svima! Imam dva sata koja nisu ispravna,verovatno bi radili kada bi se popravili :)Prve tri slike su 1 sat ostale dve drugi sat
Pozdrav svima! Ukratko: PALLAS, swiss made stoji na brojcaniku i na mehanizmu. Izgubio sam dugme za navijanje i ne znam da li funkcionise. Brojcanik je malo ostecen sve kao na slikama. Molio bih da mi neko od iskusnih da okvirnu procenu za ovaj sat u ovakvom stanju? Voleo bih da znam takodje koliko bi mogao da vredi ako bi se doterao malo, popravio? (Dugme mozda mogu i da pronadjem). Molio bih za savet posto sam prilicno neupucen.
Prilog 105684Prilog 105685Prilog 105686Prilog 105687
Vlajkomegaskeptik prvo poslikaj satove s svih strana,napose ih otvori i slikaj mehanizme,ima li kakva gravura na poklopcima sve to treba da bih bolje procijenio satove.Tissot je šteta oštećena cifera al treba vidjet koji mehanizam ima i idu li satovi.
Lp
Pozdrav. Da li neko moze da mi procijeni ovaj dzepni sat?
Sve sto o njemu znam jeste da napravljen u Rusiji.
Sat je ocuvan, i RADI.
Kod brojcanika pise da ima 15 kamena.
Ako treba jos nesto da se slika, recite.
Unaprijed zahvalan.
Prilog 105793Prilog 105792Prilog 105794Prilog 105795Prilog 105796
RiLLe
10-20 evra.
U pitanju je ruska/sovjetska Molnija, a mehanizam je 3602.
Sto se cene tice slazem se sa Vladanom, 10-20e max.
Hvala na odgovoru fotopetar, razumem da se ne isplati popravljati ga. Tek sada sam video tvoj odgovor jer sam bio u zabludi da mi nije objavljen post (jer sam trazio na pogresnom mestu, moja greska). Iz tog razloga sam postavio novi post pod nick-om "milan303". Pritom su slike bolje i ima slika mehanizma. Mozes pogledati na sledecoj stranici. Hvala puno na trudu!
@milan 303, ukoliko može nemirnica da se pokrene samim potresanjem sata utvrditi ćeš da li je ispravna osovina, onda možeš pokušati (oprezno) pokretanjem zupčanika opruge (šerafcigerom) nekoliko naviti sat, sam ključ i kruna nebi trebao biti problem naći
@milan303, da te ne umara, razno raznim definicijama, pokušat ću ti zorno objasniti, navojnom krunicom koja se nalazi strane kućišta sata pokreće se ključ, a on je spojen sa oprugom, kada se opruga navije energijom potencijalnom, a kako mehanička energija ne može nestati, odvijanje opruge u prvobitni položaj, daje energiju, kinetičku, koja preko niza zupčanika pokreće nemirnicu ili balansu, odnosno kotačić, otvori ispravan sat i odmah ćeš je ugledati, koji oscilira naprijed-nazad konstantnom brzinom- pri čemu se stvaraju otkucaji kojima se sat i glasa...
da skratim nemirnica kotačić koji se konstantno kreće naprijed nazad, ključ sata , kojeg ti nemaš ima otvor gdje ulazi, vizualno pratiš put tog otvora, obično vodi do manjeg zupčanika koji je direktno uzubljen sa većim, e taj veći probaj preko zuba pokrenuti u desnu stranu,
Pozdrav svima. Nedavno sam naisao na jedan sat i malo znam o njemu. Znam da je u pitanju srebro sa pozlatom a nadam se da cete mi vi moci reci nesto vise ( godinu, porijeklo, procjenu vrijednosti).. Hvala..
Oznake:
15 rubis
0.800
534301 (valjda serijski broj)
Prilog 106184Prilog 106185Prilog 106186Prilog 106187Prilog 106188
Ne znam koliko dobro mozete da procitate ali ime mu je Vineta (sa akcnetom na e) a ispod toga valjda pise 1a..
Lijep satić, osobno volim kombinaciju srebro sa pozlaćenim rubovima, swiss sat poslije 1920, vineta nije baš na nekoj cijeni i može se vani kupiti već za 100 e, ako uzmeš u obzir carinu i razno razne troškove, iako je sat u nas dosta rijedak procijenio bih ga između 80-120 e, ova donja je granica bez koje ga nemoj prodati a ova gornja recimo da ti bude procjena za kolekciju ili plafon koji možeš dobiti, sama pozlata i srebro na grame ne može prijeći 20 e, isti satovi slagali su se oko tridesetih u njemačkoj ali nikada u srebru već u niklu, malo me brine crvena 12, pa sačekaj još nečije mišljenje.
Hvala. To su od prilike informacije koje sam nasao i na internetu, osim sto sam nasao isti sat, samo srebrni, sa crnim kazaljkama iz perioda 1910-1915. A covjek u antikvarnici mi je rekao da bi ga on prodavao za 120€, mada bibse moglo izvuci i vise. Dobra procijena. ;)
kazaljke na satu često se oštećuju ili se troše, olabave, ne nose vreme, tako i na tvom satu barem
dvije nisu u originalu.
cifer sasvim sigurno određuje period oko 1925., niako početak stoljeća, ostaje crvena 12, dali je samo cifra ili sluti na neku namjenu?
Sat je fantastičan,Kazaljke definitivno originalne iz doba sata,crveno 12 i mene buni al to može samo dignut cijenu satu.Ako je cifer skroz očuvan bez crtice i sat radi moja preporuka je ne prodavat trenutno sat,mehanizam je kvalitetan.Ovakva Omega koju sam imao otišla je za 500 € i to bez puno priče.Čuvaj sat ovo nije baš za prodavat trenutno kad su cijene džepnih satova u smeću.nije klasa Omege al nije ni neko smeće tako da po mom 200-300€ minimalno za sat pitat,a to trenutno dobit nećeš pa ako ne moraš rješavat čuvaj ovo čudo.Nije poput željezničarskog Zenitha koji je kvalitetan jako sat al ima ga na svakom uglu u prodaji,ovaj brend prvi put vidim tu.
Čuvat po mome i ništa više,možda te zarazi da nabaviš još koji.ovo nije predmet za preprodaju samo za pravu kolekciju.
Hvala vam.. Nisam namjeravao da prodam prvenstveno zbog toga sto mi se svidja, a i volim antikvitete. Ako saznate jos nesto pisite. :D
Imam dva djepna sata "ZENIT" poklon dede.na kojima pise ime sjdjije a sa zadnje strane na poklopcu nalaze se tri slova SDZ.Staklo je debelo a sat je fantasticno ocuvan.Moja ocena 8 od10.Koja je njegova cena danas
Dragan
Dobro dosao na forum.
Postavi druze dobre slike sata. Bez dobrih slika se sve svodi na nagadjanje.
Poštovani evo dovezujem se na svoj stari topic. Prvi sat koji je kolega sa foruma procjenio na 10-30 EURA sam poklonio prijatelju koji mu se jako svidio a ovaj drugi Zenith sat sam odlucio prodati ako uspijem pa evo molio bih ako možete ponovo procjeniti njegovu vrijednost. Naime prilažem dodatne slike jer sam danas po prvi puta otvorio sat i vidio kako izgleda mehanizam.
http://s18.postimg.org/3z5rymhh1/IMAG0797.jpg
http://s18.postimg.org/pa3c2vzlh/IMAG0798.jpg
http://s18.postimg.org/bugbdfr3p/IMAG0799.jpg
http://s18.postimg.org/g64x2fy0l/IMAG0800.jpg
Moram napomenuti da na slici mehanizma se bas i ne vidi ali piše ZENITH SWISS MADE 17 JEWELS
Rekao bih dosta slab zenith oko 1000 kuna. ispiši mi sve brojeve u nizovima kakvi su na poklopcu
Prekrasan Zenith kakav baš i ne viđam negdje poslije rata je sat,vidi se da je mehanizam Zenithov al noviji koji već jako naliči na etine mehanizme ali nije već je original Zenith.
Zenith je službeni sat turskih željeznica po oznakama na poklopcu sata.Bilo bi dobro malo bolje poslikat poklopac da vidim bolje oznake i lice sata da vidim od čega je lice dal je emajl-keramički il je metalni s bojom,dal ima oštećenja na njemu.
Po mom mišljenju vani ovakav sat ispod 200€ ne bi smi ići ako ide u redu i očuvan je.
Moja preporuka je trenutno čuvat sat jer ozbiljnih kupaca-kolekcionara nema baš,svi smo u laganim financijskim problemima,s vremenom cijena i vrijednost sata može samo porasti jer stanje cijena sad je užas.A uz to iz dana u dan sve manje satova u ponudi jer jednom oni koji se prodaju većinom putovima odlaze vani jer kod nas kolekcionara i nema,samim time kod nas ostaje sve manje satova jer nema kolekcionara koji ih čuvaju i s vremenom kad stignu novi zaljubljenici-kolekcionari neće više imat skoro šta otkupit tako da će prodavači tada moći dignut cijene svojim satovima barem do cijene za koju se satovi koje nude prodaju na e-bayu.
Petre , visoko komercijalni zenith sa motivom turskih željeznica, nikako službeni i rađen po narudžbi za, turske državne ili ine željeznice.
Šaljem Vam malo bolje slike bez odbljeska
Jedinu oznaku koju sam vidio na unutarnjem poklopcu jest: 04.0130.034
Sat sam po sebi je očigledno sive boje, a unutarnji poklopac mehanizma je zlatne.
http://www.imageupload.co.uk/images/...MAG0801.th.jpg http://www.imageupload.co.uk/images/...MAG0802.th.jpg http://www.imageupload.co.uk/images/...MAG0803.th.jpg http://www.imageupload.co.uk/images/...MAG0806.th.jpg
Sat je sedamdesetih godina, i u dobrom stanju, ali nažalost kod nas ne može postići cijenu, trenutno se vrte dva dobra iz 1925-tih 170-180 e, već pola godine, zato sam ti rekao soma kuna, to je najviše što možeš izvući, sory.
I dalje stojim iza tog da je ovo službeni sat turskih željeznica iz 70-ih.Zenithi su brend koji se oduvijek koristio u željeznici zbog svoje preciznosti i vjerujem da ni ovaj ne zaostaje ništa za precima preciznošću.Cifer je prekrasan,koliko mi se čini emajlirani-keramički je nije metal al opet ne mogu potvrdit to 100 posto.
Sve u svemu prekrasan sat koji treba čuvat jer na žalost gospon nokru je u pravu što se tiče vrijednosti trenutno puno starijih Zenith satova.Tvoja je prednost jedino što je sat turskih željeznica a ne iz naših krajeva pa možda netko poželi baš takav u kolekciji.
Dragi prijatelju, i dalje tvrdim da nije, službeni ima oznake na brojčaniku, obično polukružne oko loga zenith, te ne vjerujem da bi netko 80-tih prodavao službeni sat na ponto rose, trgovačka roba u klasi zenitha, za turke, jugošvabe i dr, pozdrav
Ja sam nov na forumu i zamolio bih vas da mi kazete nesto vise o ovom satu koji sam nasledio.Znam samo ono sto pise na satu i znam da je sat izradjen od 18 karatnog zlata. Interesuje me kad je izradjen i kako i kolika mu je vrednost.....itd evo par slika slikano je mobinim
Prilog 106799Prilog 106800Prilog 106801Prilog 106802