-
Re: Pomoć oko info i procene starih džepnih satova
Kolega - slazzem se da je 80mm atraktivna velicina, ali koliko sam shvatio u pitanju je 80mm sa krunicom ? Ili je to precnik mehanizma? Slika oscilatora (balance wheel) bi bila pozzeljna. Uveren sam da se mozzmo slozziti da je za dzepni sat presudan kvalitet oscilatora. To bi nam treba o biti vodeci parametar. Prodati ili sacuvati u kolekciji je individualna stvar i mozzda sam tu ishitrio sa savetom, ali sat je veoma tesko kvalifikovati kao vrhunski kolekcionarski primerak.
Moj predlog za sve koji zzele da nauce nesto o dzepnim satovima je da pre bilo kakve kupovine nabave odlicnu knjigu
Complete Price Guide to Watches by Shugart, Cooksey. Mozze se naci na ebay za 5-10 dolara. Nije bitno koja edicija, sekcija o dzepnim satovima je ista. Prvi deo je posvecen dzepnim satovima (pretezzno Americkim) i predstavlja odlican reference book.
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
U zdravljhe svi ! Sada mozda ispadnem smesan...sat je stigao od Casovnicara. Koji tvrdi da je mehanizam verovatno sastavio sam Bach Antal,jer navijanje ovoga sata ide samo u jednom smeru,sto je njemu cudno..Postavio sam slike,pa ako neko moze pomoci..
Prilog 91297
Evo sata,slikano je mobilnim ali se vidi..
Postovanje . Gospodine Nickh , ja sam verovatno najveci laik na ovome forumu...Sve ste u pravu sto pisete ! Ali..meni je zanimljivo sto i pored velikih poznanstava svuda po Evropi i Americi,do sada niko nije pronasao sat toliko star-novi..iz bilo kog doba da na ciferu i mehanizmu ima potpis i gravura Bach &Antal Szeged . E to hocu prvenstveno da proverim pa makar sat ne vredeo nista,ali ce meni licno vredeti da saznam ko ga je sklopio..pravio i ko je taj covek ili radionica...
-
Milane, vidim na berzi je, mislim da ces po toj ceni tesko prodati dzepni sat, uopste se dzepni satovi retko prodaju, a ako neki i ode, to je retko kad preko 100evra.....u vreme kad je taj sat proizveden, odnosno sastavljen, radilo se malo drugacije nego danas u vreme globalizacije gde opstaju samo najveci, tada su se automobili, bicikli, motocikli i satovi sastavljali u malim radionicama
bilo je na hiljade proizvodjaca, medju njima je i Bach Antal, zato je vecini nepoznat i o njemu ne mozes da nadjes nigde informacije
mozda je sastavljao satove godinu dana, sastavio sto komada jer se bavio casovnicarstvom i prestao da ih sastavlja
cifer ti je isto ostecen dole kod sedmice ima jedno ozbiljno ostecenje, a cifer je mnogo bitan
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav svima,je l' neko zna nesto vise o vom satu? U pitanju je Remontoir iz 1900,14k zlato Prilog 91307
-
Citat:
Milan88 kaže:
U zdravljhe svi ! Sada mozda ispadnem smesan...sat je stigao od Casovnicara. Koji tvrdi da je mehanizam verovatno sastavio sam Bach Antal,jer navijanje ovoga sata ide samo u jednom smeru,sto je njemu cudno..Postavio sam slike,pa ako neko moze pomoci..
Prilog 91297
Evo sata,slikano je mobilnim ali se vidi..
Postovanje . Gospodine Nickh , ja sam verovatno najveci laik na ovome forumu...Sve ste u pravu sto pisete ! Ali..meni je zanimljivo sto i pored velikih poznanstava svuda po Evropi i Americi,do sada niko nije pronasao sat toliko star-novi..iz bilo kog doba da na ciferu i mehanizmu ima potpis i gravura Bach &Antal Szeged . E to hocu prvenstveno da proverim pa makar sat ne vredeo nista,ali ce meni licno vredeti da saznam ko ga je sklopio..pravio i ko je taj covek ili radionica...
Toliko ti je sstalo da saznas ko je sklopio sat, da si ga vec stavio u oglase.;)
Bach & Antal Szeged Dzepni sat | Svet Satova
-
Rus,mislim da od pocetka ove teme stoji da je sat na prodaji i proceni..a posto niko ne zna ko je Bach Antal i gde i kako je sklopio sat..ostaje mesta i za ovakve komentare. U zdravlje
-
Milan88 sat koji imaš u stanju kakvom jest ne vrijedi mnogo osim za nekog tko je povezan s osobom čije ime stoji na ciferu a to ćeš teško naći.Nekad je bilo dozvoljeno na cifer sata da urar napiše i svoje ime,ponekad i samo svoje ime i podatke i takvi satovi jesu malo zanimljiviji al ne i previše.
Joki Veliki sat ti je star preko 110 godina,mehanizam nije loš,sat za čuvanje ako ide.
-
U redu potpis na ciferu ali na mehanizmu stoji isti potpis. Da li je to isto?
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Hvala na informacijama,sat je ispravan i ide samo nema staklo,interesuje me jos ima li neku vrednost?
Prilog 91322Prilog 91323
-
Joki Veliki sat je fantastičan koliko mogu vidjet cifer lijepo očuvan,po mom sam sat vrijedi 150-200€ plus vrijednost zlata koje ima na kućištu.
Milan88 ime na mehanizmu ne daje neku veću vrijednost,to sat nije nekog jakog brenda poput Zenizha pa da se distributer sata potpisao na ciferu poput Vasića iz Zagrefa il Stefanovića iz Beograda.Riječ je o potpisu malog nepoznatog urara (da je poznat našli bi nešto o njemu) koji je pribavio djelove i sastavio sat po svojoj volji te se potpisao na njemu.To daje neku malu vrijednost jer znamo tko ga je sastavio al ne preveliku napose ako je sat loše očuvan.
-
5 Priloženi(h) fajl(ova)
Batel - čudan džepni sat
Pozdrav drugovi sa foruma, e ovako :Dobio sam na poklon dzepni sat od prijatelja, ali mi je nesto cudan. Ima kao neko ulje unutra kazaljki??? sada da li takav model sata ili...
Model je BATEL watches , 17 jewels incabloc. stavi cu i slike. Kad sam otvorio poklopac mehanizma bio je suv. nema tog ulja u mehanizmu.
Prilog 91855Prilog 91856Prilog 91856Prilog 91857Prilog 91858Prilog 91859
Ako neko zna nego govori. Nemoj da cuti :)
-
Pomoć oko info i procene starih džepnih satova
To ulje je skoro sigurno izmedju dva stakla. U samom satu i mehanizmu nije sigurno.
Inace mehanizam je ako te zanima Unitas 6498.
-
Ne, ulje je bas u satu. Jer kada pomeram kazaljke one prolaze kroz ulje i pomeraju ga.
-
Onda ne znam sta da ti kazem.:dontknow:
Najbolje sacekaj da se javi neko od dobrih poznavalaca dzepnih satova, pa da ti kaze mozda nesto vise o satu.
-
Prvi put vidim ovako nešto,možda je netko napravio projekt sat s stalnim podmazivanjem ne mogu reći al ako sat uz sve to ide super ako ne ide na servis s njim.
-
ne ide. navijen je do kraja vise ne moze. Onaj krig sa federcicem sto se stalno okrece stoji. Mislim moze da se pomera normanlno kada ga necim pomerim u krug. Nije zapekao ili sta vec... Nosio kod casovnicara, neki kazu da je takav sat neki da ne treba to da bude unutra....
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Pozdrav ljudi ! Trebaju mi informacije o ovom satu bio je godinu dana kod jednog sajdzije iz Podgorice i covkej mi je rekao da nije umio da ga otvori tako da nemam slike mehanizma :) sve sto znam o satu je da je dobijen kao poklon iz Amerike od covkeja koji je organizovao sahranu Nikole Tesle, pozadi sata ima ugravirana lokomotiva Walton incabloc elex * 17 jawels
Prilog 92126Prilog 92127
-
Lijep sat, prvo ga treba otvoriti i poslikat za dati više informacija. Poklopci na satu su na navoj i otvaraju se odvrtanjem suprotno od smjera kazaljki na satu.
-
Ona tecnost(ulje ) stoje bilo u njemu vise ga nema. Isparilo valjda. Tako das sada ostaje smo da se ode kod sajdzije kao bi se vratio u fukcinalno stanje.
-
Pozdrav . na 24. strani sam ranije postavila slike sata marke Chablonen. Zanima me, posto mu nije originalna kazaljka i osovina mu nije ispravna, sta mislite, za koliko bih mogla da ga prodam, posto su mi rekli da bi ta osovina mogla da se zameni... ? Da li bi 3000 bila ok cena ?
-
2 Priloženi(h) fajl(ova)
Re: Nesto vise o ovom dzepnom satu
Zdravo ja sam novi tu i moj srbski nije ja bes najbolji :)
Imam stari omega sat mislim da je iz perioda 1932-1935, hteo bi da znam njegovu vrednost, ovu su dve slike sto trenutno imam kod mene, to pozadi mislim da je grb SHS-a:
Prilog 95995Prilog 95997
Hvala puno :)
-
Pozdrav,
Imam sat "Tissot" Locle 15 jewels, interesuje me nešto više o ovom satu, ali me najviše interesuje njegova vrednost,
http://i60.tinypic.com/2hqrskn.jpg
http://i62.tinypic.com/14l4gvs.jpg
http://i59.tinypic.com/eo9kz.jpg
Ja se izvinjavam što sam ostavljao linkove, nisam znao kako da odradim image resize.
-
-
Citat:
Nemke kaže:
Dobar dan,
imate interesantan sat u art deko stilu. Ovaj pravac u umetnosti je nastao u Francuskoj negde dvadesetih godina proslog veka i brzo se prosirio Evropom. Trajao je do tridestetih mada od tada do danas mozete naci mnostvo proizvoda tog stila jer je nekako uvek svez, nov i pozeljan.
Samo kuciste sata je srazmerno jeftino i slabijeg kvaliteta niklovano ili hromirano. Mehanizam je malo drugacija prica, ima 15 rubina i dva podesavanja sto ga svrstava na dno ponude svacarskih luksuznih proizvodjaca gde se Tissot i danas nalazi. Sta tacno ova dva podesavanja znace nisam siguran trebalo bi znati tacan kalibar mehanizma i imati proizvodjacku specifikaciju ali pretpostavljam da su upitanju termokompenzacija i izohronizam, manje je verovatno da se sat podesava u dva polozaja.
Termokompenzacija pretpostavlja da balans osciluje ujednaceno u nekom vecem temperaturnom opsegu na primer izmedju -20 i +30. Ovo je vrlo pozeljna kompenzacija kod recimo zeleznicarskih casovnika jer se zeleznicar zimi krece izmedju zagrejane prostorije i perona. Ovo se postize tako sto se tocak balansa napravi od bimetala, recimo kombinacija celik i mesing, kako bi se sprecilo uobicajeno sirenje i skupljanje elementa izradjenog od samo jednog metala. Iako se na slici koja prikazuje mehanizam ne vidi da je bimetalan pretpostavljam da je to u pitanju. Drugo podesavanje bi moglo da bude kompenzacija na izohronizam. Mehanicki casovnici imaju tendenciju da brze rade kada su potpuno navijeni a sporije kada je opruga "pri kraju".
Druga mogucnost bi bila da je sat podesen u polozajima , recimo, krunica gore i brojcanik gore kako bi bio najprecizniji u dva polozaja u kojima se dzepni sat najcesce nalazi.
Sto se cene tice moram da Vas razocaram ona nije velika. Nekoliko slicnih se prodaje na aukcijskim sajtovima kod nas i u inostrastvu i ne dostizu velike cifre.
Voleo bih da me neko ispravi u vezi mehanizma ako sam pisao svasta. Na forumu ima casovnicara i kolekcionara sa velikim znanjem.
-
Pomoć oko info i procene starih džepnih satova
imam stari sat na kome je ugravirana 1923. u pitanju je tavannese a koliko sam razumeo srebro sa zlatnim zigom je dekorisao niel hf. ima oznaku meseca i krune, lava koji stoji i 0,900. i neki mali zig koji se jedva vidi. dali neko moze da mi pomogne oko njega. na rubu mehanizma stoji oznaka 070 i onaj mali zig. unapred hvala
-
Najbolje bi bilo da postavis dobre slike sata i mehanizma, kako bi neko od poznavalaca ovih satova mogao da ti pomogne.
Dobro dosao na forum.
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Dobro jutro,
vidim da imate lep sat iz kompanije sa istorijom proizvođača iz Ženeve. Rajah satovi su pravljeni od komponenata kupljenih sa različitih strana. Mehanizam od jednog švajcarskog proizvođača, kućište od drugog u ovom slučaju od Breguet kompanija. Do kasnog 19-og veka satovi su bili veoma dekorativni izrađeni u emajlu sa dragim kamenjem i namenjeni indijskom tržištu.
Kada tačno nastaje prekid i Rajah gubi pozicije u Indiji nisam siguran ali u 20-om veku satovi im izgledaju kao Vaš, gold filled (tehnologija kojom se nanosi deblji sloj zlata, pregledajte forum mislim da je kolega Kristin pisao o ovome jako kvalitetan tekst) kućište sa dugogodišnjom garancijom (samo na kućište i pozlatu) poprilično solidan mehanizam (ako je slika sa kupujemprodajem Vaša) ništa spektakularno ali zaista solidno.
Sada dolazimo do cene oni lepi primerci za indijsko tržište se prodaju na aukcijama Christies i Sotheby pretpostavljam za solidne pare. Ovakvi kakav je Vaš, iako ređi komadi, i sa, recimo, interesantnom istorijom ne prelaze 100 US$. Video sam nekoliko prodavaca koji traže i više ali nisam video ni jedan prodat sa cenom preko tog iznosa.
S poštovanjem
-
6 Priloženi(h) fajl(ova)
-
Citat:
djolea kaže:
dobro jutro,
vidim da imate lep sat iz kompanije sa istorijom proizvođača iz ženeve. Rajah satovi su pravljeni od komponenata kupljenih sa različitih strana. Mehanizam od jednog švajcarskog proizvođača, kućište od drugog u ovom slučaju od breguet kompanija. Do kasnog 19-og veka satovi su bili veoma dekorativni izrađeni u emajlu sa dragim kamenjem i namenjeni indijskom tržištu.
Kada tačno nastaje prekid i rajah gubi pozicije u indiji nisam siguran ali u 20-om veku satovi im izgledaju kao vaš, gold filled (tehnologija kojom se nanosi deblji sloj zlata, pregledajte forum mislim da je kolega kristin pisao o ovome jako kvalitetan tekst) kućište sa dugogodišnjom garancijom (samo na kućište i pozlatu) poprilično solidan mehanizam (ako je slika sa kupujemprodajem vaša) ništa spektakularno ali zaista solidno.
Sada dolazimo do cene oni lepi primerci za indijsko tržište se prodaju na aukcijama christies i sotheby pretpostavljam za solidne pare. Ovakvi kakav je vaš, iako ređi komadi, i sa, recimo, interesantnom istorijom ne prelaze 100 us$. Video sam nekoliko prodavaca koji traže i više ali nisam video ni jedan prodat sa cenom preko tog iznosa.
S poštovanjem
ovaj, hm.
-
8 Priloženi(h) fajl(ova)
posedujem dzepni sat cini mi se da je veoma star pa mi treba pomoc strucnjaka za poreklo i vrednost hvala.
Prilog 99415 Prilog 99417 Prilog 99418 Prilog 99419
Prilog 99420 Prilog 99421 Prilog 99422
-
Veliki pozdrav,to što imaš je sat star preko 100 godina s srebrnim kućištem Nielo (to je naziv za ovako ofarbano i ukrašeno srebrno kućište).Ako sat radi i nema oštećen cifer (keramičko lice-dial sata) vrijedi od 100-200 €,al trebalo bi vidjet bolju sliku lica sata (jer koliko vidim ima vidljiva oštećenja za koje sumnjam da su oštećenja na staklu).Još koju bolju sliku sata postavite.Takvi satovi nisu česti al realno stanje na tržištu džepnih satova je katastrofa pa preporučam čuvat sat.
-
Re: Prepoznavanje i procjena 2 džepna sata
Alo Petre, neznam zašto ti i Vladan tako vrednujete džepnu molniju. Molnije su izuzetno robusni mehanizmi, u većini breguet spirala, trajni i precizni, još ako im je kutija i brojčanik u dobrom stanju ne mogu vrediti 10 ili 20eura. Zašto ih onda većina od vas ne izbaci iz kolekcije. Za 10 eura ako neznaš sam i nemaš dijelova ne možeš promjeniti osovinu nemirnice, slijedećih 10 e nije dovoljno za izmjenu novog federa, a slijedećih 10 nije dovoljno za izmjenu plexi, a da ne govorim o staklu. Ja sam ih u zadnjih pet godina prodao više od 60 kom i niti jednu nisam prodao ispod 60 eura, pozdrav, Kruno.
-
^Ne znam gde si to prodavao Molnije za 60e, ali ovde gde ja zivim ni jedna nije skuplja od 20.
Niko ne spori da su to kvalitetni satovi, samo sto nazalost nisu na ceni.
-
-
Molnije su satovi koje više nemam u kolekciji zato što je možeš naći jeftino i zato što one koje sam imao i koje nikad nisu radile kad sam ih dobio nisu htjele radit jer su trebale servis što kod švicaraca nećeš doživjet.To kazuje kolika je kvaliteta sata.
Dolje sat je cilindrica na ključić vrijedna od 100-200€ ako radi i cifer je očuvan kako valja!Iako ih se na žalost može nabaviti u mint stanju i ispod tih cijena napose ako su nabavljane preko Austrije i Švicarske gdje ih ima dosta i idu po jako niskim cijenama.
-
4 Priloženi(h) fajl(ova)
Kolega danas na poslu doneo pozlaćenu džepnu Raketu (pozadi na kućištu ispod krunice ima ugraviranu oznaku "AU 10") od nekog prijatelja, kako reče iz šezdesetih, sedamdesetih godina prošlog veka, ne znam da li je tačno godište, ali lepo je očuvana. Evo par fotografija, pa pokušajte proceniti, mehanizam nisam fotografisao jer nisam želeo da je otvaram.
Prilog 100180 Prilog 100181 Prilog 100182 Prilog 100183
Unapred hvala, pozdrav.
-
Raketa nazalost ima neku simbolicnu vrednost, 15-20e rekao bih. To se ne isplati prodavati, narocito ako je sat u dobrom stanju i ako dobro radi.
-
Misicu, nekada takva raketa ide i preko 50 eura, ali se ne sjecam sta su konkretno pojedini modeli imali u odnosu na one jeftinije... Ovakvu slicnu sam skoro uzeo prije nekih 2 godine, ali se prodavac predomislio u zadnji cas. Sjecam se da joj je poledjina bila dodatno ukrasena gravurom povodom nekog jubileja.
Inace, vidim nema subsekundaru, pa vjerujem da je u njoj poznati 2609, u ovom slucaju najvjerovatnije 2609 HA sa 19 rubina, ukoliko se radi o satu koji sam i ja pokusavao kupiti, koji mnogo lici na ovaj tvoj.
Inace, po stanju cifera i kucista, rekao bh da su ovo sedamdesete, prije nego sezdesete.
I Rus ti dobro kaze... ovo se ne prodaje. Ovo se cuva. Mnogo, je, mnogo vrijednije od smijesnih cijena koje se povlace po netu.
-
Hvala Rusu i Arch-u...
Arch kao što i napisah gore, sat je doneo moj dobar kolega od nekog njegovog prijatelja, teko da i ne znam da li hoće da ga proda. Uvek takve stvari vrede znatno više od tržišne vrednosti... Pozdravi za vas.