Stavljam sutra
Sto je naj vaznije i ispravan je. Hvala puno na odgovoru.
Printable View
Stavljam sutra
Sto je naj vaznije i ispravan je. Hvala puno na odgovoru.
I jos vaznije bice moj ;)
Zdravo svima! Potrebna mi je pomoc oko starosti i vrednosti sata. Sat je dzepni, marke Zenith. Dobio sam ga od pradede u cijem je posedu jos od Drugog svetskog rata, znaci minimum je oko 70ak godina star... Pozadina je crna, a ono sto mi je zanimljivo je da kazaljke svetle u mraku, ali ako su prethodno osvetljene, i to traje par min valjda... Nosio sam ga na sajam antikviteta, potvrdili su mi da je vojni, oficirski. Na poledjini na poklopcu stoji D 8407877 H, a kada se otvori na mehanizmu ima serijski broj 3467149 i neku oznaku -193-6 (ili -193-P-6) koja ne znam sta znaci. Nista vise nisu znali da mi kazu osim da super radi :yes4:
Svaka informacija i vid pomoci su dobrodosli...:adore:
Prilog 85235Prilog 85236Prilog 85237Prilog 85238Prilog 85239
Unapred hvala!
Mamba, dobro došao na forum.
U principu saznao si većinu bitnih stvari , bar što se tiče namene i porekla sata. Sat jeste službeno izdavan sat nemačke vojske ( kopnene ) za vreme Drugog svetskog rata. Oznake DH su skraćenica od Dienstuhr Heer ( službeni vojni sat ) Dienstuhr Heer – Wikipedie . Mehanizam koji pokreće tvoj Zenith nosi oznaku 193-P-6 ( to bi trebalo da piše ispod balansnog točka ) , ima 15 rubina, 18000vns ( vibracija-oscilacija na sat ) i 46 sati rezervu snage. Sat je proizveden 40-tih godina prošlog veka. Prema ovoj tabeli proizveden je 1944. godine. Što se vrednosti tiče to je već klizav teren. Starost , namena i ime proizvođača dižu cenu ovakvom satu , međutim ne treba zanemariti oštećenje brojčanika. Ne bih se usudio da procenjujem tačnu vrednost . Sve u svemu pažnje vredan sat.
Svakom koga interesuju starovremenski satovi preporučujem da sačuva ovu tabelu.
Prilog 85243
Takođe malo mi je neobična krunica na tvom primerku. Izgleda mi kao da je zamenska. Ne mora značiti da sam u pravu. Evo jedne fotografije ( može se naći još takvih fotografija ) na kojoj se vidi da je krunica više trouglasta a ne okruglasta kao kod tebe.
Prilog 85244
Veliki pozdrav Mamba i dobrodošlica na forum.
To što imaš imam i ja u svojoj kolekciji i što više reći od tog da je sat prekrasan i vrijedan.U stanju kakav je tvoj na žalost vrijedi 100-150€ (oštećen cifer i zamjenska krunica) jer je stanje na tržištu katastrofa,al druga vrijednost je neprocjenjiva.Pa to je sat koji ti je djed dobio il nabavio u ratu,ratni plijen nekog njemačkog oficira,uz sat poveži neku dobru priču i imaš prekrasan sat s povijesti u nasljeđe.Nemoj to prodavat jer ćeš malo zanj dobiti,ja sam svoj vani u mint stanju dobio za 200€,pa sad što više pričat,znadeš i sam da smo puno gore tržište od e-baya.Zato sat spremi i zaboravi na ikakvu prodaju.A ako ga doista misliš prodat i zaradit nešto nabavi još koju njemačku stvar,neki orden,bodež il slično i nda cijeli lot pokušaj prodat pod nekom pričom da je pripadalo nekom oficiru.Shvatit ćeš da je to težak posao,na žalost danas je tako.
Inače kako je kolega već rekao tvoj Zenith službeni je vojni njemački sat s DH oznakama na sebi,davao se oficirima na korištenje i on je bio vojno vlasništvo.Veoma kvalitetan sat.Dolje su slike mog Zenitha!
http://www.svetsatova.com/forum/atta...t-oq~~60_3.jpg
http://www.svetsatova.com/forum/atta...tnyw~~60_3.jpghttp://www.svetsatova.com/forum/atta...vvs-~~60_3.jpghttp://www.svetsatova.com/forum/atta...gcjw~~60_3.jpghttp://www.svetsatova.com/forum/atta...-irg~~60_3.jpg
Hvala puuuno na ovim informacijama, sada sam ga nekako jos vise zavoleo :w00t: Necu ga prodavati definitivno, naprotiv, voleo bih da ih skupim jos... :) Nekako kada samo pomislim gde je sve bio... Ipak, kao sto kaze Vas kolega, sentimentalna vrednost mu je neprocenjiva. Jos jednom puno hvala i srdacan pozdrav!
Pre svega zelim da Vam se zahvalim na informacijama, posebno iz licnog iskustva, puno ste mi pomogli, kao i Vas kolega, i naravno da pohvalim Vas Zenith, predivan je, super ocuvan, pretpostavljam da je i on iz 40-ih godina proslog veka...(video sam serijski broj u tabeli,eto vec sam nesto naucio :-D )
Necu ga prodavati, kao sto vec rekoh, u pravu ste, ima neprocenjivu sentimentalnu vrednost. Jos jednom hvala i srdacan pozdrav!
Ako budeš trebao ikakvu pomoć u budućnosti slobodno se javi u bilo koje vrijeme.
I da imaš prekrasan sat za početak sakupljanja satova.Sada je trenutak za početi tako nešto jer je trenutno sve podcijenjeno čak po mome malo i previše,kad to opet dođe na svoje tad za novce za koje danas kupiš sat u budućnosti nećeš moći nabavit ni djelove.
Pozdrav,
posjedujem stari zlatni IWC džepni sat kojem fali igla za navijanje. da se to moze negdje nabaviti i staviti sat u funkciju?
I zanima me kolika je vrijednost ovog sata, da li je vrijedno samo zlato ili sat kao takav?
Hvala
To ce fotopetar da vise objasni. ..ali sto se tice vrednosti u svakom pogledu bi bila dobra cena ;). Mislim realna
Pozdrav amko!
Prekrasan IWC koji moraš servisirat i sredit.
Što se tiče vrijednosti sata,vjerujem da tvoj IWC sam vriedi nekoliko stotina € plus vrijednost zlata u kućištu.Nemoj sat prodavat ako ne trebaš jer vrijeme za to nije.Sredi i sačuvaj tog ljepotana,IWC nije baš svakodnevni brend i nisam ih baš puno u dobrom stanju vidio u našim krajevima.
Iglu bi trebao imat neki stariji urar,il urar koji ima dosta rezervnih djelova za stare satove.Ako budeš slao na IWC servis i krunicu bi mogao platit više nego što sat vrijedi pa tu opciju odmah zaboravi.
Hvala na odgovoru
Prilog 85737
moze li pomoc neka informacija o ovom satu???
Zdravo pep, dobrodošao na portal i forum!
Da li možeš ponovo da fotografišeš sat? Slika je jako loša.
Pozz!
Pep dobrodošlica na forum,sat mi se čini lijep,po slikama asocira me na masonske satove-američki satovi koji su se izrađivali isključivo za masone i na sebi su imali masonska obilježja (al to možemo eliminirat vrlo brzo pošto mi se po kućištu čini da je unutra švicarski mehanizam).Zanima me koliko je doista cifer očuvan i pošto su krave na satu nacrtane računam da sat nema mehanizam visoke kvalitete,već je to jedan srednje klase sat s ocrtanim ciferom (pošto i sam imam jedan sat s ocrtanim ciferom,dao sam se u proučavanje slika na ciferima i došao do zaključka da se i u to vrijeme imalo mogućnost printanja na cifer i tad sat nema preveliku vrijednost,malo više od obične,prema tome koliko je slika nekom zanimljiva,dok ako je slika oslikana od umjetnika i još k tome ima potpis na ciferu tada bi sat mogao vrijedit puno više).
Eto za još više pomoći oko sata molio bih te bolje fotografije cijelog sata i mehanizma,a moderatore bih molio da presele ovih nekoliko postova u temu koja je tu napravljena da se pomaže oko procijene satova.
Danas je poseban dan za mene!!! Tata mi je poklonio dedin dzepni sat. Nisam ni znala za taj sat tj. da ga uopšte imamo, stoga je odusevljenje jos vece! Deda ga je nosio neko vreme, a kasnije presao na rucne. Nije ih skidao sa ruke.
E... ja sad očekujem vasu pomoc, ponajvise Perinu. Sat je marke Zaria, 21 rubin, rucni navijač, proizveden u USSR. Slaba sam po pitanju dzepnih satova... Kolika li mu je realna vrednost, za mene je ne procenjena!!! Evo slika...
Prilog 85816
Prilog 85817
Prilog 85818
Pozz svima i hvala unapred! :)
Gago, vrednost u novcu mu je veoma mala, možda oko jedne crvene, ali svi znamo da mu je vrednost mnogo veća, naročito za tebe. Pretpostavljam da je u njemu mehanizam 2009B ukoliko je manjeg prečnika (35-40 mm)
Pozdrav šefice!
Drago mi je da si dobila djedov sat u nasljeđe,napose kad stigne tako nešto u ruke pravoj osobi koja voli satove.
Što se tiče vrijednosti mislim da si sve rekla,neprocijenjivo,pošto nisam baš viđao taj brend rekao bih onako da tvoj sat na tržištu vrijedi malo više od Molnije pošto su one učestale,a pošto Molnije puno i ne vrijede,ni ostali rusi nisu na cijeni (osim nekih specijalnih modela,al opet su im cijene manje od Swiss satova).
Uživaj u satu koji si dobila i pazi ga kao da je najveći brend i cijeli u zlatu,jer ipak to je bio djedov sat.
Prilog 85826 Prilog 85827 Prilog 85828
Zaboravio sam da slikam jos jedan poklopac ima kojim je poklopljen mehanizam..tu unutra ima neke brojeve 6431 6445 15 jewels... radi kada se navije...
Pozdrav Pep.Na žalost sat koji imaš nije baš previše star nekih do 50-ak godina pošto je unutra unitasov mehanizam,cifer kao i cijeli sat trebalo bi još puno bolje poslikat,vrhunske slike koje se može dobro zumirati tako da se vide detalji,jer sumnjam da je ciger jako star,čini mi se neka novija prerada,al sve se može pogriješiti.Imaš sat koji bez vrhunskih fotografija il viđenja uživo predstavlja veliku enigmu,jer ima varijanta da je možda na stari cifer stavljen novi mehanizam,pošto je stari bio loš,tako da bez puno slika kućišta izvana i iznutra te cifera bez prednjeg stakla mogu samo tapkat u mraku.
Ako je sat noviji,s ovim mehanizmom i ovakvim ciferom usudio bih se reći da vrijedi 100-200€,al ako je cifer stariji,to samo može povećati vrijednost satu.Zato ako nemaš otiđi nekome da ti dobro poslika sat i onda postavi slike,izgubiti ne možeš već samo dobiti i pazi da bude puno kvalitetnih fotografija velikih i sat da bude poslikan posvuda do zadnje sitnice.
Nadam se da sam bio od pomoći.
Sat je nasledjen i sumnjam da ga je neko preradjivao,kako mi ga je baka poklonila dugo je stajao i nisam obracao paznju na njega cisto iz radoznalosti sam probao da se raspitam o njemu....Hvala ti puno sto si pokusao barem malo da mi pomognes....:)
Pozdrav svima zanima me po vasem misljenju vrednost ovog sata? Ispravan je.
hvala
Prilog 86057Prilog 86058Prilog 86059Prilog 86060Prilog 86061
Prekrasan sat,veoma star,oko 90-ak godina ima.Omega je to u hunter kućištu (hunter je kućište s prednjim poklopcem),kućište je definitivno srebrno s Nielo motivima na sebi.Sve u svemu prekrasan sat za daljnje čuvanje.Pošto tebe zanima vrijednost sata,mene zanima još jedan detalj a to je mehanizam sata te cifer bez poklopca.Bez bolje slike cifera ne mogu zaključit od kojeg je materijala i koliko je očuvan.Al već ovako mogu reći da po mojoj procijeni sat vrijedi 200-300€ koje ćeš trenutno teško dobit zbog slabog stanja na tržištu,zato bolje da ga čuvaš.
Hvala puno na proceni, evo slikao sam i mehanizam nadam se da je ok?
Prilog 86067Prilog 86068
Pored ovog, imam jos jedan dzepni sat molnija a pozadi je neki voz, ali on je neispravan pa predpostavljam da mu vrednost i nije neka?
Oko Omege ti ne mogu pomoci, ali Molnija cak i da je ispravna i dobro ocuvana ima malu vrednost, oko 20e, tako da neispravna ne vredi prakticno nista.
Što se tiče Omege sve kako sam rekao stoji,starija je to Omega,kvalitetna i lijepa.
Što se tiče Molnije kolega ti je sve već rekao,20€ vrijedii to ako je super očuvana i da radi.
Čuvaj te satove,takvo nešto u dućanima više nemaš,cijene u antikvarnicama su astronomske,a to što su trenutno takvi satovi podcijenjeni ne znači da uvijek budu.
Prilog 86256Prilog 86250Prilog 86251Prilog 86252Prilog 86253Prilog 86254Prilog 86255
Posedujem dva dzepna sata, pa me zanima da li mozete da procenite njihovu vrednost, 1. je ispravan i radi (onaj na kome ne pise marka,slika samog uredjaja), a drugog ne znam da otvorim pozadinu da slikam sam mehanizam.
Prvi sat nešto i vrijedi usudio bih se reći od 100-200€ u idealnoj situaciji a ta je da nađeš kolekcionara koji doista želi taj sat,sve druge opcije su loše jer budeš dobio puno manje pošto je trenutno stanje na burzi džepnih satova katastrofa.
Da malo opišem sat,nalazi se u srebrnom thula ukrašenom kućištu.Mehanizam i cifer su neoznačeni što ne ide baš u korist vrijednosti sata.Drugi sat nemoj ni pokušavat prodavat jer po mom viđenju vrijedi vrlo malo,pošto je to sat iz novijeg doba s ukrašenim kućištem i ciferom koji su u prodaji kao novi bili jako jeftini.Sad da je taj sat super očuvan nešto bi mogao zanj dobiti al pošto je u stanju kakvom jest teško nešto zanj ulovit.
Moja preporuka trenutno nemoj ništa prodavat zažalit ćeš,jer ako ikad budeš tražio nešto slično morat ćeš da se namučiš jako ali i da platiš masno,to što su trenutno džepni satovi podcijenjeni ne vjerujem da bude trajalo uvijek.
hvala puno na informacijama :)
pozdrav. jel moze neko pomoci oko procene vrednosti sata.. otprilike?
Prilog 86837Prilog 86838Prilog 86839Prilog 86840Prilog 86841
casovnicar kaze da je ocuvan i u dobrom stanju. radi. sigurno je pre 1945.
Prilog 86842
Dobrodošlica bbrs!
Sat koji imaš je lijep ali i kvalitetan.Mehanizam je kvalitetan a kućište (osim unutarnjeg zadnjeg poklopca) je od 14 karatnog zlata.Sat je vrijedan otprilike koliko vrijedi zlato (po mojoj gruboj procijeni zlata na kućištu ima 200-300€ vrijednosti,al lakše je to odredit tako da se rastavi sat,odvagne kućište i pomnoži s cijenom zlata.Mehanizam je kvalitetan ali nije neki poznati brend (svi satovi koji su imali zlatno kućište bez obzira koji brend sata je bio u sebi je imao vrlo kvalitetan mehanizam za nijansu kvalitetniji od ostalih satova) i po mom vrijedi 100-200 €.
Sada dolazi na red da kažem da se okaniš prodaje jer trenutno možeš prodat samo zlato,cijeli sat nitko ti neće kupit po normalnoj cijeni,dobivat ćeš ponude za sat manje nego što samo zlato vrijedi zato pažljivo.Čuvaj sat ako nisi prisiljen da ga prodaš.
fotograf hvala na informacijama i savetu. pozdrav
da, jos jedno pitanje. da li bi u americi sat imao neku vecu vrednost? mozda i zbog ovog packard motors pozadi?
Ne znam,nisam vidio cijeli natpis pa ne znam što je to uopće.E-bay je opasan za one koji tek kreću prodavat pa tako i američko tržište.Ne gledaju s povjerenjem nove aukcije.Preporuka je da sat ostane što dulje kod tebe,čekaj dobru ponudu i tad ga prodaj.
pozdrav forumasi, treba mi pomoc oko identifikacije ovog sata. znam da je star oko 100 god. ne mogu da protumacim naziv jer je cifer ostecen, sat radi ne zelim da ga prodam, jer je uspomena, ali bih volela da znam vise o njemu.
Prilog 87297Prilog 87298Prilog 87299Prilog 87300
Vrlo lijep sat za nasljeđe.Mogućnost je da je kućište pozlaćeno il možda i zlatno (treba vidjet dal na poklopcima iznutra postoje pečati,oznake za zlato il ne).Naziv mi se čini Ronda al to i nije previše bitno,mehanizam je srednja klasa.
Sve u svemu čuvaj sat,lijepo je tako nešto imati u nasljeđe.
da imao je zlatno kuciste ali su ga roditelji prodali nazalost, hvala na odgovoru cuvacu sat sad je u sigurnim rukama :)
Prilog 88976Prilog 88977Prilog 88978 Zanima me kolika bi mogla da bude vrijednost ovog dzepnog sata...La Generale ..Lucc : de ....marke LOUIS BRANDT & FRERE.I iz kojeg je vremenskog perioda? Hvala unaprijed.Srdacan pozdrav
Na žalost slike sata su jako loše i mutne,al i po njima se dobro vidi da je cifer na satu loš a mehanizam osrednje kvalitete,sveukupni dojam sat je najbolje spremiti i zaboraviti nanj jer trenutno ovako nešto vrijedi jako malo i skoro ništa,možda 20-ak do 30 € i to ako mehanizam radi ako ne tad i manje.
Pozdrav !
Znacila bi mi puno pomoc, tj. bilo kakva informacija o ovom satu... Sat je pripadao mom dedi, jako je star i lep, od srebra je...
Hvala unapred na bilo kakvoj pomoci ! :)
http://www.dodaj.rs/f/2/3x/2hkmdzMa/...414-wa0000.jpg http://www.dodaj.rs/f/37/Qb/2Q2oDDzV...414-wa0001.jpg http://www.dodaj.rs/f/3i/GJ/1Mq2yamC...414-wa0002.jpg http://www.dodaj.rs/f/3t/H8/15T3ZpKT...414-wa0003.jpg http://www.dodaj.rs/f/3C/6O/2SokOdnM...414-wa0004.jpg http://www.dodaj.rs/f/2F/om/1XoVxSWE...414-wa0005.jpg