Amfibija tip 710
· Novo (tzv „Ministry case“) ministri kućište, razlika između starog i novog „ministry“ kućišta je u tome što je kod starog bočna oborena ivica šira u odnosu na novi tip ( pogledati poslednju fotografiju iz grupe slika A8)
· Mehanizam 2416B
Grupa slika A8
Amfibija tip 060
· Ovaj tip Amfibije ima štitnike krunice, skrivene ušice kaiša i u odnosu na druge Amfibije specifičan rotirajući prsten
· Mehanizam: 2416B
Grupa slika A9
Amfibija nepoznat tip
· Ušice kaiša i poklopac kućišta čine celinu
· Mehanizam: 2409
Grupa slika A10
Amfibija nepoznat tip
· Veliko okruglo kućište, znatno šire od rotirajućeg prstena
· Mehanizam: 2416
Grupa slika A11
Amfibija nepoznat tip
· Kućište je „ old ministry“ dakle šire bočne ivice u odnosu na novo ministri kućište
· Mehanizam: 2416B
Grupa slika A12
Amfibija nepoznat tip
· Kućište je po obliku nešto između osmougaonog i okruglog
· Mehanizam: 2409A i 2414 ( ovaj mehanizam se, po mojim saznanjima, vrlo retko ugrađivao u Amfibije)
Grupa slika A13
U ovom delu teksta biće predstavljena dva sata, po jedan Komandirski i Amfibija. U pitanju su tipovi kućišta koji se najčešće sreću kod nas.
Komandirski tip 34x
Tehničke karakteristike:
· Zemlja porekla: SSSR
· Mehanizam: 2414, ručni navijač
· Materijal kućišta: mesing koji je hromiran
· Staklo: akrilno
· Krunica: na zavrtanje
· Dimenzije sata: 43x43 mm
· Godina proizvodnje: 80-te
· Funkcije: sati, minute, sekunde, datum
Mehanizam je oznake 2414, ručni navijač, rezerve snage oko 45 sati. Mehanizam ima 17 rubina, i radi na 19800 vibracija na sat. Izuzetno dugovečan mehanizam koji može biti vanredno tačan. Kada se krunica oslobodi tj odvrne ( bez da se izvlači ) u tom položaju okretanjem krunice navija se mehanizam. Izvačenjem krunice i njenim okretanjem podešava se vreme. Ne postoji drugi zub za podešavanje datuma. Datum se podešava okretanjem kazaljki. Datum se može podesiti na dva načina. Okretanjem dva puna kruga kazaljki ili pomeranjem kazaljki između brojeva 8 i 1. Dakle kazaljka za sate se od 8 sati pomeri do 1 sat pa nazad do 8 sati itd. To je brži način podešavanja datuma.
Brojčanik- moram priznati neobična nijansa brojčanika. Boja je nešto između boje masline i zlatne boje. Video sam satove sa brojčanikom iste boje ali različite nijanse. Što pre svega zavisi od toga kolio je sat bio izložen suncu. Brojčanik je čist, pregledan, ima 12-časovnu satnu skalu. Ispod broja 12 je logo proizvođača, ispod njega natpis Komandirskie, ispod je crvena zvezda petokraka, a ispod nje natpis 17 rubina ( камнеи ). Ispod broja šest stoji natpis „заказ мо ссср“ što znači da je sat pravljen po naređenju Ministarstva Odbrane SSSR-a tj za potrebe vojske. Naravno svi natpisi na satu su ćirilični. Na poziciji broja tri je datum, ne postoji prikaz dana u nedelji.
Kazaljke su elegantne i jednostavne. Svetleći premaz sa nalazi na kazaljkama i u vidu tačkica iznad brojeva satne skale. Osvetljenje ( luminacija ) ne drži dugo.
Kućište je napravljeno od mesinga ili neke njegove legure a onda je hromirano. Kućište je oko 43 mm široko, računajući krunicu i oko 43 mm dugačko od ušice do ušice. Širina ušica kaiša je 18 mm. Kućište je jednostavnog i lepog oblika , masivnih ušica kaiša i štitnika krunice. Krunica je oko 7 mm širine, išrafirana je, nepotpisana i nije od punog čelika nego hromiranog lima. Rotirajući prsten sa mernom skalom je takođe hromiran, okreće se u oba smera i ako nije zaprljan veoma se se lako okreće. Poklopac kućišta je čeličan, ušrafljuje se. Da budem precizan, ne ušrafljuje se poklopac nego prsten oko njega. Na poklopcu je ćiriličnim slovima ispisana zemlja porekla, naziv proizvođača, serijski broj, natpis da je sat vodootporan.
Staklo je akrilno, ispupčeno i izdiže se nepuna 2 mm iznad rotirajućeg prstena.
Kaiš koji ja posedujem nije orginalan. Uz ove satove, fabrički, je išao kožni kaiš ne tako zavidnog kvaliteta.
Radno stanje mehanizma – Odmah da naglasim da će performanse izazvati nevericu ( mada mi to nije cilj ). Sat sam prvo navijao, ostavljao u kutiji ( dakle nisam nosio ) i pratio odstupanja. Sat je u toku dana žurio 10 sekundi ( što je odličan rezultat) i u toku noći to nisam mogao korigovati. Sa krunicom na gore sat je ostajao na +10 sekundi, sa krunicom na dole u toku noći dobijao je još +4 sekunde a sa staklom na dole je takođe ostajao na +10 sekundi. Dakle u toku 24 sata može bez probleme da održi +10 sekundi što je odličan rezultat. Da bi se dobili realni rezultati potrebni su realni uslovi eksploatacije - sat treba nositi. Kada sam sat nosio dnevna odstupanja su bila 0 sekundi. Sat niti je žurio niti je kasnio. Sat sam ostavljao na ruci u toku noći, čisto da vidim šta će se desiti i sat je ili ostajao savršeno tačan dakle 0 sekundi odstupanja ili je kasnio 2-3 sekunde ( očigledno zavisi od položaja ruke u toku noći ). Potpuno svestan tehničkih karakteristika mehanizma, njegove namene, starosti i cene mogu ponosno reći, perfekcija.
Grupa slika E
![]()
Registracija
Help

529Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi