Strana 1 od 14 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 135
Like Tree516Likes

tema: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

 1. #1
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Ovo je ujedno i poklon Svetu satova za 4. rođendan.


  Vostok
  Amfibija i Komandirski

  Tekst koji sledi nastao je kao rezultat velikog ličnog interesovanja za sovjetske satove ( ruske satove ) a posebno za Vostok satove. Namenjen je svima koji vole ruske satove, stare satove, vojne satove. Tekst ne obrađuje sve satove pomenutog proizvođača, već se koncentriše na dva, verovatno najslavnija, izdanka ovog giganta a to su Komandirski i Amfibija. Ukupno gledano tekst je podeljen u nekoliko celina. U okviru teksta biće predstavljene baze podataka koje se odnose na sve do sada identifikovane tipove kućišta modela Komandirski i Amfibija. Da naglasim, ja nisam autor ovih baza tipova kućišta. Baze nisu savršene zato što neki tipovi kućišta nisu identifikovani ( kod oba modela sata ) i nisu identifikovani tipovi kućišta prvih Komandirskih ( modeli mahom iz 60 tih i početka 70-tih ). I pored navedenih nedostataka ove baze tipova kućišta su najsveobuhvatnije i najdetaljnije baze koje su trenutno dostupne.

  Uvod  Kada je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez juna 1941. godine i počela realizaciju plana invazije Sovjetskog Saveza, kodnog naziva Barbarosa, Sovjeti su masovno počeli da premeštaju svoja vitalna industrijska postrojenja na istok. Tako je došao i red na izmeštanje pogona Druge moskovske fabrike satova. Deo pogona je premešten u grad Čistopolj na obali reke Kama u Tatarstanu, 800 km istočno od Moskve. Fabrika u Čistopolju radila je pod nazivom Peta fabrika satova . Fabrika je većinom, ako ne i isključivo, radila za potrebe vojske. Navodno je, između ostalog, proizvodlila satove za čuveni sovjetski tenk T-34. Godine 1943. fabrika proizvodi muški sat K-43. Godine 1949. fabrika proizvodi muški sat K-26 „Pobeda“ kao i zidne, ulične i brodske satove. Godine 1950. fabrika počinje izgradnju novih industrijskih zgrada. Koliko je velik i značajan ovaj proizvođač satova govori i podatak da je u jednom periodu zapošljavao 4000 radnika, imao je svoj institut sa 800 studenata, medicinski centar i supermarket. Godine 1952. fabrika počinje proizvodnju sata po imenu „Kama“ , koji je otporan na šok-udar i vodootporan. Godine 1957, počinje proizvodnja visoko preciznih satova: K-28 „ East“, „Mir“ , „Volna“ , „Saturn“ , „Cosmos“ , sa centralnom ili izdvojenom sekundarom. Godine 1962. fabrika je nagrađena zlatnom medaljom na sajmu u Lajpcigu. Te iste godine razvijen je sat pod nazivom „Komandirskie“ i fabrika postaje zvanični snabdevač Ministarstva Odbrane Sovjetskog Saveza ( negde se pominje i 1965. kao godina kada je fabrika postala zvanični snabdevač ) . Godine 1968. počinje proizvodnja modela pod nazivom Amfibija ( Амфибия ). S obzirom da je 2006-2007. god. Vostok na tržište izbacio jubilarni model Amfibija 1967 u čast 40 godina postojanja ovog slavnog sata, verovatno da je prva Amfibija razvijena još 1967 godine. Takođe te 1968. godine fabrika počinje da posluje pod imenom Fabrika satova Vostok ili Vostok a u čast Sovjetskom svemirskom programu. Tokom 1972. god. fabrika Vostok izvozi svoje proizvode u 54 zemlje a 1980. fabrika počinje proizvodnju dubinometara ( water-meters), manometara, tahografa... Te iste godine fabrika ulazi pod nadležnost Ministarstva za radioindustriju. Tri godine kasnije ( 1989 .godine ) fabrika prelazi na samofinansiranje a već 1992 podpada pod nadležnost Republike Tatarstan.
  Devedesete i prva decenija 2000-tih predstavlja veoma buran period za ovog velikog proizvođača satova. S jedne strane započela je proizvodnja , između ostalog, novih Komandirskih i Amfibija ( kao što je već rečeno predstavljena je nova Amfibija 1967 ). Zatim „Vostok Watch Maker Inc.“ i „ Koliz Ltd“ 2004. godine osnivaju firmu „Koliz Vostok Co.Ltd“ ( sa sedištem u Litvaniji ) koja je proizvođač sve više traženih Vostok Europe satova ( u koje se mahom ugrađuju Vostok mehanizmi) a opet sa druge strane taj časovničarski gigant sve više posrće. Pre svega završna obrada nije na nivou kao u vreme SSSR-a, to se pre svega odnosi na hromirana kućišta ( recimo Komandirski). Videti nošen, očuvan Vostok Komandirski iz perioda SSSR nije tako teško ali videti nošen, očuvan Komandirski iz recimo sredine 90-tih je već malo teže. Do bankrota firme dolazi 2010. godine a proizvodnja, navodno, nije ni tada stala. Ironično, kako to u životu obično biva, uporedo sa posrtanjem ovog proizvođača, raste broj zaljubljenika i kolekcionara starih Vostok satova. To se pre svega odnosi na modele Komandirski i Amfibija. Njima je posvećen ostatak teksta.

  Prikaz mehanizama koji su ugrađivani u modele Komandirski i Amfibija:


  2209


  · Mehanizam: ručni navijač
  · Prečnik mehanizma: 22 mm
  · Visina mehanizma: 3,3 mm
  · Broj rubina: 18
  · Broj vibracija na sat: 18000
  · Rezerva snage: 38 sati
  · Funkcije: sati, minute, sekunde
  · Zaštita od udara ( shock protection )


  Grupa slika M1

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpg  2234
  · Mehanizam: ručni navijač
  · Prečnik mehanizma: 22 mm
  · Visina mehanizma: 4,25 mm
  · Broj rubina: 17 ( može se naći i podatak 18 rubina )
  · Broj vibracija na sat : 18000
  · Rezerva snage: 38 sati
  · Dozvoljena dnevna odstupanja: -10 do + 30 sek/ dan
  · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum, mogućnost zaustavljanja sekundare
  · Zaštita od udara

  Grupa slika M2

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpg  2409
  · Mehanizam: ručni navijač
  · Prečnik mehanizma: 24 mm
  · Visina mehanizma: 3,7 mm
  · Broj rubina: 17
  · Broj vibracija na sat : 19800
  · Rezerva snage: 40 sati
  · Dozvoljena dnevna odstupanja: -20 do +60 sek/dan
  · Funkcije: sati, minute, sekunde
  · Zaštita od udara


  Grupa slika M3
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg

  2414A
  · Mehanizam: ručni navijač
  · Prečnik mehanizma: 24 mm
  · Visina mehanizma: 4,14 mm
  · Broj rubina: 17
  · Broj vibracija na sat : 19800
  · Rezerva snage: 38 sati
  · Dozvoljena dnevna odstupanja: -20 do +60 sek/dan
  · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum
  · Zaštita od udara

  Grupa slika M4

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg  2416B
  · Mehanizam: automatik
  · Prečnik mehanizma: 24 mm
  · Visina mehanizma: 6,3 mm
  · Broj rubina: 31
  · Broj vibracija na sat : 19800
  · Rezerva snage: 31 sat
  · Dozvoljena dnevna odstupanja: -10 do + 30 sek/dan ( postoji i podatak koji kaže: - 20 do +60 sek/dan )
  · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum
  · Zaštita od udara

  Grupa slika M5

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpg  Napomena za sve navedene mehanizme: što se tiče rezerve snage ona je u praksi znatno veća od fabrički deklarisanog minimuma ( veća je za bar 5-6 sati ). Dnevna odstupanja su u praksi takođe mnogo manja od fabrički navedenih.


  Mehanizmi koje Vostok trenutno proizvodi


  Grupa slika A

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg
  Shmizla, RUS, sima hrabri and 22 others like this.

 2. #2
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  KOMANDIRSKI

  U ovom delu teksta biće reči o oznakama Komandirski satova. Bitno je znati da ako se želi utvrditi koji je konkretan model Komandirskog u pitanju neophodno je imati orginalne papire i obratiti pažnju na šestocifreni broj u donjem levom uglu dokumenta. Taj broj je referentni ili broj modela a broj koji se nalazi na poklopcu kućišta je serijski broj i taj broj ne služi identifikovanju sata. Dakle, referentni broj ima šest cifri, prva dva broja predstavljaju tip kućišta, treći broj označava vrstu zaštite ( finiša ) ili premaza koji se nanosi na kućište. Poznato je da Komandirski kućišta nisu čelična pa je premaz neophodan. Taj treći broj u sličaju Komandirskih može biti: 1, 3 ili 9.


  · 0-nerđajući čelik ( samo kod Amfibija )
  · 1-hromirano kućište, odnosno hromiran nanos
  · 3- pozlata
  · 6- black finish ( nisam siguran šta se pod tim podrazumeva )
  · 9-titanijum nitrid nanos ( titanium nitride plating ) – žute boje, liči na pozlatu
  U slučaju Komandirskih sa plastičnim kućištem, koji su dosta retki, treća cifra bi trebala biti 6 ( mada nisam siguran ). Bilo kako bilo ogromna većina je ili hromirana ( 1 ) ili sa titanium nitrid zaštitom ( 9 ).
  Preostale tri cifre referentnog broja odnose se na tip brojčanika. Svaki brojčanik ima svoj jedinstven broj.
  Par fotografija gde se može videti dokument sa referentnim brojem . Takođe može se videti da papiri tj ref broj ( ref br u ovom slučaju je 341289, na poslednjoj fotografiji je prikazan tip brojčanika 289, zaključak kućište tj njegov premaz i brojčanik se ne slažu sa papirima tj referentnim brojem ) ne odgovara konkretnom modelu sata. Dakle papiri su od drugog sata.

  Grupa slika B
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8-broj-anik-tip-289.jpg

 3. #3
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Prikaz tipova kućišta modela Komandirski


  Komandirski tip 34x


  · Jedan od najčešćih modela
  · Mehanizam: 2414, 2414A, 2409 ( kada je u pitanju meh 2409 moram reći da nisam video Komandirski sa tim mehanizmom tako da bi podatak o ugradnji ovih mehanizama uzeo sa rezervom )

  Grupa slika K1

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-jpg.jp.jpg

  Komandirski tip 09x
  · Liči na tip 34x ali je nešto veće kućište i manja je krunica
  · Mehanizam: 2416, 2416B

  Grupa slika K2

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpg


  Komandirski tip 33x
  · Krunica na 2 sata
  · Mehanizam: 2414, 2414A

  Grupa slika K3

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpg


  Komandirski tip 92x
  · Okruglo kućište
  · Mehanizam 2416B

  Grupa slika K4

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpg


  Komandirski tip 21x
  · Mali štitnici krunice, specifičan rotirajući prsten
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K5
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpg

  Komandirski tip 43x
  · Okruglo kućište
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K6

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpg


  Komandirski tip 81x
  · Mehanizam 2414A

  Grupa slika K7

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-jpg.jp.jpg


  Komandirski tip 52x
  · Okruglo kućište, krunica bez štitnika
  · Mehanizam: 2416B

  Grupa slika K8

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-jpg.jp.jpg


  Komandirski tip 53x
  · Osmougaono kućište, krunica na 2 sata
  · Mehanizam 2414A

  Grupa slika K9
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpg

  Napomena : poslednji sat prikazan u okviru grupe slika K9 je Ostwok.
  Ostwok jesu Vostokovi satovi sa Vostokovim mehanizmima. U pitanju je švajcarska kompanija koja je na zapadnom tržištu prodavala rebrendirane Vostoke. Prema dostupnim podacima bavila se prodajom a ne proizvodnjom satova. Postojala je od 1995. do 2000. godine.

  Komandirski tip 64x

  · Masivne ušice kaiša, minimalni štitnici krunice
  · Mehanizam: 2414A, 2434

  Grupa slika K10

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-jpg.jp.jpg  Poslednja ispravka: VLADAN P (16.12.2019. u 22:37)

 4. #4
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Komandirski tip 39x
  · dvadesetčetvoročasovna skala
  · Mehanizam: 2424

  Grupa slika K11

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Komandirski tip 93x
  · Ovalni oblik
  · Mehanizam 2414A

  Grupa slika K12

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Komandirski tip 67x
  · Ovalno asimetrično kućište
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K13
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Komandirski tip 44x
  · Talasast oblik kućišta ( nešto između okruglog i osmougaonog oblika )
  · Mehanizam: 2414A ( uzeti sa rezervom )

  Grupa slika K14

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Komandirski tip 74x
  · Veliko ovalno kućište, oborenih ivica u blizini ušica, bez štitnika krunice
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K15

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Komandirski tip 59x
  · Mehanizam 2409

  Grupa slika K16

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Komandirski tip 86x
  · Ovalno kućište bez rotirajućeg prstena i bez štitnika krunice
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K17
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Komandirski nepoznat tip
  · S obzirom da nema fotografije zadnje strane možda je u pitanju i Amfibija
  · Mehanizam: 2414A ( uzeti sa rezervom)

  Grupa slika K18

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Komandirski nepoznat tip
  · Izgleda kao tip 33x ali sa krunicom na 3 sata. Ovaj model je ređi u odnosu na 33x.
  · Mehanizam: 2414A

  Grupa slika K19

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg  Komandirski nepoznat tip
  · Kratke ušice kaiša, krunica zaštićena
  · Mehanizam 2414A

  Grupa slika K20

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg
  Shmizla, popovac 76, RUS and 19 others like this.

 5. #5
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Komandirski nepoznat tip
  · Ovalni asimetrični oblik
  · Mehanizam 2414 ( uzeti sa rezervom)

  Grupa slika K21

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Komandirski nepoznat tip
  · Okruglo nazubljeno kućište
  · Mehanizam: 2414A ( uzeti sa rezervom)

  Grupa slika K22

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Komandirski nepoznat tip
  · Plastično kućište
  · Mehanizam: 2414( uzeti sa rezervom )

  Grupa slika K23
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpg


  Komandirski nepoznat tip
  · Okruglo kućište, masivnije ušice kaiša, nešto širi razmak ušica.

  · Mehanizam: 2414

  Grupa slika K24
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg

  Kao što rekoh na samom početku teksta, baza tipova kućišta ne obrađuje Komandirske koji su mahom iz 60-tih i početka 70-tih, kao i jubilarne modele koji se pojavljuju i u kasnijim godinama ( modeli izdavani na godišnjice pobede nad fašizmom ) . Dakle za pomenute modele je zajednički mehanizam 2234, koji ima opciju zaustavljanja sekundare, nemaju ušrafljujuću krunicu niti rotirajući prsten i često su se pojavljivali sa pozlaćenim kućištem. Sledi nekoliko takvih modela, koji su prikazani radi sticanja uvida i u takve satove iako se ne zna koji su tipovi kućišta u pitanju.

  Komandirski nepoznat tip
  · Kućište : kod prvog modela pozlaćeno a kod drugog hromirano, prečnik 35 mm
  · Mehanizam: 2234

  Grupa slika K25

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpg


  Komandirski nepoznat tip
  · Kućište: prečnika 43 mm sa krunicom, debljine 12 mm ( nisam ranije video ovakav tip kućišta )
  · Mehanizam: 2234

  Grupa slika K26

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpg  Komandirski nepoznat tip


  · Kućište: kod prvog modela pozlaćeno a kod drugog hromirano
  · Mehanizam: 2234

  Grupa slika K27
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpg

  Shmizla, RUS, sima hrabri and 18 others like this.

 6. #6
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  AMFIBIJA

  Ronilački sat Amfibija prvi put je predstavljen 1967 godine. Tvorci ovog sata su Vera Fjodorovna Belova i Mihail Fjodorovič Novikov.  Grupa slika C

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1-vera-fedorovna-belova.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2-mihail-fedorovi-novikov.jpg


  Kada se pristupilo dizajniranju ovog sata pošlo se od toga da sat ne sme da zaostaje za ostalim ( stranim ) ronilačkim satovima i da mora obezbediti pouzdan rad na dubini do 200 m pritom trpeći značajan pad pritiska i temperature. Sam naziv sata ( Амфибия ) spontano je predložio neko od članova razvojnog tima i simboliše komfor koji sat pruža na kopnu i u vodi. Kako kaže Mihail Fedorovič Novikov, čovek koji je u to vreme bio na čelu razvojnog tima, u Švajcarskoj su već osmišljeni različiti vodootporni ( ronilački ) satovi pa bi izrada ronilačkog sata laiku uzgledala kao izmišljanje tople vode. Međutim postojala su dva problema. Prvi jeste oprema čija starost nije dozvoljavala vrhunsku preciznost, potrebnu za izradu takvog sata. Drugi problem je bio taj što su svi postojeći dizajni bili zaštićeni patentnim pravom. I sam Novikov je tvrdio da se neseća ni jednog slučaja kupovine patenta od strane Sovjetskog Saveza.
  Inžinjeri Vostoka razvili su sopstveni dizajn analizirajući kako zaptivanje tako i ekonomičnost. Na prvi pogled Amfibija izgleda kao svaki drugi sat ali svaki njen deo je posebno dizajniran pri čemu su se inžinjeri susretali sa mnogim problemima. Inžinjer Novikov kao primer navodi staklo, koje na prvi pogled izgleda uobičajno ali kad se zagleda iz profila vidi se da nije tako. Dizajn stakla nije slučajan. Staklo je projektovano da trpi pritisak od 20 kg/cm2 . Pod tim pritiskom staklo se savija za 0,5 mm. Svojim savijanjem staklo pojačava zaptivenost ali mora se voditi računa da staklo ne dodirne kazaljke, podrazumeva se da staklo ne sme da pukne. Dakle treba dizajnirati staklo i napraviti precizan proračun savijanja stakla zarad odlične zaptivenosti a sa druge strane ne dozvoliti da se staklo suviše savije i pukne ili zaustavi kazaljke. Napraviti takav proračun nije lako ni za ravna stakla a naročito za ispupčena ( konveksna ) stakla. Staklo Amfibije je iz navedenih razloga debljine 3 mm a Komandirskih 2 mm. Međutim savršeno zaptivanje ne postiže se samo debljinom stakla. Prečnik stakla mora biti savršeno jednak, ne sme postojati ni najmanja ogrebotina na staklu. Sve se to postiže posebnom tehnikom poliranja. Da bi se obezbedila zaptivenost bilo je potrebno pozabaviti se gumenim dihtunzima. Prema rečima Vere Belove, na „običnim“ satovima se stavlja guma koja se inače koristi za zaptivanje satova . Ta guma je dolazila iz Fabrike gumenih proizvoda Kazanj. Međutim takva guma nije mogla zadovoljiti zahteve stavljene pred Amfibiju. Prema njenim rečima, izbor savršeno glatke gume bez ikakvih pora trajao je dosta dugo.
  Što se tiče kućišta, za razliku od većine satova za čije kućište je korišten mesing, kod Amfibije ono je pravljeno od nerđajućeg čelika. Čelik je kao materijal daleko pogodniji za ovakvu vrstu sata ali i tu je postojao problem. Kućište je izrađivano bušenjem i brušenjem čelika. Kod mesinga to nije bio problem. Kod čelika ono što je isprva bio problem jeste izrada ušica kaiša. Jednostavno inžinjeri nisu mogli dobiti željeni oblik, odnosno nisu mogli postići da kućište i ušice kaiša budu celina. Zato prve Amfibije imaju specifične ušice kaiša tzv „swivel lugs“ koje su praktično osovinicom pričvršćene za kućište. Na tim prvim Amfibijama postoje dve ( slične ) vrste ušice kaiša. Za obe je karakteristično da su osovinicama povezane sa kućištem. Kasnije je taj problem prevaziđen.
  Ono što razlikuje Amfibije od prvih Komandirskih jeste i rotirajući prsten za merenje protoka vremena ( zarona ).
  Takođe u odnosu na „obične“ satove, kod kojih je poklopac kućišta 0,5 mm kod Amfibije je deblji, preko 1 mm.
  Amfibija je prihvaćena od strane vojske nakon vežbe flote u Severnom moru. Vežba je podrazumevala spasavanje mornara podmorničara iz potopljene dizel podmornice koja se nalazila na dubini od 120 - 130 m U vežbi su učestvovala dva spasilačka broda, brod dizalica „Karpati“, ronilačka zvona, dekompresione komore i naravno grupa ronilaca spasilaca koji su nosili Amfibije. Vežba spašavanja je išla ovako. Zvono je spuštano do podmornice, pričvršćeno, mornari u grupama od po 6 ulaze u zvono, izvlače se na površinu gde ulaze u dekompresione komore. Vežba je prošla dobro a sat je , iako nije namenjen za tu svrhu, položio ispit.
  Ostalo je istorija !

  Kada je u pitanju referentni broj, kod Amfibija je on takođe šestocifren i nalazi se na dokumentu koji ide uz sat. Prve dve cifre referentnog broja se odnose na tip kućišta, treća cifra je uvek nula jer se ona odnosi na materijal kućišta a on je uvek čelik pa otuda nula. Zadnje tri cifre se odnose na tip brojčanika. Dakle identifikovanje sata je isto kao kod Komandirskog.  U okviru oružanih snaga SSSR Amfibija sa svojim karakteristikama bila je pre svega namenjena ljudima koji u okviru obavljanja redovnih dužnosti dolaze u duži ili kraći kontakt sa vodom. Nosili su je pre svega borbeni ronioci ( laki ronioci ) i pripadnici specijalnih jedinica. Sat nije bio namenjen teškim roniocima ( na ruskom Vodolaz ) koji se kroz vodu kreću više hodanjem nego plivanjem.  Grupa slika D

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg
  Poslednja ispravka: skydrummer (6.3.2012. u 0:01)
  Shmizla, popovac 76, RUS and 22 others like this.

 7. #7
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Prikaz tipova kućišta modela Amfibija

  Amfibija tip 350


  · Okruglo kućište, tzv “swivel lugs“ u slobodnom prevodu ušice kaiša koje nisu fiksne, vrh krunice je kod nekih modela ravan a kod nekih primeraka zaobljen, postoje modeli vodootpornosti 200 m i modeli vodootpornosti 300 m.
  · Mehanizam: 2209

  Grupa slika A1

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-10.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-11.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-12.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-13.jpg


  Amfibija tip 470
  · Osmougaono kućište, ovo je tip kućišta koji se najčešće sreće na pijacama, berzama kod kolekcionara...Neki modeli sa ovim kućištem imaju polirana a neki brušena kućišta. Većina ima vodootornost 200 m ali postoje i modeli sa deklarisanom vodootpornošću od 300 m i to su ređi modeli ( dve poslednje slike). Inače modeli ( 300 m ) imaju deblji pleksiglas, deblje kućište i brojčanik kao kod Amfibije Tonneau 300 m , nije poznato da li imaju poseban broj kućišta ili spadaju pod tip 470.
  · Mehanizam: 2409, 2409A ( može i 2234 ali retko)

  Grupa slika A2

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-10.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-11.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-12-vodootpornost-300m.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-13-vodootpornost-300m.jpg


  Amfibija tip 1190 i 630
  · Kod ovih Amfibija razmak ušica kaiša je 22 mm, vodootpornost 300 m . Navodno su ovi modeli prvo označavani kao tip 1190 ( uzeti sa rezervom) a kasnije 630 ( što se može videti na jednoj od priloženih fotografija).
  · Mehanizam: 2209

  Grupa slika A3
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpg


  Amfibija tip 119
  · Kod ovih Amfibija razmak ušica kaiša je 18 mm, vodootpornost 200 m, na jednoj od fotografija prikazana je razlika između tipa 119 i tipa 1190 tj 630.
  · Mehanizam: 2209

  Grupa slika A4

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7-300m-vostok1-516x1024.jpg

  Napomena : među poznavaocima ovih satova i kolekcionarima postoji nedoumica vezana za ovaj tip Amfibije. Naime za sada postoje dve opcije oko ovog tipa. Prema prvoj postoji tip 1190 ( 300 m) kasnije 630 ( 300 m ) i postoji tip 119 ( 200 m ). Prema drugoj opciji ne postoji tip 119 ( 200 m ), nego postoji tip 1190 i 630 i to u dve varijante 200 m i 300 m vodootpornosti. Za sada ova dilema nije razjašnjena  Amfibija tip 960 ( tzv Neptun case )
  · Centralna ušica kaiša, prvi modeli imali su brušena kućišta a kasniji polirana.
  · Mehanizam: 2409 ( retko), 2416B

  Grupa slika A5

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpg


  Amfibija tip 020 ( tanje kućište )
  · Okruglo kućište
  · Mehanizam: 2409, na prvoj fotografiji vidi se na dokumentu da sat ima mehanizam 2414 i to treba uzeti sa rezervom ( često se dešava da preprodavci prodaju satove sa neodgovarajućim papirima) jer se mehanizam 2414 skoro uvek ( ako ne i uvek ) ugrađivao u Komandirske i taj mehanizam ima prikaz datuma a sat na slici to nema tako da je verovatno u njemu meh 2409.

  Grupa slika A6

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpg


  Amfibija tip 420 ( deblje kućište)
  · Okruglo kućište, u odnosu na tip 020 kućište je deblje za oko 1 mm, navodno kako bi stao mehanizam 2416B ( automatik ).
  · Mehanizam: 2416B

  Grupa slika A7
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5-razlike-izme-u-tipa-020-i-420.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpg
  Shmizla, RUS, GIvan and 22 others like this.

 8. #8
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Amfibija tip 710
  · Novo (tzv „Ministry case“) ministri kućište, razlika između starog i novog „ministry“ kućišta je u tome što je kod starog bočna oborena ivica šira u odnosu na novi tip ( pogledati poslednju fotografiju iz grupe slika A8)
  · Mehanizam 2416B

  Grupa slika A8

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2-staro-i-novo-ministry-ku-i-te.jpg


  Amfibija tip 060
  · Ovaj tip Amfibije ima štitnike krunice, skrivene ušice kaiša i u odnosu na druge Amfibije specifičan rotirajući prsten
  · Mehanizam: 2416B

  Grupa slika A9

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpg


  Amfibija nepoznat tip
  · Ušice kaiša i poklopac kućišta čine celinu
  · Mehanizam: 2409

  Grupa slika A10

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpg


  Amfibija nepoznat tip
  · Veliko okruglo kućište, znatno šire od rotirajućeg prstena
  · Mehanizam: 2416

  Grupa slika A11

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpg


  Amfibija nepoznat tip
  · Kućište je „ old ministry“ dakle šire bočne ivice u odnosu na novo ministri kućište
  · Mehanizam: 2416B

  Grupa slika A12

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2-vostok-amphibia-ministry-21-jewels.jpg


  Amfibija nepoznat tip
  · Kućište je po obliku nešto između osmougaonog i okruglog
  · Mehanizam: 2409A i 2414 ( ovaj mehanizam se, po mojim saznanjima, vrlo retko ugrađivao u Amfibije)

  Grupa slika A13

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpg
  U ovom delu teksta biće predstavljena dva sata, po jedan Komandirski i Amfibija. U pitanju su tipovi kućišta koji se najčešće sreću kod nas.

  Komandirski tip 34x

  Tehničke karakteristike:
  · Zemlja porekla: SSSR
  · Mehanizam: 2414, ručni navijač
  · Materijal kućišta: mesing koji je hromiran
  · Staklo: akrilno
  · Krunica: na zavrtanje
  · Dimenzije sata: 43x43 mm
  · Godina proizvodnje: 80-te
  · Funkcije: sati, minute, sekunde, datum

  Mehanizam
  je oznake 2414, ručni navijač, rezerve snage oko 45 sati. Mehanizam ima 17 rubina, i radi na 19800 vibracija na sat. Izuzetno dugovečan mehanizam koji može biti vanredno tačan. Kada se krunica oslobodi tj odvrne ( bez da se izvlači ) u tom položaju okretanjem krunice navija se mehanizam. Izvačenjem krunice i njenim okretanjem podešava se vreme. Ne postoji drugi zub za podešavanje datuma. Datum se podešava okretanjem kazaljki. Datum se može podesiti na dva načina. Okretanjem dva puna kruga kazaljki ili pomeranjem kazaljki između brojeva 8 i 1. Dakle kazaljka za sate se od 8 sati pomeri do 1 sat pa nazad do 8 sati itd. To je brži način podešavanja datuma.

  Brojčanik- moram priznati neobična nijansa brojčanika. Boja je nešto između boje masline i zlatne boje. Video sam satove sa brojčanikom iste boje ali različite nijanse. Što pre svega zavisi od toga kolio je sat bio izložen suncu. Brojčanik je čist, pregledan, ima 12-časovnu satnu skalu. Ispod broja 12 je logo proizvođača, ispod njega natpis Komandirskie, ispod je crvena zvezda petokraka, a ispod nje natpis 17 rubina ( камнеи ). Ispod broja šest stoji natpis „заказ мо ссср“ što znači da je sat pravljen po naređenju Ministarstva Odbrane SSSR-a tj za potrebe vojske. Naravno svi natpisi na satu su ćirilični. Na poziciji broja tri je datum, ne postoji prikaz dana u nedelji.

  Kazaljke
  su elegantne i jednostavne. Svetleći premaz sa nalazi na kazaljkama i u vidu tačkica iznad brojeva satne skale. Osvetljenje ( luminacija ) ne drži dugo.

  Kućište
  je napravljeno od mesinga ili neke njegove legure a onda je hromirano. Kućište je oko 43 mm široko, računajući krunicu i oko 43 mm dugačko od ušice do ušice. Širina ušica kaiša je 18 mm. Kućište je jednostavnog i lepog oblika , masivnih ušica kaiša i štitnika krunice. Krunica je oko 7 mm širine, išrafirana je, nepotpisana i nije od punog čelika nego hromiranog lima. Rotirajući prsten sa mernom skalom je takođe hromiran, okreće se u oba smera i ako nije zaprljan veoma se se lako okreće. Poklopac kućišta je čeličan, ušrafljuje se. Da budem precizan, ne ušrafljuje se poklopac nego prsten oko njega. Na poklopcu je ćiriličnim slovima ispisana zemlja porekla, naziv proizvođača, serijski broj, natpis da je sat vodootporan.

  Staklo
  je akrilno, ispupčeno i izdiže se nepuna 2 mm iznad rotirajućeg prstena.

  Kaiš
  koji ja posedujem nije orginalan. Uz ove satove, fabrički, je išao kožni kaiš ne tako zavidnog kvaliteta.


  Radno stanje mehanizma
  – Odmah da naglasim da će performanse izazvati nevericu ( mada mi to nije cilj ). Sat sam prvo navijao, ostavljao u kutiji ( dakle nisam nosio ) i pratio odstupanja. Sat je u toku dana žurio 10 sekundi ( što je odličan rezultat) i u toku noći to nisam mogao korigovati. Sa krunicom na gore sat je ostajao na +10 sekundi, sa krunicom na dole u toku noći dobijao je još +4 sekunde a sa staklom na dole je takođe ostajao na +10 sekundi. Dakle u toku 24 sata može bez probleme da održi +10 sekundi što je odličan rezultat. Da bi se dobili realni rezultati potrebni su realni uslovi eksploatacije - sat treba nositi. Kada sam sat nosio dnevna odstupanja su bila 0 sekundi. Sat niti je žurio niti je kasnio. Sat sam ostavljao na ruci u toku noći, čisto da vidim šta će se desiti i sat je ili ostajao savršeno tačan dakle 0 sekundi odstupanja ili je kasnio 2-3 sekunde ( očigledno zavisi od položaja ruke u toku noći ). Potpuno svestan tehničkih karakteristika mehanizma, njegove namene, starosti i cene mogu ponosno reći, perfekcija.

  Grupa slika E


  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1a.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1b.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-10.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-11.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-12.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-13.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-14.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-15.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-16.jpg
  Poslednja ispravka: skydrummer (6.3.2012. u 0:45)
  Shmizla, popovac 76, RUS and 19 others like this.

 9. #9
  VIP član Avatar korisnika skydrummer
  Član od
  23.6.2011.
  Poruke
  7.052
  Lajkovi
  30867
  Reputacioni uticaj
  979

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Amfibija tip 470

  Tehničke karakteristike:


  · Zemlja porekla: SSSR
  · Mehanizam: 2409, ručni navijač
  · Materijal kućišta: nerđajući čelik
  · Staklo: akrilno
  · Krunica: na zavrtanje
  · Dimenzije sata: 42x46 mm
  · Godina proizvodnje: 80-te
  · Funkcije: sati, minute, sekunde
  Mehanizam nosi oznaku 2409, ručni navijač, rezerve snage 46 sati. Mehanizam ima 17 rubina i radi na 19800 vibracija na sat. Jednostavan mehanizam bez nekih komplikacija, pravljen da traje. Kada se krunice odvrne, njenim okretanjem navija se mehanizam. Izvlačenjem krunice i njenim okretanjem podešava se vreme.
  Brojčanik je u konkretnom slučaju inspirisan polotskim satovima, jednostavan i pregledan. Ima 12-časovnu skalu ispisanu arapski brojevima. Ispod broja 12 je ispisan naziv proizvođača, zatim natpis koji označava da sat ima antimagnetsku zaštitu, 17 rubina i ispod broja 6 natpis „сделано в ссср“ , dakle napravljen u SSSR-u. Svi natpisi na brojčaniku su ćirilični. Nema prikaza datuma, ovo je pre svega ronilački sat tako da je to izostavljeno. Kazaljke imaju svetleći premaz, koji ne drži dugo.

  Kućište
  je napravljeno od nerđajućeg čelika, osmougaonog oblika, polirano, posmatrano sa strane oštrih ivica. Kućište je 42 mm široko računajući krunicu a bez nje je široko oko 38 mm. Dužina kućišta od ušica do ušica je 46 mm. Širina ušica kaiša je 18 mm. Ušice kaiša se masivne i posmatrano od gore oborene. Ne postoje štitnici krunice. Krunica je prečnika 7 mm, išrafirana, ne potpisana, napravljena od savijenog lima a zatim hromirana. Interesantno kod krunice Amfibija a ovo važi i za Komandirski, jeste da kada se odvrne ona šeta gore-dole pa se nekom ko to prvi put vidi može učiniti da je polomljena ili oštećena , ali nije. Rotirajući prsten sa mernom skalom je hromiran, svetlećom tačkom na 12 i okreće se u oba smera. Poklopac kućišta je ušrafljujući tj prsten oko njega je taj koji se okreće. Na poklopcu je ispisan natpis koji ukazuje na 200 m vodootpornosti, zatim krupnim slovima piše naziv modela ( Амфибия ) , serijski broj i natpis koji ukazuje da je sat otporan na udar tj potres.

  Staklo
  je akrilno, ispupčeno oko 3 mm iznad rotirajućeg prstena.

  Kaiš ili narukvica
  : orginal ne posedujem.

  Radno stanje mehanizma- Dnevno odstupanje je oko -15 sekundi, kada je sat nošen i noću to nisam mogao da korigujem . Bez obzira na položaj u kome je sat ostavljan noću je kasnio za dodatnih 10-tak sekundi. tako da je odstupanje u toku 24 sata oko 25 sekundi. Rezultat nije spektakularan ali je solidan i u okviru fabričkih odstupanja. S obzirom da mi ovo nije jedina Amfibija znam da odstupanja mogu biti bolja, recimo +,- 15 sekundi dnevno. Svaki časovničar to može da reguliše.

  Grupa slika F
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-7.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-8.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-9.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-10.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-11.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-12.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-13.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-14.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-15.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-16.jpg  Postoji nekoliko problema sa kojima se sreću ljubitelji i kolekcionari ovih satova


  · Postojanje kineskih kopija. Malo iskusnijim poznavaocima one ne predstavljaju problem tj lako ih prepoznaju ali neiskusniji mogu da se prevare. Negde sam pročitao ( nisam više siguran gde ) da su se kineske kopije počele pojavljivati 90-tih. Neke koje sam imao prilike videti , samo preko fotografija, izgledaju solidno, ne govorim o kvalitetu sata nego njegovoj spoljašnjosti. Sa druge strane neki su očajne spoljašnjosti. Na slikama dole je jedan takav. Dovoljno je videti krunicu, štitnike krunice, crtež na brojčaniku, kaiš i shvatiti da je kopija.

  Grupa slika G

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpg


  · Dešava se da se sat prodaje u orginalnom pakovanju ali sa papirima koji ne odgovaraju satu. Poznato je da kada se prodaje neki sat onda orginalna ambalaža, papiri i narukvica ili kaiš dižu cenu. Dešava se da preprodavci uklope sat sa ne pripadajućim papirima samo da bi ga predstavili kao NOS ( new old stock ) primerak i digli cenu. Takav primer je već prikazan u tekstu.

  · Koliko je meni poznato, na osnovu fotografija koje sam video a i na osnovu jednog takvog sata koji posedujem, moguće je određene delove sata sa Komandirskog prebaciti tj ugraditi na Amfibiju i obratno. Tu pre svega mislim na stakla, prsten, kazaljke ( neki modeli Amfibija fabrički imaju Komandirski kazaljke ). Na fotografiji je prikazan Komandirski iz 80-tih na koji je namontiran rotirajući prsten sa Amfibije, takođe iz 80-tih. Dakle moguće je kupiti sat koji jeste 100% Vostok ali nije 100% Komandirski ili Amfibija. Isto moguće je kupiti Komandirski koji ima sve delove Komadirskog ali su uzeti sa nekoliko Komandirskih kako bi se od više njih sastavio jedan kompletan. Ne kažem da takvom satu nešto fali, 99% ljudi neće ništa primetiti, ali to može biti problem za nekog ko hoće da ima sat u fabričkom stanju.

  Grupa slika H
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpg


  · Skupljajući podatke za tekst, naišao sam na informaciju koja zvuči sasvim logično. Naime, nakon raspada SSSR, Vostok je neko vreme ( verovatno par godina ) nastavio da ugrađuje brojčanike ( verovatno i neke druge delove, npr mehanizme ) koji su napravljeni u periodu SSSR-a i koji su postojali na zalihama pa su i na brojčaniku nosili oznaku „сделано в ссср“ iako je sat napravljen u Rusiji. Ne kažem da je to nešto loše jer je poznato da je kvalitet u vreme SSSR bio na višem nivou nego recimo sredinom 90-tih.


  Par zanimljivosti


  · Postoji jedna Amfibija koja je svojim dizajnom i lepotom odskakala od drugih, Amfibija koja se nesreće tako lako. U pitanju je Amfibija sa dve krunice i rotirajućim prstenom smeštenim ispod stakla. Amfibiju je pokretao automatski mehanizam 2416, smešten u čelično kućište, sat koji je bio mnogo bezbedniji za ronioce jer se rotirajući prsten sa mernom skalom okretao pomoću krunice koja se šrafi. Sat je proizvođen tokom 80-tih, očigledno u kratkom vremenskom periodu i u maloj seriji. Veoma lep, orginalan i redak sat. Neka slike kažu ostalo.

  Grupa slika I
  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpg


  · Kada se malo pažljivije pogleda može se uočiti da ima mnogo više Komandirskih sa oznakama „заказ мо ссср“ nego Amfibija što je logično jer svaka vojska, pa i sovjetska, ima više kopnene vojske nego ronilaca i pripadnika specijalnih jedinica. Međutim postoji jedna dilema, da li je vojska SSSR-a koristila samo satove sa oznakom „заказ мо ссср“ ili i one sa oznakomсделано в ссср“. Postoji mišljenje da su Amfibije i Komandirski u vreme SSSR-a pravljeni samo za vojsku. To vrlo verovatno nije tačno jer su oznake na poklopcu jednog broja Amfibija ( a mislim i Komandirskih ) ispisane na Engleskom jeziku, što navodi na zaključak da su bile namenjene izvozu. Navodno razlika između „заказ мо ссср“ i „сделано в ссср“ modela je u tome što su satovi sa oznakom „заказ мо ссср“ prodavani vojnom osoblju u prodavnicama vojne opreme gde su mogli kupovati samo pripadnici oružanih snaga. Modeli sa oznakom „сделано в ссср“ bili su namenjeni tržištu tj civilima. Takođe, opet moram reći navodno, Komandirski i Amfibija nisu bili službeni vojni satovi ( prema tvrdnji Mark Gordon-a , poznatog kolekcionara ruskih satova ), već su kupovani od strane starešina koje su to želele. Od Vostokovih satova službeni satovi , prema rečima Mark Gordon-a, bile su samo neke Amfibije. Jedna takva je prikazana na slici.

  Grupa slika J ( taj sat je već prikazan u okviru teksta )

  Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-1.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-2.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-3.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-4.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-5.jpgIstorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski-6.jpg


  Bili oni izdavani kao službeni ili kupovani na dobrovoljnoj osnovi, bili namenjeni samo vojsci ili i civilima, činjenica je da su pripadnici oružanih snaga SSSR-a nosili ove satove.  Bio je ovo tekst o satovima koji su obeležeili jednu eru, časovničarsku industriju jedne zemlje i istoriju jednog proizvođača. Satovi koji su se mogli sresti na moskovskim vojnim paradama, utrobama podmornica, silosima sa interkontinetalnim balističkim raketama kao i na ruci kosmonauta i po svemu sudeći ruci običnog građanina. Satovi koji su napravljeni da trpe i služe. Neponovljivi, Komandirski i Amfibija !  Par napomena:
  · U okviru prikaza tipova kućišta Komandirskih očigledno da ima i modela koji nisu Komandirski, bar po mom mišljenju, ali nisam hteo da ih eliminišem iz teksta jer i ti podaci mogu nekome koristiti. Vostok je, ne tako retko, koristio Komandirski i Amfibije ( njihova kućišta, mehanizme ) za satove koji su na brojčaniku nosili reklamu za neko preduzeće, klub, takmičenje, definitivno ih nisu nosili oficiri, ali po tehničkim karakteristikama jesu Komandirski i Amfibije
  · Sve fotografije osim fotografija u delu teksta koji detaljno opisuje Komandirski tip 34x i Amfibiju tip 470 a koje su autorske, su preuzete.

  Kraj

  Poslednja ispravka: skydrummer (6.3.2012. u 1:07)
  Shmizla, popovac 76, RUS and 24 others like this.

 10. #10
  Saradnik Avatar korisnika anbeast
  Član od
  31.7.2010.
  Lokacija
  Zaječar
  Poruke
  2.531
  Lajkovi
  6247
  Reputacioni uticaj
  246

  Određen forumom re: Istorija Vostok satova - Amfibija i Komandirski

  Nedostaju reci.............. HVALA!!!
  I keep thinking of some mechanic in rural Russia, mending his Raketa in sub-zero temperatures using nothing but a hairpin, a pocket-knife and the tyre-lever from a 1956 tractor.

Strana 1 od 14 1234511 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Vostok Amfibija Komandirskie sat
  By GIvan in forum Ruski satovi
  Odgovora: 1154
  Poslednja poruka: 6.12.2019., 10:04
 2. Istorija ronilačkih satova
  By skydrummer in forum Ronilački satovi
  Odgovora: 38
  Poslednja poruka: 3.5.2013., 0:38
 3. Rezervni delovi za Vostok Amfibija satove
  By DrAgod in forum Časovničarska radionica
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 4.2.2012., 14:52
 4. vostok komandirski
  By zok in forum Kupovina dodatne opreme za satove
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 7.3.2011., 21:40
 5. Kupio bih Vostok Komandirski
  By pap in forum Kupovina satova
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 27.6.2010., 0:17

Bookmarks sajtovi

Vaš status

 • Ne možete postavljati teme
 • Ne možete odgovarati na poruke
 • Ne možete slati priloge uz poruke
 • Ne možete prepravljati svoje poruke
 •