Cestitam, dobar je sat, samo nemoj bas da ga kvasis previse.
Komandirci nisu predvidjeni za takve stvari.
I da, slike obavezno.
Cestitam, dobar je sat, samo nemoj bas da ga kvasis previse.
Komandirci nisu predvidjeni za takve stvari.
I da, slike obavezno.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
Cestitam,sa srecom![]()
Čestitke i neka te dugo i u zdravlju služi.![]()
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Cestitke i sa moje strane
Uvek ima još.
Majstorski, kao i uvek![]()
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
Hvala profesore![]()
Prvo bih da vas sve pozdravim i da vam iskažem svoju zahvalnost što sa svima tako nesebično delite svoje znanje i širite ljubav prema satovima.
Mislim da sam na pravoj temi pa da počnem.
Pre izvesno vreme nabasao sam na, po mom laičkom mišljenju, "neobičan" primerak vostok komandirskog.
Neobičnosti se ogledaju u mehanizmu 2214 koji ga pokreće koji se koliko sam razumeo ugrađivao u komandire iz 70 godina mada ne previše često jer je ipak bio uobičajeniji za civilne Vostoke iz tog perioda, ali ipah ih ima mnogo više "iznad haube" na ciferu i a to su:
- nedostatak numeracije (iskreno nisam video niti jedan komandirski iz tog perioda da nema makar prepoznatljive arapske cifre na 12, 6 i 9) jer umesto brojeva ima samo pločice crvene i bele boje (crvene na mestima za 12, 6 i 9, verovatno i datum na 3 treba biti uokviren crvenom),
- ispod zvezde (koja je sama po sebi čudna jer ima kao "fade" efekat - možda od starosti) nema za to vreme uobičajenog natpisa "Чистопољ",
- krajnje zanimljiva sličica belo-crvenog aviona sa propelerom (možda IL2- šturmovik) koju niti na jednoj slici vostoka iz tog perioda nisam video,
- sama boja cifera je specifična zlatkasto-maslinasta sa reljefnim konturama tamnije boje,
naravno uobičajeni logo, natpisi "komandrskie" i "сделано в ссср" su tu.
Možda je ovo što sam pobrojao uobičajeno, ali mom laičkom oku to promiče...
Bez obzira uobičajeno ili ne satu treba restauracija jer je krunica (ako je uopšte orginalna) prilično klimava, na kazaljkama (većoj) se ogulila boja, fosfor izlapeo, okvir datumara i zvezda izbledeli tako da se tek nadzire da su bili crveni, avion pomalo gubi konture.
Sa mehanizmom je sve ok (bar na oko) vrlo je precizan i tačan (bar koliko sam ja merio na uzorku od 24 časa), navijač drži dugo verovatno i duže od fabričkih 36 časova, jedino datum prebacuje "lenjo", ali iskreno ga i nisam hteo cimati zbog klimavosti krunice.
Evo slika u prilogu pa me zanima ako neko nađe vremena da napiše svoje mišljenje o satu i da li ga vredi restaurirati.
Hvala.
Pošto je jako teško na slikama dočarati boju cifera postavljam i sliku sata čiji je cifer slične boje (doduše bez reljefa):
![]()
Bookmarks sajtovi