Ja sam u prethodnim postovima glumio ''djavolovog advokata'' modnih brendova i tvrdio kako oni treba da imaju mesto pod suncem i da zadovoljavaju potrebe odredjene grupe korisnika, medjutim, ovo je forum na kome se okupljaju ljudi koji u satovima vide nesto vise od pukog modnog detalja.

Svi modni brendovi ulazu samo u dizajn i promociju dok ih razvoj proizvoda ne zanima previse. Takodje, i kvalitet je nekonzistentan, odnosno, neke serije ili primerci mogu biti besprekorni dugi niz godina, dok drugi pate od problema koji proisticu od losije zavrsne obrade ili kvaliteta materijala. U tom smislu je jedan Casio (koji je okvirno u cenovnoj kategoriji jeftinijih modnih brendova) u neuporedivo boljoj poziciji u ocima ljubitelja satova. Kvalitet je konstantan i vrhunski, firma se ozbiljno, godinama bavi satovima, razvojem tehnologije, patenata, koncepata... Koji modni proizvodjac se moze pohvaliti time?

Za obicnog korisnika je dovoljno da mu se sat svidja, da se uklapa u garderobu, da radi bar dve godine, dok satoljupci gledaju i neke druge stvari.

Da, stosta se danas proizvodi u Kini (pa cak i ti hvaljeni Casio i Seiko), medjutim, nije isto kada nesto pravite u svojoj fabrici po standardima kvaliteta i kontrole koji vaze i u Japanu (ili kad po svojim specifikacijama i kontrolom narucite nesto od OEM proizvodjaca), i kada na trzistu kupite ogroman broj sto jeftinijih mehanizama i delova, sklopite sat pa prodajete po ceni kao da ste sami prosli sve tehnoloske faze. Oni koji nisu satofili ce rado platiti dodatnu sumu da bi na satu pisalo ''Armani'' (ili sta god), satofilima ce to biti besmisleno jer postoji brend XYZ koji ima svoj R&D, tradiciju, kvalitet itd, itd.....

Mislim da ste na vrlo pogresan nacin i na vrlo pogresnom mestu poceli sa ''odbranom'' modnih proizvodjaca....