-
Re: Off topic chat zez soba!
Prvo i osnovno, iza svake gume stoji nauka. Postoji mnogo faktora koji uticu na izdrzljivost. Ljudi kupe polovnu gumu sa V indeksom 160 i onda je toliko i voze. Ne zavredjujem ja brzu voznju, kao sto rekoh ni ja ne preterujem, zbog auta, ali volim da vozim brze iako nikad nemam potrebu.
Dalibore znam kako izgleda gadan udes, nazalost. Medjutim, svaki koji sam ja video je puka greska vozaca (najcesce pijanog)... Uzgred, da ne znas mozda jel moguce da civil nauci neki napredniji kurs prve pomoci?
-
Postoji set guma za odredeno vozilo od 500 eura i od 1400 za isto vozilo.Najcesci uzroci nesreca nisu puknute gume vec puknuti vozaci.Najcesce se gubi kontrola,izlijece sa ceste,vrti u krug,zaspi za volanom itd. Slijedi mobitel,pa zatim smetnja suvozaca,zar od cigarete na koljenima,puknute gume ni na vidiku. No izuzetak potvrduje pravilo.Poz
-
Ne napisah ja samo da je guma opasnost pri velikoj brzini- gomila s*anja se desi,a vremena za reakciju nema.
Svi ste vidjeli udese ali ja sam ih gledao(i bio krvav do lakata dok ih spremim za operaciju) svake sedmice. Već godinama ne radim na hirurgiji i sada udese viđam samo na slikama ili tv-u(kao i svi ostali).
-
Dogovoreno. Rizik, ali u zdravoj meri :D
Ne rece mi, jel postoji neki kurs za malo napredniju prvu pomoc koji civili mogu da pohadjaju ?
-
Ma kupis ovo, pa laganica do Tasosa.
1958 Fiat 600 sa malo Abart detalja-znackica
Jedini ovakav, jos preziveli a original u Juznoj Kaliforniji
http://www.collectorcarads.com/Pictu...hFiatSeat1.jpg
San svakog kolekcionara
http://www.collectorcarads.com/Pictu...hFiatSeat2.jpg
Sredjen originale.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...FiatSeat12.jpg
A kad'smo kod guma. Original Pirelli 520/12 Wide-White-Wall spare, with jack. Original tires.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...at8EngComp.jpg
Makina suva ko barut, samo brises prasinu.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...hFiatSeat5.jpg
Kadice cista skajcuga Rekaro LE.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...hFiatSeat6.jpg
Cajgeri & radio, ma bogato nema sta.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...8undercar2.jpg
Zasticen je sa tri sloja i garancijom.
http://www.collectorcarads.com/Pictu...hFiatSeat3.jpg
Los Angeles, California
Na zalost vecje prodat nekom srecnom kupcu, cena je bila samo $ 18,000 dolarosa.
Koga interesuje sta je sve radjeno i u kakvom je stanju- do koje mere je sacuvan. Izmedju ostalog, prodavac napominje da je samo kozni kais koji drzi rezervnu gumu malo ostecen.
1958 Fiat 600 For Sale Los Angeles, California
Pozz
-
Citat:
himmelstrider kaže:
Dogovoreno. Rizik, ali u zdravoj meri :D
Ne rece mi, jel postoji neki kurs za malo napredniju prvu pomoc koji civili mogu da pohadjaju ?
U BiH nema(koliko ja znam),a nešto sam čuo da ima u Hrvatskoj. Znam lika koji je sada otišao u Irak i znam da je nešto polagao u tom smislu u Croatia.
-
Raspitacu se malo... posto vec imam tendenciju da budem miran kad svi ostali trce u krug i cupaju kosu, pojeo bi se kad bi (ne daj Boze) trebalo da reagujem a ne znam kako.
-
Svašta je dobro znati ali to je malo komplikovana nauka.
Pri tom ne mislim na vještinu nego na mogućnosti u datoj situaciji,tj da bi stvarno pomogao nekom pri teškoj povredi ili stanju,treba ti oprema koju nećeš imati kod sebe.
Pogledaj šta je u stanju uraditi ekipa hitne na licu mjesta: trenutno održavanje u životu i brz prevoz do klinike i to ako imaju sreće.
Običan čovjek ma kako bio obučen(taman bio i hirurg,anesteziolog,internista) će moći uraditi mnogo manje od toga zato što nema alat i sam je.
-
Jedino bi u nekoj ne daj boze situaciji doktor reagovao trezvenije i bez panike, sto ne mogu da tvrdim za sebe recimo
-
To da.
Himmelstrider(nisi mogao izabrati lakši nick?:D) kaže da je 'ladan ko špricer :D u datim situacijama pa bi mogao pomoći ako zatreba.
Tu bi bila i pomoć sprečavanje nekoga da napravi veću štetu nestručno "pomažući" povrijeđenom(znam za par slučajeva): npr da spriječi čupanje stranog tijela(noža)ili pomijeranje čovjeka sa povredom kičme.
-
Pa, ne bih se ja naravno butao da radim bilo sta sto samo hitne sluzbe mogu. Ja znam osnove ovako, ponekad citam o tome, a kad vidim ili cujem za neku povredu idem na internet da vidim kako se postupa u takvoj situaciji. Ali opet, nekad se dese bas gadne situacije (da ne navodim primere) u kojima je bolje sipati super lepak u ranu i tako usporiti neminovno, nego imobilisati i cekati. Prosto ne volim da budem u situaciji kad sam potpuno nemocan, pa pokusavam da smanjim sanse za to (brza voznja se ne racuna :D )
Zapravo mislim da bi mi traumatologija mozda dobro isla... steta sto nisam imao ambicije za to.
-
Fakat da nema ništa gore da gledaš a pomoći ne možeš.
-
Uzgred, samo napisi @Strider ubuduce... to mi je inace nick, samo sam ovde nesto pametovao :D
http://www.youtube.com/watch?v=_Xwq125Xtho
Vide li neko ovu glupost ?
-
Sto mislis da je glupost? :)
Meni deluje ok. Dok sam ziveo u inostranstvu, glavno prevozno sredstvo mi je bio bicikl. Glavni problem je uvek bio lanac. Prvo zbog cinjenice da sam morao da pazim na farmerke/pantalone, i drugo sto sam morao da namestam lanac kad spadne i da prljam ruke. Cini mi se da su ovim dizajnom upravo te probleme resili. :)
-
Evo ovako. Prvo, nikako da skontam koje su to "mane" oni resili ovim sistemom. Jedina mana koju je obican lanac imao jeste ulje, ali i to se javljalo zbog toga sto cesto stavimo preradjeno motorno umesto specijalnog za lance... takodje, merka nam je pola litra po metru lanca :D Druga stvar, komplikovano nenormalno, garantujem da bi agresivan vozac (poput mene, obozavao sam bicikle od malena) pokrivio ovo, ili pak pokidao ove plasticne veze (da, plasticne su, polietilen ili sta vec). Ne smem ni da zamislim kako bi ovo proklizavalo u blatu, po kisi ili hladnom vremenu. A cim je fleksibilno, brze ce se trositi - umesto da sipam malo ulja, moracu da razbucam ceo bickil kako bi zamenio delove. Lanac nema premca, jos uvek, mozda samo kardan. E da, i ovo je mnogo teze od obicnog sistema.
Lanac ti je spadao zbog nepravilnog podesavanja menjaca. Imas na menjacu dva srafa kojima se steluje viljuska kako lanac vise ne bi spadao. Na odecu si morao da pazis, delimicno zbog loseg podmazivanja, a realno, mogao si da stavis stitnik za lanac - imas onaj dugi celom duzinom lanca, i imas manji plasticni obruc oko lancanika, dok sam ga imao na biciklu nikad se nisam isprljao.
-
^Lici na jos jedan patent iz tele shopa:)
-
@Strider Jesi li ti probao ovakav bajs? :) Ja nisam, i znam o njemu samo onoliko koliko sam mogao da pohvatam iz klipa koji si okacio. Iz tog razloga ne mogu da tvrdim nista, vec samo da kazem da mi koncept deluje zanimljivo.
Kao sto si i sam rekao. Moras da podesavas, i da pazis odecu. Iz ovog klipa mi deluje da ne moras da radis nista po tim pitanjima. :) Napredak, zar ne!? ;)
A da li ce moci da u potpunosti zameni lanac, cisto sumnjam. :)
-
Kod lanca je dovoljno jednom godisnje nastelovati menjac. I to u zavisnosti od koriscenja, a sa dobrim stitnikom nemas problem za odecu.
Bajs nisam vozio, ali je jasno da ce sajla/veza proklizati daleko pre lanca. Uostalom, jel ti deluje kao da je odrzavanje prosto ? :D
Pored toga, ovaj pogon na srednjoj glavi mi je sumnjiv, deluje mi kao da je neravnomeran... A kako god, u blatu ili velikoj prasini (mountain bike, samo sam u tim uslovima i vozio) je ovo definitivno nepouzdano. Da su izmislili neki sistem bez bilo kakvog otvorenog prenosa pa i ajde...
A da. Kvarovi na ovakvom menjacu su katastrofalni, dok kod lancanika mozes i prvom... :D
-
Schwinn je ozbiljna fabrika bicikala sa dugogodisnjim iskustvom. Ne verujem da bi krenuli u proizvodnju, da taj sistem nije prethodno prosao silne provere, i da se nije dobro pokazao. Naravno, postoje bicikli za razne namene, tako da su sigurno oni dobro isplanirali na koje ce bicikle ugradjivati ovaj sistem, tj. ko ce biti ciljna grupa potrosaca.
Vreme ce pokazati kako ce proci. :)
A tu je uvek i mogucnost dodatnog unapredjivanja, itd.
Volim sve vidove napretka tehnologije i tehnickih resenja, tako da podrzavam to sto se neko trudi na tom polju da donese neke promene. :)
Iskreno, bas bih voleo da ga probam. :)
-
Podrzavam tehnicko-tehnoloski napredak, apsolutno. Samo ne smatram da je ovo vredno truda, s obzirom da donosi premalo unapredjenja, za razliku od recimo kardanskog prenosa.
Pravi koncept je napravila kompanija Nulla, pogledaj, interesantna je. Mogu da nabrojim gomilu mana, ali je ozbiljan korak napred, sa savladivim preprekama...
-
Citat:
himmelstrider kaže:
Uzgred, samo napisi @Strider ubuduce... to mi je inace nick, samo sam ovde nesto pametovao :D
Budem!:D
-
http://www.youtube.com/watch?v=ox2wgHqrNy0
Ijao, koji zvuk !!! Kako bi ovo slatko vozio, rasturio bih motor za jednu sezonu... ne bi ga spustao ispod 6krpm :D
-
Ahhhh... Mazda 787 B... Jedini bolid na le manu koji je toliko bio superioran u odnosu na sve ostale iz LMP1 klase da je korišćenje (njegovog) vankel motora trajno zabranjeno na Le Manu...
Kuorizitet je da su prošle godine isti taj bolid provozali po stazi pre početka trke, valjda priznajući da su zabranom ubili mali deo čari velikog Le mana...
-
Eeee ovo je već mnogo bolje od onog bicikla! :D
Kakva aždaja! :) Svi ti visoko-obrtni motori se cuju kao ludi! Jos malo pa kao formula. :)
Mislim da će ti se i ovo svideti... ;)
http://www.youtube.com/watch?v=0fQkW39U3MI
-
@seegath Iskreno, obozavam takve situacije. Kao sto je svojevremeno modifikovani Brabham bolid Formule 1 , sa potpuno istim motorom kao i ostali (sasijom takodje, samo je dodat specijalan ventilator) bukvalno obrisao patos sa svim ostalim, bacajuci rukavicu u lice najboljim igracima u to vreme. Naravno, pre kraja probne voznje je zabranjen za koriscenje :D
Istina je da nema smisla da jedan auto bude daleko ispred svih po karakteristikama, ali opet, cela poenta trkanja je ici brze od ostalih... ako je neko nesposoban da prati ritam niko mu nije kriv. Uostalom, 24h Le Mans je poznata trka izdrzljivosti, a ne samo brzine, tako da je Mazda stvarno postigla veliki uspeh :adore:
@Srdjan Sta ovde ima da se ne voli... visokoturazni motor i "Zeleni Prsten" ?? Dobitna kombinacija :D
-
-
Obama can't GYMKHANA :D Pazi auto, Fiesta ima oko 700 ks i 4x4 pogon, mozes da joj radis sta hoces O.o
-
@Strider Meni je odlazak na nurburgring zelja nevidjena! Zato obozavam te klipove gde obaraju vreme na njemu... Bukvalno znam svaku krivinu! :D A nadam se da cu se i organizovati za sledecu godinu, pa da se malo provozam tamo! :)
-
Bio sam na nordschleife (nurburgringu) pre 2 godine i spusti se niz stazu. Iskreno, zesce stresno iskustvo jer koliko god "gario" makinu pored tebe jure ale od po 50k eura, pa navise... Imas utisak da ce te odneti sa staze...
Boga molim da opet odem :)))))))
-
Kazu da vise uzbudjenja dozivis u prvom kilometru Nordslajfa, nego za ceo krug na drugim stazama.
Inace, postavicu video ako nadjem gde Opel Speedster juri Porsche 911 bez problema na ovoj stazi. Inace, Speedster ima svega 225 konja :D
http://www.youtube.com/watch?v=9pu2ctT34jM
Evo ga Speedster, modifikovan je tako da daje 230-260 konja... svejedno ne bi smeo da pravi probleme Porseu
-
Ohohooo...odlican klip! Skocio mi je adrenalin gledajuci! :)
-
Ako budes isao na Nurburgring sledece godine, obavezno snimaj i postavi neke RaceChrono rezultate ;) Bilo bi mi drago kad bih bio u mogucnosti da se prikljucim :D
-
1 Priloženi(h) fajl(ova)
Dok ste se vi igrali...sa satovima ;)
Ja sam pravio ovo..mislim da krenem u biznis
Prilog 85249
-
Dao si se u poslasticare, bas dobra torta, mozes u profesionalce.
Nas Cake Boss
-
Polako ti s tim... samo ti prozdiri torte, pa da vidim kako ces da igras basket ! :D
-
@Strider Ako mi se ostvar plan, bice dosta snimaka. :)
@ Milan Zmaj Odlicno izgleda torta. :)
-
-
-
Dobijas Srdjo..pravljenje kao jedan dobar trening. .ubise me noge.
-