Strana 2 od 6 PrvaPrva 123456 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 51
Like Tree83Likes

tema: Završna obrada - detalji koji je odaju

  1. #11
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    U postu, kojeg pominjem i kojeg nema više u ovoj temi, ne mogu da se setim, da je nekoga vređao. Tekst, koji je napisao sadrži više korisnih podataka, nego što je polovina članova ovog foruma producirala za više godina članstva na njemu. Ako se ovde očekuje od nas, da samo kačimo slike u temi, Koji sat nosite danas i ostanemo mutavi, onda je zaista došlo vreme za pitanje, da li ima smisla? Koliko mi je poznato, imamo više moderatora i da niko za dva i po sata nije sposoban odgovoriti na moje pitanje a izgleda, da su bili puno brži prilikom brisanja posta i koliko vidim banovanja - čudno, to je preblaga reč.
    don Alberto, mladjam and milos14 like this.

  2. #12
    Moderator Avatar korisnika VLADAN P
    Član od
    18.10.2010.
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.626
    Lajkovi
    18026
    Reputacioni uticaj
    281

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Citat Haifisch23 kaže: Pregled poruke
    Koliko mi je poznato, imamo više moderatora i da niko za dva i po sata nije sposoban odgovoriti na moje pitanje.
    Pored sposonosti za taj poduhvat (odgovora na tvoje pitanje za zadati rok) su neophodni i vreme i želja ili bar potreba da se to učini.

    Hvale vredan je pokušaj da dedukcijom dođeš do razloga banovanja ali si na krivom putu.

    Načini komunikacije sa moderatorima su propisani Pravilnikom foruma.

    Kao što ti je sigurno poznato ponovna registracija banovanih korisnika pod drugim imenom nije dozvoljena i to je razlog za ukidanje naloga " Petao".

    Kolega moderator nas je konsultovao oko odluke i mi smo se složili.
    Poslednja ispravka: VLADAN P (13.9.2021. u 22:25)
    popovac 76 and BucaJr. like this.
    ZAJEDNO SMO SKUPA!

  3. #13
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.179
    Lajkovi
    6404
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Meni samo nije jasno kako mozes sebi dozvoliti da budes banovan na forumu na kom se diskutuje o satovima. Nisam upucen al ispada da na svaki komentar ovde ima ljudi bi zapoceli svadju. Ja volim da cujem dobre informacije i da ispratim dobru raspravu


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #14
    Član Avatar korisnika Waldi
    Član od
    31.8.2019.
    Poruke
    421
    Lajkovi
    1188
    Reputacioni uticaj
    7

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Ljudi, trebaju nam clanovi koji puno znaju i koji to znanje hoce da podele. Nemojte da se ovo pretvori u nove bespotrebne banove i losu atmosferu. Sto se doticnog clana koji je banovan tice, od kako sam citao njegove poruke sa tim novim nick-om, nisam video ni trunku elementarne pismenosti a kamoli “ljubav” prema icemu. Mozda on puno toga zna i siguran sam da kolega Haifisch ne bi bez razloga imao postovanje prema njemu, ali kada neko napise da je “Longines-u i jos nekim brendovima zajednicko to sto ih neko smatra proizvodjacima satova” onda je to za mene kraj ozbiljnog shvatanja. Konstantno je sirio otreznjenje svesti “ne bacajte novac” na to i to, da uopste nisam primetio da li ista sto nije AP,PP,Rolex i sta znam jos, uopste valja za smatrati da postoji. Meni je drago ako on moze da zivi takav zivot, iskreno. Medjutim, nacin na koji je nipodastavao svakog mi je neprimeren. Sa kolegom Haifischom se recimo covek i kada se ne slaze, mora sloziti, jer je prosto nacin komunikacije normalan. Zato mi nije zao sto ne gledam vise poruke koje pocinju malim slovom,bez zareza ili tacke, i jos sa hejtom. Medjutim bice mi zao ako se opet ova tema pretvori u bojno polje gde ce pljustati pasivna i aktivna agresija. Pozdrav za sve i poziv na zdrav razum!
    popovac 76, eee, VLADAN P and 4 others like this.

  5. #15
    eee
    eee je offline
    Moderator Avatar korisnika eee
    Član od
    27.1.2009.
    Lokacija
    privremeno u Beogradu :)
    Poruke
    3.647
    Lajkovi
    7472
    Reputacioni uticaj
    162

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Član Petao je banovan i sve poruke člana su automatski obrisane.

    Takođe, iz pravilnika,

    Ukoliko imate bilo kakvu primedbu na rad moderatora, to možete prijaviti isključivo slanjem privatne poruke administratorima foruma

    ...pa će tema biti uređena shodno pravilniku


    Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk
    Poslednja ispravka: eee (14.9.2021. u 10:05)

  6. #16
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Kolega Waldi,

    Zaista ne bih želeo, da me naopako shvatiš, jer uvažavanje prema tebi sam izrazio prilikom privatnih poruka, koje smo razmenili pre skoro godinu dana ali ako je ovo što navodiš: “Longines-u i jos nekim brendovima zajednicko to sto ih neko smatra proizvodjacima satova”, jedan od razloga, da je Petao banovan, onda mi uzalud trošimo vreme na forumu.
    Ne znam tačno, koje je još brendove imao u vidu prilikom ove rečenicie ali tvrdnja za Longines je tačna. Longines je sastavljač satova, što znači, da mehanizme dobija od ETE a kućišta i ostale delove satova od proizvođača ili dobavljača SWATCH grupacije. Sve što Longines poseduje u sistemu zamisli sata je odelenje dizajna. Sve ostalo je u domenu Swatch grupe. Čak i činjenica, da se mehanizam L888 proizvodi u pogonu u St. Imieru ne poništava njegov status, jer je tu liniju postavila ETA, da bi smanjila troškove nepotrebnog transporta iz Grenchena u Longinesov centar. Longines je na žalost samo Assembler (sastavljač) i nikako proizvođač (Fabricant). Oni su taj status izgubili još davne 1977 godine, kada su u jeku kvarčne krize ogromno novca potrošili na razvoj zadnjeg In House kalibra, L990, koji je do tada sa 2,95 mm bio najtanji automatski kalibar u istoriji. Potrošeni novac za taj vrhunski mehanizam nikako nisu uspeli da povrate u vidu prodaje satova, 1981 godine čak gase proizvodnu liniju a spas pronalaze u grupaciji ASUAG (današnji SWATCH group), u koju ih uključuje Nicolas G. Hyek.

    Da se razumemo, ja ne želim da branim bivšeg kolegu, jer svi oni koji prate forum su bili svedoci mnoštvenih munja i gromova, koje sam ispaljivao prema njemu zbog takvih i drugačjih ekcesa ali uvek sam pokušavao da ga razumem. Već sam više puta ispostavljao jedan fenomen ovakvih foruma a to je, da se na njima sreću korisnici i ljubitelji satova. Ovaj primer sa Lonignesom je tipičan primer. Oni koji dugo prate istorijat ovog brenda kao i horologiju uopšte, se neće naći uvređeni, kada se napiše, ono što je napisao Petao, dok će drugi biti ljuti jer znaju, da iz Longinesa dolaze dobri i pouzdani satovi. Problem bivšeg kolege je što nije znao, da se postavi na stanovište ljubitelja satova, koji može dati korisnu informaciju mnogim korisnicima satova. Istina je, da je to više puta radio prepotentno i netaktički ali zar ste ga zaista shvatali tako ozbiljno, da je bilo potrebno banovanje?
    Sećam se jedne izjave, da je u satu Seika ispod cifera pronađena dlaka. Šteta, što nije naveo model ali kada bih bio pripadnik ovog brenda, bio bih presrećan za tu informaciju, jer 95 % satova Seika prvi kontakt sa humanoidnim bićem doživi prilikom otvaranja kutije u prodavnici i postavljanja u izlog ili vitrinu. Sada će se možda neko ponovo naći uvređen ali nemam problema sa tim. To sam više puta napisao. Kao ljubitelj satova prezirem način njihove proizvodnje ali kao korisnik ne vidim ništa loše u tome, da se može naći Seiko 5 za manje od 200 €, koji će uvek opravdati uložen novac u njega.
    Mislim, da bi trebalo male više tolerancije i međusobnog shvatanja. Ne dolazimo svi sa jednakim odnosom u sebi (ljubitelj - korisnik) i to treba ima u vidu prilikom komunikacije. Milan ovo na žalost, nije znao da izbalansira i često je pravio probleme. Ali je time otvorio nekoliko oštih i mučnih rasprava za koje sam ubeđen, da su donele pregršt korisnih informacija.

    Nisam želeo, da se ovo pretvori u ovo što je sada, nego me je samo zanimalo zašto je izbrisan njegov kvalitetan post u ovoj temi. Vidim, da je takođe moj današnji post izbrisan. Mislim, da nije dobro, da se prema članovima pristupa sa pozicije moći i da tako nećemo doprineti ništa ovom forumu. Što se mene tiče slobodno brišite i banujte. Imaćete dosta posla sa brisanjem mojih postova



    bnovica, boing, StariAS and 6 others like this.

  7. #17
    Mlađi član
    Član od
    22.12.2010.
    Poruke
    89
    Lajkovi
    57
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Pre svega hvala svima na doprinosu u temi, mnostvo korisnih informacija.

    Sto se tice clana Petao, nisam dovoljno aktivan na forumu da bih dao sebi za pravo da komentarisem da l je moralo banovanje ili ne, ali ali kao autor teme, koliko se secam, Petao je ovde napisao dva korisna posta u sasvim korenktnom tonu. Zbog toga sam pisao adminu (eee) da vrati postove uprkos banu korisnika, ali odgovor je da Petao trajno iskljucen i samim tim se njegovi postovi automatski brisu i ne mogu se selektivno vratiti - steta.

    Back to the topic - nakon citanja vasih postova zakljucujem da sam bio u blagoj zabludi verujuci da se termin zavrsna obrada odnosi samo (ili bar pretezno) na spoljne elementa sata, dok sada vidim da se odnosi i na obradu samog mehanizma, sto je jos mnogo bitnije. Problem je samo sto se za bilo kakvu usporedu zavrsne obrade mehanizma mora zaviriti u isti (i znati sta gledati), a to nije uvek jednostavno.
    Sto se tice zavrsne obrade spoljnih delova, moje shvatanje je da je u visem cenovnom rangu to sve na vise-manje istom nivou, ali da mogu postojati razlike kao sto je @bancika docarao na svojim fotografija. Te razlike u sitnicama golim oko nekad nisu vidljive, pa ko bas zeli da trazi dlaku u jajetu, neka nosi lupu ili profi aparat
    Haifisch23 likes this.

  8. #18
    Stariji član
    Član od
    8.5.2017.
    Poruke
    1.911
    Lajkovi
    13195
    Reputacioni uticaj
    401

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Novice,

    Izrada i obrada kućišta u najvišim razredima je posebna priča. Najviši segment se od ostalih diferencira i po tome, što je njihova ponuda sastavljena od satova kod kojih udeo kućišta iz plemenitih metala (žuto, belo, rose zlato, platina...) predstavlja preko 90 % portofolia, dok je u nižim raredu suprotno - dominira čelik uz znatno nižu ponudu plemenitih metala. Jedino je Rolex po tome pitanju najviše ujednačen. Zbog toga je nemoguće doći do čeličnog Nautilusa ili Royal Oaka, jer su ti modeli barem duplo jeftiniji od onih sa kućištima iz plemenitih metala. Zbog toga ti brendovi namerno koče proizvodnju modela na čeliku i to ne sakrivaju. Thierry Stern, alfa i omega Patek Phillipa je više puta izjavio, da priča o Patek Phililipu nikada neće biti samo priča o Nautilusu i da to nikada neće dozvoliti. Jer, kada bi udovoljio zahtevima tržišta, svi ostali modeli bi postali predmet opskurne pažnje i Patek bi se za nekoliko godina našao u razedu Stainless Steel sektora, što je nezamislivo. Slično je i sa Audemarsom, Vacheronom i A. Lange & Sohne.
    Ko dobro poznaje dešavanja u Rolexu u poslednje tri godine, svedok je slične priče. Rolex još uvek proizvodi između 750.000 do 800.000 satova na godišnjem nivou ali su znatno napravili rekonstrukciju proizvodnje. Potražnja za sportskim modelima je probila sve moguće plafone racionalnog, a Rolex je u svojoj suštini još uvek klasičan brend i morao je da reaguje. Drastično je smanjio ponudu sportskih modela i povećao ili bolje reći, vratio se na ponudu klasičnih satova. Sada smo svedoci, da se na Sub No Date čeka dve godine (po zadnjim podacima od retaliera iz Velike Britanije i 4 godine), dok se za Daytonu već dugo uopšte ne upisuju liste čekanja. Istovremeno, stanje u njihovim salonma je sada još gore, jer su potpuno prazni, zbog prodaja klasičnih modela, koja je otišla u nebo. Ko je primetio Rolexove reklame u medijima, video je, da u njima nema sportskih modela, nego samo klasika. Jednostavno, jedan takav klasičan brend ne može sebi dozvoliti, da pređe u segment sportskih modela i to je logično. Horološki analfabeti će i dalje trubiti, da time umetno dižu prodaju ali prazni saloni, pa čak i liste čekanja, koje idu do godine dana i na klasične modele svedoče sasvim suprotno.
    Jednostavno, svi gore pomenuti brendovi diktiraju događanja na tržitšu i ne dozvoljavaju suprotno. Pravedno ili ne, nebitno. Ali je sasvim logično i usuđujem se reći, pravilno. I šta će se desiti? Ubeđen sam, da će se i u sledećem periodu znatno podići ponuda i prodaja klasičnih modela u nižim segmentima, sve do modnih satova. Sleduje nam desetogošinji ciklus klasike a onda povratak na sport i tako iz kruga u krug.

    Svi gore pomenuti brendovi, osim Langea, sami prave kućišta. Taj izraz sami zaslužuje prevod. Zapravo, kupili su specijalizovane proizvođače kućišta i pripojili ih u svoju organizaciju, dok je njihov primarna koncentracija još uvek na ono što se nalazi sa unutrašnje strane tih kućišta. Ok, uvek ima izuzetaka, koji dokazuju, da je i fasada sata svoja discpilina. Na primer: za izradu safirnog kućišta Richard Millea je potrebno 45 dana a samo troškovi čistog nastanka zbog specifičnosti tehnološkog procesa, premašuju 50.000 €. Ultra laka kućišta tog proizvođača su takva, jer su napravljena iz NTPT karbona. Ali taj materijal je izuzetno tvrd, što znači da se dijamanstka oštrica CNC mašine, koja ga reže mora u potpunosti promeniti nakon izrade samo 20 takvih kućišta, jer je toliko istrošena, da više nije upotrebljiva. Ali 27 grama, koliko iznosi težina sata bez narukvice, opravdava takav postupak.
    Sve to je super, ali šta tek reći o unutrašnjosti sata, kog kojeg je Tourbillon težak samo 3,8 grama a težina celog Split Second Chronograph sata sa narukvicom iznosi 40 grama. To je zbog toga, što je skoro ceo mehanizam napravljen iz grafena, materijala za kojeg su pronalazači sa Manchester univerziteta, 2004 godine,postali dobitnici Nobelove nagrade.

    Kako god okreneš, priča o kućištima je sporedna priča u horologiji. Odličan mehanizam možeš staviti u neko prosečno ili vrlo slabo kućište i on će raditi, odnosno, to će još uvek biti dobar sat. Malo manje lep, ružan ali još uvek dobar sat. Prosečan ili slab mehanizam, možeš staviti u najbolje kućište i šta ćeš dobiti...sat? Sumnjam. U najboljem slučaju Emporio Armani. To je kao, kada bi stručnjaci nakon nogometnog spektakla polemizirali, koji je tim imao lepše dresove.

    Zato je priča o mehanizmima neograničena, najzanimljivija, najlepša i uvek donosi najviše strasti. Čak i u stručnim krugovima i to onim najvišim. Martih Wehrli, veliki stručnjak Audemars Pigueta, autor knjige o Royal Oaku je napisao, da je Perlage tehnika finiširanja mehanizama izuzetno važna, jer zrnate površine na sebe privlače eventualnu prašinu, koja nastaje prlikom kontakta (trenja) između delova. Najveći horolog 20. veka, George Daniels je ovo komentirao vrlo kratko: "Nonsense". Najveći horolog 21 veka, Philippe Dufour je za silicijum, bez kojeg se danas ne može zamisliti dobar mehanizam izjavio (zbog igre reči: engleski - silicon), da je ovaj materijal za horologiju isto kao silikon u plastičnoj hirurgiji. Ipak, to ga nije sprečilo, da se 2018 godine upisao na listu čekanja za Rolexov Pepsi, gde je baš Blue Parachrom jedna od najbitnih uzdanica Superlative chronometre standarda. Ljudi smo.
    Meni je na primer famozan podatak, da ETA u entry razredu sve češće koristi Perlage tehniku ukrašavanja mehanizama, koja je vrlo skupa jer je tih mašina vrlo malo prisutnih na tržištu i izuzetno su skupe a i upravljanje sa njima zahteva dodatnu edukaciju.

    Drago mi je što si i ti pomenuo kvalitet posta banovanog člana. Šteta, što je na ovom forumu individualna moć pritiska na određeno dugme jača od kvalitete pojedinog doprinosa. Znanje se ne nagrađuje a lošija forma (oblik) može biti kažnjeno. Priznajem, da sam se i sam našao u bespuću i sve je više puteva, koji me odvode sa ovog foruma, nego onih koji me tu zadržavaju.
    Poslednja ispravka: Haifisch23 (16.9.2021. u 11:44)

  9. #19
    Član Avatar korisnika sasa14
    Član od
    17.3.2013.
    Poruke
    338
    Lajkovi
    1175
    Reputacioni uticaj
    13

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Ti si dragocen za ovaj forum, iako sam odavno član tek od skoro sam ozbiljnije počeo da se interesujem sa satove i iz tvojih komentara sam mnogo toga naučio.

  10. #20
    Stariji član Avatar korisnika mihajlons
    Član od
    11.6.2021.
    Poruke
    1.179
    Lajkovi
    6404
    Reputacioni uticaj
    14

    Određen forumom Re: Završna obrada - detalji koji je odaju

    Voleo bih kad big znao odakle Haifisch crpi informacije, da se edukujem i budem kvalitetniji sagovornik. Ovako smo na nivou gde Ron Jeremy uci klinca kako se “vodi ljubav”


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    jure17 and Vladimir Pejakovic like this.

Bookmarks sajtovi

Vaš status

  • Ne možete postavljati teme
  • Ne možete odgovarati na poruke
  • Ne možete slati priloge uz poruke
  • Ne možete prepravljati svoje poruke
  •