Odlična tema.
Meni se praznina najviše osjeća što se ne može više u prodavnicama tako lako naći navijač. Postoji širok izbor satova sa raznoraznim mašinama, ali navijača i nema, ja ga ni u jednu prodavnicu na našim prostorima nisam vidio. Shvatam da je to stari tim pehanizma i neki kažu ( iz prodavnica satova) da je to prevaziđeno, e ja se ne slažem s tim. Siguran sam da ima tih koji bi i danas kupili navijač... Ovo ne mislim isključivo na Vostok kojeg i ima da se nađe, ali to je jedini sat navijač-automatik koji sam u prodavnici vidio da ga ima na ovim prostorima.
Moje mišljenje o našem tržištu satova jeste to da ovi što ih prodaju se i ne razumiju u njih bog zna, to su obični trgovci koji gledaju da nabave što jeftinije a prodaju što skuplje. Takođe je tu stvar i kod kupaca. Znam da mušterije danas više interesuje izgled i veličina sata, a šta "kuca" unutar njega, kakva je firma je najmanje bitno. Tako ima mušterija koji traže sat koji je džombast, atraktivnog izgleda, i da je velik da se primjeti ovo ono, a malo ko gleda je li automatic, kinetic, eco drive itd. Većina mojih drugara koji imaju satove a ne razumiju se u njih nego ih bzv. nose marke kao što su Diesel, Guess, Esprit, Swatch i td, i pojma nemaju šta je automatic, kinetic itd, i kad im ja objašnjavam gledaju me kao Izeta...
Ovim hoću reći, da se slabo nabavljaju satovi kakve bi mi, kolekcionari i ljubitelji, voljeli kupovati, a da se više nabavljaju satovi kvarcni, koje je jeftino nabaviti a skupo prodati... više je kupaca za Swatch ili Guess nego za Vostok ili Tossot, nebitno.
Naime, u Podgorici je postojala prodavnica koja je prodavala Zenith, Breitling, i Piuget satove. Odmah ubrzo su otvorili drugu prodavnicu đe prodaju "ostale" satove kao Swatch, Sector, Casio i tako tim sličnim markama i na moje pitanje gazda kaže da mnogo više zarađuje na prodaju Casio satova nego na Zenith, Breitling i Piuget. Kaže da te satove kupi jedino onaj što ne zna šta će s novcem, što ne zna o satovima ništa i šta je Zenith, niti umije uključiti štopericu, ali zna da je skup i može se hvaliti njime. Malo koji ljubitelj mu je ušao kupiti takav sat.
Hoću naglasiti da je naše tržište satova takvo najviše zbog kupaca i njihovih zahtjeva, i naravno velike zarade dotičnih prodavaca....
Registracija
Help

51Likes
LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom
Bookmarks sajtovi