Strana 3 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 21 do 30 od ukupno 76
Like Tree296Likes

tema: Vojni satovi Drugog svetskog rata

Hybrid View

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Određen forumom Re: Vojni satovi Drugog svetskog rata

Dakle da sumiram, postoji nekoliko opštih karakteristika vojnih satova iz Drugog svetskog rata a to su :

• crni brojčanik ( najčešće) mada je bilo i satova sa belim brojčanikom npr svi britanski sa oznakom ATP
    • kazaljke i markeri koji svetle u mraku
    • izdržljivi i tačni mehanizmi, napravljeni tako da zadovolje vojne zahteve
    • prečnik satova se najčešće kretao od 33 do 36 mm, bilo je i manjih satova a izuzetak su i neki pilotski modeli i ručni satovi koji su navarivanjem ušica kaiša prerađeni u ručne, njihov prečnik je bio preko 50 mm
    • satovi su imali kaiševe napravljene ili od kože ili od pamuka
    • dosta modela je imalo mogućnost zaustavljanja sekundare, naročito američki satovi koji su morali zadovoljiti A-11 standard
    • satovi su najčešće imali satnu skalu od 1 do 12 ispisanu arapskim brojevima
    • osovinice kaiša su najčešće bile fiksirane tj sa ušicama kaiša čine celinu
    • stakla su izrađena od plastike
    • u većini slučajeva sekundara je imala svoj podbrojčanik

Postoji nekoliko problema sa kojima se susreću kolekcionari satova iz Drugog svetskog rata.
    • Samo za potrebe nemačke vojske satove je proizvodilo preko 70 proizvođača tako da je to već dovoljan razlog za stvaranje konfuzije, pri čemu su mnogi švajcarki proizvođači proizvodili satove za obe zaraćene strane.
    • Nakon rata sa mnogih nemačkih satova su obrisane oznake sa poklopca kućišta kako bi se sakrilo nacističko poreklo sata.
    • Prema podacima do kojih sam ja došao ( i to na više mesta ) postojala je neka vrsta dogovora između proizvođača satova i vlada zemalja za čije armije su satovi pravljeni. Taj sporazum je podrazumevao isporuku velike količine satova, koji bi zadovoljavali standarde nametnute od strane vojske, po relativno povoljnim cenama. Sa druge strane vlade su se obavezale (tj njihove armije ) da će po završetku rata ti isti satovi nakon razduživanja vojnika biti uništeni. Zašto ? Zato što ako bi se dozvolilo da tolika količina satova uđe među građanstvo to bi dovelo do pada potražnje usled ogromne ponude vrhunskih satova. Samim tim pala bi proizvodnja i verovatno bi došlo do bankrota mnogih proizvođača. To je jedan od razloga zašto su ti satovi danas relativno retki iako su proizvođeni u velikim količinama. Uglavnom su preživeli satovi koje su vojnici prošvercovali prijavljujući ih kao izgubljene, oštećene itd. Takođe preživeo je i deo satova koje su nosili oficiri jer su njima ti satovi bili potrebni za obavljanje dužnosti i u mirnodopskim uslovima.
    • Nije svaki vojnik u ratu dužio sat. Službene vojne satove nosili su oni kojima su ti satovi pripadali kao deo opreme. Međutim neki vojnici kojima nije pripadao službeni sat nosili su svoje privatne satove koji se danas često mogu naći na aukcijama ili u oglasima gde se nude kao vojni satovi iz Drugog svetskog rata.Takvi satovi, iako su neki od njih sigurno vredni primerci, nisu službeni vojni satovi i nemaju ništa zajedničko sa njima, međutim umeju da unesu dodatnu pometnju. Često da bi se utvrdilo godište, poreklo ili orginalnost nekog sata, dovoljno je otvoriti poklopac kućišta i pogledati mehanizam. Međutim na primer mehanizam AS1130 koji je često ugrađivan u nemačke vojne satove, posle rata je godinama ugrađivan u civilne satove tako da to nije uvek garancija porekla i godišta sata.

Postoji jedna interesantna i nažalost tužna priča koja se odnosi na vojne satove iz Drugog svetskog rata i njihovu luminaciju. Za osvetljenje ( luminaciju ) kazaljki i markera brojčanika najčešće se koristio radijum. Radijum je radioaktivan element samim tim i kancerogen. Za nanošenje radijuma na kazaljke i brojčanike bile su po pravilu angažovane žene i to često one koje su radile u industriji igračaka gde im je posao bio bojenje igračaka. Dakle taj posao nanošenja radijuma je tretiran kao ženski posao. Međutim suština problema je u tome što pri rukovanju radijumom nije poštovan minimum bezbednosnih mera. Najblaže rečeno vladao je javašluk. Da li je to zbog neznanja ili nemara to je već drugo pitanje. Žene su radijum nanosile četkicom čiji vrh su često lizale kako bi vrh četkice bio što tanji i samim tim nanošenje radijuma preciznije. Naravno tako je unošen radijum u organizam. Zatim dešavalo se da žene farbaju nokte ili čak zube zbog tog „interesantnog“ efekta sijanja u mraku. Radijum je u organizam dospevao na dva načina, gutanjem i udisanjem. Između ova dva zla gutanje je bilo manje jer bi u tom slučaju radijum kroz probavni trakt brže izlazio iz organizma ( to ne znači da nije bilo nikakvih posledica). Međutim udisanjem radijumova prašina bi se trajno taložila u plućima, dugoročno izazivajući kancer. Mnoge žene koje su radile ovaj posao su umrle od različitih oblika kancera, neke verovatno nisu ni doživele da vide kraj rata. To su tihe žrtve Drugog svetskog rata.

Par napomena.
    • Sve fotografije su preuzete.
    • Prikazane cene su okvirne i mogu da variraju ( formiranje cena samo po sebi zavisi od velikog broja faktora ).
    • Neki prikazani satovi su restaurirani (brojčanici, kazaljke ) , takvih posebno ima kod prikaza satova pravljenih za nemačku vojsku. Dakle ne radi se o replikama nego restauriranim satovima.

KRAJ
    Poslednja ispravka: skydrummer (5.12.2011. u 2:04)

Istaknuti član Avatar korisnika 23jewels
    Član od
    9.10.2010.
    Lajkovi
    7987
    Reputacioni uticaj
    232

Jedna od najzanimljivijih tema na forumu,po meni... Svaka cast
    molnja likes this.

Stariji član Avatar korisnika Larosa
    Član od
    17.11.2009.
    Lajkovi
    1920
    Reputacioni uticaj
    19

Čestitam ti na uloženom trudu i vremenu,veoma edukativan tekst
    Seiko ​Green Willard SPB153J1
    Seiko ​62 MAS 1965 Revival SPB453J1
    Seiko ​62 MAS Re-Issue SPB149J1 Limited edition
    Seiko ​Panda Chronograph SRQ029J1 Limited edition
    Seiko 62 MAS Re-Creations SLA037J1 Limited edition

Seiko ​KS Hi Beat 5626-7040 Chronometer Automatic

Stariji član Avatar korisnika luger
    Član od
    23.8.2010.
    Lajkovi
    1384
    Reputacioni uticaj
    19

B r a v o ! ! ! ! ! ! !

Stariji član Avatar korisnika Bigmag
    Član od
    19.2.2010.
    Lajkovi
    4705
    Reputacioni uticaj
    19

Sta reci, hvala ti za ovakav fenomenalan tekst i slicice. Prelepo nema sta...

Počasni član Avatar korisnika milan zmaj
    Član od
    20.12.2008.
    Lajkovi
    36959
    Blogovi
    2
    Reputacioni uticaj
    160

Luger ne znam,sto se tice samog sata ja sam rekao uglavnom su dobijali onakve Zenithe nisam ih nosio kuci i slikao da bi i ja bio vise siguran ali ovo su bili posleratni piloti jake face,pa same jakne koje i sad nose su prave kozne pilotske kojima ovoliko godina nista ne mogu...zato sam i rekao tamo gde sam ja ziveo pukovnik je najveci cin a jedan je u Hagu i brzo se vratio..vojni stanovi od pocetka 75 tih godina

next year at this time I'll be a millionaire

Moderator Avatar korisnika vladas
    Član od
    17.9.2009.
    Lajkovi
    4350
    Reputacioni uticaj
    181

Svaka cast na tekstu!

Sad cu malo bezobrazno da kazem (sta cu kad si nas navikao ) - hocemo jos!
    No time to lose

Novi član
    Član od
    22.10.2013.
    Lajkovi
    2
    Reputacioni uticaj
    0

Skydrummer, svaka čast za iscrpne informacije!!!!
    Upravo planiram da pazarim jednu Helveciju, vrlo sličnu onoj vašoj sa slike, tako da mi je ovaj text i više nego dobrodošao!
    Još jednom sve pohvale i nadam se da nećete izgubiti ovaj entuzijazam!
    Pozdrav!
    VLADAN P and Neša like this.

VIP član Avatar korisnika skydrummer
    Član od
    23.6.2011.
    Lajkovi
    30920
    Reputacioni uticaj
    985

Hvala na lepim rečima. Tekst nije savršen, ima grešaka kao posledica neznanja i neiskustva a opet i velike želje da se obradi tema koja je izuzetno obimna. Kasnije sam se potrudio da ispravim greške. U svakom slučaju hvala.

Što se sata tiče, ne znam detalje o samom modelu ili proizvođaču. Ono što mogu reći to je da sat nije iz perioda Prvog svetskog rata. U vreme WWI korišteni su tzv. trench watches (https://en.wikipedia.org/wiki/Trench_watch) a to su praktično džepni satovi na koje su dodate (navarene) ušice kaiša kako bi se sat mogao nositi na ruci. Dakle, tvoj sat je ipak nešto mlađi.
    Na osnovu fotografije čini mi se da je sat imao sekundaru ali je otpala. Što se tiče dileme oko prodaje ili sređivanja moj glas ide za sređivanje sata. Lepa je uspomena a prodajom mislim da ne bi značajno prihodovala.
    Ukoliko se odučiš za sređivanje sata postavi pitanja koja te interesuju u odgovarajući podforum (Časovničarska radionica) pa ćemo pomoći savetima.
    Poslednja ispravka: skydrummer (5.6.2016. u 23:27)
    arch_m likes this.

Novi član
    Član od
    5.6.2016.
    Lajkovi
    0
    Reputacioni uticaj
    0

Određen forumom

Hehe, "čak ni sekundaru nema", a ona otpala Hvalaa ti puuuno, biće sredjivanje onda . Postavila sam pitanje u pomenutom podforumu, pa ću videti koliko je moguće srediti deku...

EEee imam ja i mamin OSCO (valjda je i on svajcarski sat), pa ni o njemu nista , a čak je dosta mladji, iz 80-tih... Samo par ponuda na E bay-u, Alibabi, isto kao i za pradedin Praesens... Ako nadjes nesto o Praesens-u bilo bi super
    Poslednja ispravka: RUS (7.6.2016. u 19:44)

Slične teme

1. ZENITH - Vojni sat
    By urmacher in forum Vojni satovi
    Odgovora: 9
    Poslednja poruka: 20.2.2012., 17:23
  2. Da li je ovo vojni sat?
    By laneni in forum Vojni satovi
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 14.10.2011., 18:44
  3. Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 14.6.2011., 19:44

Bookmarks sajtovi